Bråttom med ny S-ordförande?


Personligen blev jag överraskad av Mona Sahlin de gånger jag såg och hörde henne under valrörelsen, jag konstaterade att hon är en skicklig talare och att hon klarade sig mycket bra. Men samtidigt vet jag att man inom partiet är missnöjda med henne, man hade inte något alternativ den dagen det var aktuellt att rösta fram den nya partiordföranden eftersom ett par av favoriterna tackat nej till att bli nominerade. Och idag säger Sven-Erik Österberg, socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, att partiet nu måste göra en grundligare analys och förändring än efter valet 2006 om det inte ska tappa fästet och kanske marginaliseras.

Sven-Erik Österberg i Ekot: ”– Vi gjorde inget bra val 2006, och det är klart att gör vi ett val som är nästan fem procent lägre nu, så är det en allvarlig situation och det är en allvarlig signal som vi måste ta på allra största allvar.

Ekot: – Du har sagt att ni bör dra allvarligare konsekvenser än förra gången, vad menar du med det?

– Jag tycker att analysen måste bli djupare, och det är fler stenar som behöver vändas på. Jag menar, hade vi en allvarlig situation 2006, så är den ju inte mindre allvarlig nu, säger Sven-Erik Österberg.”

Själv talade jag med en gammal arbetskamrat som bor i en grannkommun, han har varit aktiv inom (S) i många år och han hävdar bestämt att Mona Sahlin måste ställa sin plats till förfogande, och det omedelbart.

”Oavsett vilka skälen nu är till att Mona misslyckades i valet så kan man inte bortse ifrån att hon delvis är drabbad av sin egen historia. Dessutom finns det en stor risk för att förhållandet i riksdagen leder till en situation där vi kan få nyval med relativt kort varsel, att då vänta med att byta partiledare i två år som någon föreslagit är att utsätta partiet för risken att få ytterligare ett val där vi minskar i storlek, så ett byte måste ske, och det måste ske nu.” (fritt citerat)

Jag är helt klar över att Socialdemokraterna kommer att byta partiledare, men jag har inte tänkt på tidsperspektivet. Men det är givetvis korrekt att den parlamentariska situationen i sig innebär att ett nyval kan vara närmare förestående än vad vi anar, med tanke på det så kanske partiet ska agera snabbt. Att lansera en ny partiordförande går inte på en kafferast, något som möjligen fler partier än (S) ska fundera på?

För övrigt tycker jag
——————————

att tidningarna är fåniga när de skriver om moderaternas försök att snärja Miljöpartiet. Det går inte eftersom (MP) skulle få en svekdebatt på halsen som kanske skulle krossa partiet.

it , , , , , , ab1 LO-t ex1 svd1 dn1 Läs oxo: k&å annarkia pamflett lasse scaber zaramis


25 svar till “Bråttom med ny S-ordförande?”

 1. Jag tycker att det läggs för stor vikt vid Mona Sahlin. Men visst tror jag också att en del av förlusterna beror på att hon inte har något förtroende. Jag har det och säkert en hel del andra.

  Vem kan ta över efter henne?

  Jag ser ingen självklar efterträdare som skulle vara bättre eller ha högre förtroende.
  Det skall i så fall vara någon helt okänd som inte har någon historia. Men då blir väl det fel, enligt en del.

  • På min lista står hon högt. Och jag önskar hela tiden att fler skall se hennes förtjänster, men det måste nog bli två torsdagar i en vecka först. Det är trist i alla fall att så många tycks ha röstat på andra partier och över blockgränserna på grund av att de inte gillar Mona Sahlin. Jag gillar varken Reinfeldt eller Björklund, men det är på grund av deras politik jag röstar som jag gör. Våra politiker är ju inte envåldshärskare.

  • Det är konstigt att det är så svårt för en kvinna att bli nummer ett i Sverige, det land som ju ändå har kommit längst vad gäller jämställdhet. Men ute i stora machovärlden finns massor av kvinnor som haft eller har absoluta ledarpositioner, Finland, Tyskland, Norge, England, ja även i rena talibanländer som Pakistan och Indien, kommer jag på just nu. Detta är en paradox på min ära.

 2. Är det ingen som lyssnar på Vad Mona säger själv? Hon tänker INTE avgå självmant! Är det sakfrågorna eller makten som driver henne att stanna kvar i maktsituationen?

  Ska den nya partiledaren för socaldemokraterna drivas av sakfrågor eller av makthunger? Det ärt valet socialdemokraterna står inför!

 3. Mona Sahlin är streetsmart och verbal och passar i valdebatter. Sedan tror jag hon har lite svårare med mer långsiktiga omdömeskrävande aktiviteter. Och hon lider definitivt av sin historik. Jag tror hon måste lämna över om något år. Det behövs ett gnerationsskifte från gänget Sahlin-Bodström-Ylva Johansson till ett yngre gäng politiker. Våga släppa fram Veronica Palm, Luciano Astudillo m.fl.

 4. Är alls inte sosse, så jag kanske inte borde uttala mig i den här frågan egentligen, men:

  Tycker precis som du att Mona har gjort det mycket bra (när man väl får se henne och inte expressens rubriker). Jag hänfaller ogärna åt konspirationsteorier, men det är ofrånkomligen så att det, till 90 % helt osakliga, mediadrev som varit mot henne är något historiskt unikt. I stor del tror jag logiken varit så enkel, och trist, som att hon är kvinna – ergo: en dålig/svag/ostatsmannamässig/oseriös statsministerkandidat. Visst är detta henne en black om foten, men att peta henne och tillsätta något nytt oprövat namn tror jag inte löser något. Det riskerar tvärtom att skapa ännu mer osäkerhet och förvirring, i kombination med ännu mer krisrapportering i pressen.

  Om man läser den diskussion som är under uppseglande i borgerlig press just nu så tror jag att det absolut viktigaste är att ta den ideologiska och principiella debatten för att socialdemokratin ska fortsätta existera som socialdemokrati. Ropen höjs för att (s) ska gå ännu längre till höger, med grundval i argument om att man måste vinna ”mittenväljarna” (har vi hört den förut?).

  Att det tvärtom kunde vara ett alternativ att ta strid kring tolkningsföreträdet, debatten och den politiska inriktningen på samtalet i medierna tycks inte falla någon på DN (eller liknande) in. Personligen tror jag att just detta är något av det viktigaste: att få fler av de där ”mittenväljarna” att uppfatta sig som ”vänster”. Kunde borgarna kan vi!

  • Problemet med Mona Sahlin i valet var inte att hon är kvinna – det finns gott om exempel på kvinnor som lyckats väl i både näringsliv och politik – utan att hon faktiskt VAR en dålig/svag/ostatsmannamässig/oseriös statsministerkandidat.

   Hon har inte ingett något förtroende, helt enkelt. Svenska folket vill inte behöva skämmas för sin statsminister.

   • Kanske delvis, men den mediekampanj hon utsattes för står inte i proportion till hennes eventuella dålighet. Hon är en erfaren politiker som har varit minister längre än någon av de borgerliga ministrarna, att hon talar en utpräglad stockholmsdialekt bör inte ligga henne i fatet.

 5. Det viktigaste för oss som är demokratikramare är väl att socialdemokraterna demokratiseras inifrån från att idag vara ett extremt toppstyrt parti.

  Varför inte göra som socialdemokraterna i Danmark. Låta alla som vill nominera sig själva och ha en öppen
  omröstning till motsats för det makt och intrigspel som nu pågår på alla nivåer. Där kan socialdemokraterna
  kanske hitta tillbaka till sina rötter.

  Och framförallt sparka ut de som bara är där för makten: Borgström, Bodström mfl.

 6. Mona har förbrukat sitt förtroende för flera år sedan men hon vill inte kännas vid det, jag tror att Tomas Östros skulle bli en bra partiledare, det kan ju inte bli sämre i alla fall.

 7. Jag är ju inte sosse, men jag har stort förtroende för Veronica Palm. Hon har en klarhet jag tror många saknat hos Mona, även om jag inte hör till hennes belackare.

 8. Sjävklart skall hon avgå!

  Hon är en duktig debattör men missade för många öppna mål i kampanjen.

  Vet se inte hur många jag pratat med som sagt att dom inte tål se henne eller den förre ledaren,vad han nu heter,godsägaren.

  Men i toppstyrda partier tröttnar folk fort.

  Jag har ingen aning vem som kunde ta över…någon yngre?

  Själv röstade jag på något annat. ;)

 9. Jag valde inte sossarna i detta valet. Generellt sätt känns det rimligt att låta sossarna själva komma fram till hur de ämnar göra.

  Vill de ha kvar Sahlin så sitter hon kvar om inte då byts hon ut.

  Det känns rimligt att hon sitter kvar till det parlamentariska läget blir glasklart om planen är att ta ett steg tillbaka för henne.

  Det kanske är mer rimligt att sossarna helt enkelt ser till att de plockar någon uti landet som sitter i ett område där sossarna är starka efter valet 2010. Det bör rimligtvis vara någon som sitter är invald i riksdagen. Då kanske det blir att plocka personen som ligger etta på norrbottens läns lista.

  Alternativt se vilka politiker som fått mest personliga kryss av de som kom in i riksdagen för sossarna.

  Men detta är bara ett fyrkantigt och teoretiskt tillvägagångssätt.

  Om Mona går kanske det är rätt väg att välja en politiker som inte har någon djup historia med saker såsom toblerone osv.

  Sossarna har nog bäst chans att själva komma på hur de skall förändra sig om de anser att det behövs.

 10. Att förlora valet är en offentlig förnedring och det finns ingenstans att gömma sig
  Partimedlemmarna kommer alltid att bli påminda om förlusten , de följs av ständig viskning av de vinnande partierna

  Det är en smärtsamt att bli besegrad , politiken är inte ett yrke för förloraren
  Sveriges vänsterblocket har försökt att förändra landet till det bättre men de misslyckades

  De felade men kommer säkert igen , det finns inga ansträngningar utan fel och brister men det är vad demokratin innebär viljan av folket .
  En smart politiker kan komma igen och inte gräva ner sig

  Det är alltid så när en politiker vinner då tror han att han gjorde det på egen hand men när han förlorar då är det alltid partiets fel

 11. Österberg & co drar inte några stora väljarskaror, de är förknippade med Sahlin & nuvarande gäng. Det måste till en fullständig outsider (som förstås måste vara duktig !) Jag har tidigare föreslagit skånska riksdagskvinnan Hillevi Larsson, men det finns fler. Kanske Sten-Ove Danielsson, mycket respekterat kommunalråd i Ånge.

 12. Jag vidhåller att Ilija Batljan sedan flera år är kontrakterad för jobbet.
  Planerna gjordes upp strax efter Perssons avgång och Sahlins tillträdande.
  En efterträdare till Batljan som kommunalråd i Nynäshamn importerades från Skåne redan för runt tre år sedan och skolades in i lugn och ro. Batljan fördes över till landstinget för att visas upp för allmänheten och göra några utspel. Om Nya Karolinska for att visa vilken klippa han är som fixar finanserna, om butlar på tunnelbanan för att visa vilken skrupelfri nydanare han är (inte så lyckat kanske…).

  Manegen är krattad. Om senast två år tar han över och trycker in S i det djupaste av alla högerträsk.

  Kom då ihåg vad jag sa! :-)

  • Det är fullt möjligt att det är så, MEN när du säger ”sedan flera år” blir jag något fundersam? Menar du att den brakförlust S bara sett i sina mardrömmar inte skulle påverka situationen?

   • Exakt.
    Sahlin var en nödlösning. Hade S klarat skivan under henne hade nog läget varit ett annat idag, men nu gäller nog plan A.

    Bäva alla ogudaktiga!

 13. Dags för S med en rejäl omprövning och att man gör som Moderaterna, slopar hela det gamla gardet, som inte är roligt, och ersätter det med yngre och piggare krafter. Det tycks finnas en del unga lovande krafter, sådana som inte är besudlade av den nyliberala omvändelsen på 80-talet, utan som kan ta avstånd från den och knyta an till traditionell socialdemokratisk politik utan att behöva backa och erkänna personliga misstag och dumheter, vilket inte är så vinnande precis, och som inte är lika entusiastiska EU-slavar, som inte har som målsättning att vara bäst i EU-klassen.
  Det tror jag är deras enda chans.