Dagens Nyheter och propagandan mot Islam


Tidningarna använder bilder för att illustrera eller stryka under budskapet i de artiklar de presenterar för läsarna. Det är inget konstigt med det, så gör jag själv också. Skriver en tidning om faran i trafiken så illustrerar man artikeln med en bild från en trafikolycka, ett sätt att stryka under och förstärka artikelns innehåll och öka läsvärdet.

För så är det, publicerar en tidning en artikel så får den fler läsare om det också finns en bild som illustrerar det man vill berätta. Media känner väl till bildernas betydelse, se bara på min förra bloggpost om Aftonbladets ”nyhet” som i skrivande stund toppar deras hemsida. Vill man berätta om en brand så illustrerar man berättelsen med en bild på lågor.

Men bilder kan också förmedla något annat, de kan ha mer eller mindre dolda budskap. Just nu så har Dagens Nyheter två artiklar på sin webblöpsedel, den ena med rubriken ”Sjukvårds-
personal fängslas”
och den andra med rubriken ”Kris för 3000 i läger – kan bli massaker”. Men ser ni att den första bilden visar ett fängelse eller ett sjukhus? Nej, för den gör inte det. Den andra bilden visar militära jeepar, inte ett läger eller en massaker.

Det väsentliga budskapet i artiklarna, det som förstärks, är att det finns minareter på bilderna. Lagom dramatiska bilder, utvalda just för sina minareter. Den sortens propaganda tänker vi sällan på, vi konsumerar bilderna utan att reflektera över deras innehåll. DN väljer att aktivt ge näring åt islamofobi, och utan att riktigt förstå det själva så sammankopplar vi Islam med olika sorters elände. Eller tror du att det är ett olycksfall i arbetet från DN:s sida?

Det är inte underligt att grupper som Sverigedemokraterna växer sig starka i Sverige med tanke på all drag-
hjälp de får av media. För med handen på hjärtat, tror DU att media inte vet vad de håller på med? Tror DU att Dagens Nyheter bara ”råkar” få med minareter på bilderna?

it Andra om: , , , , , , , , , , , , , , dn1 Läsvärt: altruist, annarkia, 1, fredrich, ilsemarie, runor, Åsa W, k&å, 1, zaramis, 1, 2


12 svar till “Dagens Nyheter och propagandan mot Islam”

 1. Jag känner mig lurad av Dagens Nyheter, jag läste artiklarna innan jag gick till jobbet, men nu när jag läser vad du skrev så förstår jag att DN försökte lura mig. Men jag förstår inte varför de gör det.

 2. Jinge ger här mycket viktig och väsentlig information om hur media på många dolda sätt vill påverka oss! Och ett annat väsentligt sätt att mediamässigt påverka oss är att vi måste vara medvetna om är att media ofta UNDANHÅLLER oss mycket information, så att det blir omöjligt för oss att göra riktiga och korrekta bedömningar om VAD som sker och VARFÖR det sker. Dvs när vi numera konsumerar media, är det viktigt att vara medveten om att media ofta vet mer än vad som sker och varför, än de vill publicera. Tyvärr så är det alltså ofta så att det viktigaste är vad som INTE når oss via media. Vi bör alltid vara medvetna om detta. Vi får oftast en skev bild om vad som sker,och ju viktigare och kontroversiellare politiskt skeendena är, ju mera skev blir berättelserna vi presenteras i media.

 3. Ja det är otroligt. I vanliga fall tänker man inte ens på att man blir lurad av media. Varenda kotte associerar direkt till islam när man ser en minaret, det är ju själva symbolen för religionen i mångas ögon, och så visar det sig att ingen av DN:s bilder handlar om artiklarna utan är bara en markering för islam, det är fan i mig läskigt. Det är bra att vissa sammankopplar det visuella budskapet med det faktiska budskapet, framöver ska jag alltid kolla bilder med minareter för att se kopplingen med texten.

 4. Mycket bra observerat Jinge! Det är verkligen otäckt hur vi fås att tro att allt som sägs på nyhererna (i synnerhet SR och SVT) är total sanning. Ingen ens reflekterar var svensk media får sina nyheter från eller vem som äger en tidning eller en tv kanal.

  Givetvis är det ingen slump att det är minareter på bilderna.

  /M

 5. På 30-talet hade det antagligen varit synagogor på bild. Man lär sig uppenbarligen inte av sina misstag.

 6. Ja det där är ett medvetet val som Dagens Nyheter har gjort. Jag bytte från SvD till DN när Per Gudmundson började skriva i SvD, jag hade inte läst DN tidigare. Men jag upptäckte snabbt att DN hade samma agenda, Israelkramande och islamofobiskt. Så nu har jag inte DN heller sedan ett antal månader.

  Jag undrar om inte Göran Rosenberg fick sparken från DN för att han hade mage att kritisera Israel?

  • Jag undrar om inte Göran Rosenberg fick sparken från DN för att han hade mage att kritisera Israel?

   Jag vet inte, men jag tror att GR var för radikal för koncernen.

 7. Bra avslöjande! Svensk bildjournalistik är hemsk. Inbäddad med makthavare även i andra frågor. Ta till exempel bilderna från Klimattoppmötet i Köpenhamn för ett par år sedan.

 8. Bravo Jinge! Fortsätt ringa i väckarklockan! Den dolda propagandan (och agendan) måste synliggöras. Dess fula tryne dyker upp överallt varje dag nuförtiden.

  Apropos nothing: Har redan för länge sedan fått övernog av Mats Knutsson, Slingermanns högra hand. Därför bortskänkes dumburken till närmaste toleranta granne och licensen blir därmed ett minne blÅtt. Att konsumera dumburk var ett av mitt livs stora misstag. Hur man ska vidga vyerna i fortsättningen återstår att se. Mwahaha!