Carl Bildts affärer med Gaddafi
Idag avslöjar Olle Svenning i Aftonbladet att Carl Bildt så sent som i februari sagt att ”vi inte bör stödja den ena eller den andra sidan” i Libyen. Han ville förhålla sig neutral, inte så konstigt kanske sett från hans horisont, han har varit djupt involverad i Lundin Oil, ett företag som är inkopplat på Gaddafis oljepipeline.

Olle Svenning/AB: ”Samma västmakter samarbetade under större delen av senaste decenniet med diktatorn Gaddafi. Han ingick i George W Bushs allians mot terrorism. Gaddafi skötte uppgiften. Han lät i ett enda slag avrätta 1 270 islamister, inspärrade i fängelset Busalim utanför Tripoli. Gaddafi såg till att tortera fram upplysningar från misstänkta terrorister – en handfast hjälp åt västliga försvarsallianser.

De här sammanhangen fördunklar något västliga ledares högstämt moraliska anspråk och deras predikningar om att alltid kämpa för demokrati, med hjälp av bomber om så behövs…

…Gaddafis Libyen har varit lönsamt för europeiska oljebolag, exempelvis de båda gigantiska ENI och Total. Vinstnivån har drivits till svindlande nivåer, också på grund av usla löner och arbetsvillkor för de hundratusentals gäst¬arbetare som importerats till massarbetslöshetens Libyen. Även svenska intressen har omvandlat libysk olja till profiter.”

Det är givetvis ett betydande handikapp när ett land som Sverige har en utrikesminister som direkt varit involverad i affärer med diktatorn, det blod som nu spills bland oppositionella i Libyen hamnar givetvis till viss del på Bildts händer, dessutom skvätter det på regeringen i övrigt. Reinfeldt är som bekant inte oskyldig till att Carl Bildt har fått en plats i Sveriges regering. Att han dessutom suttit i ledningen på Lundin Oil borde rimligen diskvalificera honom från att delta i regeringens sammanträden som rör den svenska insatsen i Libyen.

Men det finns ingen, förutom Olle Svenning i Aftonbladet, som pekat på dessa fakta som givetvis innebär en jävssituation. Möjligen räknar man med att vara fortsatt inkopplade på pipelinen när Gaddafi är dödad eller fängslad. Personligen anser jag att det är stötande, att först förespråka neutralitet på oklara grunder, för att sedan medverka till att skicka JAS-plan och nu soldater som ska hindra flyktingar att ta sig över medelhavet till EU är – osmakligt.

Dessutom angriper man Gaddafi med bombplan, men befolkningen Syrien lämnar man därhän. Möjligen beror det på att oljeutvinningen i Syrien stagnerat, man kan inte räkna med att landet på allvar bidrar till att hålla biltrafiken igång i USA och Europa, och antagligen har inte Lundin Oil några större intressen i landet.

Svenska Dagbladet berättar idag att Assad i Syrien dödade minst trettiotvå syrier igår och att över tusen syrier dödats sedan demonstrationerna började i landet. Nu har ett antal syriska officerare deserterat och tagit med sig ett antal stridsvagnar, landets diktator har upphöjt sig själv till någon slags gud som har rätt att bestämma att alla som säger emot honom ska dö.

Men som sagt, den syriska oljeutvinningen har stagnerat så där blir det bara en resolution, ett papper som säger att några länder i FN inte gillar mördandet.

it Andra om: , , , , , , , , ab12 ex12 dn12 svd123 svt ekot12


3 svar till “Carl Bildts affärer med Gaddafi”

  1. Ja det är märkligt att inte Bildt synas i nuläget, hans oljeaffärer borde leda honom direkt till konstitutionsutskottet, detta utan att passera gå.

  2. vem vet vad CB hotat med att dra upp om de andra i riksdagen om han hamnar i KU?

  3. Väst var nog chockade i början av det som hände i Libyen, de visste inte på vilket ben de skulle stå. Tunisen spelade kanske inte så stor roll, Egypten däremot, som hyfsat pålitlig allierad med Israel innebar revolutionen förändringar som man inte visste hur man skulle förhålla sig till. Att fördöma demokratiska protester kan man ju inte göra när man i andra fall pekar på bristen på demokrati för att starta krig. Slutligen var det Frankrike som fick nog och bestämde sig för att på ngt sätt hjälpa revolutionärerna i Libyen. Nu har väst pratat ihop sig och i värsta fall händer detsamma i Libyen som på andra ställen där nato med usa i spetsen går in och bestämmer agendan.