Den Moderata Bananrepubliken Sverige


[column width=”49%” padding=”2%”]
Säga vad man vill om moderaterna, och det både kan man och bör man, så hade jag aldrig trott att man kunde fuska sig till en plats i Sveriges Riksdag, eller till landstinget eller kommunen. Nu visar det sig att det inte bara varit möjligt, det är dessutom så det har gått till i vissa fall. Jag medger gärna att jag inte borde bli förvånad, men det blev jag, och dessutom blev jag skrämd. För är detta en metod som använts 2010 så ska man inte tro att den uppfanns igår, även i valet 2006 har man indikationer på att det förekom, och hur många val tillbaka detta sträcker sig kommer moderaterna definitivt inte att utreda och/eller redogöra för.

DN: ”Kreativiteten tycks inte ha saknats bland moderater som velat placera sig själva eller andra högt på partiets valsedlar. Det är viktigt att partiet visar omdöme när enskilda inte gör det. Politik är en förtroendebransch. Trots all rapportering om skandaler, fiffel och korruption är det ändå detta det kokar ned till. Förtroende är politikens kärnverksamhet. Det är i första hand i det ljuset de besynnerliga vägarna till moderaternas valsedlar ska ses. Exakt vad som skett är långt ifrån klarlagt. Moderaterna har tillsatt en utredning och säger sig vilja gå till botten med det hela. Det återstår att se om partiet verkligen lyckas med att identifiera samtliga bevekelsegrunder för hur var och en röstat i samtliga provval.”

Man tror gärna att valfusk begränsar sig till att omfatta vissa bananrepubliker i Karibien, eller varför inte länder som Afghanistan och Pakistan, listan kan kanske göras lång men att det också skulle gälla Sverige var vi väl inte många som trodde. Visserligen hade socialdemokraterna ett antal överentusiastiska valarbetare för några val sedan, de erbjöd gamlingar på ett ålderdomshem att få rösta, men jag minns inte om de ens fick frågan om vilket parti de skulle rösta på.

Denna händelse är dock inget som Fredrik Reinfeldt kan fjärma sig från idag eller i morgon. Jag har svårt att tänka mig att något sådant kan ske i ett parti där det inte redan är känt

[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]moderat

och accepterat att det viktiga är att bli vald, och inte hur det har gått till. Det tråkiga för moderaternas del är att partiet redan ses som ett parti som är extremt individualistiskt, man får nog svårt att visa upp en trovärdig attityd när det gäller att svara på frågan om den sortens individualism också ska gälla frågan om hur man beter sig för att bli nominerad till en valbar plats på olika röstsedlar.

Nu kommer det Moderata samlingspartiet att neka varje journalist tillgång till handlingar både i nutid och från tidigare val. Man kommer dessutom att göra vad man kan för hålla alla diskussioner internt, man har mycket att förlora på om uppgifterna från detta val och de tidigare valen blir allmängods, för man riskerar givetvis att förlora regeringsmakten.

Moderaterna kommer inte att gå till botten i den utredning man nu kommer att göra, det betyder att inga moderata väljare kan vara helt säkra på att deras kandidater har ett fläckfritt förflutet på vägen in på valsedeln. Det kan bli en svårare motståndare än det rödgröna gänget.

intressant Tags : , , , , , , , , , dn123 svd123 ab1 dagen t
[/column]


15 svar till “Den Moderata Bananrepubliken Sverige”

 1. Det här är en härva som naturligtvis polisen borde utreda, det borde ju rimligen röra sig om mutbrott, när man betalar hundratals människor under ett halvt decennium för att påverka organisationen i Sveriges näst största politiska parti.

  • Det kanske skulle vara en vits med att hjälpa moderaterna att polisanmäla? Det kan ju inte vara så kul att göra det själva för dem, menar jag..?

 2. Så du tycker att detta är ett Kalle Anka-land?

  Vad är det för omvälvande insikter du förvärvat som i ett huj stryker vår sorts parlamentarism, som med ett penndrag, och dessutom ger dig rätt att ge en känga åt en ospecificerad ”vänster” ??

  På mig gör du bara ett intryck av att resonera imbecillt…

 3. Detta är inte bara ett moderatproblem. Jag skulle inte bli förvånad om vi får höra om valsedelsmygel i de andra partierna också, nomineringarna lockar fram fula tricks och åtgärder för styra rangordningen på valsedeln
  Det är därför jag efterlyser ett personval där väljarna själva avgör vilka som kommer in i parlamenten. Om väljarna kan gradera sin valsedel själv med 1, 2, 3 osv så begränsa intern mygel med valsedeln till att bli i det närmaste omöjligt.

  • Finland har personval, där är det i stället företag, med mycket högre belopp som bestämmer vilka som väljs in i parlamentet. Statsminister Matti Vanhanen avgår nu pga av att han är föremål för polisutredning för bidragen till hans personvalskampanj. Finland har nu degraderats i Transparency Internationals ranking över länder med korruption, pga av att så mycket mutor utbetalats i samband med personvalet.

 4. Nu kan man väl visserligen inte förvänta sig ett fläckfritt förflutet hos någon politiker egentligen, men att man ska behöva oroa sig för denna typ av valfusk i Sverige är verkligen obehagligt.

  Jag anser att man inte tvunget ska stå till svars för alla dumheter man begått i sin ungdom innan en politisk karriär inletts, men då man väl har bestämt sig för att ens yrke skall vara att vara politiker så beslutar man sig för att vara en offentlig person, ett föredöme och en opinionsbildare. Då har man ett ansvar och man har ett förtroende att förvalta. Missbrukar man detta och missbrukar demokratins fördelar är man en liten liten lort anser jag.

  Om man pratar om terrorism som attacker på demokratin så kan man undra vad det här är, om inte detsamma…

  Ännu obehagligare blir det just om inte Moderaterna själva går till botten med utredningen, eftersom en släpphänt attityd ofta automatiskt leder till ännu mera släpphänt attityd. Här måste foten sättas ned rejält och jag ställer mig frågande till om det inte finns något kriminellt i en del av fallen. I så fall är det väl inte Moderaterna själva som ska utreda saken eller?

 5. Hugo, kolla england, de har det du efterlyser… och ännu mer mygel. Deras politiska system är i gungning. Det är idag politiskt sett ett riktig kalleankaland, med politiker och system som inte längre har allmänhetens förtroende.
  Us är i dag ett land som driver om kring utan styrning, de har enmanskretsar, en 1700-konstruktion som inte längre håller måttet i ett komplicerat samhälle.

 6. Dagens partistruktur, där väljarna har begränsade möjligheter att påverka vilka som till sist hamnar på ett riksdagsparti, har inte samma legitimitet som förut. Nu menar en del personer att partiernas ideologier är viktigare än själva personen, men varför behövs det då hela 349 ledamöter i vårt parlament.

  Det som Hugo föreslår, majoritetsval i enmansvalkretsar, skulle kunna virtualisera demokratin och tydliggöra höger-vänsterdebatten. Dessutom skulle sakfrågor bli viktigare än partitaktiska skäl. Ett exempel är kärnkraften där man lätt skulle få ihop en majoritet för utbyggnad om ledamöterna tilläts rösta efter egen vilja.

  Hugo har en poäng även om han kunde ha skrivit på ett trevligare sätt…

 7. Inte förvånad – moderaterna står ju för en ideologi som går ut på att allting kan köpas för pengar. Det är då inte så konstigt att det finns de i deras led som tycker det är helt naturligt att man kan köpa sig positioner i den politiska världen också. Undrar var dagspriset på en riksdagsplats ligger just nu?

 8. Vad partiet vill vet jag inte, men eftersom jag är medlem kan jag i alla fall berätta att jag själv förespråkat det ett antal gånger..

 9. Fast jag är ingen åsiktsmaskin och tar inte ställning till vad som helst. Dessutom ska kommentarerna handla om bloggposten.

 10. Nu ska man hålla reda på några saker: att jämföra med bananrepublik är ju orimligt. Stockholm har valt att ajournera nomineringsstämman just för att kunna göra en utredning och se om det finns fler regelbrott. Där är nu Ernst & Young anlitade just för att allt ska gå rätt till. Det hittills kända regelbrottet med en person som betalat andras medlemsavgifter har redan fått konsekvensen att den personen inte längre står på listan. I övrigt förekommer nu i media en omfattande spekulation kring olika namn.

  Det är viktigt att komma ihåg att detta än så länge är spekulationer med i huvudsak okända uppgiftslämnare. I nominerings- och provvalstider förekommer tyvärr i moderaterna såväl som i andra partier ryktesspridning och spekulationer kring varför vissa går bättre i t ex provval än andra. Rykten innebär i sig inte att någon brutit mot några regler och det är viktigt att komma ihåg detta. Att värva medlemmar är något som uppmuntras och det är helt ok att värva medlemmar även inför ett provval eller för att bygga upp den egna personvalskampanjen t ex.

  Detta handlar också brott mot interna regelverk, inte om valfusk. De enda som är dömda för valfusk i Sverige är vad jag vet de två socialdemokrater som dömdes i samband med valrörelsen 2002.

  Pär Henriksson, kommunikationschef moderaterna

  • Stockholm har valt att ajournera nomineringsstämman just för att kunna göra en utredning och se om det finns fler regelbrott. Där är nu Ernst & Young anlitade just för att allt ska gå rätt till. Det hittills kända regelbrottet med en person som betalat andras medlemsavgifter har redan fått konsekvensen att den personen inte längre står på listan. I övrigt förekommer nu i media en omfattande spekulation kring olika namn.

   Betalar man Ernst & Young för att göra utredningen så får man det man betalar för. Eller menar du att utredarna där fritt får svara på medias frågor när utredningen är klar, och dessutom lämna ut alla uppgifter för dubbelkoll av media. Lämnar (M) ut alla uppgifter även till t.ex. Aftonbladet för att den tidningen ska få göra en egen parallell utredning?

   Detta handlar också brott mot interna regelverk, inte om valfusk. De enda som är dömda för valfusk i Sverige är vad jag vet de två socialdemokrater som dömdes i samband med valrörelsen 2002.

   Är du kommunikationschef hos moderaterna så borde du vara mer aktsam om semantiken. Att betala folks medlemskap mot att de ska rösta på en viss person i ett provval är fusk. För fusk i ett val finns ett passande ord – valfusk.

 11. Bananrepublik? Vi har ju monarki. Då måste det vara en Bananmonarki, du vet där de viktigaste posterna inte ens står på valsedeln. Undra om Ernst & Young kan utreda det också, de kan få betalt i bananer.