Borgarna backar och backar och backar..


Den borgerliga högerregeringen backar i opinionsmätningarna för andra månaden i rad, själv så tror jag att de har förlorat sin majoritet senast i april, sedan blir frågan hur långt de kommer att rasa före valet?

Ekot: ”Socialdemokraterna har ökat med fyra procentenheter i opinionen den senaste månaden, visar den sammanvägning av de stora opinionsinstituten som Novus opinion gör för Ekot. Samtidigt backar Moderaterna för andra månaden i rad. Gapet mellan de båda politiska blocken minskar ytterligare och nu skiljer det bara 1,5 procentenheter. – Jag ser att även i den här sammanvägda opinionsundersökningen så ligger Moderaterna något högre än valresultatet, säger Sofia Arkelsten, Moderaternas partisekreterare.”

Sofia Arkelsten får givetvis säga vad hon vill, men ska sanningen fram så är moderaterna ordentligt oroade av den scenförändring som är på väg. Dessutom gjorde höger-
tidningarna bort sig till den grad i drevet mot Juholt så nu har man inga redskap kvar. Skulle media i nuläget gå ut med en brett upplagd kampanj mot Löfven så skulle man bita sig själv i svansen, något som säkerligen de rödgröna skulle vinna ännu mer på.

En del av denna opinionsförändring beror givetvis på att Fredrik Reinfeldt verkar vara trött på jobbet som oppositions-
ledare. I sin bok talade han om det sovande folket, och med tanke på att han blev kvar efter förra valet så bevisade han att han har rätt. Men jag tror inte att de sovande vill kallas sovande, det i kombination med att alltfler ser igenom Reinfeldts krystade retorik så är avståndet mellan blocken på väg att ätas upp.

Fortsätter raset i den här takten så blir det bara Sverigedemokraterna kvar att luta ett regeringssamarbete på, Annie Lööf är på god väg att placera (C) utanför Sveriges Riksdag, och Göran Hägglund har väl redan passerat gränsen. Då dessutom Folkpartiet minskar stadigt i mätning efter mätning så kan man konstatera att de rödgröna är i majoritet i opinionsmätningarna före sommaren. Nu kan man inte luta sig på opinionsmätningar i och för sig, men det tvingar högeralliansen att ta till dramatiska aktioner, något som de rödgröna knappast blir ledsna för.

F.ö. tycker jag att det är ett hel&#te att vara förkyld.

it Andra om: , , , , , sr svt ab dn svd gp


21 svar till “Borgarna backar och backar och backar..”

 1. Tyvärr är inte opinionsmätningar samma sak som ett val. Benägenheten att verkligen rösta är högre på den borgeliga sidan vilket kommer att rädda alliansen. Speciellt om det är kritiskt för ett parti så kommer taktikröstningen fram.
  Jag tror inte alliansen behöver göra så mycket för än nästa år. Åtgärder måste komma lagom tid före ett val annars har väljarna glömt.
  Det som kan hota regeringen är om det verkligen blir en kvalificerad opposition, det kan vi ju alltid hoppas på.
  Ett andra hot mot regeringsskifte är ju om MP verkligen står på den röda sidan. Jag tvivlar starkt. Så det finns egentligen inget ”röd-grönt” alternativ bara rött.

 2. Jag tror jag röstar på C eller KD för att bidra till att rädda kvar dem i Riksdagen, allt för att säkerställa fortsatt borgerlighet, med eller utan (mp). Många av mina vänner har resonerat på liknande sätt.

  Reinfeldt lär dock inte fortsätta. Jag tror Borg tar över.

  Ser fram emot uppgörelse gällande energipolitiken!

  Tråkigt att du är förkyld.

    • @seb

     Jag trodde du var nöjd med slakten av A-kassan med tanke på att du tydligen röstar borgerligt ?

     • @Martin F: det är nog en förutfattad mening hos dig!
      Dock, vill jag påpeka, att a-kassan är en försäkring som faller ut mellan två jobb. Har du inte jobbat minst 6 månader kan du inte ta del av försäkringen. Det är sunt!

 3. Det är stor risk att befolkningen nappar hungrigt även denna gång, på nästa ”muta”, Jobbskatteavdrag lagom innan Valet, och lite ”höger media” som medvind,ja då har Borgarna kammat hem det hela.

  • Gillar du inte jobbskatteavdraget? Om alla tänker efter en gång tror jag det är lägre skatt är viktigast för de flesta med jobb, eller?

   • Jag skiter fullständigt i sänkt skatt trots att jag har ett relativt ’säkert’ jobb med tillsvidareanställning. Jag tror och hoppas att solidaritet med sina medmänniskor är något som finns kvar i den svenska identiteten. Det var ju nämligen detta som en gång byggde vårat land, inte egoism och kortsiktighet.

    • Så solidaritet kan bara visas genom att betala hög skatt? Jag tror inte ”svenskheten” försvinner pga jobbskatteavdrag. Om du vill värna om ”svenskheten” finns många andra faktorer som du bör reglera.

 4. Vad tror ni att (S) går til val med slogan ”de nya moderaterna” och bildar samlingsregering med (M) ”Det nya arbetarpartiet” , och så struntar man i alla småpartier. Man har ju 65-70 % tillsammans ?

  • Det är nog bara en tidsfråga innan antingen S eller M importerar ”bipartisanship”-retoriken från USA.

 5. 4% spärren kanske dom kan ta bort för att rädda sig kvar? men då kommer nazister och kommunister in, men vad gör man inte för att rädda sin makt?:)

 6. Det är för tidigt att redan nu dra slutsatser.Enligt en undersökning i dagens Expressen så har s med Löfven ökat i trovärdighet i jobbfrågan medan m/Borg fortfarande har stöd när det gäller statsfinanserna. Reinfeldts utspel i pensionsåldersfrågan har säkert påverkat m negativt. Men Borg tycks börja att likt Persson antyda att det inte är någon fara med efterfrågefallet i ekonomin. Detta för att visa på sin egen förträfflighet. Det kan straffa sig om arbetslösheten ökar från 8 till 10 procent, vilket jag tror den kommer att göra under de två närmsta åren.
  Förr eller senare kommer borgarna och medierna kräva besked i regeringsfrågan vilket kan skapa problem för den rödgröna sidan. Vill Löfven hänga av v och vill mp visa färg? Därför bör vi avvakta med slutsatser i denna turbulenta tid.

  Billy

 7. Statsministern gästade i kväll Agenda. Ett sämre och ett så riktig, riktig illa och uselt underbyggt framträdande har jag sällan skådat! Reinfeldt var fullständigt tömd på ideér. Han orkade nästan inte ens skylla på sossarna
  som han alltid brukar göra när det kniper.

  • Kanske är det frugans tillstånd som gör honom nedslagen. Hon är tydligen både sjuk och sjukskriven (på arbetsgivarens bekostnad). Jag och många andra tillönskar henne en riktigt god Caremavård.

 8. Tänk om (I en annan tid) vi hade massmedia som lusläste ”Det sovande folket”, eller ännu bättre, en väljarkår som läst detta litterära mästerverk (Obs ironi..). Jag fruktar också att S kommer att bilda regering med M.

  Finns inget värre en en manlig förkylning!

 9. Alliansens tv-råd till unga massarbetslösa i massarbetslöshets-landet: sök jobb! (Tappa inte sugen bara för att det inte finns några). Verklighetsbeskrivningen känns för övrigt underlig, som något som kommit från en buntad bunker med guldkranar: det finns s.k. trösklar som hindrar folk från att få jobb, dessa tröskel-hinder är väldigt många & höga, men om man låter arbetslösa få arbetslöshets-ersättning så riskerar det ekonomin, det äventyrar anvars-tagandet. Men samtidigt finns andra, sämre bidragssystem som fångar upp folk & då äventyras inte varken ekonomi eller ansvars-tagandet. Inte mycket politiskt går göra som inte riskerar ekonomin. Eller ansvars-tagandet. Man beskriver problem & beklagar. Men stora pensions-avgångar framöver kan vända allt, precis som (s) tjatade regelbundet om 96-06: ”den kommande stora arbetskraftsbristen”. Verkligeten förändras dramatiskt, men man har ju försörjningsstödet som den nya folklönen. Eller hur det nu ska uppfattas. Och en namnbytt bokstavskombination är fortfarande en av landets största åtgärds-givare. Hörrni ungdomar: -klipp er & skaffa ett jobb.

 10. Hur än statsminimistern försökte dölja uppenbara fakta i gårdagens Agenda, så
  framstod han som en riktig looser, som utöver fiaskot ”arbetslinjen” inte har något att komma med. Till och med reportern verkade uppgiven.

  Helt klart är det en massarbetslöshet som drabbat landet och moderaterna har blivit ett bidragsparti, som istället för riktade åtgärder hänvisar dagens unga till socialbidrag.