Bör PO utreda Jan Helin?


Idag kan man, och bör man, särskilt granska Aftonbladets agerande under ”Juholtaffären”. Många har genom åren kritiserat kvällspressen på många sätt, men jag undrar om inte tidningens chefredaktör Jan Helin sänkt förtroendet för kvällstidningar ytterligare ett par snäpp.

Jan Helin har hävdat: ”Under tisdagens evenemang ”Kvällspressdagen” på Operaterassen förklarade Aftonbladets chefredaktör Jan Helin för publiken varför det är betydligt mer intressant att skriva om Håkan Juholt än att granska den sittande makten just nu.

– Att Sveriges statsbärande parti faller ihop och har en partiledare som uppenbarligen inte klarar att dra ett rakt streck, hålla en rak linje, är en mycket bättre historia än att dag ut och dag in försöka beskriva att Alliansen är visionslösa.

Samtidigt uttryckte han frustration över att Håkan Juholt ännu inte har avgått.
– Jag vet inte om vi måste skriva stopp och säga ”okej, nu räcker det”, men vi kan inte sluta rapportera om det här. Det kommer inte att ske, men kan inte någon please hjälpa den här människan, för vi kan inte hålla på och skriva det uppenbara längre.”

Frågan är om inte tidningens agerande mot Håkan Juholt snart blir en ägarfråga för Schibsted Media Group? Har koncernen råd att behålla en chefredaktör som tycks använda tidningen som ett slagträ i en personlig vendetta mot en enskild politiker? Jag har fått höra att några av tidningens läsare har anmält Aftonbladet till Pressens opinions-
nämnd, po@po.se
, själv undrar jag om inte fler bör göra det?

it Andra om: , , , , , , ab12 ex12 svt123 sr dn12 svd123


22 svar till “Bör PO utreda Jan Helin?”

 1. PO kan lägga ner. Tidningarna bryr sig inte så mycket om vad som kommer därifrån och mer än så blir det aldrig. Att säga fyy hjälper inte.

  • Visst PO kan lägga ner, polisen kan lägga ner en mordutredning osv osv. Men poängen är att det är bättre att reagera och agera än att bara gnälla vid köksbordet. Om tillräckligt många agerar måste det till slut ge någon form av resultat. Problemet är kanske att vi blir så överösta med vettlösheter att man till slut blir vanmäktig och inte bryr sig längre. Och då har ju rajraj fått det precis som han vill.

   Så, om man reagerar på saker i pressen anmäl till PO, om glaskuren på hållplatsen är sönderslagen anmäl till SL, om något är trasigt i tvättstugan anmäl till värden etc. Om du är fundersam över något, vänta inte på att någon annan kanske agerar, ta itu med det själv. Om fler gör så blir motkraften till den pågående nedmonteringen.

   • Sista meningen ska vara ’Om fler gör så blir motkraften till den pågående nedmonteringen starkare.’

 2. I samband med mediadrevet om hyresbidragen hösten 2011 intervjuades Jan Helin av P1:s program Medierna. Innan intervjun började hördes Helin avsluta ett samtal med en annan Aftonbladet-anställd i rummet. Chefredaktören sa då:

  ”Förhoppningen är att Håkan Juholt avgår idag.”

  Mediernas Martin Wicklin frågade därför i intervjun varför han sa så. Helin svarade då att det bara var journalistjargong (källa: Dagens Opinion).

  Man slås av hur väl ovan citerade replik hänger ihop med det han sa drygt tre månader senare, på Kvällspressdagen. Oavsett skäl ser Aftonbladets redaktionella ledning det som en uppgift att fälla Juholt. De blir besvikna och stötta i kanten när de inte lyckas.

  (Notera gärna att kvällstidningarnas pappersupplagor idag trycktes innan de egentligen visste hur mötet slutade sent igår kväll. Åtminstone landsortsupplagorna. Det ska faktiskt bli intressant att se hur spekulativt tonläge de valt att hålla.)

 3. Hur vidrigt AB och Helin är beter sig är det högst pinsamt och skadligt för s-förtroende att Juholt sitter kvar vid rodret. Det är fel att media har blivit så maktfulla och fullkomliga men det är samtidigt fel tid att försöka ända på det. PO kan inte göra mycket det vet AB att ajabajja är verkningslöst om det inte har monetära eller starka moraliska följder. Vi måste tyvärr ta konsekvenserna av att inte tillräcklig många reagerat tidigare mot denna micro-stats-kupp. Jag tror inte ens Schlingman har kunnat drömma fram detta scenario med en envis Juholt och VU som trasar sönder socialdemokratin och välfärden för den stora majoriteten.

 4. Hörde Helin på radion igår. Det var lite intressant att lyssna på honom påstå att Håkan Juholt ständigt säger en sak och sedan direkt efteråt en annan, och att han därför bör avgå. Bara en stund senare säger Helin att han inte alls vill att Juholt ska avgår, att han aldrig sagt det och att han inte har något intresse av att avsätta Juholt. Falskare människa får man leta efter.

  • Det är intressant, för att inte säga häpnadsväckande, att Helin överhuvudtaget ägnar sig åt att recensera en politiker. Man måste komma ihåg att han inte är tidningens politiske redaktör. Han har inget bra skäl att redovisa några åsikter alls om vare sig Juholt eller någon annan partiledare.

   Egentligen är det kanske detta som är det värsta och mest oroande med Aftonbladets roll i Juholt-affären. Det är precis som om tidningens publicistiska chef tyckt att ledarredaktionen inte är tillräckligt tuff mot S-ledaren, och därför tagit saken i egna händer.

    • Helt klart är det så, annars skulle någon av dom opponerat sig emot Lena Mellins ensidiga skriverier om Juholt och hennes ständiga beundran för Reinfeldt. Lena Mellin säger ju själv att hon inte är socialdemokrat utan en oberoende skribent, så varför fegar ledarsidan annars?

 5. Jan Helin var, före han blev chefredaktör på AB, chefredaktör på Tidningen Åland. Där hade han ett respekterat jobb och var uppskattad. Dock föll hans anseende då han sade upp sig och började på AB. Jan har fortfarande sitt sommarviste på Föglö i Ålands skärgård så jag får nog ta ett allvarligt snack med honom i sommar om vad en tidning är till för.

 6. Ska man lita på tidningarna så har två distrikt krävt hans avgång nu, och media verkar anta att en ny partiledare utses av partistyrelsen. Med tanke på hur mycket han blivit demoniserad i media (oavsett om något av det stämmer) och alla interna fiender så kan det nog vara svårt för Juholt att sitta kvar, kanske är det oundvikligt. Men då bör han sitta kvar tills dess att en extrakongress alternativt den ordinarie kongressen 2013 kan välja en ny partiledare, att låta partistyrelsen välja är bara dumt, låt dem ha en öppen process liknande Vänsterpartiet, inte sitta och kuppa igenom en ledare som alla sedan ska acceptera utan ens ett symboliskt kongressbeslut.

  • Det är bra idéer, fast jag undrar om det finns någonting överhuvudtaget som skulle fungera under rådande omständigheter.

   Jag har själv tidigare föreslagit något liknande amerikanska primärval. Men numera betvivlar jag att de skulle kunna hitta vettiga kandidater ens under sådana gynnsamma premisser. Hur partiledarvalet än går till måste posten hädanefter betraktas som värsta straffkommenderingen. Inte ens de som konspirerat mot Juholt kan rimligtvis tycka att de borde komma i fråga nu – just av den anledningen.

   Det som på sin höjd skulle kunna rädda situationen är att det träder fram någon slags ”superfrälsare” som precis alla inom partiet kan enas kring ögonblickligen. Typ Margot Wallström, eller att Tage Erlander vaknar upp ur sin grav.

   Vi som emellertid inte tror på den sortens mirakel menar nog ändå att de borde behålla Juholt och sedan skicka ett brev till alla medlemmar innehållande endast två ord: ”Gilla läget!” Det skulle faktiskt inte förvåna mig om det är ungefär så som Juholt argumenterar för sin överlevnad där på Sveavägen 68.

 7. Jag har svårt att tro att Aftonbladets redaktion driver kampanjen mot Juholt på eget bevåg. Tror snarare att de agerar på någons uppdrag, exempelvis LO och Wanja Lundby-Wedins.

  Annars kunde man ju tro att redaktionen har kvar av julspriten. Att det är därför de är så omdömeslösa. Eller att det är ren och skär hybris som drabbat dem.

  Men så är det nog inte.

  • LO har _enbart_ med Ledarsida och Kultur att göra, men jag tvivlar på att de tar order från LO för det, de gillar inte Juholt helt enkelt..

 8. ”Affären” Håkan Juholt:

  Kort efter att Håkan blev vald till partiledare för Socialdemokraterna ”avslöjade” DI (Dagens Industri), att Håkans sambo hade blivit dömd för bedrägeri.

  En fråga: Hör det till vanligheterna att en ren affärstidning ”gräver” i enskilda politikers och deras närståendes privatliv?

  Det var Aftonbladet som inledde drevet med ”avslöjandet” av att Håkan Juholt ”fuskat” med bostadsbidraget. Att det senare visat sig att Juholt faktiskt inte fuskat har i drevets svallvågor aldrig fått något fotfäste. Håkan Juholt var en av flera riksdagsledamöter som fick helt bostadsbidrag trots att dom inte bodde ensamma i bostaden. Men det stod faktiskt ingenstans i de papper som fylldes i att man inte fick bo ihop med sambo / make / maka / barn osv. Och på den hyresavi som Håkan Juholt varje månad bifogade stod både hans och sambons namn.

  De ”glasklara” reglerna var alltså allt annat än glasklara! Dessutom ändrades helt plötsligt reglerna på riksdagens hemsida på måndagen efter Aftonbladets ”krigsrubriker! De blev mera anpassade efter Aftonbladets första artiklar!

  Det fanns flera politiker som också hade fått hyresbidrag på samma förutsättningar som Håkan Juholt men detta uppmärksammades i stort sett inte i media. Det blev definitivt inte något ”drev” av detta, har det något samband med att de var Allianspolitiker!?

  Mitt i drevet avslöjas Aftonbladets Chefredaktör Jan Helin vid samtal med en av sina reportrar uttrycka förhoppningar på Håkan Juholts avgång!

  Det finns exempel på rena lögner från Allianspolitiker och då menar jag även från statsministern själv, med det uppmärksammans i stort sett inte i media idag!
  Inte heller följs frågan om M`s hemliga partibidragsgivare upp av media!

  Ja, det har hoppat grodor ur Håkans mun några gånger, men herregud vilka proportioner de har fått i media! Ja, han har klantat till det lite några gånger, men som sagt det har fått oerhört stora proportioner i media!
  Man må tycka vad man vill om Håkan Juholt men med risk för att låta konspiratorisk känns det som att det finns krafter i bakgrunden som har agerat för att det skall vara ”rätt” partiledare för Socialdemokraterna. Med ”rätt” menar jag att dessa krafter inte vill se en ”partiledare som lutar åt vänster”!
  Så jag kan inte bli fri från känslan att det ”luktar” lite konstigt om hela den här ”affären” (och det luktar inte Hallontårta) och media stora intresse av Håkan Juholt!
  De vill inte riskera en allt för stor förändring av den nu förda politiken om Alliansen skulle förlora valet 2014 så de vill ha en från höger/Stockholms-falangen och ingen ”lantis”!

  Sen är ju frågan om det finns NÅGON som kan passa media vad det gäller partiledare jobbet för Socialdemokraterna!?

  • Ja det stinker om hela den här affären från början till slut. Kommer det någonsin att redas ut vad som verkligen har hänt? Hur mycket samarbete har det t.ex funnits mellan de på högerflygeln inom S och AB? I krig och kärlek är allt tillåtet sägs det. Krig och politik handlar väl om samma sak förutom att striderna förs på skilda plan. Kanske finns det ett antal nya skott inom S som egentligen är allianssympatisörer som planterats där för att kunna påverka partiet inifrån ..

   De politiska kommentatorerna på SVT är andra alliansskott som planterats ut de senaste decennierna. Förutom K G Bergström som varit med längre vars s.k. stjärnstatus bland politiska kommentatorer uteslutande är en bild som skapats av SVT själva. I själva verket har hans kommentarer varit allt annat än intelligenta och klarsynta. Omständiga och långsökta i sina ambitioner att gynna borgerligheten har varit regel. Att han numera skriver i skandalblaskan Expressen är ett bevis på hans inkompetens som politisk kommentator.

   Det finns mycket att undra över i dagens Sverige.

   • >>>Kommer det någonsin att redas ut vad som verkligen har hänt? Hur mycket samarbete har det t.ex funnits mellan de på högerflygeln inom S och AB?
    <<<

    Inte under vår livstid i alla fall. Allt ska lastas den utpekade. Du kan väl din historia om syndabocken som skickades ut i öknen?! Det är bara det att det alltid uppstår nya situationer där nya syndabockar åtgår när man inte vågar närma sig grundproblemen. Så vi lär få se detta upprepa sig men inte någon utredning nej, som det före detta tämligen pålitliga bladet brukar uttrycka sig så 'gissar' jag på det.

 9. Det finns en intressant frågeställning. Hur stor lön har Hr Helin? Hur mycket skatt får han betala i rajrajsystemet? Hur mycket hade han fått betalat i (s)ystemet? Som vissa inom bladet verksamma ’gissar’ jag att detsamma förmodligen gäller Fru Melass. Är det inte tämligen klart att det då blir synnerligen viktigt för egen del att fortsättningen blir ’In The Rajraj Mood’ vilket så klart underlättas genom splitsåning i de andra lägren?

  Jo visst är det väl så att egentligen en hel del av pressen borde utredas. Men, i synnerhet AB har ju, alldeles själva till och med, lyckats solka murvelskrået något alldeles förskräckligt. Vem kommer hädanefter att lita på någon endaste jouralist? Man tycker kanske att även om det inte finns någon självkritik hos bladet, så borde andra såväl utövande som med aspirationer på journalistyrket vara intresserade av att inte dras med i den smeten. Eller är det kanske så att alla säger alla journalister i grunden är lika ruttna som det AB visat prov på den senaste tiden? Förmodligen är det väl så eftersom ingen journalist gjort sig hörd mot drevet… Och så har AB lyckats med att inte bara slå sönder ett politiskt parti utan även en hel yrkeskår.