Brändernas Fattigdomsstämpel

Nu blossar nya oroligheter upp i Rinkeby, dessutom har en byggnad tillhörig en skola i Botkyrka bränts ner inatt. Aftonbladet visar en uppräkning av olika händelser och det är helt klart att det har brunnit. Det som inte är lika klart är orsaken till bränderna. Väldigt få talar om bostadssegre-
gation, om utslagningen i skolan, en regeringsföreträdare placeras också högt på tidningarnas löpsedlar där han säger att asylsökande ska få arbeta från dag ett. Han blun-
dar därmed för fakta, att det inte finns några arbeten.

En liten farbror med en propeller under hakan brukar ondgöra sig över muslimer på sin blogg. En annan liten farbror brukar göra samma sak i tidningen som betalar hans öl och brännvin. Alla borgerliga tidningar håller sig med betalda kurder som på ena eller andra sättet sprider ringaktning över muslimer och Islam, de låter sitt eget hat mot den miljö som de tvingades att lämna bli det som försörjer dem här i Sverige. Ingen frågar de ungdomar som beter sig korkat vad det är som gör att de ger sig på sådant som samhället byggt upp, alla utgår ifrån ett slags vi och dom-scenario. Att segregation spelar in vet man, men man bortser ifrån det utanförskap som det skapar, man tror inte att det går att samla många väljare för en linje som motverkar det, istället för man en skattesänkarpolitik som ökar avståndet mellan dem som har och dem som inte har och lämnar därmed fältet fritt för rasisterna.

Det är destruktivt att ge sig på döda ting, möjligen ökar det spänningen och därmed adrenalinproduktionen någon timma, men det ökar också avståndet. Samhället har ett ansvar för att minska det avståndet, i praktiken betyder det att verka för att minska bostadssegregationen, att öka kvaliteten i skolan och att också verka aktivt för att skapa arbetstillfällen.

Men sådana skapar man inte genom att hävda att man kan få börja arbeta redan dag ett när man kommer till Sverige, inte när det råder stor arbetslöshet och den förda politiken i övrigt motverkar integration och skapar segregation.

i Tags: , , , , , , , , , , ab12 ex13 dn123 svd12 t

  14 comments for “Brändernas Fattigdomsstämpel

 1. Martin
  9 juni, 2010 at 08:22

  Ungdomarna tar egna initiativ för att ha något att göra som de klarar på sin budget. Det har ungdomar alltid gjort.

  Men nu kommer alla möjliga ursäkter hittas på för att man skall undvika den självklara: Sociala problem har sociala orsaker.

 2. Mariam
  9 juni, 2010 at 08:29

  Det kanske börjar bli klart för dessa ungdomar att de inte har en chans till arbete och bostad. Att det liv som väntar dem inte skiljer sig så mycket från föräldrarnas, utan blir bara värre om möjligt. De kommer aldrig att finna sig i det. De är födda här och växte upp i tron att det kommer att ordna sig. Istället går det käpprakt åt helvete.

  • 9 juni, 2010 at 08:35

   Det kanske börjar bli klart för dessa ungdomar att de inte har en chans till arbete och bostad.

   Ja, just då passar en minister på att komma med ett utspel om att flyktingar ska få börja arbeta från dag ett.

   Det är så jävla cyniskt så att man häpnar!

   • Mariam
    9 juni, 2010 at 09:20

    Jag känner flyktingar som försökt skaffa ett jobb i över sex år. Det enda de får är slavplatser, det vill säga hatta runt och arbeta gratis för en massa företag och till slut får de höra rakt på sak att de inte har en chans därför att de börjar närma sig femtio.

    Hur det känns för dem kan jag föreställa mig. Men hur det känns för deras barn.. nej. Ingen semester, inget sommarjobb, inte ens en cykel… Ja, de har inte ens råd med utflykter i det län de bor i.

    Ministern och hela regeringen behöver sluta behandla oss som idioter och sluta ljuga och insinuera att flyktingar och asylsökande inte vill arbeta.

    Fast orka bajs i ministrarnas trapphus söndags eftermiddagar måste man ju kunna tvinga dem och deras barn till som motprestaion till socialbidraget, eller?

 3. nature
  9 juni, 2010 at 09:08

  Va då? Vi har ju ingen lokal ju!

 4. Martin
  9 juni, 2010 at 10:05

  Våldet emot brandkårspersonal och andra tjänstemän än polis har definitivt ökat. Jag tog och skapade följande diagram på brottsförebyggande rådet:

  http://bayimg.com/fanJBAacc

  Nu skall man ha klart för sig att man inte kan dra några slutsatser av detta. Våld mot tjänsteman (polis) har legat mer eller mindre konstant, medan våld mot tjänsteman (annan) har ökat dramatiskt de senaste 20 åren. Detta även om siffrorna kompenseras för ökningen i befolkningsmängd. Men man skall ha klart för sig att tjänsteman i detta fall inte enbart är brandmän och ambulanspersonal, det innefattar socialarbetare och vårdare också (man kan tänka sig att vårdare är hårt utsatta med de senaste 20 årens neddragningar).

  Själv spekulerar jag och tycker det verkar hänga ihop med när vi i Sverige beslutade att vi skulle ha permanent massarbetslöshet. Men lösa spekulationer är allt denna data duger till.

  • 9 juni, 2010 at 10:51

   Och ändring i attityder. Nu kodar polisen anmälningar om hot/våld mot tjänsteman i betydligt högre utsträckning än tidigare. Jag har själv utsatts för hot som statlig tjänsteman men det kodades på 80-talet som ”missfirmelse” :-) Ett inte så lyckat diagram med andra ord…

   • Martin
    9 juni, 2010 at 10:59

    Inga enkla statistiska diagram är lyckade, de visar inte lagändringar, ändringar i anmälningsfrekvens. Det är den tredje och farligaste sortens lögn. Jag tyckte dock det vara talande hur det tog verklig fart i början av 90-talet.

    Intressantast är den stora minskningen av våld emot poliser. Detta diagram är inte kompenserat för befolkningsökning så man ser att mängden våld emot poliser minskat och det ganska mycket. Mot detta blir den andra kurvan märklig. Men tjänsteman är väl lärare också? Det är en grupp som har råkat ut för neddragningarna de senaste 20 åren och den ökade ekonomiska segregationen i skolan. Att socialsekreterare blir mer utsatta när man permanentat massarbetslöshet är ganska givet.

    • 9 juni, 2010 at 11:01

     Jag tyckte dock det vara talande hur det tog verklig fart i början av 90-talet.

     Läs vad jag skrev om nya sätt att koda anmälningar. Ska du citera BRÅ:s siffror ska du oxo citera deras resonemang.

     • Martin
      9 juni, 2010 at 11:16

      BRÅs hemsida ger inte sån information på de kurvor man skapar själv med deras verktyg. Tyvärr kan man inte göra sådana på dömda utan bara på anmälda brott. Vilket gör verktyget ganska värdelöst.

      Jag skulle kunna tanka hem rådata och bygga ett mer verklighetstroget diagram, men i slutändan får vi bara veta vad BRÅ tror om lagändringar och så vidare om de intresserar sig för problemet. Att spåra lagändringar och allmänna trender i anmälning osv det är ogörligt att göra själv, iaf om man har ett jobb. :)

      Men det fanns inget resonemang för BRÅ har inte intresserat sig i detta fallet.

 5. Murre
  9 juni, 2010 at 17:07

  Gissa om jag blev förvånad när jag kom hem från Rinkeby efter midnatt. Både AB och Expressen skriver katastrofrubriker. Det kändes ganska overkligt eftersom det var helt dött där vid den tiden som allt ska ha startat. Men Rinkeby är ingen liten plats så jag befann mig nog i de ”finare” områdena.

  Vad som är orsaken till sådana där upplopp är enligt upploppsmakarna alltid en entaka händelse som får deras bägare att rinna över. Medan en vanlig bägare som fylls över innehåller samma sort (ofta ngt kolsyrat så som öl, coca cola eller ännu värre champagne) så fylls dessa ungdomars bägare över av det som spär på deras känsla av utanförskap. Men även om man kallar orsaken för utanförskap, så måste man fråga sig varför om och om igen tills man kommer till botten av problemet.

  Det hjälper inte att man renoverat gatorna och sett till att parkerna i Rinkeby är lummiga, gröna och uppfriskande. Det hjälper inte så länge dessa ungdomar känner att de inte har någon plats i samhället.
  Det är just denna känsla som samhället måste komma åt. Vi måste agera så att denna känsla försvinner ur deras hjärtan.
  Uppgiften är monumental och ligger mer på individnivå än gruppnivå.
  Därför är det synd att politiker spär på bäggaren med mer av det som är grundorsaken till utanförskapskänslan. Jag vet att det inte är med glädje som dessa ungdomar gör dessa saker, utan det är med ilska.
  Ser faktiskt ingen skillnad mellan dem och rödskjortorna i Thailand.

  ”Alla ska med”, sa Socialdemokraterna en gång. Göran Persson hamnade på en herrgård i Sörmland, men Rinkebyborna sitter fast i arbetslöshet och utanförskap, de fick nämligen inte följa med.

  Nu väntar jag ivrigt på Nalin Pekgüls debattartiklar om detta.

 6. johan
  9 juni, 2010 at 17:46

  För mig är det väldigt enkelt.
  Stäng gränsen för all invandring utom för speciellt efterfrågad arbetskraft som inte finns i Sverige.
  Och håll den stängd tills vi fått ner talen för arbetslösa till 3-4%.
  Ska vi sen börja med invandring, så ska vi i första hand låta dom som har bäst förutsättningar för att klara sig, flytta hit.

  Sen måste vi utvisa personer som är grovt kriminella.
  Att bränna skolor hör dit.
  Det är inte ursäktat att bränna ner byggnader och kasta sten på brandmän bara för att du är arbetslös.
  Är dom iinte straffmyndiga, så ska det va föräldrarnas ansvar.

 7. Johan T
  9 juni, 2010 at 18:05

  Är någon gripen för de anlagda bränderna? De grupper som har störst intresse av att bränna ner Rinkebyakademin borde ju vara vit makt rörelsen. De är de som minst av alla vill se en integrering av svenskar och invandrare.
  Varför skulle ungdomar som bor i Rinkeby bränna ner något som ämnar att ge dom arbete och ett bättre liv?
  Nu finns det ju alltid riktiga ägg förstås men ändå. Folks ryggmärgsreaktion verkar vara att det är ungdomar från Rinkeby som är ansvariga, varför det? Nog blir man mer populär hos brunskjortorna för en sådan aktion än hos Rinkebys befolkning.
  Mariam
  Ungdomarna i Rinkeby har faktiskt chans till arbete och bostad. Många har växt upp i Sverige, har gått i Svensk skola och såväl yrkesutbildning som universitetsutbildning är skattefinansierat. Studentbostäder förmedles efter köplats och inte etnicitet, likaså bostäder i Stockholms bostadskö.
  Deras föräldrar har det ofta svårare, den onda cirkeln är ju ofta usla svenskakunskaper, inga referenser -> inget jobb -> usla svenskakunskaper, inga referenser -> inget jobb.
  Ungdomarna som växt upp här har dock möjlighet att få samma utbildning som svenska ungdomar, förhoppningsvis driver deras föräldrar på, istället för att förmedla känslan av att loppet är kört. Båda varianter och allt däremellan förekommer. Visst kommer de möta fördomar och annan skit men att utgå från att loppet är kört är en usel attityd som passiviserar folk. Många svenska ungdomar har idag haft invandrare runt sig hela sin uppväxt och har inte alls den attityd till invandrare som många av deras föräldrar har även om det förstås finns rasister i alla åldersgrupper.

  • Bosse B
   9 juni, 2010 at 18:13

   Rasister är fega människor jag tror knappast dom skulle våga åka ut till rinkeby… tänk om dom skulle få stå ttill svars för sina vidriga åsikter?? det skulle dom aldrig våga riskera!! så har i allafall dom rasister jag träffat varit!

Comments are closed.