Centerpartiets utförsbacke

centern

Maud Olofsson tackade nej till en centerpartistisk EU-
kommissionär, hon gjorde det eftersom ett ja hade inneburit att Centerpartiets Lena Ek hade fått posten, det ville inte Maud Olofsson veta av eftersom Lena Ek hade varit hennes främsta konkurrent till partiledarposten.

Ekot: ”Många blev överraskade när statsminister Fredrik Reinfeldt inte valde en svensk EU-kommissionär från sitt eget parti. Istället blev det folkpartisten Cecilia Malmström som blev svensk kandidat. Men Ekot kan i dag avslöja att innan frågan gick till Folkpartiet fick Centerpartiet frågan… …Det var i det läget frågan enligt samstämmiga uppgifter till Ekot gick till alliansens näst största parti, Centerpartiet. Men partiledare Maud Olofsson tackade nej till att låta en centerpartist bli svensk EU-kommissionär. Enligt uppgift till Ekot kom Maud Olofssons nej mycket snabbt efter det att hon fått frågan.”

Den övre bilden visar de centerpartistiska statsråden och kräver ingen närmare förklaring. Det är inte särskilt svårt att konstatera att samtliga dessa statsråd har utmärkt sig på olika sätt under alliansregeringens tid, något som definitivt innebär att Centerpartiet kan få en mycket besvärlig valrörelse. Att Maud Olofsson dessutom, förutom sina politiska tillkortakommanden, agerar för att slippa sin konkurrent om partiledarposten talar knappast till hennes fördel. Hennes lögner i samband med affären med Vattenfall AB har säkerligen påverkat hennes ställning inom partiet precis som det påverkat väljarna.

När det dessutom visat sig att kraftbolagen tjänat miljarder på den köldknäpp som nu drabbat Sverige så får det givetvis återverkningar i alldenstund som Vattenfall AB använder dessa pengar till att leka affär nere i Europa. Det statliga företaget

lena ek
EU-parlamentariker Lena Ek

saknar i högsta grad styrning och det finns ingenting som tyder på att näringsministern tänkt ändra på detta.

Å andra sidan så har jag svårt att tänka mig att några större väljarskaror kommer att sakna Stureplanscentern, Wild ´n Fresh och sveket när det gäller t.ex. FRA-lagen. Visst, det kan vara tidigt att räkna ut centern, men att hoppas är knappast förbjudet.

intressant Andra om: , , , , , , , , , ab svd dn t

  10 comments for “Centerpartiets utförsbacke

 1. Besviken
  13 januari, 2010 at 06:54

  Aftonbladet 10/3 2007: Maud Olofssons betyg i gymnasiet: Spanska, 2, Engelska, 2, Tyska, 2, Matematik, 2, Naturkunskap, 2, Samhällskunskap, 5, Idrott, 5.

  Wiki: [Lena] Ek är Jur.kand. från Lunds universitet. Hon har genomgått forskarutbildning i internationell rätt och har undervisat i folkrätt och rättshistoria som extraordinarie universitetslektor vid juridiska fakulteten i Lund mellan 1987 och 1994. Under lundatiden var hon ordförande i juridiska föreningen, lundaxpexare och bostadsombudsman i akademiska föreningens bostäder.

 2. Kurt
  13 januari, 2010 at 07:36

  Det var ju annars synd att inte Lena Ek utsågs till EU-kommissionär. Hon är ju t o m ett värre stolpskott än de Centerpartistiska statsråden, det hade ju kunnat blivit riktigt pinsamt för Centerpartiet.

 3. Sniff
  13 januari, 2010 at 09:39

  Är det någon som är förvånad? I min gamla skola var vissa av värstingarna ändå de som lyckades armbåga sig fram i allehanda situationer och positioner. I F-län kommun Jkp sitter ett par politiker som inriktade sig snabbt i tonåren på politiken då de insåg att deras manipulativa egenskaper kom till nytta och de betyg de hade omöjliggjorde eftergymnasiala studier utan tragglande på Komvux.
  Lite OT men jag hade gärna sett fler betyg på statsråd. Monas och Maritas vore väääldigt intressanta.

 4. Besviken
  13 januari, 2010 at 09:53

  Slutbetyget från gymnasieskolans treåriga samhällsvetenskapliga linje visar ett genomsnitt på 3,3 för Mona Andersson, numera Sahlin. Det må vara godkänt men på inga vis anmärkningsvärt.
  Från http://www.aftonbladet.se/nyheter/article476184.ab

  Marita Ulvskog gick på Journalisthögskolan i Stockholm mellan 1971-1973.
  Från http://www.socialdemokraterna.se/Webben-for-alla/EU/maritaulvskog/Om-Maritany1/

 5. Christer W
  13 januari, 2010 at 12:24

  Jag har träffat Lena EK en del på den tiden hon var kommunalpolitiker och konstaterade då att hon är skärpt, odogmatisk och kunnigare än de flesta andra centerpartister. Men hon tillhörde inte rätt norrlandssläkt utan var från Valdemarsvik och det verkar inte ha varit meriterande i centern.
  För allt är Olofsson rätt, utom att hon inte är skärpt, odogmatisk och kunnig. Dessutom verkar det som om hon inte lyssnar på sina närmaste medarbetare, t.ex. Håkansson som är en begåvad dam.

 6. Gösta Berling
  13 januari, 2010 at 13:27

  Hmmm. Ek må vara ”duktigare” än Olofsson men politiskt är hon ännu värre, och det vill inte säga lite. När jag först stötte på henne stod hon i TV och mässade ”byt regering, byt regering” (och det var på den tiden s regerade med c som stödparti !)

 7. Pingback: Malin
 8. Frank
  13 januari, 2010 at 16:02

  Centerpartiet seglar stabilt fram som det mest lyteskomiska partiet, utan någon riktigt jämbördig motståndare. Allt från Eskil Erlandssons informativa utläggning om djursex i riksdagen till Anders Carlgrens uppenbara ointresse för miljöfrågor ger otroligt osköna vibrationer. Vad gäller Frederik Federley och Maud Olofsson behövs inga kommentarer. Down, down, you bring me down…

 9. Rogge
  14 januari, 2010 at 18:32

  Jag undrar ibland hur centerledningen tänker – inte så ofta ska medges, men ändå – när de släpper fram en sån stolle som Federley och tror att han ska locka folk i städerna att rösta på centern? Fråga sedan en bonde i Norrlands inland vad hon/han tycker om Stureplanscentern – då är det bäst att vara på litet avstånd!

 10. k erling
  14 januari, 2010 at 19:18

  I det här ärendet har Maud ”allt är sossarnas fel” Olofsson rätt, hade inte s förlorat valet 2006 skulle inte hennes småsinta missunnsamhet avslöjats.

Comments are closed.