(C) har satt sin sista potatis


Jag tror att Centerpartiet har satt sin sista potatis i och med valet av Annie Lööf till partiordförande. Valet av en politisk broiler, en representant för det som kallas Stureplanscentern, kommer innebära att ett stort antal landsbygdsväljare kommer känna sig tillräckligt alienerade för att missnöjesrösta.

Med andra ord så är jag rätt så nöjd med valet, en ung kvinna som aldrig haft något riktigt arbete, en tjej som läst in en jur. kand. för att sedan bli professionell politiker i Stockholm, är det något som folk i Vuollerim och Hofors kan tänkas rösta på? Nej jag tvivlar starkt på det. Bara det faktum att Stureplanscentern är ett namn som lantisar satt på en partiavdelning bara för att det ska verka chic räcker inte, i all synnerhet som det dessutom förknippas med droger, kriminalitet och salladsbarer, för att inte tala om alla brats.

Som jag skrev, jag är nöjd med valet. Att ett borgerligt parti ägnar sin energi åt att plantera sin sista potatis är förstås något värt att fira, en person vars förebilder är Robert Nozick, Ayn Rand och Margaret Thatcher kan säga ”- Jag är inte nyliberal” hur många gånger som helst, men ingen kommer att tro henne, framförallt inte eftersom hon själv tidigare har talat om att införa platt skatt och andra nyliberala idéer. Som sagt, i Vuollerim och Hofors går det inte hem, och inte i Stockholm heller.

I ett antal inslag i TV har vi sett en snyftande Maud Olofsson. En gång kan man känna med henne, det är förstås sorgligt att skiljas från en massa människor man känner och gillar, men när det upprepas ideligen vid olika tillfällen både i Riksdagen och på Centerstämman så blir det lätt patetiskt, ja för att inte säga motbjudande. Jag vet inte vad som förväntas av politiker i allmänhet, och då man nått vägs ände så kan man väl få snyfta till en stund, men när det bara blir snyftande så blir jag irriterad. (forts nedan..)

Maud Olofsson samlar ju på mortlar såg jag i något TV-program. Det passar ju bra eftersom hon tycks gilla att mala. Egentligen har jag lust att skriva något snällt om henne, men jag hittar inget att skriva. Jag har sett andra som har försökt, de har dragit fram badtunnan och igår sade den f.d. moderaten, och nuvarande TV-reportern Mats Knutsson, att det var tack vare Maud som alliansen bildats, det skulle inte ha blivit någon allians utan henne. Och det skulle vara Public Services opartiska rapport från Centerstämman, och dessutom snällt. Jag skrattade tämligen rått åt budskapet.

En annan sak är att en av orsakerna till att Annie Lööf blir den sista potatisen är miljöministern. Hade Centerpartiet haft en riktig miljövän på posten, en som dessutom tog strid för miljön, då skulle han fått samma status som Mikael Odenberg nu har fått efter att han har lämnat regeringen. En karl som står för sina åsikter ser man aldrig ner på, men så är det inte med en naturfiende och kärnkraftsförespråkare på miljöministerposten. Att sedan ministern ifråga har tvingats byta åsikt på order av den kvinna vars tårar nu setts av hela svenska folket gör inte saken sämre för oppositionen.

it Andra om: , , , , , , , svt1 sr1 ab12345 dn12 svd1234 ex123


17 svar till “(C) har satt sin sista potatis”

 1. Maud Olofsson samlar ju på mortlar såg jag i något TV-program. Det passar ju bra eftersom hon tycks gilla att mala.

  Jag garvade, men var du snäll? :-D

 2. Centerpartisterna har tagit sig vatten över huvudet, då man ersätter en egotrippad Maud Olfsson med en annan självförnöjd nyliberal,Annie Lööf. Det är en stor miss, då de förpassar Anna-Carin Hatt till en betydelselös post som andra vice ordförande. Anna-Carin hade varit bästa alternativet för att förhindra en kommande katastrof inför Centerns framtida öde.

 3. Här i Hofors är centerledaren faktiskt en riktigt sympatisk person, bonde och väldigt traditionellt centerpartistisk. Centern här lägger förslag tillsammans med övriga allianspartier, men allt som ofta röstar de emot sina borgerliga kamrater. Det gäller särskilt de allra stolligaste idéerna. Annars är centern relativt små här, störst är (S) med över 40% följt av (M) 12% och (V) 11%. Centern har drygt 6% bara.

  • Jag bor här redan, så jag behöver inte resa långt. Trivs alldeles förträffligt. Lite mycket tomma lägenheter bara, skicka hit lite överskottsbefolkning från Stockholm.

 4. Tänk om Du har fel vad gäller Annie´s möjligheter att dra väljare! Hon är en ovanligt begåvad och stark personlighet som går fram i media. Och säg mig vad skulle centerväljare i Hofors kunna ha mot det? Klart som korvspad är deras högsta önskan att få just en partiledare och en kvinna dessutom med dessa egenskaper!

   • Är det inte så många av väljarna reagerar? Den eller den partiledaren har sådan personlighet, den måste man rösta på?! Smaken är personlig, men det kan leda till ödesdigra konsekvenser att följa sin känsla på det sättet… Man kan då riskera att vara med om att sätta sin sista potatis;-)

  • ”Stark personlighet”? Vilken personlighet, exakt? Hon ger mer intrycket av att vara en lillgammal politisk broiler helt utan verklighetsuppfattning.

 5. Maud kan ju bli ny landshövding i Stockholm så att du får fortsätta av att njuta av hennes uppenbarelse :)

  Sedan tror jag att det här faktiskt kan bli ett lyft för centern, vi var många borgare som totalt räknade ut vänsterpartiet när man valde Gudrun som partiledare. Jag menar, ett parti som stryker K från namnet och sedan väljer en partiledare med sina rötter i Marxist-leninistiska kampförbundet det kunde ju bara gå fel. Du skall inte underskatta väljarna och Annie för det kan gå hursomhelst och behöver inte följa din logik.

 6. Som jag har skrivit tidigare tycker jag åtminstone att det är ett sundhetstecken att någon partiledare för en gångs skull kan gå ur gymnasiet med bra betyg, att inte alla politiker är långt under befolkningens genomsnittliga bildningsnivå. Sedan är det en annan femma om det räknas som meriterande hos centerns kärnväljare på landet.

  Jag är nyfiken på hur Annie kommer att göra med miljöministerposten. Jag minns själv att jag tyckte att Andreas Carlgren var ett bra val när han utnämndes eftersom han trots allt hade en genuin bakgrund och uppriktigt intresse för miljöfrågor. Det känns ganska mycket som att allt de väljer bara kan bli sämre. Eva Selin Lindgren, Professor eremita i miljöfysik, vore dock ett mycket spännande val och eftersom hon har sitt yrkesliv bakom sig kan man lugnt räkna med att hon inte skulle backa från att ha integritet nog att avgå om hon blir överkörd av moderaterna. Med tanke på att hon petades i förra valet, och läxades upp av Fredrik Federley (”du förstår nog inte det här med kärnkraft”) är det nog tyvärr ingen realistisk förhoppning.