Det är nästan synd om Reinfeldt

Den enda sanna glädjen är skadeglädjen brukar det ju heta. Skulle vi befinna oss utanför Torps herrgård i Sörmland så skulle vi höra Göran Perssons muntra frustande nätterna igenom.


Vår f.d. statsminister
njuter av den uppkomna situationen. Hans efterträdare har aldrig stått högt i kurs bland sossarna, idag står han inte högt i kurs någonstans.

DN: ”Centrum för rättvisa har lämnat in ett klagomål riktat mot FRA-lagen till Europadomstolen i Strasbourg, där man begär att lagen ska få rättslig prövning.

Stiftelsen ser lagen som ett historisk steg mot statlig övervakning. Clarence Crafoord, chefsjurist på Centrum för rättvisa ser en lång rad brister med den nya FRA-lagen. Han menar att den är luddigt formulerad och därför snarlik den signalspaningslag från Storbritannien som underkändes av Europadomstolen för två veckor sedan.”

Min egen uppfattning är, och har varit sedan 17 september 2006, att Fredrik Reinfeldt inte har de personliga förutsättningar som krävs för att leda landet. Det är dessutom en åsikt som delas av allt fler i vårt avlånga land. Internt inom moderata samlingspartiet så jäser missnöjet, inom resten av den borgerliga alliansen likaså. Och det gick snett redan från starten. Ministrar tvingades till strömhopp och folk som t.o.m. uppvisat falska meriter från låtsasuniversitet tvingades bli kvar i regeringen för att inte helt sänka skutan efter bara några veckor. Men koncensus var klar redan efter första månaden – Reinfeldt går inte iland med uppgiften.

När nu Centrum för rättvisa gått till Strasbourg så finns det en hel del som tyder på att Europadomstolen kommer att förbjuda Sverige att stifta en lag som FRA-lagen. Det kan bli det slutliga beviset på att Fredrik Reinfeldt inte klarar att leda vare sig regeringen eller landet, en prestigeförlust som ännu ingen svensk statsminister ens varit i närheten av. Och det när Sveriges ordföran-
deskap i EU närmar sig i skrämmande fart.

FRA, Europadomstolen, Strasbourg

Uppriktigt talat så är det nästan så att jag tycker synd om Reinfeldt. Han hade aldrig kunnat drömma om att han skulle bli svenskarnas driftkucku, han som trodde att han skulle leda landet och kunna peka ut riktningen med hela armen. Lyfter han en arm idag så klipper alla krokodiler med käftarna för att försöka komma åt den, det är som om statsministern befann sig på en krokodilfarm.

Det kommer att skrivas en hel del böcker om högerregeringens misslyckande, de flesta av dessa kommer ha FRA i sin titel, och det skulle inte förvåna mig om de första redan är på väg att skrivas. Göran Persson har åter en natt framför sig där han får svårt att somna på grund av fnissanfall…

DN1 AB1 SvD1 Dagen i t

Andra om: , , , , , , , , , ,

[tags]Centrum för Rättvisa, FRA, Reinfeldt, Göran Persson, Europadomstolen, Internet, Integritet, Ledarskap, Regeringen, Val 2010, Politik[/tags]

  12 comments for “Det är nästan synd om Reinfeldt

 1. Matte
  15 juli, 2008 at 00:41

  Man riktigt ser krokodilerna hoppa efter hans flaxande armar :P

 2. Christer W
  15 juli, 2008 at 01:39

  Nästan synd om karln? Det är ju förfasen synd om Sveriges som har drabbats av ytterligare en misslyckad borgerlig statsminister. Av fyra stycken så är det bara en (Ola Ullsten) som inte har ställt till det för oss.

 3. cobb
  15 juli, 2008 at 02:16

  Jag äskar sådana här politiska draman. Nu har ju även Karl Sigfrid sagt att han skulle rösta mot FRA-lagen om det vore omröstning idag. Om (v) eller till och med alla oppositionspartierna tillsammans lägger en motion om att riva upp lagen till hösten blir det omtumlande. Man undrar hur de kritiska allianspolitikerna skulle rösta ifall Reinfeldt vågade göra frågan till en kabinettsfråga. Skulle de vara villiga att fälla regeringen eller att åtminstone ge Reinfeldt till en lång semester? Att många skulle få ett antal sömnlösa nätter är i alla fall garanterat.

 4. Karim
  15 juli, 2008 at 04:21

  Så jäkla klockren!

 5. Tobbe
  15 juli, 2008 at 06:39

  Det är väl inget synd om den där jäveln, jag verkligen hatar honom! Förstår inte hur han är funtad med alla sina nya bestämmelser och idiotiska lagar. Nä, släng ner den faan bland krokodilerna istället!

 6. 15 juli, 2008 at 07:03

  Regeringskansliet vill meddela att krokodiler nu går under beteckningen ”yttre hot”.

 7. nature
  15 juli, 2008 at 07:52

  Synd och synd? Klart att det är synd om karln, som växte upp med två frånvarande föräldrar och en psykolog med ledarcoachning som proffision till mamma som dessutom tvingade honom att ta ansvar för sina två små bröder.

  Barndom? Vilken barndom? Klart att man utvecklar förakt för svaghet då.

  Det som driver vår empatilösa stadsminister är att han överlevde sin barndom men minste sin medkänsla. Inte undra på att karln är döv för kritik – för kritik var väl den enda uppmärksamhet han fick trots att han gjorde vad han kunde. Det är vad han återskapar i dag! Samt att han inte ens förstår det själv!

  För det är nu när han själv har makt som han vill ge igen på alla svaga, för att han själv är så svag – förakt för svaghet är en sorts missriktad självförakt för vi är ju alla svaga till och från!

 8. 15 juli, 2008 at 08:11

  Tobbe! Vi kanske skulle starta upp en krokodilfarm. Käk finns det ju tillgång till…

  :-)

 9. Sara G
  15 juli, 2008 at 09:04

  Reinfeldt har sett ovanligt sliten ut den senaste tiden och hans retorik blivit allt mindre övertygande.
  Mantrat ”arbetslinjen” har på senare tid upplevts ytterst tjatigt, nära påfrestande – och totalt verkningslöst och heltäckande som rubrik för en tänkt framgångsrik högerpolitik. Särskilt nu när det ser ut som om arbetslösheten kommer att öka, oavsett Reinfeldts ”satsningar.”
  Och att tycka synd om statsministern för att han sett till att sjuka, pensionärer och fattiga fått det betydligt svårare, medan de välbärgade bara skänkts ökade resurser och stora skatttelättnader, det är det väl att ta i?
  Liksom att de är självklart att ytterst få kan känna medlidande med honom för hans brist på empati för de svaga i samhället och för att han bara ökat ”utanförskapet” Särskilt nu efter FRA-debattens genomförande, där hans okänslighet inför väljarna kom i dagen.
  Reinfelt kommer avgjort att gå till historien som den, som tillsammans med Carl Bildt, toppar listan på Sveriges klantigaste ledare – och den som rev de sista resterna av välfärdsstatens bastioner.
  Nära exakt på samma sätt som förra gången, när högern regerade och fick Sverige att gå mot en ekonomisk ruin.

 10. 15 juli, 2008 at 10:24

  Ja, han har det inte lätt, fångad som han är av NATO-vänner. Sossehatet har han nog vant sig vid så det besvärar honom knappast, tvärtom tolkar han väl just det som något av ett utslag på en politisk barometer. Enda avigsidan med det – ur hans synvikel sett, det är väl att sossar som behöver en slagpåse därigenom får utlopp för sina själsligt nedbrytande aggressioner ;-).

 11. Viveka
  15 juli, 2008 at 12:27

  Och på realtid.se kan man idag läsa att en MUFFar dristat sig till att anmäla den moderat politiker han röstat på till Allmäna reklamationsnämnden, ARN.

  Varför bara en?
  Vi kan ta och anmäla hela den nya borgerliga alliansen i grupp för falsk marknadsföring och otillbördligt försök av åsiktsmanipulering.

 12. Ingemar
  16 juli, 2008 at 15:08

  I den förra borgeliga regeringen surrade sig Wibble och Bildt vid masten när hela valutahavet stormade och sa ”Vår kurs är fast”. Rakt mot klipporna som sänkte kronan. Det kostade oss en massa pengar.
  Nu står Fredrik och pekar med hela ena handen mot FRA, medan den andra låter partipiskan vina och säger ”Vi fyra har rätt och ni andra har missuppfattat frågan”. Det kommer kosta oss grundläggande demokratiska rättigheter.
  De är dyra i drift, de där borgeliga regeringarna.

Comments are closed.