Centern och ensamkommande flyktingbarn


Idag tar en av Centerpartiets riksdagsmän upp en fråga i Dagens Nyheter, en fråga som han inlednings- och avslutningsvis lindar in i resonemang om att frågan kan vara kontroversiell. Det kontroversiella skulle bestå i att hans artikel handlar om ensamkommande och ofta papperslösa flyktingbarn.

Staffan Danielsson (C) i DN: ”Antalet ensamkommande flyktingbarn (under 18 år) har ökat kraftigt i EU under 2000-talet, från 2 procent av de asylsökande till 10 procent. Totalt i världen sökte mer än 15.500 ensamkommande barn asyl 2010, vilket utgör cirka 4 procent av det totala antalet asylsökande. Flest kom till Sverige (2.400). De ensamkommande domineras av pojkar från Afghanistan och Somalia.

Sverige tar emot över 25 procent av de ensamkommande under 18 år som kommer till EU. Till skillnad från Sverige tar stora länder som Tyskland, Frankrike och Storbritannien emot betydligt färre.”

Hans artikel handlar om svårigheten att bedöma ensamkommande och papperslösa flyktingbarns ålder, en del av dem som hävdar att de är under arton år ser ut att vara äldre, i en del fall betydligt äldre. Jag personligen tycker inte att det är speciellt kontroversiellt att testa flyktingars ålder om någon som ser ut att vara över tjugo år hävdar att han är sjutton. Men det finns anledning att fundera över det Danielsson skriver av andra orsaker än den faktiska åldern på de barn som söker sig hit.

Staffan Danielsson (C) i DN: ”Sveriges befolkning uppgår till knappt 2 procent av EU:s men Sveriges andel av beviljade uppehållstillstånd bland EU:s länder ligger de senaste 11 åren 4–6 gånger högre, mellan 8 och 12 procent. Under åren 2006 till 2009 sökte cirka 42.000 människor asyl i Frankrike, cirka 29.000 i Storbritannien, cirka 27.000 i Sverige, cirka 23.000 i Tyskland och cirka 17.000 i Italien…

…Eftersom så många av de ensamkommande väljer att ta sig till Sverige, vanligen genom kanske 7–8 länder, har Sveriges kostnader för mottagningen ökat kraftigt och uppgår nu till cirka 1.500 miljoner kronor per år, vilket är hela 40 procent av de totala kostnaderna för alla som söker asyl. Migrationsverket betalar 1.900 kr per dygn till kommunerna som ordnar boendet, och årskostnaden ligger runt 500.000 kr för en ensamkommande under 18 år.”

Jag får en känsla som snuddar vid tanken på att detta egentligen handlar om Annie Lööfs svårigheter att dra väljare till Centerpartiet, kan det vara ett sätt att flirta med andra väljargrupper? Vi vet ju alla vad Centerpartiet har för historisk belastning, eller hur?

————————-
För övrigt anser jag att Sverige ska dra tillbaka sina soldater från Afghanistan. Jag tror inte för ett ögonblick på att svenska soldater bidrar till en fredlig lösning av det landets konflikter. Regler för kommentarer..

it Andra om: , , , , dn123 svt sr ab123 svd12 gp


20 svar till “Centern och ensamkommande flyktingbarn”

 1. Man bör dock ha i minnet förslaget om att tvinga kommuner att ta emot ensamkommande flyktingbarn. Jag misstänker att denne Danielsson snarast gör sin stämma hörd för den andra delen av centerrörelsen – den icke Stureplansbaserade. I många centerdominerade kommuner är tvångsförslaget förmodligen det värsta de hört på mycket länge. De kommer knappast att låta frågan ligga orörd.

 2. Jag ser inga problem med att man kollar åldern på medicinsk väg (handledsröntgen) på alla flyktingbarn utan papper. Risken är för stor att man annars placerar vuxna människor tillsammans med faktiska barn.

 3. Visar att alla borgare egentligen är rasister. Det är ingen skillnad på C och SD.

  • Hur kan den debattartikeln på något sätt vara rasistisk? Centern står för den mest öppna invandringspolitiken av alla riksdagspartier. Och att påstå att alla borgerliga är rasister är oerhört okunnigt. SD är dessutom inget borgerligt parti om det nu gör nån skillnad.

  • nja, det finns väl grader i helvetet ändå? jag skulle föredra C framför SD. Men visst finns det smygrasism inom de borgerliga partierna.

   • Absolut finns det det – också sådan som inte smyger skulle man kunna säga. Men det finns det absolut också inom V, MP och nog inte minst S. Även om många tidigare S-väljare redan gått till SD.

    • Så dumt det blev! Jag svarade inte dig, utan den andra Linda; vi måste ha svarat henne nästan simultant. Det var inte jag som skrev att alla borgerliga är rasister. Jag skrev bara om grader i helvetet. Linda är ett väldigt vanligt namn…

 4. http://www.centerpartiet.se/Nyheter/Arkiv-2012/C-vill-att-Europa-oppnar-upp-for-fler-ensamkommande-flyktingbarn-/ för de som vill läsa lite mer om Centerpartiets faktiska politik:

  C vill att Europa öppnar upp för fler ensamkommande flyktingbarn

  – I mina ögon är det lite oklart vad Staffan Danielsson egentligen vill uppnå med sitt inlägg på DN-debatt, säger Centerpartiets migrationspolitiska talesperson Fredrick Federley angående dagens DN-debattartikel från Staffan Danielsson.
  – Den åldersbestämning som han efterfrågar finns redan idag och görs enligt socialstyrelsens allmänna råd. Åldersbestämning är en medicinsk fråga och inte en politisk.
  – Centerpartiet är öppna för att diskutera frågan men då snarare ur perspektivet att öka mottagandet av ensamkommande flyktingbarn i övriga Europa snarare än att minska mottagandet i Sverige.
  – Sverige ska fullgöra sitt ansvar enligt svensk rätt och internationella konventioner och centerpartiet vill att fler människor ges möjlighet att komma till Sverige inte färre.
  – Problemet idag är inte de barn som kommer till Sverige utan alla de barn som aldrig får komma till Europa.

  Är det en rasistisk politik Linda?

  • Fast jag känner mig fortfarande undrande inför en artikel skriven av en av era riksdagsledamöter. Och artikeln har fått fler ögonbryn att lyftas, eller hur?

 5. Med tanke på de siffror han redovisar är det kanske nånting som bör funderas över? SD påstår ofta att typ ALLA ensamkommande barn är över 18 vilket ju är vansinnigt att påstå. Att kolla om de som är barn faktiskt är barn kan nog bidra till att skapa större förståelse och accept av boende för barnen – vilket behövs. Jag kan dock ha några integritetsproblemer med förslaget. Dessutom anser jag inte att vi ska ta emot färre barn – men nog att vi ska bli bättre på att ta hand om de som kommer – om lite bättre koll kan bidra till det är det kanske inte fel. Men jag har inte tillräckligt koll på dagens system för ålderskontroll till att värdera det.

 6. Okej, det kanske inte är så intressant för utomstående ändå. Det viktiga är att du har läst vad jag skrev.

 7. Bara en fundering: Är dem som anser att Sverige skall ta hem sina trupper samt att flyktingarna i största möjliga mån skall lämna Sverige rasister?

  Tänker på parallellen till Irak. Innan invasionen så kom väldigt få flyktingar men efter att ockupationen fortgått år efter år som kommer desto fler för varje år. Kanske det är planlagt eller så kanske det just är ockupationen som är grundproblemet? Tankar kring detta någon?