Annie Lööfs lön och Thatcherismen


När Annie Lööf valdes till centerpartiets ordförande för att ersätta Maud Olofsson var hon öppen med sina nyliberala värderingar och att hennes idoler var Ayn Rand och Margaret Thatcher, idag har hon tonat ner Thatcherismen och pratar hellre om Karin Söder.

Hon har dessutom haft påtagligt svårt i debatter, både i Riksdagen och i TV, hon ler nämligen mot sina debattmotståndare på ett sätt som många upplever som ett hånleende, något som givetvis kan tolkas på olika sätt. Igår debatterade hon med socialdemokraternas Mikael Damberg i SVT2/Aktuellt och försökte förklara varför de som redan ligger på eller under fattigdoms-
gränsen ska sänka sina löner med tjugofem procent, medan hon själv som aldrig haft ett enda arbete före sitt jobb som närings-
minister ska ha en årslön på drygt 1,8 miljoner kronor.

Josefin Brink/SVT Debatt: ”Annie Lööf är 29 år gammal och ganska ny och oerfaren som minister och ordförande för Centerpartiet. Ändå har hon den högsta lönen av alla partiledare i Sverige: drygt 151 000 kronor i månaden. Det betyder att Annie Lööf varje månad tjänar 7 000 kronor mer än vad en ny och oerfaren undersköterska i äldreomsorgen ska tjäna på ett helt år. Om Centerpartiet får som de vill.

Centerpartiets förslag att sänka ingångslönerna med 25 procent innebär att en heltidsarbetande undersköterska skulle ha ungefär 8 500 kronor kvar att leva på efter skatt. Det ska jämföras med att den som studerar på heltid har 8 920 kronor i månaden att leva på. Med den inkomsten går studenter back med 740 kronor i månaden efter att levnadsomkostnaderna är betalda enligt en uträkning av Sveriges studentkårer.”

Dessutom nämner andra företrädare för Centerpartiet att man gärna skulle se en allmän lönesänkning för alla, orsaken till ett sådant förslag är oklar, men det skulle definitivt betyda att folk som idag hankar sig fram på gränsen till ren fattigdom skulle halka ner en bra bit under den nivån, en i och för sig en traditionell nyliberal politik som präglats i Thatcherismens anda. Mikael Damberg, en man som sägs stå till höger inom socialdemokratin, skräder inte orden när han säger att han anser att det är ett ogenomtänkt förslag, snudd på oseriöst.

Jag tror att många centerpartister reagerar på att ha en partiledare, med en årslön på drygt 1,8 miljoner kronor, som inte klarar sig bättre än vad Lööf gör i debatter. Visst kanske hon kan träna bort sitt märkliga leende, men hon klarar inte att komma ifrån det faktum som Josefin Brink tar upp, att Annie Lööf med sitt förslag, på sitt första arbete någonsin, tjänar sju tusen kronor mer varje månad än vad en undersköterska tjänar – på ett helt år. Antagligen sliter många centerpartister sitt hår hemma i stugorna, först Stureplanscentern och nu detta…

it Andra om: , , , , , , , svt sr dn12 svd12 ab12


19 svar till “Annie Lööfs lön och Thatcherismen”

 1. Lööv flinar som mest varje gång lönespecen kommer! Se till att prata med de som fortfarande röstar eller kan tänkas rösta på Centern. Det viktiga är att påminna alla om Lööfs kärlek till Thatcher och Rand och frånvaro på kompetens I mitt drömscenario så åker C ut ur riksdan och Flin-löff får kicken som partiledare.

 2. Särskilt oroande med centerns nya förslag är att det tar ett väsentligt steg längre än alla tidigare resonemang om exempelvis ungdomslöner. Istället för en riktad åtgärd mot en åldersmässigt tydligt avgränsad del av befolkningen talar man nu om ”hela arbetsmarknaden” och alla som ”har svårt att få jobb” (= lågutbildade, invandrare, etc).

  Det är alltså en regelrätt lönedumpningsmodell. Man vill skapa ett lågavlönat B-lag på arbetsmarknaden. En underklass vars arbetskraft värderas lägre än andras.

  Som vanligt undrar man vad de tänkt sig ska hända sedan. Tror det att det kommer att skapas en massa helt nya typer av jobb på marknaden? Eller är de helt nöjda med att McDonalds och RUT-städföretagen bara får ytterligare ett sätt att sänka sina redan subventionerade driftkostnader?

 3. Annie Lööf hånlog igår med, möjligen en aning nedtonat, men när Damberg pratade så satt flinet där som vanligt. Man undrar…

  • Ja hon t.om skrattade i ett skede när Damberg talade.Hennes flinande lär hon inte vinna något på. Det verkar också som att programledarna avbryter henne när dom ser tecknen(blicken blir matt)på att floskelgeneratorn skall gå igång som om den vore programmerad.
   Men så här på en Fredagseftermiddag kan vi väl konstatera att alliansens ledare nu hamnat i sina fack: En lyssnande statsminister, en humoristisk socialminister,en kvarsittande skolminister görandes sina bakläxor och sist men inte minst en (hån)flinande näringsminister som verkar vilja tituleras även ’löneminister.’

 4. Vill minnas att även Maud satt och hånlog spec. mot (v) och (mp).

  Snart får hon väl Nobelpriset i något ämne…(Lööfen,inte Maud).

  Man kan bli förkyld för mindre..ATJOO!

 5. Samtidigt som många lågavlönade ungdomar inte har heltid, utan jobbar ofta bara deltid. Så för många skulle det inte ens bli 8 500 kronor i månaden. Viktigt också att det kommer bli en kommunal subvention av låglönejobb, genom att fler tvingas även gå på socialbidrag.

 6. Så påpassligt av Annie Lööf att försöka med en låglönesatsning nu när arbetslösheten
  ökar! I februari var 404.000 arbetslösa, vilket är 4000 fler än vid samma tid året innan.
  404.000 är liktydigt med 8.7 procent av arbetskraften.
  Det finns nog ingen grupp som tydligare visar skillnanden mellan ”vi” och ”dom”
  än de borgliga politikerna. Annie Lööf är särskilt framgångsrik i det!

 7. Varför sänka lönerna med bara 25 procent? Kan ingen tipsa Annie Lööf om Radetskys förslag för ett antal år sedan att en arbetare borde ha 5 000 i lön.
  Centern har i alla fall kommit med ett förslag till hur arbetslösheten ska bekämpas, det är mer än socialdemokraterna orkat med, om man bortser från Löfvens tandlösa uttalanden om behovet av fler småföretag och satsning på utbildning.

  • Jag har suttit och tittat på Kunskapskanalen hur Löfven tänker lösa arbetslösheten hos unga – och det var betydlig fler och klarare besked än än vad Borg, Reinfeldt och du anger
   Men det ligger väl i allas intresse att negligera och underskatta motståndaren.
   Hur som helst så är det väl lite trist att förespråkarna för den s.k Arbetslinjen bara förorsakar
   större arbetslöshet – och sedan anklagar sossarna att bara föreslå bidrag som lösning på allt.
   Det är helt enkelt inte sant – som så mycket av vad moderutterna säger…

   • Socialdemokraterna kommer att förlora också nästa val om de inte för fram radikalare förslag mot arbetslösheten. Det handlar om ändringar i utgiftstaket, ett sysselsättningsmål för riksbankens räntepolitik, skattehöjningar som ger fler jobb i den offentliga sektorn, stora investeringar i infrastrukturen. Som det nu är spelar de på den borgerliga planhalvan även om de är beredda att pytsa ut lite mer pengar till utbildning för unga arbetslösa.

     • Det stämmer. Men det var åsikter som socialdemokratin stod bakom för trettio år sedan. Sedan kom 80-talets högervridning som knäckte socialdemokratins ideologiska ryggrad. Följderna kan vi läsa om idag; Sverige har privatiserat mest och värst av alla länder.

   • Annie Lööfs snack om sänkta Löner rimmar illa, när Regeringen samtidigt tillåter detta:

    Lo Tidningen:

    ””Anordnarbidragen i fas 3 kostar 1,35 miljoner kronor per_ arbetsdag_ bara i Halland och Västra Götaland. Det visar en sammanställning av LO-distriktet i Västsverige. LO-distriktet vill att regeringen ändrar inriktning på arbetsmarknadspolitiken.””

    Sedan skall man komma ihåg att Anordnarna _inte_ behöver betala någon som helst Lön till Fas 3 deltagare..!

 8. Hon är en Randriod och som en av dessa har hon ingen verklighets uppfattning. Har debatterat många av dessa på andra sidan av Atlanten. De säger ena saken efter det andra och har inga fakta för att stödja sina påståenden. Mycket är för att få deras världsbild att fingera behöver men oändliga resurser och mark man kan exploatera.

 9. Lööf är en ung person utan nån direkt arbetsivserfarenhet som fostrats i Timbros skola, naturligtvis har hon ideer om att lite mer piska är bra för samhällsparasiterna.

  Ett underligare fall är Annika Qarlsson, Centerns arbetsmarknadspolitiska taleskvinna som också pratat lönesänkningar den senaste tiden. Qarlsson verkar ju ha en gedigen arbetarbakgrund, tvåårig social linje, jobbat i charken på ICA, blivit fulltidspolitiker vid mogen ålder. Tänkte hon verkligen att hon och hennes kollegor hade alldeles för bra betalt när hon stod bland korvar och syltor? Tyckte hon att ungdommar med samma blygsamma utbildningsbakgrund som hon borde ha en ingångslön för heltidsarbete i nivå med socialbidragsnormen?

 10. http://www.dagensarena.se/ledare/annie-loofs-hybris/

  ”… handlar det om Sverige 2012, ett land där ojämlikheten växer och en kommunalanställd i åldern 20-29 år i genomsnitt tjänar mindre än 10 000 kr i månaden. Har du tur och får heltid är ingångslönen 16 070. Om du i stället läser på högskola i tre år och blir sjuksköterska väntar 21 000 i lönekuvertet. Eller runt 15 000, om Lööf får sin vilja igenom…”

  Själv tjänar thatcherälskaren och nyliberalen Annie Lööf 150 000 kr i månaden!

  • Ja, och det är på sin plats att påpeka, att Annie Lööf tjänar mer i _Månaden_ vad en Undersköterska tjänar på ett År.