Dagen då Aftonbladet avsatte Juholt?


Torsdagen den 19 januari 2012 kan komma att bli historisk som den dag en kvällstidning avsatte en presumtiv statsminister redan innan han haft en chans att komma till makten. Så ser det ut idag, den tredje statsmakten visar sina muskler och landets medborgare har reducerats till publik.

Second Opinion: ”Under tisdagens evenemang ”Kvällspressdagen” på Operaterassen förklarade Aftonbladets chefredaktör Jan Helin för publiken varför det är betydligt mer intressant att skriva om Håkan Juholt än att granska den sittande makten just nu.

– Att Sveriges statsbärande parti faller ihop och har en partiledare som uppenbarligen inte klarar att dra ett rakt streck, hålla en rak linje, är en mycket bättre historia än att dag ut och dag in försöka beskriva att Alliansen är visionslösa.

Samtidigt uttryckte han frustration över att Håkan Juholt ännu inte har avgått.
– Jag vet inte om vi måste skriva stopp och säga ”okej, nu räcker det”, men vi kan inte sluta rapportera om det här. Det kommer inte att ske, men kan inte någon please hjälpa den här människan, för vi kan inte hålla på och skriva det uppenbara längre.”

Personligen så tror jag att det kommer att få vissa konsekvenser, vill vi verkligen ha tidningar som av- eller tillsätter partiledare efter eget gottfinnande? Är det verkligen uppenbart att det är Juholt det är fel på, han är möjligen en slarver, men personligen tycker jag att det är Jan Helin och hans medarbetare som borde entledigas och tvingas skaffa sig riktiga arbeten. De har drabbats av hybris och mist markkontakt, plötsligt tror de att de är talesmän för svenska folket och det känns mer än illavarslande.

Det finns en orsak till att lösnummerförsäljningen sjunker år efter år, och orsaken är inte bara att man har fått ökad konkurrens från etermedia och internet. Det handlar också om sjunkande kvalitet, folk ser vad de får i handen om de köper en kvällstidning. Silikonbröst och kändisskvaller imponerar inte, det är inte efterfrågat i den omfattning som krävs för att man ska kunna sälja en daglig produkt vars enda konkurrent är Hänt i Veckan.

it Andra om: , , , , , ab1 svt sr ex dn svd


29 svar till “Dagen då Aftonbladet avsatte Juholt?”

 1. Jag hoppas att socialdemokraterna har tillräckligt mycket integritet så att de inte låter sig styras av Hänt i Veckan!

  Frågan är väl om Shibstedts verkligen vill att Helin ska skämma ut AB så totalt?

 2. Skjuta budbäraren?? Låter lite märkligt kanske, men Juholt har satt sig själv i klistret om och om igen. Ett parti med ambitioner på makten kan inte ha en partiledare som ljuger,fuskar och är allmänt osmart. Nej byt nu.

  • varför skulle inte det gå?

   Vi har en statsminister som ljuger,fuskar och är allmänt osmart och det reagerar media öht inte på.

  • Juholt har sina fel och brister, gillade honom inte alls i början. Nu har jag insett att han är en bra människa med hjärtat på rätt ställe, någon som Sverige skulle ha behövt i spetsen.
   Juholt har korsfästs om och om igen, Reinfelt däremot som säljer ut Sverige till högstbjudande är så jälka poppis!?
   När ska medel svennen fatta att man inte blir rik för att man röstar Moderat??
   Det Svenskana byggt upp med blod , svett och tårar under 100 år, raserade Reinfelt på några ynka år…
   Sverige är i Krig, fienden är ”Svensken”

 3. Ett rimligt krav torde väl ändå vara att Aftonbladet ser till sin brist på källkontroll och faktiska omständigheter.Det sker inte,de är förstockade.
  De vanvårdar sin främsta uppgift som seriösa granskare av makten och framstår snarare som auktoriserade drevkarlar med en grumlig agenda.

 4. Jag kan inte se någon substans överhuvudtaget i massmedias kritik av Håkan Juholt? Om media trots detta lyckas få honom avsatt så är det en väckarklocka för hela nationen. Då måste massmedia regleras hårdare. Så här får det inte gå till!

  Jag tycker han iof är lite klantig men att avsätta honom på detta sätt är ovärdigt en demokrati!

 5. Det uttalande av Jan Helin som du citerade ovan får en att må illa.
  Drevet går – det borde vara den sammanfattande titeln på våra kära kvällstidningars rapportering. Det gäller att skapa stora feta rubriker som nästan får läsarna att sätta kaffet i halsen. Det skulle ge lika mycket att läsa Hänt i veckan.

  Makthavare och offentliga personer ska granskas, men det ska vara substans i det och det står ingenstans i pressens etiska regler att man ska göra sitt bästa för att knäcka dem.

  • Det får han säkert, han är ju en av partiets högermän. Du tror väl inte att AB och Mellin skulle hoppa på en sådan?

 6. Den store talaren, visionären. Mannen som vågade stå emot två statsmakter utan att falla. Man borde resa staty av honom, npgot symboliskt där han står fast gentemot ett upptornande enormt monster som är Marknaden, så kan man sätta några vilda hundar runt honom, som attackerar. Dessa symboliserar kapitalets hantlangare, hjärntvättade och vansinniga av borgerliga lögner och retorik.

  • Och här sitter vi och skrattar åt Grekland och Italien som blivit övertagna av GoS genom stadskupp medan samma sak händer här bakom ryggen på oss.
   Tack för den länken.

 7. Har vi överstepräster idag?

  Visst har vi det! Vår tids överstepräster – alltså de som fungerar som förmedlare mellan människan och ”gud” – finns i journalistkåren, vår tids prästerskap. I praktiken har det falska prästerskapet den egentliga makten på det politiska området idag, precis som i gammaltestamentlig tid. Och precis som i tidernas begynnelse så tar syndabockssyndromet idag fokus bort ifrån våra VERKLIGA problem.

  Det falska prästerskapet genomför syndabocksritualen i maskopi med människors inre åklagare.

  Stort Grattis till Jan Helin – ceremoniell, men knappast moralisk segrare!

 8. Det börjar bli otäckt om en viss grupp ska få sätta agendan i politiken!
  Får Håkan Juholt lämna posten som partiledare så kommer jag inte någonsin att rösta på socialdemokraterna igen

 9. Aftonbladet använder uppenbarligen sin makt med en annan agenda än att analysera fakta.
  Raset för sossarna började redan under Sahlin och den största orsaken till det är det auktoritära ledarskap som tidigare tillämpades inom SAP. När det försvann var det som att lyfta locket av en kokande gryta där alla intriger och skvaller som förut försigick i Mörka Rum plötsligt började skvätta över kanten.
  Faktum är att det inte är Juholt som borde avgå utan 30-50 av intrigmakarna i riksdagsgruppen.
  Juholts avgång skulle innebära totalt sammanbrott i SAP. Och det kan vi delvis tacka Aftonbladet för.

 10. Kolla in de stora riksmediernas hemsidor idag. Med undantag för DN har Juholt legat i toppen på sidorna HELA DAGEN! Likadant i de där ”Mest lästa”-fälten: Juholt, Juholt och Juholt. Och så Juholt en gång till.

  Tyvärr redovisas inte kvällstidningarnas lösnummerförsäljning för enskilda utgåvor, men jag slår vad om att både Aftonbladet och Expressen har det senaste halvårets högsta försäljning de dagar som Juholt figurerat på framsidorna. Ikväll kommer förmodligen SVT:s och TV4:s nyhetssändningar att få sina bästa tittarsiffror sedan Irak-kriget ungefär.

  Detta konstaterades redan på Mona Sahlins tid. Då lär någon till och med ha kommit fram till att löpsedelsordet ”Mona” sålde bättre än exempelvis ”Sahlin” eller ”S-ledaren”. Detta var en av orsakerna till att kvällspressen konsekvent vägrade kalla henne något annat än förnamnet i rubrikerna.

  Tror någon på fullt allvar att medierna villigt skulle ge upp den här guldkalven bara för att sossarna eventuellt byter partiledare? Socialdemokratiska ledare i kris säljer för bra för att slarvas bort hur som helst.

 11. Smällde igång dattan när jag kom hem idag och kollade naturligtvis direkt in AB. Dagens rubrik med stora svarta bokstäver löd ”Juholts tid som partiledare över” och inledningen på L Melins text: ”Håkan Juholts tid som partiledare för Socialdemokraterna är över.
  Det tror Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin — men hon är inte helt säker:
  – Jag har haft fel förr.”

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14238662.ab

  Tydligen har AB nu avsatt Juholt, även om Melin eventuellt kan ha fel… Det här kan väl näppeligen vara förenligt med god pressed? Pressombudsmannen har emailadress po@po.se . Dit kan man skriva och göra en anmälan, vilket jag oxo gjort, när det händer sånt här. Såvitt jag kan se det så har AB brutit mot såväl god pressed som eventuellt gjort sig skyldiga till ärekränkning enligt brottsbalken kap. 5 http://www.riksdagen.se/webbnav/?nid=3911&bet=1962:700#K5 .

  Nu fantiserar jag lite här, men tänk om alla som läser sådant här skulle fatta tangentbordet och höra av sig till PO, då skulle det kanske kunna göra lite intryck och orsaka att något händer. Att vi gnäller vid köksbordet eller föralldel här hos jinge är ju en sak… po@po.se var adressen.

  • Lustigt, efter att jag skickat kommentaren kollade jag artikeln hos AB igen, då hade de bytt rubrik! Frös de om fötterna månne?!

   Faktur kvarstår, när man ser otidigheter på tidningens sidor kan, bör och ska man kontakta PO tycker jag i alla fall.

   • Och så har man bytt rubrik igen på första sidan. Nu heter det:
    ”– Då måste Juholt avgå”…

  • Aftonbladet är helt outstanding ikväll. När detta skrives har de underrubriken ”Aftonbladets Lena Mellin om vad som förmodligen avhandlas på verkställande utskottets möte”. Förmodligen!? Det var längesedan man såg något sådant så uttalat och uppriktigt inom svensk politisk journalistik.

   De kalla fötterna beror förmodligen mest på att VU tycks ha trott på Juholt i A-kassefrågan. I morse framställdes den frågan som den centrala, den som han skulle fällas med. Exempelvis Dagens Industri byggde hela sitt upplägg för dagen på den enskilda knäckfrågan.

 12. Dock finns det uppenbarligen folk i partiet som bidrar till avsättandet. Expressen trycker nu ut livereferat från VU-mötet som någon därinne SMS:at ut.

 13. Personligen tycker ”reportagen” från debatterna bedrövliga. Dvs Jinges tidigare kritik av media är helt motiverad. (Inte kollat radion)

  Det mest lustiga var kanske inte Juholts ”osäkra röst” eller dylikt. Viktigare förtiganden i pressen är kanske är moderaternas klassiska svar på (v)…”när gick du med i kommunistiska partiet”…

  Eller slakten av frk Löv som fick det att låta som att hela Sveriges ekonomi var bra pga sk ”bemanningsföretag”. Snopet för Lövet att det faktiskt kanske fanns jobb innan -90?

  Etc Etc för den pensionär som kunde lyssna.

  Dom övriga är ju på arbetslinjen och varken kan eller orkar.

  ja ja

 14. Hur konstigt det än må låta så vidhåller jag fortfarande att jag har förtroende för Juholt och tycker att han är ett bra val.

  Vad som däremot är fullkomligt obegripligt är hur övriga sossetoppar agerar? Istället för att konstruktivt enas om en politisk linje genom intern debatt och kompromiss så strider man medvetet eller omedvetet i media vilket skadar partiet. Hur kan Österberg till exempel uttala sig så oförsiktigt i ett sådant läge, det är ju nästan än värre än Juholt. Juholts problem tror jag i grunden är att han har varit för ivrig att bli folklig och har fjäskat med medierna som straffat honom för hans entusiasm och slarv. Damberg lär ha traskat rakt in till mötet utan att prata med medierna. Reinfeldt hade gjort likadant, eller skickat ett pressmeddelande, en spinndoktor eller en annan alliansminister. Sossarna har en del att lära där… Att sparka Juholt kommer nämligen bara förvärra krisen eftersom pressen blir monumental på nästa namn.

  På andra sidan har man partier som moderaterna som är totalt toppstyrda och knappt är sårbara för den sortens debatter (även om Pålsson försökte) eller miljöpartiet som har en kultur av intern debatt vilket minskar risken för sprickor i partieliten. Det är förresten allt mer uppenbart att alliansen inte tar sossarna på allvar utan riktar in sig på mp och v istället – se t.ex. hur Norman reagerade i Sverkers debatt – han verkade mest tycka det var pinsamt att behöva lyssna på Waidelich medan han såg lite svettig ut när Sjöstedt gick på om bankerna. De sekunderna sa det mesta.

 15. ”Herkules” vinner alla sina ronder i den värsta politiska skandal-kampanj landet skådat. Det är väl många journalister som är ”körda” förtroendemässigt? Som börjat agera som politiska partier med syfte att flytta vissa ”pjäser” från brädet? Som tycker att det värsta av allt vore att alla skattesänkningar återställs?

 16. Vad gäller AB’s skriverier så blir väl nästa steg att Mellin skriver sina referat om Juholt på helgerna, 5 st. per gång så kan AB publicera hela kommande veckan och Mellin kan stanna hemma. Jag menar det är ju lätt: Mesta möjliga skit om Juholt på en helsida varje dag. Att det blir fel gör uppenbarligen inget,det mesta denna kvinna hittills har lyckats åstadkomma har ju visat sig vara grova vinklingar och rena felaktigheter.
  Om det sedan är så att någon av deltagarna på VU mötet (gud förbjude) sitter och refererar för Expressens räkning, ja då behöver verkligen Juholt skaka en del löss ur fanan när mötena är över.

 17. […] Jan Helin har hävdat: ”Under tisdagens evenemang ”Kvällspressdagen” på Operaterassen förklarade Aftonbladets chefredaktör Jan Helin för publiken varför det är betydligt mer intressant att skriva om Håkan Juholt än att granska den sittande makten just nu. […]