Bilden av Mona


[column width=”49%” padding=”2%”]
Kvällspressen är sedan lång tid tillbaka road av att så split mellan människor, särskilt då de kan göra det genom att hänvisa till en tredje part, som i det här fallet en opinionsundersökning.

AB: ”Wetterstrand eller Sahlin som statsminister? Två av tre tillfrågade i en färsk webbundersökning väljer det grönare alternativet. Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand är populär bland väljarna.”

Som en parentes kan nämnas att man också frågade läsarna i anslutning till artikeln, det visade sig att 83,6 procent i Aftonbladets webbundersökning föredrog Wetterstrand.

När det gäller den bild som socialdemokraterna själva sprider av Mona Sahlin så handlar det om en grovt manipulerad och Photoshoppad bild. En bild som står i bjärt kontrast med de nyhetsbilder som föreställer den socialdemokratiska partiledaren. Och varje gång som det skrivs om henne så kommer någon kommentar som påpekar skillnaden mellan tidningarnas bild och den bild som partiet sprider.

En feminist som kommenterade saken här på min blogg var så ilsken att jag inte kunde släppa fram hennes kommentar, det gick inte heller att redigera bort invektiven, de var för många. Det jag frågar mig är förstås vad partiets egna feminister tycker, för jag har svårt att tänka mig att timmars arbete med Photoshop ska vara nödvändigt för att trolla bort helt naturliga tecken på åldrande hos en 53-årig kvinna.

[/column]
[column width=”49%” padding=”0″] Mona

Jag förstår faktiskt inte heller hur det kommer sig att feministerna inom media inte reagerar på de olika bilderna som visas. De borde rimligen säga vad de tycker om Social-
demokraternas brist på respekt av kvinnor över femtio när det till och med blivit fult med ålderstecken hos den egna parti-
ledaren. (Reklam?)

intressant Andra om: , , , , , , , , , ex 1ab t
[/column]


21 svar till “Bilden av Mona”

 1. Jag är fortfarande ung och har ännu inte märkt sådana tendenser. Men sätter som socialdemokraterna retuscherar bilder visar tydligt att kvinnor över femtio inte duger som de är. Det gör mig förbannad, rejält förbannad.

 2. Jag har i regel alltid dejtat äldre kvinnor än mej själv. Detta då de är mognare och relationen blir därför mer jämlik. På grund av detta så förstår jag inte alls idén med att föryngra kvinnor som är +50?

  Fixeringen på yngre kvinnor i media är nu så totalt utflippad vansinnigt ytlig så det finns inte ord för det. Alla tycker om äldre städer, äldre virke, äldre möbler men inte äldre människor? Det kommer nog att de konservativas syn på människor som produkter, man kan tjäna pengar på; och äldre kostar bara pengar därför är det inte värda något – om man inte heter Wallenberg eller Kamprad, förståss!

  Alla vill vi leva länge – men ingen vill bli gammal?

 3. Angående undersökningen så är jag inte förvånad. Maria är påläst, debatterar bra och ser trevlig ut, medan Mona mest bara retar folk… Men varför måste en statsminister just vara partiledare ? Kan inte Mona få vara partiledare och någon annan sosse bli statsminister? (Fast vem?)

  • Så sant – Mona har stannat för länge i politiken utan att uträtta något vettigt. Maria däremot är som du säger smart och påläst och det är nog snarare till hennes och mp fördel att hon har ett tidsbegränsat uppdrag och därefter kommer att hamna i verkligheten med vanligt arbete till skillnad från t.ex. Mona (och Maud!)

 4. Ja,det är sorgligt att se.

  Måhända (S) nu betalar för Perssons toppstyrning?
  Och så spär han på genom att gå över till den lede Fi…

  Inga nya namn så långt ögat når.
  Måna är tyvärr fel.

  Det får nog bli Ohly.

  Wetterstrand är som Obama…mycket skrik och lite ull,som han sa som rakade grisen.

 5. Svara på e-post!! // Jinge

  Fotografen är professionell reklamfotograf:
  Fotograf: Anna-Lena Ahlström
  Kamera: Phase One P 30+
  Alla uppgifterna fans att tillgå i Exif taggarna.

  Klart att de förmodligen anlitat även en professionell sminkare för bilderna, sådant kan göra en hel del inkl ljussättning. Foto är ett fruset ögonblick och det är inte så vi ser människor och det kan lätt bli bilder som är gräsliga och inte alls ger en sann bild av människan, det vet nog de flesta amatörer hur svårt det är att fota folk så de ser ut som vi annars upplever dem.

  Att porträttera folk är mer än att knäppa en bild. Om man skall ha den typen av bilder bör naturligtvis människan framställas fån sin bästa sida. Som jag tycker borde det vara viktigt att bilden ger uttryck för en mogen människa med karaktär, vad som skall säljas är ju en ledare för landet som skall inge förtroende och trygghet inte en för evigt ung idol. Bilden är snarast raka motsatsen, hon inger noll förtroende och det sneda leendet gör att man blir på sin vakt om hon egentligen menar, det ger ett spefullt intryck som inte alls är förtroendeingivande.

  http://www.aftonbladet.se/debatt/article6227997.ab Nisha Besara i AB har en av de mer krystad bortförklaringarna hittills.
  Det är ett problem för Mona Sahlin att hon har låga opinionssiffror och att hon kopplas ihop med de av Sveriges invånare som har det sämst.
  Vi är förstås några som inte tycker Bindefeld och 08 kändisarna med normal standard kan betecknas som de som har det sämst

  Redan i mars innan katastrofen var så välutvecklad som den är nu försökte en gammal sosse mana till förnuft:

  http://www.aftonbladet.se/debatt/article4631192.ab Erik Norelius: När jag numera ser på arbetarrörelsens ledare ser jag mest förlorare.

  Borgarna är troligen överlyckliga, ”at last” sossarna är knäckta det stora partiet har fällt sig själv.

  För att travestera Ringholm, partiet och ledaren verkar sakna sjukdomsinsikt.

  I grunden ett gigantiskt svek mot alla de vanliga människor som satt sin tillit till arbetarrörelsens stora parti alla dessa år trots att partiet betett sig trolöst mot dem många gånger.

  • There we go again: höger-Monabashing-skribenterna flockas på bloggen igen : -)

   Fortsätter det i den här stilen så garanteras att alliansen vinner.

 6. Som lasse skrivr,
  människor kan se ut hur som helst på ett foto, även skönheter kan fångas på ett sådant så att de ser anskrämliga ut.
  Reklamfotot av Mona är noggrannt arrangerat och ljussatt. Tittar man efter ser man att alla de ålderstecken som syns på den högra bilden ovan också syns på den vänstra, vackrare bilden. Så egentligen vet jag inte om jag tycker att reklamfotot är så förfärligt lögnaktigt.

  Dessutom börjar jag tycka att allt tal, överhuvudtaget, om Mona Sahlins utseende, är obehagligt. Vem bryr sig? Jag struntar i hur hon ser ut, jag intresserar mig enbart för vad hon säger och hur hon agerar och på den fronten är det betydligt allvarligare när det är dåligt, än om hennes rynkor har ljussatts, sminkats eller photoshopats bort. Även manliga politiker förresten, framställs i sin ”vackraste” dager på partiernas reklamsidor. Varför irriterar man sig inte på det?

  • Reklamfotot av Mona är noggrannt arrangerat och ljussatt. Tittar man efter ser man att alla de ålderstecken som syns på den högra bilden ovan också syns på den vänstra, vackrare bilden.

   Man har tagit bort och slätat ut, och jag har aldrig sett en svensk manlig politiker retuscheras på bilder, även om det givetvis kan förekomma.

   Man kan dra en massa slutsatser om det hela, men det har jag inte lust att göra.

   • Jag säger inte att hon inte är vackrare på det ena fotot, men helt borttagna är inte ålderstecknen även om de är nertonade.
    Men det viktigaste är att det här är en löjlig sak att reta sig på ja att det är rent kvinnotrakassaseri att hålla på med de här jämförelserna. Man har mycket större anledning att reta sig på hennes politik.

    Sedan vill jag hävda att det förekommer retuscherade foton även av manliga politiker i samband med valpropaganda.

    • Men det viktigaste är att det här är en löjlig sak att reta sig på ja att det är rent kvinnotrakassaseri att hålla på med de här jämförelserna.

     Du tycker inte att det faktum att man böjer sig för reklammakarna och manssamhället och genomgår en kraftig bildmässig föryngring är en form av svek mot kvinnorna?

     Sedan vill jag hävda att det förekommer retuscherade foton även av manliga politiker i samband med valpropaganda.

     Så är det nog, men inte någon som är så iögonfallande att folk reagerar. Eller har du något exempel på det?

    • Hej Kerstin!

     Jag reagerar också som en del andra här, det är tragiskt att Mona låter bilden av sig själv manipuleras på det sättet. Jag vet inte vem som skrev det, men det visar att kvinnor inte duger som de är, något som gör mig heligt förbannad. Att fotomodeller låter sina bilder manipuleras beror på reklamköparna, i det här fallet så handlar det om en föreställning om att fler röstar på henne om hon är snyggare. Så låter hon sig själv bli yngre genom bildmanipulation. Man behöver inte dra ut konsekvenserna av ett sådant agerande, men är det kvinnopolitik? Är det feminism? Nej det är att ge upp och acceptera en bild av att äldre kvinnor inte duger. Det är knappast något jag förväntat mig av en kvinnlig partiledare inom socialdemokratin.

  • ”Reklamfotot av Mona är noggrannt arrangerat och ljussatt. Tittar man efter ser man att alla de ålderstecken som syns på den högra bilden ovan också syns på den vänstra, vackrare bilden. Så egentligen vet jag inte om jag tycker att reklamfotot är så förfärligt lögnaktigt.”

   Fotot är kraftigt retuscherat och man har tagit bort dubbelhaka, påsar på kinderna och under ögonen. Dessutom har man slätat ut kinderna och tagit bort slapp hud. Ett stort antal rynkor är borta och de som finns kvar har krympt.

   Sök på ”Mona Sahlin” och välj sedan bilder och jämför. Hon ser ut att vara något år över 28 på bilden, ett styvt jobb för en kunnig bildredigerare på en reklambyrå.

  • Det är inte Monas utseende som är problemet utan bilden, den känns bara så typ ”amerikaniserade” dvs billiga i sin ”försköning”. Klart att moderna digitalbilder behandlas för önskat resultat men det skall göras med smak och stil för att få fram en ”sann” bättre bild. Med en politiker som vill leda landet tycker i alla fall jag att karaktär och personlighet skall framhävas inte att människan görs till en intetsägande artificiell figur som skall platsa i ett modemagasin.

   Man undrar hur de tänker som beslutat detta här och för att inte tala om bilderna till EU-valet. Att Sahlin och Ulvskog inte dög som de är direkt nedvärderande mot dem och alla andra kvinnor. Förmodligen inte fotografens fel utan det är troligen PR strateger som dikterat detta, skulle vara intressant att veta om de är kvinnor eller män som basar för detta. Ytterligare en strategiskt blunder som slår negativt mot partiet och partiledaren.

   Här är ett utsnitt (ca 120kb 80% jpeg) 100% från 32mb, 11Mpx tiff bilden på SAP, http://i49.tinypic.com/6hkxm1.jpg nog är hon en del utslätad eller uppspacklad men det ser bättre ut än de komprimerade jpeg bilderna som sen används på nätet, bilden verkar ha en tendens att bli ”värre” ju mer den skalas ner och jpeg-komprimeras.

 7. Detta visar bara hur fångade dom jävla sossarna är i kommersialismens ideal. Fy fan vad trött man blir.

  • Hur nu Nordkorea är hamnar i samma debatt som kommersialismens ideal angående Mona! Här anklagas hon fråän yttersta högern till yttersta vänstern? På grunda v en bild?

 8. Som jag ser det så är det ögonen som är misslyckade och då blir det en annan människa. När det gäller plastikoperationer så kan vilken klåpare som helst till kirurg tydligen få utföra plastikoperationer, även om de har tummen mitt i handen och ingen formkänsla.