Det går åt pipsvängen för Sverige imorgon

För några dagar sedan skrev jag att ett fotbollsfiasko väntar Sverige i EM. Och som tips betraktat så är det långt ifrån ett långskott. Det är den mest sannolika slutsatsen man kan dra med tanke på situationen.

Det år jag skulle fylla tolv år gick Fotbolls-VM:s final på Råsunda, märkligt nog så minns jag inget särskilt från den finalen. Jag har sett några svartvita filmbilder, eller om det var svartvita TV-bilder. Men en sak vet jag, och det är att det alltid går bra för hemmanationen i stora turneringar, i alla fall nästan alltid. Det svenska landslaget lyckades med bedriften att ta en silver-
medalj, något som faktiskt var en riktig bedrift.

Egentligen var jag bara måttligt intresserad av fotboll, det var inte som idag när jag kollat en hel match och ofta mer än halva match nummer två. Men sedan inträder något som jag tolkar som en mental trötthet, även om det är bra lag som spelar så är det inte lika roligt när man redan har sett en match tidigare på kvällen. Och ikväll missar jag givetvis inte Spanien-Italien, få fotbollsintresserade missar en sådan match.

Men i morgon gäller det, i morgon smäller det eller hur nu ramsan går. Våra blågula spelare ställs mot värdnationen och då tror jag att det blir ett snabbt slut på det roliga. Ukraina har ett bra lag och de har hemmaplan. Jag behöver inte skriva mer, tänk på VM 1958, den som tror att Sverige vinner kan sträcka upp en hand. Sedan kan ni ju sitta där och vifta…

Jag oroar mig egentligen inte för en förlust, den är

Pipsvängens IK

jag inställd på. Tråkigt, visst, men ska man vara något-
sånär realitetsanpassad så är det vad som gäller. Igår spelades matchen Tyskland – Portugal, och för första gången såg jag idiotisk idrottspublik i detta EM. Det var tyska supporters som slängde ut skräp på planen, speakern var tvungen att gå ut och förklara för publiken hur man uppförde sig, dessutom flera gånger.

I morgon ställs vi mot Ukraina på deras hemma-
plan, skulle matchen luta åt svensk seger så tvivlar jag på att publiken sköter sig, dessutom har det talats en del om rasistelement i Ukraina, något som alltid är lika sorgligt oavsett var än det sker någonstans. Men visst, nog är vi en majoritet som hoppas att slippa razzar, och en lika stor majoritet som håller tummarna för att Zlatan & Co går iland med uppgiften..

————–
För övrigt så påminner jag om min lilla enkät från igår, diskussionen om en- eller tvåspaltigt..

it Andra om: , , , , , , , , , sr1 gp12 dn123456789 svd123456 ab123456789

  9 comments for “Det går åt pipsvängen för Sverige imorgon

 1. Alfons
  10 juni, 2012 at 17:45

  vill bara påpeka att Polen har de värsta fansen, den typen med ”white power” på flaggor och även hakkors och gör Hitler hälsning, varför fick dessa länder anordna EM?

  • Martin
   10 juni, 2012 at 22:24

   Faktum är att Sverige 1958 är ett undantag på ’regeln’ att värdnationer oftast (halv)floppar i turneringar. Med det sagt tror jag att Sverige drog en nitlott när man fick Ukraina i första matchen då de kommer vara ordentligt taggade och ha ett massivt stöd från en fanatisk hemmapublik.

   Jag tror nämligen inte alls att Ukraina har ett ’bra’ lag utan kommer vara chanslösa på att gå vidare och då hade det varit bättre att ha dem i sista matchen när de troligtvis redan är borta. Nu går vi in som favoriter och det passar aldrig svenska landslag så jag fruktar precis som Jinge att vi kommer få problem.

   Skitkul att Danmark skraellde mot Holland förresten, har alltid gillar Danmarks tekniska anfallsfotboll.

 2. Marcus R
  10 juni, 2012 at 19:18

  Vet inte om du är negativ eller realist, jag följer ju knappt fotbollen. Att hoppas att de vinner kan man ju alltid göra. :)

 3. 10 juni, 2012 at 19:58

  Italien-Spanien visar att jag har rätt.. Vilken match!

 4. Gösta Berling
  10 juni, 2012 at 21:49

  Var inte så negativ ! Visst kan vi förlora men lika gärna vinna. Det delas inte ut stilpoäng i fotboll, att göra fler mål än man släpper in är det enda som gäller. Givetvis under förutsättning att målen tillkommer på juste sätt … Och vi är historiskt duktiga på att stjäla poäng från lag som i och för sig spelar vackrare och har mer bollinnehav. Men det är målen som räknas !

  Jag är yngre än du men blev idrottsintresserad redan 1956 (friidrottslandskamp Sverige – Norge samt senare OS i Melbourne). 1958 var ett fantastiskt år med både EM i friidrott och VM i fotboll som svenska arrangemang. Höjdpunkter : Richard Dahls sensationsseger i höjdhoppet och Nisse Liedholms 1-0-mål mot Brasilien …

  • 11 juni, 2012 at 01:55

   Jag blev nog mer idrottsintresserad längre upp i åldern. Som tolvåring så började tjejer bli intressanta, men du hade väl ett ”kall” som gjorde att idrotten blev ett slags sublimering..? :-)

   Nej, jag är inte negativ, jag bara försöker vara realistisk. Det ser mörkt ut för de våra, jag ska givetvis se matchen och hålla alla tummar jag har. Till och med ett skitmål är ett mål. Dessutom är negativa förväntningar att sätta att hålla ner besvikelsen, man kan alltid inför sig själv utbrista i ett – Vad var det jag sa?

   :-P

 5. Bosse
  10 juni, 2012 at 22:58

  Det är en myt att det alltid, eller nästan alltid, går bra för hemmanationen i stora mästerskap. Det går ofta bra för hemmanationen, och det är kanske inte så konstigt med tanke på hemmaplan, extra satsning på laget med tanke på det egna mästerskapet osv. Men det är alltså långt ifrån alltid det går bra.

  Så låt oss titta på de senaste mästerskapen:
  VM 2010 gick i Sydafrika, gick det bra för värdnationen? Nej det kan man inte med bästa vilja i världen påstå. de gick inte vidare från gruppen utan slogs ut direkt.
  I EM 2008 delades värdskapet mellan Österrike och Schweiz. Hur gick det för värdnationerna? Det gick åt pipsvängen för båda, ingen av dem lyckades ta sig vidare från gruppen.

  Nåväl förmodligen tar du bara det här som ett tecken på att det nu verkligen är på tiden att det går riktigt bra för värdnationerna och att det alltså är ett riktigt dåligt tecken för Sverige. Är man pessimistkonsult så är man. ;-)

Comments are closed.