Dagens Nyheter och propagandan mot Islam

Tidningarna använder bilder för att illustrera eller stryka under budskapet i de artiklar de presenterar för läsarna. Det är inget konstigt med det, så gör jag själv också. Skriver en tidning om faran i trafiken så illustrerar man artikeln med en bild från en trafikolycka, ett sätt att stryka under och förstärka artikelns innehåll och öka läsvärdet.

För så är det, publicerar en tidning en artikel så får den fler läsare om det också finns en bild som illustrerar det man vill berätta. Media känner väl till bildernas betydelse, se bara på min förra bloggpost om Aftonbladets ”nyhet” som i skrivande stund toppar deras hemsida. Vill man berätta om en brand så illustrerar man berättelsen med en bild på lågor.

Men bilder kan också förmedla något annat, de kan ha mer eller mindre dolda budskap. Just nu så har Dagens Nyheter två artiklar på sin webblöpsedel, den ena med rubriken ”Sjukvårds-
personal fängslas”
och den andra med rubriken ”Kris för 3000 i läger – kan bli massaker”. Men ser ni att den första bilden visar ett fängelse eller ett sjukhus? Nej, för den gör inte det. Den andra bilden visar militära jeepar, inte ett läger eller en massaker.

Det väsentliga budskapet i artiklarna, det som förstärks, är att det finns minareter på bilderna. Lagom dramatiska bilder, utvalda just för sina minareter. Den sortens propaganda tänker vi sällan på, vi konsumerar bilderna utan att reflektera över deras innehåll. DN väljer att aktivt ge näring åt islamofobi, och utan att riktigt förstå det själva så sammankopplar vi Islam med olika sorters elände. Eller tror du att det är ett olycksfall i arbetet från DN:s sida?

Det är inte underligt att grupper som Sverigedemokraterna växer sig starka i Sverige med tanke på all drag-
hjälp de får av media. För med handen på hjärtat, tror DU att media inte vet vad de håller på med? Tror DU att Dagens Nyheter bara ”råkar” få med minareter på bilderna?

it Andra om: , , , , , , , , , , , , , , dn1 Läsvärt: altruist, annarkia, 1, fredrich, ilsemarie, runor, Åsa W, k&å, 1, zaramis, 1, 2

  12 comments for “Dagens Nyheter och propagandan mot Islam

Comments are closed.