Blåsningen – Det Gula Bandet

För några dagar sedan såg jag ett nyhetsinslag i ett av våra nyhetsprogram på TV där man intervjuade svenska soldater i den styrka vi har sänt till Afghanistan för att ”befria kvinnorna” som det amerikanska kriget mot terrorismen numera sägs handla om. Det var ett inslag som visade de svenska soldaterna på väg ut på patrull i två tanks, riktiga, tunga stridsvagnar. Om det var tyska eller amerikanska tanks vet jag inte.

En av officerarna berättade att den person som sköt två svenska soldater och en tolk utförde ett självmordsuppdrag, han visste att han skulle bli skjuten men valde hellre döden än att passivt se på hur utländska soldater med ett avvikande utseende, ett obegripligt språk och en främmande religion ockuperade landet. Men det sade förstås inte officeren, han sade bara att det var ett självmordsuppdrag.

Här i Sverige så har en kvällstidning dragit igång en kopia på en amerikansk kampanj med gula band, dessa band ska bäras av ”patrioter” och de betyder ”support our troups”. Problemet med det är förstås att kriget mot muslimerna i Afghanistan inte har ett dugg med patriotism att göra. Patriotism det är när jag och andra svenskar jublar av glädje när Marcus Hellner eller Charlotte Kalla utmärker sig i de olympiska spelen, det är glädje och stolthet å deras vägnar. Patriotism kan aldrig vara en stolthet över att delta i att förtrycka och ockupera ett folk i ett främmande land på uppdrag av ett land som anser sig vilja ha världsherravälde.

Sverige är landet lagom, ett land som värnat demokratiska rättigheter, ett land vars soldater på utlandsuppdrag alltid varit ”fredsbevarande”. Nu slåss våra soldater på samma sida som den korrupta knarklangarregimen som leds av Hamid Karzai, USA:s marionett i Afghanistan. Han är inte demokratiskt vald utan han sitter på amerikanskt och brittiskt mandat efter att han ertappats med valfusk, och hans motkandidat så passande avstod från att ställa upp i ett nyval.

Och hur förhåller det sig med kvinnans rättigheter under Karzai? Jo han har instiftat en lag som gör att kvinnor måste ställa upp på sex varje gång deras män vill det, det har blivit brottsligt att neka sin make sex. Det är den sorts frihet för kvinnan som våra svenska soldater ska försvara, vi ska försvara en marionett som inte lyckades vinna folkets förtroende, men som hade förtroende hos Vita Huset i Washington som tillsatt honom. Ett förtroende som han uppfyllde till punkt och pricka då George W Bush gav honom order att vända sig till Förenta Nationerna och begära hjälp mot landets krigsherrar och talibaner.

Att Bush ville ha hjälp berodde huvudsakligen på att USA:s krav på hegemoni kostar de amerikanska skattebetalarna oerhörda summor varje år. Kunde man då från USA:s sida, med hjälp av Nato, se till att svansviftande regeringar i väst skickade sina egna soldater till landet så skulle det bli billigare för USA samtidigt som de fick fler köpare till den krigsmateriel som de så villigt exporterar till var och en som har råd att köpa den.

Och eftersom svenskarna har haft fred i tvåhundra år så har en kvällstidning tagit på sig uppgiften att piska upp en stämning för kriget, framförallt eftersom soldater tenderar att komma hem i kistor draperade med svenska flaggan. Enligt uppgift sägs det att stödet för trupperna i Afghanistan har ökat, det tror inte jag på. Jag tror att det var en mycket dåligt utförd undersökning med ledande frågor som Rapport beställde. Man ville ha ett visst svar och såg också till att få det svaret.

Det är ingen tröst att det självmordsuppdrag som den afghanske polismannen utförde kommer följas av fler, antagligen många fler. Det är nämligen svenskar som är målet för dessa självmordsuppdrag, och även om det givetvis kommer att leda till att trupperna tas hem när alltfler börjar ifrågasätta varför en amerikansk general ska leda svenska trupper i ett bergigt land långt hemifrån, så kommer antagligen ingen regering göra något förrän offren kommer i tiotal. Jag kan berätta för den som inte visste det – att gula band inte fungerar som plåster för dem som blir av med barn, pojkvän, kamrat, syster eller bror.

En dödad ung människa blir inte mindre död efter att ha fått någon slags tapperhetsmedalj före begravningen. Idag är det är bara att hoppas på att sådana som funderar på att bära dessa krigets band ska stå för det efteråt också.

OBS! Bloggposten modereras hårdhänt…

intressant Tags : , , , , , , , , , , , , , dn123 svd123 ab123 pol t

  31 comments for “Blåsningen – Det Gula Bandet

 1. Erik
  21 februari, 2010 at 11:52

  Några ”tanks” eller på svenska – stridsvagnar har inte Sverige i Afghanistan. Det Jinge såg i inslaget var Stridsfordon 90, tillverkade i den tysk-amerikanska staden Örnsköldsvik.

  • 21 februari, 2010 at 11:54

   Det där kan inte ha varit stridsfordon 90? Menar du att ”fredsbevarare” ska använda sådana (om det nu var det) när de räddar kvinnorna i Afghanistan?

   Uppdaterat: Ja kanske, googlade fram bilder på ”fredsbevararnas” fordon. Kan konstatera att det var ett tag sedan jag ingick i styrkan på P18… Ett nytt namn för ”tanks” med andra ord…

   • Sniff
    21 februari, 2010 at 12:09

    Strf 90 är en hybrid mellan en lätt-medeltung stridsvagn och ett pansarskyttefordon. Det finns ett antal varianter men det har mycket närmare till en stridsvagn (tank) än till ett pansarskyttefordon. Det som idag kallas för stridsvagnar är så kallade main battle tanks i 50 tons klassen och 2,5-3 gånger den kalibern.
    Hur man sprider fred och bistånd ur en stridsvagn eller ett pansarskyttefordon undflyr mitt förstånd?!

    • 21 februari, 2010 at 12:22

     Man öppnar luckan och viftar med en vit flagga?

    • Jonathan
     21 februari, 2010 at 14:39

     ”Hur man sprider fred och bistånd ur en stridsvagn eller ett pansarskyttefordon undflyr mitt förstånd?!”

     Fordonen ger dig möjlighet att närvara i områden som annars kan vara vanskliga att röra sig ur ett säkerhetsmässigt perpektiv.

     • 21 februari, 2010 at 15:43

      Vad ska man vara där och göra om man måste ha pansarplåt mellan sig själv och omgivningen? :-)

      • Jonathan
       21 februari, 2010 at 18:39

       Blir det inte ett cirkelargument? Om det inte vore farligt och instabilt skulle skälen till att befinna sig på den platsen vara ganska få? Brandkåren säger väl (förhoppningsvis) ganska sällan nej till att släcka en brand för att det brinner på platsen?

       Pansarplåten är en del i ett ganska omfattande arbete att försöka lösa en uppgift på en given plats och inte skadas på väg ut till den.

       • 21 februari, 2010 at 18:56

        Pansarplåten är en del i ett ganska omfattande arbete att försöka lösa en uppgift på en given plats och inte skadas på väg ut till den.

        Men lägg ägg nu! De ska utbilda afghansk polis och militär, det kan man inte genom pansar.

        • Jonathan
         21 februari, 2010 at 20:50

         ”…det kan man inte genom pansar.”

         Definitivt inte – pansaret ska se till att man överlever tills dess att man kommer fram till den plats där man t ex ska utbilda de lokala förmågorna inom polis- och militärväsendet.

         • Christer W
          21 februari, 2010 at 22:08

          Med rätt grejer är det som skära i smör genom pansar. Troligtvis är det bara en tidsfråga tills talibanerna har den utrustningen.

          • Jonathan
           22 februari, 2010 at 10:49

           Det har de redan, svenska och finska ordon har vid ett antal tillfällen blivit utskjutna av olika afghanska grupper.

 2. Sniff
  21 februari, 2010 at 11:59

  Jag kan starkt rekommendera boken ”Vietnam” av Stanley Karnow i snödrivan. Det är av många kännare en av de bästa verken över Vietnam och främst Usas vietnamkrig. (Den finns på många bibliotek.) Parallellerna till Afghanistan är väldigt tydliga. En bok till som kan vara svårare att hitta är ”A brigtht shining lie” av Neil Sheehan som är en biografi över John Paul Vann en amerikan som jobbade i Vietnam både som militär och som hjälparbetare. Han opponerade sig tidigt till hur ”kriget” sköttes och hur korruptionen underminerade hela hjälpen/biståndet/kriget. Dessa böcker ger sin läsare djupa insikter och förståelse för Usas ockupation (eller Sveriges assistans till den samma) och varför den inte kan lyckas i det långa loppet.
  Sverige ut ur Afghanistan! En svensk och patriot.

 3. Michael
  21 februari, 2010 at 12:03

  skydda afgahanistan? Snarare skydda och smuggla heroin.

  Ut Ur EU

 4. 21 februari, 2010 at 13:20

  En bra redogörelse för läget i och kring det ockuperade Afghanistan. Därtill en alldeles genial illustration! Att Expressen inte skäms för sitt ”patriotiska gula band”. – Som att skamlöst applådera krig och dödande. I senaste numret av Clarté finns en utmärkt karta som säger allt kring ”kampen mot terrorismen”. (Jag såg samma karta i Le Monde Diplomatique för flera år sedan – men Clartés är mer lättolkad.) Kartan visar alla gas- och oljeledningar från områdena kring Afghanistan och fram mot Europa (genom Balkan! Således orsaken till DET kriget) och mot Indien och Pakistan. Där har vi svaret på orsakerna till kriget-krigen. För de oljekällorna och oljeledningarna dör svenska soldater. Och svenska borgerliga tidningar blåser upp ”svensk patriotism”. Svensk?
  Ulla Johansson

 5. 21 februari, 2010 at 13:22

  Att befria kvinnorna är så korkat att det måste vara en svensk ide? Nu väntar vi bara på terrordåd i Sverige…

  • Martin Forsman
   21 februari, 2010 at 14:40

   Absolut inte, att kämpa för kvinnors rättigheter är något bra men nu är det ju inte därför vi är i Afghanistan. Om så vore skulle vi agera mot Karzais regering då de stiftar lagar som fullständigt krossar begrepp som ’kvinnofrid’ som vi tar för självklara här i Väst.

   Jag har sagt det förr och kan säga det igen: Den som stödjer Karzais vidriga regim och därigenom de krigsherrar som ingår i den kommer ALDRIG att få mitt stöd iallafall.

 6. Erik D
  21 februari, 2010 at 15:28

  Den opinionsundersökning som indikerar att stödet för Afghanistaninsatsen har ökat är inte tillförlitlig. Som Föreningen Afghanistansolidaritets Stefan Lindgren rapporterade på sin blogg så var frågan som ställdes:
  ”Är du för eller mot Sveriges deltagande i FN:s militära insats i Afghanistan?”

  Detta är en vilseledande fråga, eftersom FN inte har någon militär insats i landet. Tidigare undersökningar har visat att svaren kan variera ganska mycket beroende på hur frågan ställs.

 7. Magnus E
  21 februari, 2010 at 16:02

  Det där gula bandet som Expressen snott idén till är ursprungligen en amerikansk historia. Men tidningen tycker att vi svenskar ska hurra när svenska soldater återigen dragit i fält för att döda och förstöra, det är därför vi ska hålla käft och vara patrioter. Men tidningen begår ett misstag där. Snart nog kommer Expressen att få fan för detta.

  • Gamlingen
   21 februari, 2010 at 18:27

   Det har stått på massor av ställen här! / Jinge

 8. Fredrik
  21 februari, 2010 at 18:14

  Visst kan man kritisera den militära närvaron. Jag själv känner stor ambivalens inför det hela. Men hur ska man på bästa sätt hjälpa Afghanistan egentligen? Om vi nöjer oss med att kasta bistånd på dem kommer pengarna bara att försvinna ner i korruptionens svarta hål. Och Karzai lär ju inte avsätta sig själv frivilligt, med eller utan USAs stöd. Troligtvis återtar talibanerna makten om all utländsk närvaro försvinner. Det innebär också med stor säkerhet att opiumexporten tar fart igen. Bra?

  Att vara kritisk är lätt, att vara konstruktiv är svårare.

  • 21 februari, 2010 at 18:20

   Tar fart ?? :-)

   Den har väl ALDRIG varit så hög som idag ??

  • Gripen
   21 februari, 2010 at 22:03

   Under talibanerna så var det så att heroin och opium odlingarna var hårt tillbacka hållna.

   De som odlar opium nu i afghanistan är mesta delen Karzais allierade eller några Uzbeker som med hjälp av ryska gangstrar slåss mot de allierade där.

   Vad talibanerna odlar är mindre en 2% av productionen i afghanistan, enligt LA times

 9. Max
  21 februari, 2010 at 20:48

  Jinge

  Jag kunde inte hålla med dig mer. Anfallet på Afghanistan är en skamlighet.

  /Max

 10. 21 februari, 2010 at 22:16

  Även jag har skrivit om Synovates undersökning och den ENDA (VILSE)LEDANDE FRÅGA som ställdes. Eftersom Svenskar i allmänhet har en positiv inställning till FN är det inte konstigt att de svarar som de svarar, då frågan i sig innehåller det felaktiga påståendet att ISAF är en FN-styrka.

  Så länge Karzai regerar landet så kan inga uppdrag varken om fred, kvinnors rättigheter eller stoppandet av motståndsmilis lyckas. Karzai har inget intresse av att USA och de andra utländska trupperna skall försvinna ur landet, även om jag inte håller med i särdeles mycket av det som den amerikanska ambassadören i Afghanistan Karl Eikenberry

  ( http://topics.nytimes.com/top/reference/timestopics/people/e/karl_w_eikenberry/index.html?inline=nyt-per )

  säger så anser jag nog att han har tillräcklig insikt och grepp om situationen för att hans påståenden om Karzai som en icke adekvat samarbetspartner skall vara värda att lyfta fram.

  För att man skall kunna uppnå någon som helst fred i landet så måste USA se till att sluta satsa på fel häst (något USA har mer som regel än undantag i de allra flesta konflikter tyvärr). Innan det arbetet är utfört av de som påbörjade det (USA och inga andra) så har inte Sverige, FN, eller några andra i landet att göra. Det är först då det finns en regering med folkligt stöd på plats som Afghanistan kan bli en plats där hjälpinsatser gör nytta och där fredsbevarande styrkor med ett Äkta FN-mandat, kan göra nytta, tror i alla fall jag.

 11. 21 februari, 2010 at 22:38

  Medan merparten av befolkningen kollade snödjupet och OS-medaljerna i andra kanalerna:

  Sverige och USA utökar samarbetet i Afghanistan
  (TV4 Nyheterna, 21 feb 2010)
  http://www.tv4play.se/nyheter/nyhetskanalen?videoId=1.1520371

  Svenska soldater i Afghanistan ska samarbeta i stridsliknande operationer med amerikanska enheter, det säger flera svenska militärer till TV4Nyheternas utsända i Afghanistan.

  ”Inom kort kommer en signifikant truppförstärkning av amerikanska soldater i det område där svenskar verkar.”

  I tusental.
  – Men i P1:s Godmorgon Världen vädrades patriotism och gula band.
  Vi ska ”rädda” afghanska kvinnor.
  Medan Kalla Fakta i TV4 direkt efter nyheterna om vårt tvivelaktiga USA-samarbete, berättade hur thailändska kvinnor lockas till vårt kyliga Norden, som sexslavar.
  FY FAN för hyckleriet.

  • 21 februari, 2010 at 23:03

   Den afghanska byggbasen var rätt tydlig. Undrar om han bygger in trotyl i väggarna, han var så positiv…

 12. Afghan
  21 februari, 2010 at 23:25

  Jag är ursprungligen från Afghanistan, kvinna, 21 år gammal och det enda jag har att säga är att Afghanistan och kvinnors rättigheter så som västvärlden ser på det kommer att aldrig uppfyllas, detta vet Amerikanerna och dom kommer att utnyttja det så gott som det går tills vår naturgas, ädelstenar, petroleum etc avverkas till deras vinst. Brittarna har varit ute efter oss, Sovjet har varit ute efter oss och nu är Amerikanerna där och försöker att ta över. Ifall detta var krig mot terrorismen så skulle dom för länge sedan satt press på Saudierna och Pakistanierna, för alla vet att det är där fundamentalisterna finansieras, utbildas till krigare och sedan hamnar i ett land utan styre. Jag är uppvuxen i Sverige och jag stöttar självklart de svenska trupperna, men Amerikanerna kan gott och väl göra vad dom vill och jag bryr mig inte ifall dom dör på kuppen, detta är deras ledares fel. Vill dom få bort Talibanerna och Al Qaeda som för övrigt befinner sig i Pakistan, dra dit, vill dom få bort dom se till att Saudierna slutar finansiera alla madrasas och vapen till dessa grupper. Nej mina vänner, dom behöver Afghanistan ur ett geo-politiskt perspektiv och att avverka landets hittills välbevarade naturresurser. Det är Afghanistan behöver är en ledare som vill folkets bästa, som slänger ut Amerikanerna, bygger landets infrastruktur och får folket på sin sida, har man folket på sin sida så vinner man mot talibanerna. Bashardost borde ha blivit president, han är den enda i parlamentet som inte har livvakter eller 4 våningsvilla, folket respekterar honom och ingen gör honom illa. Han har PhD från Sorbonne, Paris i ekonomi och politik, han är mest kritisk till regeringen, han var f.d finansminister men hoppade av för att korruptionen var för mycket, han klarade inte av att kämpa mot Karzai, Norra Alliansen puppets etc. Personligen så tycker jag att alla trupper ska lämna Afghanistan, folket kommer att aldrig låta talibanerna eller norra alliansen freaks som Abdullah Abdullah ta över igen. Afghanistans resurser är till det Afghanska folket, inte till EU, Turkarna eller Amerikanerna.
  Få ut de svenska trupperna innan det blir värre, tycker inte att våra svenska soldater ska betala för amerikanernas misstag.

  • 22 februari, 2010 at 05:54

   Så sant! Jag tycker också att Barshadost kanske i samarbete med Ghani skulle kunna utgöra ett bra team då Ghani antagligen skulle kunna bygga broar till väst utan att tillåta att USA m. fl. exploaterar landet. Karzai är fullkomligt misslyckad på alla sätt och vis, har inga som helst ledaregenskaper och har heller inget intresse av att ha det då han just nu har världens starkaste armé som personlig livvakt.

   De svenska trupperna måste tas hem, att det nu förbereds för regelrätta strider tillsammans med USA och de övriga NATO-styrkorna som fortfarande står bakom USA är ju fullkomligt oerhört då Sverige skall kallas alliansfritt. Jag tror inte heller att Talibanerna har tillräckligt med stöd för att ta över, och dessutom – allt man behöver göra precis som du säger, är ju att sätta press på Pakistan att sätta P för sitt härbärgerande av terrorgrupper och Saudiarabien att sluta upp med sin finansiering av dessa.

   • 22 februari, 2010 at 16:50

    ^ Word!

    Dr.Ramazan Bashardost, etnisk hazarer, enligt uppgifter placerades som 3a i valet. Karzai fuskade, Abdullah fuskade och sedan hoppade av, vart det någon som ens tog hänsyn till Bashardost? Du har rätt Rasmus att tillsammans med Ghani så skulle det fungera, men vi får inte glömma att Bashardost är faktiskt mer populär bland folket än Ghani. Hans first VP var agriculture minister Barakzai, pashtoon och hans andra VP var Afifa Maroof, kvinna och jobbar för Independent Human Rights Commission. Om man tar bort Karzai och Abdullah pga deras fusk, tada! Bashardost skulle ha varit president nu …undrar hur han känner sig egentligen?

 13. Mikael
  22 februari, 2010 at 01:50

  ”Patriotism is the last refuge of a scoundrel.”

  Det citatet kan ses som en del i förklaringen till varför Bush-doktrinen används så flitigt i Sverige numer.

 14. 22 februari, 2010 at 13:11

  Humanitär kris i Marja, Afghanistan. (Al-Jazeera)
  Är detta vad som kallas ”att göra skillnad”??!!
  http://english.aljazeera.net/news/asia/2010/02/2010221234824982911.html

Comments are closed.