KD nu tillsammans med Kalle Ankapartiet och de andra…

Så presenteras återigen ett bakslag för de rödgröna i den borgerliga pressen. Det är inget konstigt med det, ska man läsa kritik mot borgarna i dessa tidningar så får man läsa t.ex. deras TV-recensioner, där törs man såga Björklund, något som sällan eller aldrig sker på deras ledarsidor.

Därför är det föga förvånande att nu se att tidningarna kommit fram till att det är de rödgröna som orsakat sitt eget tapp i väljaropinionen och att undersökningen visar på en skillnad på enbart tre procent. Mindre bokstäver blir det när det gäller det faktum att Kristdemokraterna ligger väsentligt under riksdagsspärren, skulle man räkna med även det så blev resultatet inte lika sexigt.

SvD: ”…om krisen slår in med arbetslöshet i breda medelklassgrupper, samtidigt som pensionerna sänks och kommunerna skär ned, kan stämningsläget svänga snabbt. Moderaterna har också ett nog så allvarligt ”lyxproblem”. Om partiet stjäl supportrar från sina allierade riskerar framför allt KD att åka ur riksdagen. Då kan Moderaterna göra ett rekordval 2010 men ändå förlora regeringsmakten.”

Så långt har SvD:s politiske reporter Göran Eriksson helt rätt. Observera ordvalet ”om”, det är intressant. Vi har ännu inte sett mer än början av den ekonomiska kris som vi inte bett om, en kris som helt beror på att ”marknadskrafterna” fått agera som om det vore en rödlistad art. Det har lett till att en ekonomi byggts upp där olika derivat, terminer, hedgefonder och optioner blivit handelsvaror trots att inte ens marknadens aktörer har förstått innebörden i dessa konstruerade papper.

Det har byggt upp en gigantisk bubbelekonomi och nu handlar det ingalunda ”om” krisen slår mot vanliga människor, den har redan slagit till. Det som ännu inte märks fullt ut är dess effekter.

Det senaste året har jag personligen störts mycket av ett bygge utanför mitt vardagsrumsfönster. Det är två fastigheter med ett tjugotal bostadsrätter i varje, och i december startade inflyttningen. I huset närmast mig så har jag sett att tre lägenheter nu är bebodda, resten står tomma, antagligen osålda. Den som idag inte är i omedelbart behov av en bostad kan säkerligen göra fynd. Bjuder man hälften av det begärda priset så kommer förr eller senare bostadsbolaget att tvingas sälja, så nog kommer vi alla att få se att krisen slår till mot breda medel-
klassgrupper alltid.

Tidningarna gör gällande att den kampanj som ibland kallas ”Mosa Mona” är en kampanj som drivs inom socialdemokratin, det är det nu inte. De som driver kampanjen är de borgerliga partierna och deras ledarredaktioner. Att Sahlin utsattes för en berättigad kritik i samband med det gemensamma utspelet med MP vårdar man ömt inom dessa. När sedan vissa sossar verkar agera mer utifrån ett genusperspektiv så är man inte sena att lyfta fram den interna kritiken.

De borgerliga partierna är i färd med att montera ner välfärden och landets trygghetssystem, och man har redan kommit en bit på väg. Man kommer dock inte att bli färdiga till 2010, det är bara 552 dagar till valet, därför behöver man styra landet i ytterligare en fyraårsperiod. Det är därför vi idag hör stats-
ministern tala med harm i rösten om direktörernas bonusar och bankdirektörernas löner trots att alla vet att det just är den sortens ekonomi och samhälle som de borgerliga alltid kämpat för. Men vad gör man inte för att bli omvald…

Andra om: , , , , , , , , it

DN1 SvD123 AB1

[tags]Opinion, Mediekritik, Väljare, Högerregeringen, Kristdemokraterna, Mosa Mona, Rödgröna, Val 2010, Politik[/tags]

  15 comments for “KD nu tillsammans med Kalle Ankapartiet och de andra…

  1. Martin
    15 mars, 2009 at 10:47

    Det är märkligt att inte tidningarna rapporterar det faktum att de båda blocken står längre ifrån varandra nu om inte KD kommer in i riksdagen. Inte så sexigt som du väl skrev?

    • 15 mars, 2009 at 11:06

      Nej just. Ska kristdemokraterna sätta igång att profilera sig så blir det på de andras bekostnad. Själv häpnar jag oxo över att Borg/Reinfeldt skäller på kapitalisterna. Det nya arbetarpartiet…

  2. Daniel
    15 mars, 2009 at 11:07

    Angående finansmarknadsterminologin. Jag förstår att ord som derivat och option är som blå skynken för vänstern och att man gärna vill svinga dom, men det är inte kärnan i den här krisen. Derivat är när man handlar i förhållande till en annan vara, t ex en aktie, utan att denna påverkas. Den här gången handlar det främst om vanliga lån som har givits på lösa boliner pga politiskt tryck och lagstiftning som tvingat banker att låna till icke-kreditvärdiga kunder. Vänstern vill väl förbjuda lån mot ränta också så det borde ju gå lika bra att svinga låne-ordet i debatten.

  3. David H
    15 mars, 2009 at 11:09

    Om KD vid valet har liknande siffror får man nog räkna med att ”kamrat fyra procent” kommer rädda partiet.

    Rimligen borde dock de här siffrorna bädda för interna konflikter inom alliansen, ska C, FP och KD se sina partier tyna bort samtidigt som M ökar? Riksdagsledamoter inom dessa partier borde se sin framtid i riksdagen starkt hotad. DN Debatt kommer överösas med populistiska förslag från riksdagsledamoter i de hotade borgerliga partierna.

  4. Kurt
    15 mars, 2009 at 11:35

    KD vill nog ha ett valtekniskt samarbete med övriga borgerliga partier. Eller så kanske KD gör som de Finländska Kristdemokraterna och ingår valtekniskt samarbete med Sverigedemokraterna (i Finland heter de Sannfinländarna). Men mera troligt är ju att Moderaterna nu ser sin chans att göra sig av med ett par av de borgerliga partierna.

  5. Nisse
    15 mars, 2009 at 11:50

    Fp och C ligger ju på samma nivå som Mp och V så där tar nog de inre striderna ut varandra om de små partierna känner att de behöver profilera sig mot respektive blocks stora. När det gäller Kd så lär de få röster från M sympatisörer om dessa siffror står sig till valet.

    Skulle det däremot bli så att Kd minskar ännu mer samtidigt som det borgeliga blocket stärks så att det kan se ut som om man klarar en valseger utad Kd så kan det bli problem för Alliansen. Men det kräver ju att S/Mp/V klarar att hålla sig enade hela valrörelsen ut vilket är något som de inte har provat tidigare.

    Sedan beror det hela även på hur SD utvecklar sitt stöd. Eftersom S har sagt att man inte på några villkor regerar med stöd av SD så blir det ju svårt att som tidigare år bilda en minoritetsregering.

    Hur som helst så lär det bli med dramatik inför valet än vad nog de flesta tippade på när gapet var upp mot 15-20%. Tipsen just nu är dock ändå att det blir S/Mp/V som tar hem det hela.

  6. 15 mars, 2009 at 11:56

    Opinionsundersökningarna ska man ta med en nypa salt. Centern borde ju tappa avsevärt mer då bävertanten pissat på partiets traditionella kärnkraftspolitik.

  7. 15 mars, 2009 at 12:09

    Spamfiltret är nära! / Jinge

  8. Christer W
    15 mars, 2009 at 12:21

    Jag försökt finna siffrorna på hur många som inte har velat svara eller uppge partisympatier.
    Jag skulle tro att det är det tredje största ”partiet” och kan ligga någonstans mellan 17 till 20%.
    Det förhållande kan då tyda på att missnöjet med oppositionen politik gör att många av traditionella s-, v- och viss mån mp-väljare inte ser sig ha något alternativ.
    Dessutom inser många att efter borgarna kommer ännu en gång en budgetsaneringspolitik som drabbar de som har minst mest, inte de som ställde till eländet.
    Säg, vad helvete finns det för politiska alternativ!

  9. David
    15 mars, 2009 at 12:32

    Jag bor själv i Västsverige och det är först de senaste veckorna som jag har hört att folk i min närhet har blivit arbetslösa. Krisen kommer även komma till borgarnas Stockholm om några månader.

    Jag tror att flera personer kommer att ångra att de röstade på Moderaterna när de får se vilka ersättningsnivåer det numera är i socialförsäkringarna.

    Jag är absolut ingen vänn av Mona Sahlin och den borgerliga politik som hon står för, men den är i alla fall bättre än moderaternas. Den ekonomiska krisen kommer att fortsätta och detta kommer att leda till att Mona blir statsminister 2010.

  10. 15 mars, 2009 at 16:34

    Helt övertygad om att moderaternas frammarsch i första hand beror på Borgs gläfsande mot bonusdirektörerna. Jag gissar att mellan skål och vägg så säger han i klartext till desamma: OK, grabbar, jag skäller på er nu för att bli omvald, och sedan ska ni få era karameller under nästa mandatperiod, så ta det för vad det är, ren valtaktik.
    Alltså kan bonusnissarna säga sig: Avstår vi nu så kan vi få mångdubbelt igen under nästa valperiod.

    Spel för gallerierna har ju blivit moderaternas paradgren.

  11. 15 mars, 2009 at 17:11

    Daniel ->
    ”Derivat är när man handlar i förhållande till en annan vara, t ex en aktie, utan att denna påverkas. Den här gången handlar det främst om vanliga lån som har givits på lösa boliner pga politiskt tryck och lagstiftning som tvingat banker att låna till icke-kreditvärdiga kunder.”

    Vilken lagstiftning har tvingat europeiska banker att ta dåliga lån?

    Faktum är att Community Reinvestment Act – som jag antar du anspelar på – av flertalet amerikanska ekonomer <b<inte anses i någon avgörande grad varit grunden till subprimekrisen.

    ”Some economists, politicians and other commentators have charged that the CRA contributed in part to the 2008 financial crisis by encouraging banks to make unsafe loans. Others however, including the economists from the Federal Reserve and the FDIC, dispute this contention. The Federal Reserve and the FDIC holds that empirical research has not validated any relationship between the CRA and the 2008 financial crisis.”
    http://en.wikipedia.org/wiki/Community_Reinvestment_Act

  12. Simon
    15 mars, 2009 at 17:53

    Trevligt att se att MP är det tredje största partiet i Sverige!

  13. Fredrik
    15 mars, 2009 at 19:38

    Kommentaren off topic! / Jinge

  14. hejsan
    17 mars, 2009 at 13:20

    hejsan
    Som lite input till detta ovan utalande att det är vår plikt att stötta Mona Sahlin.
    För det första (och ja jag är socialdemokrat) så hade inte jag någon som helst chans att påverka valet av Mona Sahlin.
    Och om jag minns det hela rätt var hon den enda kandidaten varpå ordet val känns ganska konstigt…
    Andra kandidater var ju inte aktuellt…
    Saken med Mona Sahlin är att det är svårt att lita på någon med hennes historik…
    Varpå många säger att hon inte är värst och det finns dem som förskingrat och stulit mera än hon och ljugit mera än hon…
    Dessa påståenden är säkert sanna…
    Dock så tycker jag ju att det i vårt socialdemokratiska parti måste finnas en människa som inte har dessa stigma kopplade till sig. En ärlig människa som betalt skatt och gjort rätt för sig utan kriminellt förflutet som skulle vilja ta oss till ett maktskifte i Sverige???
    Det får jättegärna vara en kvinna….eller en man…Bara det är någon som kan göra det på ett bra sätt.
    Och dessutom någon som kanske inte synts så mycket tidigare ett nytt kort – en nystart…
    Det är ju lite av Monas problem hon som de övriga i partitoppen har varit med så länge att vad de än gör kommer det inte kännas som en nystart…Som jämförelse-vem visste ens vem herr Reifeldt var innan förra valet-inte jag i alla fall.
    Så för socialdemokratins skull..och sveriges skull…för vår skull-och min skull…
    Snälla Snälla Snälla leta upp en ny partiledare ute i vårt stora land som kan föra oss till seger…

Comments are closed.