Bland Spindoctors, Retorikexperter och Opinionsinstitut

Tillvaron ter sig just nu lite märklig. Det kanske den alltid gör på det ena eller andra sättet men just nu känner jag ett behov av att skaffa en elastisk gasbinda så jag kan tillverka en mitella till – hakan.

Vi medborgare negligeras vanligen av de politiker som flockas kring köttgrytorna. Men en gång vart fjärde år så blir vi intressanta, då kommer flera nya yrkesgrupper fram i strål-
kastarljuset och politikerna vet inte till sig av iver för att se till att deras åthävor ska attrahera så många som möjligt och helst inte stöta bort någon enda väljare. Jag såg att Afton-
bladet nu gör dagliga opinionsmätningar, och retorikexperterna får ett enormt spaltutrymme. Det handlar inte om vad politi-
kerna säger utan hur de säger det, allt i en stegrande hysteri.

AB: ”Alliansen drar ifrån i Synovates senaste väljarbarometer. Skillnaden mellan blocken är 8,3 procentenheter i mätningen. Sverigedemokraternas stöd ligger på 6,0 procent. Alliansen ökar med 2,1 procentenheter till 50,5 procent. De rödgröna tappar tillsammans 2,7 procentenheter till 42,2 procent. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet tappar alla i stöd, enligt mätningen, som publiceras i Dagens Nyheter och Sydsvenskan. – De måste locka över borgerliga sympatisörer den sista veckan för att kunna vända det här, säger Synovates opinionsanalytiker Nicklas Källebring till Dagens Nyheter.”

För att förvirra väljarna i största möjliga utsträckning så rekommenderar partiernas spindoctors olika koalitionsförändringar efter valet. Ett parti säger att Miljöpartiet bör erbjudas ministerposter hos högeralliansen ifall den vinner valet, men det enda syftet med ett sådant påstående är att få fler rödgröna att misströsta och därmed avstå helt från att rösta eller rösta på något av högerpartierna. Sossarnas spindoctors rekommenderar Sahlin att sprida rykten om att något av de borgerliga partierna ska lockas över till den rödgröna sidan, allt i akt och mening att förhindra rasistpartiet att få en vågmästarroll.

Från att ha varit en samhällsangelägenhet som berör de flesta medborgare så har valrörelsen alltmer utvecklats åt dokusåpahållet. Det handlar inte längre om att medborgarna ska peka med hela handen åt politikerna för att bestämma riktningen, det känns allt mer som ett mediaevent, ett tillfälle för tidningarna att sälja lösnummer och för reklamkanalerna att

Demokrati

sälja reklamtid. Försöker man tänka bakåt hur det fungerade förr i tiden så blockeras det effektivt av brusnivån, det brusar till den grad att det blir omöjligt att höra sina egna tankar.

Jag tycker mig ha förstått att alltfler väljare känner ett slags vanmakt inför den cirkus som spelas upp inför våra ögon. Jag tycker också att det utvecklas åt helt fel håll, det känns inte som om det jag själv ser verkligen handlar om demokrati. Det handlar oftare om manipulation och makt, och att den med mest resurser också är den som i slutändan sitter med mest makt, tillhör man inte den sidan så blir man sittande med Svarte Petter.

Jag frågar mig själv vad som händer om nästan halva Sveriges befolkning upplever att de förlorat en bit demokratiskt inflytande efter valet den 20 september. Högerpartierna avskaffar välfärden bit för bit, man bygger upp en mediebild som går ut på att det finns arbetsovilliga och så finns det sådana som vill arbeta och tjäna pengar. Den enda trösten i all bedrövelse är väl att vi i så fall står inför en radikalisering av vänstern, en ändring som får 1968 att te sig som en stilla fjärt.

it , , , , , , , ab1234 ex12345 svd123 dn1234

  25 comments for “Bland Spindoctors, Retorikexperter och Opinionsinstitut

  1. 10 september, 2010 at 08:53

    ”Jag frågar mig själv vad som händer om nästan halva Sveriges befolkning upplever att de förlorat en bit demokratiskt inflytande efter valet”

    Det som händer då är det alla allianspartierna och Svenskt näringsliv kommer att fira i dagarna tre. För minskat demokratiskt inflytande är nämligen vad landets eliter mest vill ha.

  2. Besviken
    10 september, 2010 at 08:59

    ”Den enda trösten i all bedrövelse är väl att vi i så fall står inför en radikalisering av vänstern”

    Jo, det är den enda trösten.

    Det är annars för bedrövligt att inte oppositionen lyckats trassla bollen i mål. Det står ju alldeles vidöppet, en meter bort, medan motståndarlagets målvakt står och petar naglarna vid bortre stolpen. Allt som behövs är lite munläder, dvs förmåga att förklara vad Moderaterna och deras vapendragare egentligen står för, bortom retoriken.

    Så varför inte trycka upp de där affischerna Du skrivit om Jinge, de som berättar om Moderaternas historia? Och kanske lägga till några rader om vad Moderaterna förmått de gångna fyra åren.

    • 10 september, 2010 at 09:16

      Jag har inte haft tid att modifiera dessa affischer än. Men visst, kunde man TRYCKA UPP dem dessutom och få några tusen uppsatta så skulle det redan ha varit klart… :-)

    • 10 september, 2010 at 10:54

      Så varför inte trycka upp de där affischerna Du skrivit om Jinge, de som berättar om Moderaternas historia? Och kanske lägga till några rader om vad Moderaterna förmått de gångna fyra åren.

      Ser man till Hägglunds uttalande där han jämför (V) med SD så verkar karlen helt sanslös. Men det befäster mina åsikter om högerpartierna, samtidigt så börjar det bli intressant. De rödgröna mot FEM – högerextremistiska partier?

  3. Jakob
    10 september, 2010 at 09:32

    Ja, visst är bruset onekligen ett problem. Alliansens PR-strategi har varit väldigt smart den här gången:

    Genomför alla ”svåra” beslut som att sänka a-kassan, skära i sjukförsäkringen först. Reinfeldt vägrar konsekvent att överhuvudtaget kommentera försämringarna, detta eftersom att de vet att han är deras starkaste mediakort. Istället skickas ministrar fram. Reinfeldt får man inte tag på överhuvudtaget. Tre år senare minns vi knappt vad det var vi ogillade med Reinfeldt (han är väl inte så farlig) utan tycker mest att Mona Sahlin verkar hysterisk som ansätter honom för a-kassan, sjukförsäkringen och jobben. Utanförskap pratar man överhuvudtaget inte om längre.

    • Jakob
      10 september, 2010 at 09:35

      Vi som tror på folkbildning och kunskap måste helt enkelt sätta oss ned och diskutera hur arbetarrörelsen skall möta den här utmaningen. Vi måste sluta skylla på borgerlig media och istället utgå från verkligheten för vad den är.

  4. Marcus
    10 september, 2010 at 09:46

    Mycket bra Jinge. Synd bara att det är ett valresultat som krävs för bevisa om nuvarande färdriktning fungerar eller inte. Vid en eventuell förlust så känns det som om såväl SAP som V tvingas reformera rejält för att ha något egentligt existensberättingade i det politiska rummet. Enkelt uttryckt: Det ska väl vara själva fan om det är dit vi ska behöva gå för att den oförfalskade, den stolta vänsterståndpunkten ska komma i dagen!

    • 10 september, 2010 at 09:50

      Ja, samtidigt som jag tycker att det är knäppt att spekulera när det är mer än en vecka kvar till valet så tyder mycket på att högern vinner. Och om de vinner så har de rödgröna feta läxor att göra veckorna efter valet, mycket feta läxor.

      Ett blivande ämne den 20 september om inte alla opinionsinstitut har fejkat alla uppgifter…

      En annan sak är att man på ett seriöst sätt måste utreda medias roll i detta, har de varit opartiska nyhetsförmedlare eller har de en egen agenda?

      • Jakob
        10 september, 2010 at 10:27

        Det är inget vi måste ”utreda”. Vi måste istället sluta se på svensk massmedia som en förmedlare av sanning/fakta och vi måste framförallt sluta sprida bilden av att man kan nå någon sorts kunskap om samhället genom att ta emot nyheter. Nyhetsmedia agerar tyvärr maktmegafoner idag,

        jag har själv arbetat med PR under lång tid, och att ”kritiskt granska” är ingenting man sysslar med längre. Oftast får man ett pressmeddelande, klipper de rader som man tycker har mest nyhetsvärde och publicerar rakt av, med ett kort inpass från en (sällan två) diffus ”expert”. På det sättet låter man PR-branschen sätta agendan för vad som diskuteras.

      • Erik D
        10 september, 2010 at 10:56

        ”En annan sak är att man på ett seriöst sätt måste utreda medias roll i detta, har de varit opartiska nyhetsförmedlare eller har de en egen agenda?”

        Det är väl ganska uppenbart att media tenderar att agera propagandaapparat för borgarna i valtider. Det känns tydligt när man läser t ex SvD (som ändå är flera resor bättre än DN i detta avseende). Nyheter om oppositionen rapporteras övervägande negativt, ofta får någon ”expert” förklara för läsarna att de har gjort bort sig i sina framträdanden.

        Flera undersökningar har också visat att de stora (borgerliga) medierna i valtider tenderar att ge mer utrymme till borgarna på nyhetsplats, och positivare vinkling.

  5. Gösta Berling
    10 september, 2010 at 09:56

    Visst har det blivit en dokusåpa av valrörelsen. Men vi måste ju förhålla oss på något sätt också till detta. Och till det faktum att på valdagen är det inte våra eller andras analyser som gäller, det är valresultatet… Och visst kan man hysa berättigat tvivel om opinionsmätningarna, men vem törs bestrida att de stämmer ? Hela sommaren och fram till nu har det varit alliansledning, lite större i vissa mätningar, lite mindre i andra, men alliansen har hela tiden varit största blocket. Jag och kanske 90% av debattörerna här finner det absurt och omotiverat men av någon anledning får vi inte med oss någon majoritet i den analysen. Varför ? Jag har inget svar. Har försökt att prata med några alliansanhängare, men inte blivit klokare. De rödgröna är visst inte felfria, men alliansargumenten tar sin utgångspunkt i något ogripbart, något som inte grundas i sakliga bedömningar utan i ”känslor”. Typ ”Sahlin är ohederlig”, ”Ohly är diktaturkramare”, ”Wetterstrand vill kasta oss tillbaks till stenåldern”. Och slutsatsen blir att de rödgröna vill bara dj-s med vanligt folk medan alliansen ser till allas bästa. Helt absurt, men alltför många tycker faktiskt att det är så. Och jag vet inte hur man slår hål på den lögnbubblan.

    • 10 september, 2010 at 10:13

      Och jag vet inte hur man slår hål på den lögnbubblan.

      En helt ny vänstervåg?

      • Jan B.
        10 september, 2010 at 10:27

        Ja som läget nu är här i Sverige inför valet i september så kan man ju fundera & undra en del över den fortsatta utvecklingen inrikespolitiskt. Bör väl genast klargöra att jag själv – med bakgrund i låglöneproletariatet – har stått och fortfarande står till vänster politiskt.
        Men nu?? Med tanke på tidigare inlägg i detta och andra forum så börjar man ju undra, vad som LÅNGSIKTIGT är bäst för vänstern? Och nu kanske många tycker att jag “svär i kyrkan”. MEN: Är det bäst just nu med en, förmodligen knapp, rödgrön seger, med en rödgrön regering som till stor del bara kommer att fortsätta den nyliberala, moderata, ekonomiska och utrikes politiken? En sådan regeringspolitik som förmodligen kommer att slå sönder vänsterpartiet som vi nu känner det, genom att detta parti kommer att TVINGAS till den ena eftergiften efter den andra “för att rädda regeringen”.
        Och vad händer med ett SAP i regering (tack vare MP) men med en röstandel som kanske kan vara den sämsta i historisk tid, och med väljare & sympatisörer som NU förväntar sig en KLAR brytning med den blå alliansens politik. Vad händer när Mona Sahlin kallblodigt kör över sitt eget folk, “för att rädda regeringen”??? Kan ni tänka er hur det politiska landskapet kommer att se ut efter 4 år med en sådan “Röd-grön allians??
        Vad har vi då att komma med i valet 2014? Två i grunden sönderslagna vänsterpartier. Och att tro att dessa kraschade vänsterpartier då kommer att erbjuda sina väljare & sympatisörer något större inflytande, är nonsens! Vi kan då 2014 stå inför en historiskt lång period av högermakt, efter 4 parentesiska “vänster-år” 2010-2014. Detta framtidsscenario skrämmer mig mer än något annat. En alternativ utveckling är att – även om både jag själv och andra röstar vänster nu i september – att den rödgröna alliansen förlorar det kommande valet. Vad händer då? Jo, en valförlust NU – och inte om 4 år efter en förlamande, högeranpassad rödgrön regeringsperiod – tvingar fram en genomgående & total självkritik inom de bägge förlorande vänsterpartierna V & SAP. Det kommer som jag ser det att finnas större utrymme NU 2010, än efter en 4 år lång HÖGERANPASSAD rödgrön regeringsperiod 2014, att rekonstruera dessa partier I GRUNDEN, med byte av partiordförandena & partiledningarna & – inte minst- en politisk kursändring.
        Jag nästan hatar mig själv som vänstermänniska, för dessa tankegångar jag framför här, men mitt förnuft leder mig till dessa slutsatser. Ty jag har NOLL förtroende för nuvarande partiledare & partiledningar i S & V (MP räknar jag faktiskt inte med i detta sammanhang, MP kan mycket väl om några veckor efter ett oklart valutslag tillhöra den blå alliansen, de är inte att lita på från ett vänsterperspektiv) Så kanske ett förlorat val nu i september 2010 PÅ SIKT (och historien tar aldrig slut just nu!) kan medföra större möjligheter på LÄNGRE SIKT! Visst kommer den blå alliansen att under 4 nya år fortsätta nedmonteringen av välfärdspolitiken och fortsätta den allmänna högervridningen, MEN då vi JUST NU inte NU har NÅGOT meningsfullt VERKLIGT vänsteralternativ, så är detta vad vi nog tyvärr kanske måste genomleva, vare sig vi vill eller ej. Även om jag själv innerst inne hoppas att jag har fel!

        • blingbling
          11 september, 2010 at 04:13

          Djävla bra sammanfattning, saker kanske måste spetsas till ytterligare för att framtvinga en omorientering.

          Kommer till ungefär samma slutsats, då med reservationen att SAP aldrig någonsin varit ett vänsterparti och knappast lär bli det heller utan är den väsentliga orsaken till vänsterns trovärdighetsproblem.

    • Uffe
      10 september, 2010 at 11:00

      Det finns bara ett sätt att angripa denna känslostorm från alliansen, genom att göra precis likadant, människor röstar med hjärtat inte hjärnan, så S V MP måste få alliansen att framstå som hjärtlösa. Och i alla debatter kräva svar på frågan inte bara ngt allmänt jidder som vanligtvis kommer ur deras munnar, och svara de inte ställ dem mot väggen genom tex följande ”så du vill inte svara på frågan, varför?”

      som i detta citat av Aron Etsler: http://www.flamman.se/prognoser-och-trovardighet-vs-fakta (hela artikeln)

      ”Galileo Galilei: Jag har matematiskt visat att jorden inte är universums mittpunkt.
      Kyrkan: Okej, men din trovärdighet är inget vidare. Våra prognoser är tryckta i lite fler exemplar.
      Man kan nu lätt tro att det logiska svaret på detta ständiga ältande om trovärdighet är att själv strunta i fakta och bara ägna sig åt retorik. Det är precis tvärtom. När Borg plockar fram sina prognoser borde frågan vara hur en prognos över 2012 kan vägleda väljarna i årets val. Och när Reinfeldt för hundrade gången mäter sin trovärdighet istället för att ge besked borde han för första gången få frågan: ”Du vill verkligen inte svara på det här, va?”

  6. konspirationsskeptiker
    10 september, 2010 at 11:06

    Det slutar inte vara en demokrati bara för att sidan du hejar på inte vinner. Det finns andra väljare som också får rösta och om en majoritet inte håller med dig så kommer din sida förlora.

    S förlorade valet när de tvingades faktiskt presentera en politik snarare än att rida på generellt missnöje och förändringsrädsla. Då kunde de inte längre vara mot allt regeringen gjort och de kunde inte heller lova allt till alla. Politiken de presenterade var inget bra och effekten var som den borde.

    Det viktiga nu är att inte ge SD en vågmästarroll. En röst på de rödgröna är en röst på att ge Jimmy Åkesson ökad uppmärksamhet. Rösta på alliansen istället och förpassa SD till att vara ett irrelevant småparti som då trillar ut igen nästa val.

  7. Erik D
    10 september, 2010 at 11:16

    Jag läste Lars Ohlys debattartikel ”Släng ut välfärdens fiender” på SvDs hemsida. Han vänder sig emot vinsterna i välfärden, och vill ”slänga ut månglarna ur vården och omsorgen”. Det är bra. Men tyvärr är det bara prat. För Ohly har redan förhandlat bort detta i sin uppgörelse med (s) och (mp).

    Detta är en del av problemet för vänstern, tror jag. Vänsterpartiet upplevs inte som trovärdiga. För att de inte är det. De låter vänster, men i praktiken så följer de socialdemokraterna. Det mest uppseendeväckande exemplet är väl när man för ca tio år sedan stödde privatiseringen av Telia. ”Vänsterpartiet skall inte försvara gamla monopol”, sade man då.

    Det behövs ett vänsteralternativ i svensk politik. Tyvärr är inte (v) något sådant. Det går inte att vara vänster samtidigt som man sitter i Mona Sahlin knä. Alla dessa utspel blir en smula fåniga, när man ändå är bunden av en uppgörelse med (s) och (mp), partier som knappast kommer att låta (v) få igenom mer av sina krav än vad som är inskrivet i uppgörelsen.

    Jinge förutspår en radikalisering av vänstern om borgarna vinner valet. Det vore något att hoppas på. Som det ser ut idag existerar det ingen verklig vänster av betydelse i Sverige.

  8. 10 september, 2010 at 11:36

    I stort håller jag med Jan B. En radikal förnyelse inom vänsterblocket är nödvändigt. Sossarna lovade efter valförlusten 2006 en förnyelse. Dock ser vi idag samma personer, minus Persson, i ledningen som förde partiet till förlust 2006. Det ser tyvärr dystert ut.

  9. Tommy
    10 september, 2010 at 11:47

    Svenska folket borde uppmärksamma ihåligheten i alliansens politik, alliansen ( läs jesus och hans lärjungar ) har en Judas i sitt gäng som lovar svenska folket skattelättnader och överger dom löftena för att själv kunna sitta kvar på taburetten ! Så har skett under pågående mandat period och kommer att fortgå om alliansen får fortsatt förtroende, hur gick det för judas i bibeln ???

  10. 10 september, 2010 at 12:07

    Om det vore så väl att vänstern aktiverades efter valet, jag menar nog att risken är mycket större att SD växer till exempellöst.

  11. Blogo
    10 september, 2010 at 12:54

    ”Den enda trösten i all bedrövelse är väl att vi i så fall står inför en radikalisering av vänstern, en ändring som får 1968 att te sig som en stilla fjärt.”

    Du och folk som Göran Greider verkar leva i tron att en mer utpräglad vänsterpolitik är vad som saknas i Sverige. Om det stämde skulle (V) skörda framgångar redan nu, men det gör dom ju inte. Skulle (S) börja bedriva en politik med kraftig förskjutning åt vänster skulle man tappa väljare till (M) och (FP) samtidigt som man på sin höjd plockar röster från (V) (som då riskerar att åka ut). Man kan få önska vad man vill, men att mer ”vänster” skulle gynna (S) är en ren utopi. Om (S) ska ha en chans nästa val behöver man en partiledare som dels HELA (S) står bakom och som även vinner över medelklassväljare från Alliansen. Jag ser inte den personen i dagens (S)….

    • Marcus
      10 september, 2010 at 14:45

      ”Skulle (S) börja bedriva en politik med kraftig förskjutning åt vänster skulle man tappa väljare…”

      Jaha, det brukar låta så. Jag som trodde att socialdemokrati var reformvägen mot det socialistiska samhället. *host* *host*

  12. Mariam
    10 september, 2010 at 13:09

    Min grannes dörr var vidöppen imorse. Killar som är skickade av kronofogden tömde lägenheten. Änkan, som är sjuk och som släpades iväg till ett deltidsarbete för inte så länge sedan, trots att hon mått helvetiskt dåligt, syntes inte till, och inte hennes barn heller. Jag har sett henne kämpa i många år men nu orkade hon inte mer. Hennes barn är väl utplacerade någonstan? Kommunen kommer att betala hutlösa summor för de familjer som tar hand om hennes barn i fortsättningen men att hjälpa henne att komma på fötterna, och som skulle kostat dem ofantligt mycket mindre, gick inte?

    Mannen dog för några år sedan och nu är familjen totalt upplöst. Det här blir nog det värsta jävla valet jag upplevt hittills. För många är det too late, åt helvete too late!

    • 10 september, 2010 at 14:11

      DE har inte separerat barnen från sin mor. Troligen bor hela gänget på ett inack.

  13. Martin Forsman
    10 september, 2010 at 20:15

    Sverige har i praktiken blivit en enpartidiktatur under Moderaterna med ’Den Store Ledaren’ Fredrik Reinfeldt i spetsen. Vi har ett mediaklimat som får Rysslands att framstå som fritt och öppet i jämförelse. I Ryssland finns det ju nämligen rikstäckande oppositionstidningar (även om de jobbar under svåra förhållanden).

    I Sverige har vi: Expressen, Aftonbladet, DN, SvD o s v som dagligen trumpetar ut Allianzens förträfflighet på ett sätt som gjort Pravda-redaktören i Sovjet grön av avund samtidigt som man på ett för Sverige unikt sätt slår skoningslöst mot minsta lilla detalj som kan kritiseras hos de Rödgröna.

    Att Allianzen också använt sig av Israels paradnummer: Köpta/hjärntvättade bloggare/debattörer som på nolltid fyller varje ’öppet forum’ i media med grova personangrepp på meningsmotståndare och meningslöst pladder om ’Den Store Ledarens’ slutgiltiga seger.

Comments are closed.