Carl Bildts ande och Lundin Petroleum


Aftonbladet har startat en granskning av Lundin Petroleum och företagets agerande i Syd-Sudan, något som har fått storägarna i Lundinbolagen att kräva alla korten på bordet från företagets sida.

AB: ”I grannlandet Etiopien sitter de två svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson fortfarande i fängelse för att de ville granska Lundins verksamhet i Ogaden. Uppgifter radas till varandra och överallt svävar Carl Bildt. Sveriges utrikesminister satt i Lundin Petroleums styrelse åren 2000–2006.

Nu måste det bringas klarhet kring den svenska inblandningen i folkrättsbrott i Sydsudan. Det är bra att de stora ägarna i Lundin nu drar åt tumskruvarna och kräver en oberoende och extern granskning av bolagets verksamhet. Svenskarnas pensions- och försäkringspengar ska inte vara några blodspengar. AP-fonderna, Folksam, Handelsbanken, SEB, Skandia och Swedbank äger tillsammans tio procent av aktierna och det ger stort inflytande.”

Lundingruppen har samarbetat länge med en blodbesudlad diktatur, ett samarbete som startade efter att Adolf H Lundin gett en stor donation till Mobutu i dennes ”presidentvalskampanj”. Att Johan Persson och Martin Schibbye försökte ta sig in i Ogaden-provinsen är direkt beroende av Lundin Oil och dess exploatering av olja i Afrika, man ville helt enkelt se i vad mån man kunde hitta bevis mot företaget, ett företag som redan är under utredning för misstänkt folkrättsbrott, en fråga som nu utreds av kammaråklagare Magnus Elfving vid internationella åklagarkammaren.

Att Carl Bildts ande sägs sväva över denna verksamhet är ingen tillfällighet, det pinsamma i nuläget är att svenska pensions- och försäkringspengar är investerade av AP-fonderna, Folksam, Handelsbanken, SEB, Skandia och Swedbank. Rimligen bör alla protestera mot detta förhållande och se till att dessa institutioner med omedelbar verkan avvecklar sitt ägande.

Samtidigt bör man lägga alla kort på bordet om vårt eget bistånd till Etiopien, är det ens möjligt att fortsätta att betala ut skattepengar som U-hjälp till ett land som håller svenska journalister i fängelse för att de försökt bena ut Lundin Petroleums agerande? Jag kan inte hjälpa det, det är kanske fånigt, men jag undrar vad USA hade gjort i en liknande situation?

it Andra om: , , , , ab12345 svt sr12 dn12 svd12


12 svar till “Carl Bildts ande och Lundin Petroleum”

 1. Det som behöver sägas oftare är att utvinning av olja i blodbesudlade diktaturer varit och är Lundin Petroleums själva affärsidé! Man glömmer ibland bort att även den cyniska oljeindustrin har sina skrupler. Storbolag med redan dålig rykte drar sig för att förvärra det ytterligare genom att samarbeta med de allra mest tvivelaktiga regimerna. Det är i en sådan verklighet som Lundin hittat en lönsam nisch.

  En annan viktig sak att komma ihåg är att Bildt inte bara råkade sitta i styrelsen för bolaget mellan 2000 och 2006. Just kring millennieskiftet fick dåvarande Lundin Oil hård kritik från Amnesty för sin påstådda delaktighet i Sudans inbördeskrig. Därför rekryterade man Bildt (då mäkta populär efter sitt fredsmäklande på Balkan) för att övertyga omvärlden om att Sudan-affärerna egentligen skulle leda till fred i landet.

  Bildt valdes alltså inte in i styrelsen för att han skulle ha haft någon slags företagsekonomisk kompetens, eller för att Lundin bara ville ha ett känt ansikte i ledningen. Hans själva uppdrag var att tvätta bolagets solkade rykte vitt. Detta gjorde han så framgångsrikt att kritiken tystnade – och Lundin Petroleum blev en börsraket som alla ville investera i.

  Det här en helt oerhörd historia. Varje annan svensk, eller europeisk, politiker med en sådan bakgrund skulle vara fullständigt rökt.

 2. 2009-06-08. §8. ”The EU recently granted 120 million Euros in assistance to Asmara with no criticism of Eritrea’s abusive human rights record. Sweden gave assistance
  without criticizing Eritrea for the jailing of a Swedish-Eritrean ADDIS ABAB 00001319 003 OF 004 reporter for the past several years”. http://wxx

  För att förstå Carl Bildts lama inställning gentemot det som inte går att rättfärdiga så tror jag att det är viktigt att vi förstår rationaliteten i den poltiska realismens huvud. Att kasta en journalist eller två i det svavelosande reningsbadet…är för de troende…den enda sanna vägen mot freden & paradiset. Den enda vägens politik eller vägen mot den apolitiska segern om en vill…ser politisk debatt som onödig & bromsande. Så…i den politiska realismens föreställningsvärld finns inga rätt & fel i bröstet. Vill en tala med Bildt…som måste en tala biljardbollar. Talar vi då Etiopien…så måste vi naturligtvis även tala Eritrea.

  Så…Voila! Sverige väljer att hålla tyst om brott mot de mänskliga rättigheterna…& samtidigt snällt i ledet förse den journalist-fängslande diktauren med Euros…

  http://wixx

   • Henrik. Men det finns anekdoter om att Lundin själv vid flera tillfällen fått den där frågan och då ska ha svarat med ett roat tonfall: ”Kanske det…”

    Han lär visst inte alls ha varit besvärad över insinuationer kring namnet eller eventuella naziföräldrar. Vilket möjligen skulle kunna förklaras av att han redan från barnsben måste ha vant sig vid att bli tråkad för det. Att ha varit grabb på 40-talet och hetat ”Adolf H” torde ju prägla en människa i en oöverskådlig omfattning.

 3. Det är intressant att jämföra hur svenska media behandlar Bildt och hur de behandlade Juholt. Trots att Bildt är misstänkt för brott mot mänskligheten – ett av de grövsta brotten som finns – betraktas han som en oantastlig person. Groteskt!

  • Men han är ju adelsman, tänk på det ;) Svensk media känns ibland väldigt 1800-tal när det kommer till underdånigheten mot MAKTEN, och då särskilt de kungliga samt adeln.

 4. Bildt är en riktigt ful fisk. Hade nån annan person från NÅT annant parti gjort sig skyldig till en bråkdel av hans ”affärer”, hade det blivit uppmärksammat på ett HELT annat sätt; det hade blivit ett mediadrev utan dess like. Jag börjar undra om Bildt på något sätt är ”untouchable” för att han varit med så länge. Han kan ju tilll och med skryta med att ha varit med ”under Palmes dagar”! Det borde väl vara ett tecken på att det är dags att avgå!!!

 5. De flesta påstår att Carl Bildt är så intelligent. Jag betvivlar det, eftersom jag vet arrogans och klokskap är inte samma sak, inte ens i närheten av varandra. Bildt låter förövrigt inte heller särskilt bright utan mest som någon som helst vill flyta ovanpå och ha sina egna regler. Han är dessutom som de flesta moderat politiker bra på att skylla ifrån sig.

  Jag förstår inte hur han tillåtas sitta kvar som utrikesminister efter allt som uppdagas om Lundin Oils affärer i Sudan och Etiopien!
  .
  För övrigt har Bildt ingen vidare utbildning, tjugo högskolepoäng i något ämne jag gissar är åt det ekonomiska hållet.
  En moderat autodidakt!

 6. Carl Bildt, kapitalets lille pilt, är inte bara resande i blod och olja, utan även i plutonium. Han har i största hemlighet sålt, eller gett bort? 3 kg plutonium till amerikanarna, står det i dagens Aftonblad.
  Undrar om han fraktat det i regeringsplanet?