al Qaida och propagandan


Idag presenterar Aftonbladet en nyhet som kommer bli föremål för en hel del spekulation. Man påstår plötsligt att ”al Qaida” reagerat på något som ”al Qaida” kallar för lögner från Irans Ahmadinejad.

AB: ”När Mahnoud Ahmadinejad ställde sig framför FN:s generalförsamling förra veckan kallade han attackerna mot World Trade Center för ”ett mysterium”.

– Några flygplan utan tidigare samordning känt av säkerhetsstyrkor och underrät-
telsetjänsten i USA kan inte förvandlas till missiller som slår mot hjärtat av USA, sa Ahmadinejad.

Det var inte första gången som den iranske presidenten hävdade att USA själva låg bakom attackerna. För ett år sedan gjorde han nämligen exakt samma sak.”

Aftonbladet nämner inte sin källa, men man kan på goda grunder utgå ifrån att det antingen är SITE Institute eller MEMRI, två organisationer som startades av den israeliska underrättelsetjänsten och som troligen fortfarande är finansierade från samma håll. Det blir extra intressant eftersom existensen av ”al Qaida” också är ifrågasatt. Utan tvekan så finns det religiösa fundamentalister, lika tveklöst så finns det sådana som samverkar för att begå terrordåd, men det mesta talar för att många av de ”terrorist-
hälsningar” som har distribuerats från dessa bägge organisationer är tillverkade av organisationerna själva.

Det har framkommit att budskap, där den påstådda avsändaren var al Qaida, i själva verket tillverkats på uppdrag och det med en inhyrd irakisk skådespelare. Själv uppgav han efteråt att han trodde att de som betalade honom var amerikaner, underförstått CIA. När det gäller videoband som kommit från al Qaida där Usama bin Laden talar så är filmerna sällan tagna på så nära håll att han går att identifiera, och hans röst låter inte heller som den borde om det varit den riktiga bin Laden.

USA har ofta hävdat att man inte med hundraprocentig säkerhet kan säga att banden är äkta, ett märkligt uttalande eftersom landet har världens mest avancerade utrustning för att känna igen olika röster. (forts nedan..)

MEMRI har tidigare ägnat sig åt medvetna felöversättningar av den iranska presidentens uttalanden, något som bland annat The Guardian påtalat. Nu är det knappast någon nyhet att olika länders underrättelsetjänster förfalskar information för sina egna syften, det tråkiga är förstås att media publicerar informationen så okritiskt, och nu som i fallet med Aftonbladet, inte uppger vad de har för källa.

Men det är klart, är källan SITE Institute eller MEMRI så spricker nyheten som en såpbubbla, och det vore ju trist eftersom man i så fall riskerar att ha lurat sina läsare – igen. När jag kollar DN på nätet så har man två nyheter som man illustrerar med bilder där minareter dominerar bilderna. Uppenbarligen en annan variant med samma agenda.

it Andra om: , , , , , , , ab dn1


Ett svar till “al Qaida och propagandan”