Desinformation om revolutionerna i arabvärlden?


Jag behöver inte gissa mig till vad besökarna på denna sida egentligen tror om orsakerna till USA:s engagemang i vare sig Irak, Afghanistan eller nu i Libyen. Det handlar alltid om samma sak, och metoderna ser ut att vara hämtade ur någon skolbok i ämnet desinformation.

Ser man till vad media rapporterar så slås man av den likhet som olika angrepp mot nationer har haft. Först en omfattande demonisering av landets ledare/despoter/befrielserörelser, och sedan kallas de villigas koalition in – Nato. Från början hette det om Libyen att flygplanen skulle ge sig på den del av Gaddafis soldater som sköt mot demonstranterna från flygplan. Det var enkelt för oss att förstå, att slakta människor för att skydda andra är inte lättsmält, men får propagandan genomslag så finns det snart en acceptans hos breda folklager.

Idag berättar Ekot att Natoplanen ger sig på de sista trogna Gaddafi-trupperna utanför Gaddafis hemstad och deras sista fäste i Sirte. Orsaken är enligt Ekot att dessa trupper vägrar att visa vit flagg och lämna över diktatorn till motståndarsidan. Men stopp där, var det inte flygplanen som besökt demonstranter som Nato skulle agera mot, och som svenska JAS-plan skulle spana på? Jovisst var det, men som vanligt har det blivit en förskjutning i målsättningen som nu är något helt annat än vad den var från allra första början.

Vad som ska hända när Gaddafi flytt eller blivit mördad är det ingen som vet, men troligen kan vi vänta oss hårda strider mellan olika klaner i landet, sedan kommer terroristattentaten som kommer att utföras av det franchisingföretag som agerar under det välkända varumärket al-Qaida. Att det är USA själva som skapat terrororganisationen och gett dem vapen redan under tiden för kriget mellan Sovjetunionen och Afghanistan hoppas USA att folk har glömt. Och den förhoppningen kommer givetvis uppfyllas, det finns numera inte en enda ”liberal” i det här landet som inte tycker att vi bör skicka marktrupp till Libyen precis som vi gjort till Afghanistan.

Och den arabiska revolutionen rullar vidare, snart handlar det om Syrien. Enda orsaken till att vi ännu inte bombar Damaskus är väl att Natos styrka inte räcker till. Bomplan har man, men man har ännu inte ett tillräckligt stöd för krig på ytterligare en front, och man har dessutom inte något folkligt mandat, inte än i alla fall. (forts nedan..)

Tidigare oroade sig USA för den s.k. ”Dominoeffekten”, nu är det landet självt som orkestrerar samma sorts utveckling fast i Mellanöstern. Om det bottnar i rädslan för vad landets egen befolkning skulle göra om oljan verkligen ströps, eller om det bara är ett led i den amerikanska strävan efter hegemoni vet inte jag, möjligen är det en kombination. De som kommer att leva ännu i några decennier kommer att finna svaret, och som jag ser saken så kommer USA att kontrollera över nittio procent av världens oljetillgångar inom tjugofem år.

Och oljan kommer att skeppas till USA och dess allierade nationer.

it Andra om: , , , , , , , , , , , , , dn svd ex ab svt ekot


6 svar till “Desinformation om revolutionerna i arabvärlden?”

 1. Därefter kommer de oljeallierade länderna att exploatera Arktis, med en påföljd för miljön som är svår att överblicka. Möjligen helt ödesdiger för mänskligheten.
  Hela tiden överöses vi av lögner, så ”vem ska man tror på, tro på, tro på”.
  Eller vilka ljuger minst?
  Vad pågår egentligen bakom kulisserna?

 2. Associerar till filmen ”Wag the dog” (hette den väl?) som handlar just om hur information blir desinformation, hur man skapar opinion för en attack på annan stat. Apropå skolboksexempel.

  • Den filmen borde sannerligen betecknas som rysare med tanke på hur sanningsenlig den faktiskt är. Mardrömmar får man för mindre.

 3. Det är klart att rebellerna i Libyen till skillnad från Egypten kommer alltid att bli påminda att de tog makten med hjälp av Nato och därför kommer de att betraktas som väst lojala , Vissa har börjat kalla de för Libyens Karzai
  Ledarna för rebellerna har lovat att hålla val inom 8 månader och de har betonat att de inte kommer att ställa upp de närmaste 5 åren för att bevisa att de är trovärdiga och deras mål är inte att stjäla revolutionen och behåller det för sig själva

  Att attackera Syrien kommer att uppfattas som en sionistisk konspiration och ett försök att ge Israel mer makt i mellanöstern och ett stort och stygg krig kommer att bryta ut , detta kommer att användas av Assad för att få ett stort stöd för sig själv , I detta fall kommer syrierna att stå bakom Assad för att hålla Israel borta

  Vi får se hur västvärlden agerar mot Syrien , ingen tror att Assad kommer att lämna makten frivilligt

  • en annan sak är att NTC i libyen har sagt att de inte vill ha fredsbevarande trupp i landet, däremot vill de ha hjälp av FN med att ordna ett val och fixa politiska partier, 2 saker som aldrig existerat i landet tidigare så det är klart de behöver hjälp med och det ska de få.

   skulle sen den valda regeringen, förutsatt att det inte förekommer fusk, villja ha fredsbevarande trupp i landet, så ska givetvis sverige ställa upp, finns 400 soldater i afghanistan vi kan flytta dit istället:)

 4. Problem kommer att uppstå när libyerna kräver sina pengar. 170 miljarder dollar kan inte USA och EU hosta upp hur lätt som helst idag. Så länge kriget pågår kan inte libyerna påstå att de vill ha pengar till återuppbyggnad. Så fortsätter det tills man misstänkliggör det nya ledarskapet och slipper betala öht.