Bloggar är bara skit!


Sveriges Radios nya chef, Mats Svegfors, är måt-
tligt imponerad av bloggar, eller för att uttrycka det på klar svenska, han tycker att – bloggar är bara skit. Han har visserligen inte sagt det rätt ut, men det är nog vad han menar tror jag.

Mats Svegfors om bloggar i SvD: ”– Det är nästan omöjligt att hitta kvalitet på svenska bloggar, det mesta är en form av insändare. Det mesta är smörja, det är inte värt tiden för det är bara okvalificerat tyckande och bara en annan publiceringsform för insändare.”

Jag håller givetvis med Svegfors fullt ut. Läser man hundra slumpvis utvalda bloggar så inser man att det fenomen som ibland kallas ”bloggosfären” kan man klara sig utmärkt utan. Jag vet inte hur många det finns idag, men säkerligen så går det nittionio ointressanta på varje intressant. De finns, men på det hela taget så är det bara ett fåtal som är läsvärda.

Men, och det är viktigt, dessa kan ibland åstad-
komma en och annan pärla. De kan t.o.m. gräva fram en riktig nyhet lite då och då, men sett till antalet hemsidor så kommer riktiga nyheter alltid först i de traditionella medierna, det som så föraktfullt kallas för ”gammelmedia” av vissa självgoda bloggare. Jodå, jag har själv använt ordet ett antal gånger.

Jan Guillou har vid några tillfällen hackat på bloggarna, han har menat att en nyhet inte är en nyhet innan den är publicerad i riktiga media, då menar han tidningar, radio och TV. Jag höll med honom om då, och jag gör det än idag. Att bloggare mellan varven kommer över en nyhet som växer in i traditionella media, normalt utan cred, betyder inte att de är någon ny sorts nyhetsrapportörer.

Jag har själv liknat företeelsen vid ett slags Internets ”Ring P1”, och det är en liknelse som håller bra. Att någon ibland kan komma på en finurlig formulering, eller en fiffig vinkel, betyder inte att de höjer sig över nämnda radioprogram. Det hörs från och till kloka synpunkter även där.

Vissa försöker dessutom intensivt härma tidningar. Man skaffar sig dyra ”teman” så att den ska se ut

som en riktig tidnings nätupplaga. Det förekommer också att man raggar medarbetare för att på det sättet verka både större och viktigare än ”vanliga” bloggar.

Möjligen ska man inte skälla bara på bloggosfären, för det är media själva som skapat hypen. Numera kan man inte läsa löpande nyheter i en tidning utan att det står att det är ”Kalle” som livebloggar från fotbollsmatchen. Precis som om det skulle göra vederbörandes referat mer intressant.

Det är kanske inte är så dumt skrivet av Bjurwaldskan: ”Det är inte ofta jag traskar runt i den särskrivande specialklass som är den svenska bloggsörjan, men när jag gör det blir jag alltid lika negativt överraskad.” Hon och Svegfors kanske har näsa för det där…

Andra om: , , , , , , , , , , , , it SvD ETC Resumé DN

[tags]Mats Svegfors, Lisa Bjurwald, Jan Guillou, Bloggosfären, Media, Mediekritik, Radiochefen, Journalistik, Nyheter, Tidningar, Hype, Liveblogga, Politik[/tags]


9 svar till “Bloggar är bara skit!”

 1. Hans ordval när han jämför bloggar med insändare antyder att hans enda kontakt med bloggar är de gånger bloggartiklar trackbackar till tidningsartiklar på nätet. Man börjar misstänka att han inte känner till alla de bloggar som handlar om saker som inte bevakas av massmedia över huvud taget.

 2. Det är möjligt att delar av ”gubbsen” har stangerat inombords och inte förmår tänka i nya banor.

 3. Nu är ju inte detta på något sätt unikt för just bloggar. Vad hittar man för kvalitet i hundra slumpvis utvalda radioprogram? De flesta är ju ändå samma skval från reklamradio, eller hundra slumpvis utvalda TV-program eller hundra slumpvis utvalda tidningsartiklar?

  Precis som de flesta böcker som skrivs numera egentligen borde ha bearbetats så att de blivit hälften så omfångsrika, så blir ju allt i media som produceras alltför snabbt, alltför omfångsrikt (så också denna kommentar). Men då är det ju positivt att se att man nu överger de omfångsrika bloggarna och övergår till internets motsvarighet till haikudikten, nämligen Twitter! Djupa sanningar om max max 140 tecken!

 4. Man kan ju undra. Den lilla spyflugan ”X” var med i SVTs Debatt igår kväll. Som vanligt hade han propellern fastsatt i skjortan i stället för i mössan.

 5. Höjden av allt är väl ändå Almedalsbloggen. Några personer som slår sig ihop från olika partier och skriver om ett konstlat möte som ändå tidningarna bevakar.

 6. Men vad makten i gamlemedierna inte förstår, är att läsvanorna ändrar språket!!!

  läsvanorna HAR ändrats via bloggosfären, ty bloggosfären är SPRÅK!!!

  Behärskar man inte språket; så vad gör man då? Hur ställer sig en språkbegåvad person emot en icke språkbegåvad i en fri textvärld? Inser Ni inte att det är: “DET FRIA ORDET” som är MAKT? Inte medierna! Det enda en icke språkbegåvad (Mats?) kan göra, är att smutskasta! Allt för att han kan svara upp, rent språkligt.

 7. Om man problematiserar lite om gamlemedierna, som måste gälla Mats Svegfors citat: ”bloggar bara är skit”, så är det väl tur att gamlemedierna har sina seriösa reprecentatar som bevakar varje steg NakenJanne tar när han ska försöka sig på helikoptern. Tack för att vi i slapp detta trams i bloggosfären, i vart fall!

 8. Själv har jag det senaste 15 åren alltid blivit lika negativt överraskad av traditionell västerländsk media rapportering.

 9. Å herrejävlar säger jag bara… no further comments.

  Några behöver lära sig att använda internet.

  Men jag börjar ge upp när det gäller de som är över 30…