(C) vill sänka ungdomslönerna, gäller det Lööfs också?


Centerpartiet driver frågan om sänkta löner för alla ungdomar, allt för att minska ungdomsarbetslösheten enligt dem själva, enligt andra beror de på att de egentligen vill sänka lönerna för alla, utom för center-
politikerna själva förstås.

DN: ”Annie Lööf, som fyller 29 år i år, är yngst i regeringen. Hon har inte mycket till arbetslivserfarenhet utanför politiken (även om hon brukar nämna att hon har varit barista i London). Hennes ungdom är ett tema i nästan alla intervjuer som hon har gett. Det har hon inget emot.

– Min ålder har hittills varit en tillgång i alla sammanhang. Den skapar intresse och förvåning. Jag har alltid varit yngst och jag är glad om jag kan visa vägen för andra unga kvinnor, säger Annie Lööf.

Hon brukade säga att Margaret Thatcher var hennes förebild, men nu nämner hon hellre sin företrädare Karin Söder, Sveriges första kvinnliga utrikesminister, partiledare och socialminister.”

Man kan ju undra hur det fungerar att gå från noll arbetade dagar i yrkeserfarenhet till att bli näringsminister, rent ytligt kan man ju tycka att det i alla fall vore lämpligt med någon yrkeserfarenhet, samtidigt så kan det ju vara en förklaring till att hon är beredd att sänka ungdomars debutlöner. Har man själv lyckan att få ett ministerjobb som allra första arbete så tror man kanske att alla har möjlighet att bli ministrar, bara de anstränger sig lite.

En lustig sak i sammanhanget är att DN påpekar att hon har slutat upp med att säga att Margaret Thatcher är hennes största idol, inte heller säger hon numera att hon är nyliberal. Det handlar om att försöka hyfsa till allmänhetens bild av henne, hon har ju lagt märke till vilket hallå det har blivit i media, för att inte tala om de sociala media där hon är en av de mest omskrivna idag. (forts nedan..)

Fast Centerpartiet behöver knappast oroa sig, partiet sålde sina tidningar och fick in över en miljard på sina bankkonton så även om Annie Lööf ser till att partiet hamnar utanför Riksdagen i valet 2014 så har man råd att hålla kvar de fast anställda funktionärerna ett antal decennier i sikte på de nya valen 2018, 2022 och 2026 etcetera.

Personligen så är jag hundraprocentigt övertygad om att partiet inte finns med efter valet 2014. Orsaken är givetvis att partiets företrädare har politiska åsikter som inte delas av deras medlemmar. Visst kan man fortfarande hävda att partiet är en rest av det gamla Bondeförbundet, men idag har partiet fjärmat sig till den grad från landsbygdsfrågorna att man snarare borde kalla dem för Stureplanspartiet. Det gör de ju själva också kanske man bör tillägga, Stureplanscentern.

Nu förknippas ju Stureplan med brats, hens, narkotika och pappas plånbok, något som var och en inser inte gynnar ett parti som vill verka folkligt. Landsbygdsbefolkningen är på väg bort från partiet och det skulle vara intressant att se Statistiska Centralbyrån redovisa hur centerväljarna från 70-talet väljer idag, det är nog inte många procent som röstar på dem som det nu ser ut.

it Andra om: , , , , , , , , , dn1234 svt sr svd123 ab123 gp


18 svar till “(C) vill sänka ungdomslönerna, gäller det Lööfs också?”

 1. Rika människor stimuleras av att politikerna göder dem med pengar. Fattiga människor stimuleras genom att man tar ifrån dem pengarna. Tänk så olika vi fungerar?

 2. Vill inte försvara otillräckliga arbetslivserfarenheter, men akademiska meriter i juridik/teknik väger tyngre än något annat. Krydda med politiskt intresse finns heller ingen anledning till arbetslivserfarenheter, mer än småjobb i skolåldern.

  Gällande ungdomslöner: jag kan för lite om för/nackdelar, men eftersom arbetslösheten är hög kanske man kan testa ungdomslöner? Om det inte ger effekt får man väl lagstifta igen.

  • Vill inte försvara otillräckliga arbetslivserfarenheter, men akademiska meriter i juridik/teknik väger tyngre än något annat. Krydda med politiskt intresse finns heller ingen anledning till arbetslivserfarenheter, mer än småjobb i skolåldern.

   Uppenbarligen saknar du akademisk utbildning. Men att gå från skolbänken direkt till en ministerpost är extremt, jag tvivlar dessutom STARKT på att ”akademiska meriter” väger tungt utan arbetslivserfarenhet.

   • ”Uppenbarligen saknar du akademisk utbildning”
    Hur så? Jag studerar…
    Juridik/teknikkunskaper kan bara läras i skolbänken på något universitet. Jag värderar akademiska studier betydligt högre. Ju äldre man blir omsätts denna kunskap i praktiken, varpå den värderas högre än grundutbildningen.

  • Jag kan inte förstå hur man kan se detta som ett seriöst förslag. Jag har blivit lärd att man ska leva som man lär. Att ta ut 150 tusen av statens pengar och sen säga att det är ungdomars ingåns lön som är för hög , det låter väl inte helt sunt? Jämställdhet mellan kvinnor och män är prioriet 1, fast någon form av jämställdhet mellan löner slopas av rädslan kommunist tankar.

   Denna debatt hoppas jag innerligen kommer bli Annies Lööf fall, en människa som saknar uppfattning vilka som är Sveriges verkliga problem.

 3. Politiskt är ”ungdomslöner” egentligen en icke-fråga eftersom lönebildningen i Sverige sköts av arbetsmarknadens parter. Men såvitt jag begriper ett FP-utspel häromveckan vill de som företräder frågan att kommunerna och landstingen ska gå i spetsen och införa några slags egna jobb med denna lönemodell.

  Själva grundidén, att offentliga sektorn ska anställa ungdomar i en kombination av jobb och utbildning, är faktiskt inte så dum. Både facket och en framtida rödgrön majoritet skulle förmodligen kunna acceptera en likartad modell. Det som föreslagits är ju strängt taget bara ett lärlingssystem i ny, lätt moderniserad förpackning.

  Men så återstår alltså frågan om hur detta ska lönesättas. Och om varför FP och C är så angelägna om att driva saken, med de uttryck och begrepp som används, när de båda vet att politiker inte kan sätta löner.

  • Ptja, när nyutexade sjuksköterskor kräver 25 000.- i ingångslön så blir väl borgarna desperata?

 4. Karin Söder var inte den första kvinnliga partiledaren. Det var Vera Oredsson (NRP) som var den första. En felaktighet som ofta upprepas, även av Annie.

  • Vad har Kalle Anka partiet haft för kön på sin ledare? Att det är riksdagspartier som åsyftas, när man hävdar att Karin Söder var den första kvinnliga partiledaren, torde vara lättförståeligt.

 5. ***NEWSFLASH*** Centern kommer ut med att de vill kapa *alla* ingångslöner: ”jag tror att det behöver ner kanske 20–25 procent, och i vissa branscher kanske det handlar om ännu lägre ingångslöner” säger Annika Qarlsson, centerns arbetsmarknadspolitiska talesperson till Ekot. Att Annie Lööf backar upp det här kan tas för givet och det ligger helt i linje med hennes (och paret Reinfeldts m fl) idéer.

  Äntligen! får man väl säga. Det har varit klart länge att regeringen av princip vill ha lönedumpning men nu är det mer otvetydligt än förut.

  • Nu har jag oxo läst det. Det är cyniskt som bara fan, partiledare och riksdagsledamöter ska antagligen behålla sina löner, men inte vanligt folk.

   http://www.expressen.se/nyheter/centern-vill-sanka-alla-ingangsloner/

   ”Centerpartiet vill sänka ingångslönerna på hela arbetsmarknaden och för alla åldersgrupper. Trots att Folkpartiet mött hård kritik för förslaget om särskilda ungdomslöner i offentlig sektor så väljer alltså C att gå längre.

   Annika Qarlsson, partiets talesperson i arbetsmarknadsfrågor, kan inte ange exakt hur mycket lönerna bör sänkas.

   – Jag tror att det behöver ner kanske 20–25 procent, och i vissa branscher kanske det handlar om ännu lägre ingångslöner, säger hon till Ekot.

   Annika Qarlsson tycker inte att arbetsmarknadens avtal tar hänsyn till att stora grupper hamnat utanför och vill därför att parterna tar sitt ansvar.”

 6. Man tycker ju det borde vara prestations-löner i riksdagen med regelbundna utvärderingar. Då skulle debatten om ”jobben!” knappast ha varat i 20 resultatlösa år. För övrigt noterar jag att riksdagsmännen säger att de måste ha inkomstgaranti när de närmar sig 60, för att de inte blir anställda någonstans. Hur tror de då situationen är utanför ”huset”, i ett läge där a-kassan avskaffats för vanligt fölk? Gissar att man inte vill ha sådana debatter i ”huset”. Gissar att det skulle upplevas som ”opassande”.

 7. Jaha, nu försöker Alliansens intelligentia Centern och Folkpartiet överträffa varandra i att lönedumpa för andra än dom själva.Det skall väl bli som i den stora förebilden USA att man som vanlig knegare behöver ha 2 jobb för att kunna leva ett normalt liv.
  Under min egen yrkeskarriär har jag haft olika chefspositioner inom näringslivet och genom åren anställt ett stort antal personer. Aldrig har motivet för anställning varit ’extra billig’ arbetskraft. De enda gånger vi anställt med bidrag,alltså lägre lönekostnad,har varit när ortens arbetsförmedling/försäkringskassa har bett om hjälp att få ’igång’ någon långtidsarbetslös/sjukskriven.
  Vad politikerna tycks ha mycket svårt att förstå är det faktum att ingen anställer någon för att man sänkt lönen/momsen/arbetsgivaravgiften. Nej ett sunt företag anställer därför att arbetskraften behöver förstärkas. Oftast föregår en period av övertidsarbete själva anställningen,detta för att man skall känna sig säker på behovet av fler anställda.Att anställa personal för att det blivit billigare,om inte det finns ett behov, vågar jag påstå att ingen seriös arbetsgivare ger sig på.
  Nej felet är att det finns inte tillräckligt många jobb helt enkelt. Här behövs istället åtgärder för att starta nya företag, massiva utbildningsinsatser,satsning på infrastruktur mm. Att försöka sig på att under sken av ökade anställningar skapa en underklass genom lönedumpning följd av ytterligare dumpning när den första ej gav resultat är en total inkompetensförklaring av de politiker som kommer med sådana förslag.Dumpa för allt i världen dom politikerna istället.

 8. Jag tittade hust på debatten mellan Damberg och Lööf i Aktuellt via svt play. Hon stod åter och flinade mot motståndaren. Jag tyckte Damberg vann debatten och Annie framstod som den verklighetsfrånvända påläggskalv hon faktiskt är. Men det vore kul om man fick höra andras åsikter om hennes insats.