Obama och Hollywood


Igår morse hörde jag på morgonekot klockan fem att USA hade dödat Usama bin Laden, en sant överraskande uppgift. Efter det så kom det en strid ström av nyheter om det inträffade, några kanske var korrekta, andra var uppenbarligen förfalskade. Bland annat så dök det upp photoshoppade bilder föreställande bin Laden som död.

Jag lade själv ut dessa bilder en timme, men när det framkom att de redan skapats 2009 så tog jag bort dem. Men att vi utsätts för desinformation råder det ingen som helst tvekan om. Vi får dagligen se redigerade bilder i media, ofta nog rena förfalskningar. Ämnet är intressant och jag ska återkomma till det vid något tillfälle, men jag tar upp det eftersom Vita Husets egen bild visas upp längst ner. Den sägs visa hur presidenten och ett antal lätt igenkännbara personer sitter och följer tillslaget mot bin Laden i realtid.

Man gör gällande att soldaterna på marken var försedda med TV-kameror och att dessa kamerabilder länkades till en plattform, låt säga en helikopter, som i sin tur länkade upp till en satellit. Denna satellit länkade sedan vidare vilket möjliggjorde för presidenten och andra i Vita Huset att se det på TV, live. Tekniken går verkligen framåt, eller hur?

När vi vanliga dödliga ser helikopterbilder från Vasaloppet eller andra sporthändelser så länkas bilderna från en helikopter till en mottagare på marken och sänds sedan från en transportbil/lastbil, försedd med en stor parabolantenn, upp till en satellit som distribuerar den vidare i sin tur. Möjligen kan man gå med en direktlänk till något markbaserat länksystem, men man försöker sig sällan på att länka från en helikopter eftersom parabolantenner har den lilla egenheten att de är extremt riktnings-
känsliga.

Man kan givetvis göra det från mobila enheter som en i förväg uppställd OB-buss, men jag känner mig mycket tveksam till att man har kunnat placera en sådan i närheten av det hus bin Laden sägs ha befunnit sig i utan att väcka en lika stor som berättigad uppmärksamhet. Att sända livebilder till andra sidan jorden är inga problem i sig, men att göra det utan att omgivningen märker det är hart när omöjligt, framförallt i närheten av flera militärförläggningar och utan att Pakistans regering var informerad.

En annan sak som jag känner mig fundersam inför är talet om att bin Laden verkligen begravdes i havet, särskilt utifrån det uppgivna skälet. Man sade att det är en muslimsk sedvänja att begrava inom tjugofyra timmar, men kan inte världens mäktigaste land frångå detta om man försäkrat sig om att man fångat in eller dödat Usama bin Laden? Oavsett om han är död eller levande så borde han rimligen vara på väg till USA, om han inte redan är framme. Att man påstår att han är begravd i havet beror säkert på att man inte vill skylta med det faktum att man transporterat kroppen till USA.

Redan efter ett par timmar kunde man bekräfta att DNA visade att det var Usama bin Laden. Det är snabbt. Statens Kriminal-
tekniska Laboratorium, SKL, behöver närmare en vecka på sig för att undersöka DNA, men amerikanska soldater gör det under fältmässiga förhållanden?

Sammantaget så kan jag inte undgå att reagera på att det är väldigt mycket Hollywood över denna händelse, och hur den presenteras för oss mediekonsumenter. En annan sak är att medierna inte ifrågasätter det minsta lilla kommatecken, allt som USA påstår basuneras ut som om det vore dagens sanning, det tycks som om varenda journalist tycks ha glömt Wikileaks. Tids nog kanske sanningen uppenbaras, men skulle den göra det redan under dag ett så vore det verkligen en historisk händelse.

it Andra om: , , , , , dn1 svd1 ex1 ab123 ekot1 svt12 gp12


42 svar till “Obama och Hollywood”

 1. Visst finns det underligheter, sände man direkt från tillslaget så kan det knappast ha varit diskret, det krävs en rejäl massa utrustning för att kunna sända bilder via sattellit, en liten rigg minst 5-8 ton med parabol på taket. Ovanligt för nyborna att se i abbottenvill eller vad byn hette.

  • Jag låter det vara osagt om händelsen är ett falsarium eller inte då jag inte har en aning om detta.

   Jag vill bara påpeka att du inte behöver göra mer än att besöka mässan ”allt för sjön” för att se att det nu går att både sända och ta emot video med något som liknar en gammal mobil med vanlig gummi-annten. Dyrt är det dock. Läs sedan försvarets olika utredningar om upp/samman-kopplade soldater. Att länka via en helikopter och/eller drönare sker tydligen rutinmässigt i dag. Tricket är givetvis att satelliten får bära bördan genom att ha en stor antenn/disk. Men eftersom den kan bestå av ett metallnätt (på samma sätt som i vissa radioteleskop) så är det förvånansvärt enkelt att lösa. Nätet består ofta av sk. minnes-metall som rätar ut sig från att ha varit ett ”nystan” under uppfärden om man värmer det genom att låta en svag ström passera genom det. Alternativt använder man det gamla hederliga paraplyett. Intresserade hänvisas till NASA:s sidor och speciellt de PDF-filer som i detalj beskriver olika farkoster.

   Att man överhuvudtaget använder paraboll är för att man vill rikta radiostrålen så att sändaren inte behöver använda så mycket energi. Har man bara tillgång till energi kan man strunta i parabolen. En soldat kan inte släpa på stora batterier och därför används drönaren (som har motorgenerator) som länk. I en större båt har man också motor.

   Att TV använder parabol har med kostnaden för satelliten att göra (och att man inte byter system så ofta). Militären är inte lika känsliga för kostnader.

 2. Det är klart att de släpat hem liket till USA, det är bara skitprat att de begravt honom i havet. Men vad ska de säga?

 3. Jag tycker det är genialiskt, säga att man dumpat kroppen i havet. Det gör att det kommer vara debatt om huruvida han är död eller ej och så länge han inte är säkert död så är han inte en 100%-ig Martyr. Det är faktiskt en riktigt bra idé att göra Usamas martyrskap till en fråga för debatt i hela världen! Att lägga honom på ”lit de parade” hade såklart undanröjt de flestas tvivel, men hade varit ett taktiskt misstag.

 4. Läser själv en massa o tycker jag hänger med bra.Men de e helt otroligt med de här förståsigpåarna som vet allt,hur han sköts,hur tekniken fungerar exakt,vart liket är,hur det gick till.Allt är bara helt otroligt ni måste jobba på UD allihop och ha högt uppsatta poster gratulerar.Man kan bara lyfta på hatten har jag haft all information som framkommit i alla bloggar o komentarer skulle jag talat om vart han varit o kammat hem x antal milj.$.Och jag bor hellre i usa än iran och liknande land fast jag inte håller med allt de gör.

 5. Ja,jag är MYCKET tveksam till alla uppgifter om detta!

  För välregisserat ala John Wayne och Hollywood.
  Propagandaapparaten var igång nästan innan morden på ett antal inträffade.

  40 minuters eldstrid inne i huset och ingen amerikan skadad ens? Minst en borde fått en kula i armen och en ”Purple Heart” för att fullända manuset.

  Håller med om ”live” diskussionen….märkligt.

  Det nya kvällssnöjet i Vita Huset att titta på live ”operationer” i Afghanistan/Irak mm?

  ja ja

 6. Jinge, även statens kriminaltekniska laboratorium kan, om det verkligen behövs, analysera DNA på några timmar. Anledningen till att det vanligtvis tar veckor är att de har kö. Och jag tycker inte det är några konstigheter med att soldaterna har hjälmkameror som skickar signaler via helikoptrar.

  Jag säger inte att du har fel i att det här kan vara iscensatt, bara att dina invändningar i det här fallet inte riktigt håller.

  • Jinge, även statens kriminaltekniska laboratorium kan, om det verkligen behövs, analysera DNA på några timmar. Anledningen till att det vanligtvis tar veckor är att de har kö.

   Sannolikt. Men kan svenska soldater fixa det om de är i ett främmande land? Har USA DNA-laboratorier i sina helikoptrar? :P

   • Jag är själv inte säker på att kroppen verkligen dumpats i havet. Men det är inget som säger att detta tvunget skulle ha gjorts innan resultatet av DNA-provet var klart. Det går ju naturligtvis att ta DNA från kroppen, dumpa den i havet och sedan analysera DNA.

    Jag har uppfattat det som att det var först senare under gårdagen som uppgifterna kom ut att DNA-provet bekräftades. Tidigare sades bara att DNA har tagits.

    • Vid 11-tiden berättade ngn av morgontidningarna att det var klart, de hade hämtat uppgiften från amerikanska media.

     • Jag skall erkänna att jag personligen inte följt nyhetsrapporteringen minutiöst och därför har du förmodligen mycket bättre koll än vad jag har.

      USA var, som jag uppfattade det, säkra minuterna efter han skjutits och det var detta som rapporterades på morgonen och att det var först senare som det släpptes att DNA-provet var positivt. Eller du menar att det redan klockan 11 släppte USA uppgifter om att DNA-provet var positivt?

   • Självklart, de har säkert något Osama Bin Ladin DNA Test Kit man lägger en blodsdroppe på, som ett lackmuspapper. ”If you see a crescent moon; congratulations, you just killed Osama Bin Ladin!”

    Enligt SvD: ”– Träningen och planeringen inför sådana här uppdrag sker i tätt samarbete med USA:s underrättelsetjänst. Man utför en rad mätningar av huset och terrängen kring det för att få en så bra bild som möjligt. Det har nog gått runt agenter i trakten som mätt och filmat, säger Marcus Mohlin.”
    http://www.svd.se/nyheter/utrikes/hardtranade-for-raden-mot-bin-ladin_6135463.svd

    Det kanske till och med stod en lastbil med testutrustning och vitrockar runt hörnet. Skulle inte förvåna mig, med tanke på USAs militärbudget. Om inte annat finns det säkert amerikanska läger och hangarfartyg 45 helikopterminuter bort.

 7. Det är inte speciellt märkligt att USA ville bli av med liket, men det är tankeväckande att inga bilder släpptes. På tal om videoöverföring via satellitlänk, där snackar vi militärteknologi inte kommersiella produkter som väger flera ton. De flesta känner till att det finns sattelittelefoner som inte är större än vad vanliga GSM telefoner var på 90-talet. USA:s militär har mer eller mindre portabel utrustning som klarar av datauppkoppling mot kommunikationssatelliter.

  • Jodå, man kan ställa upp en meterstor parabol och få kontakt, men ska du ha hygglig kvalitet så blir disken större, likasom effekten. Militärteknologi är i det avseendet inte vassare än den som CNN har tillgång till. Och nej, satellittelefonerna är fortfarande rätt så åbäkiga. I framtiden nån gång så kanske man kan åstadkomma bättre. Du BEHÖVER inte bli gråtfärdig bara för att någon ifrågasätter USA.

   • Sen är det tråkiga svarstider på sateliter. Körde en IRC-server på en satelituppkoppling men det gick lite så och så med det då det alltid var 200-500 ms svarstid på den servern. Men jag håller inte med om att det är omöjligt, mikrovågslänk till fältsambandscentralen, relay till hangarfartyget ute till havs och från det via satelit till staterna. Så Obama kan ha sett förloppet live med kanske någon sekunds fördröjning.

     • Ja, det kanske jag borde gjort, tror inte man har rak sikt ut till ett hangarfartyg därifrån, nej.

    • Alltså, vad man brukar göra är att relaya signalen via ett befälsfordon. Jänkarna använder ofta Blackhawks för det ändamålet. Det är inte så svårt att skicka en video-feed som det låter och kvalitetén blir bra däremot så blir där ofta en delay.

   • Som jag skrev tidigare det behövs ingen satellittelefon en 3G räcker bra för HD kvalitet.

 8. Det militärindustriella komplexet och dess väpnade styrkor har lyckats ta livet av Khaddafis barn och barnbarn. Och det törs man inte skryta med. Därav en återuppstånden och till dödsriket återanpassad bin Laden.

 9. Det är sannerligen något mycket sjukt i USA:s handlande. Genomsyrat av maktgalenskap och outtröttlig krigsiver syftande till total kontroll över världens rikedomar ljuger de som de värsta mytomaner. Värre och värre lögner som media troskyldigt vidarebefordrar utan uns av kritiskt granskade.
  Galenskap är det, helt uppenbart för alla som inte låter sig förföras av myten om gamla hederliga USA, frihetens fyrbåk i världen, ”the land of the free, the home af the brave”, hette det en gång. Nu är befolkningen kuvad, den tidigare välmående medelklassen sjunker ner i fattigdom och hopplöshet.
  Nu har de väl gått för långt ändå, att Bin Laden skulle ha dödats, för åttonde gången lär det vara, och sedan dumpats i havet utan att ge världen ett tydligt bevis på att det verkligen var OSB, och att han verkligen dog just nu och inte för tio år sedan.
  Kejsaren har varit naken länge nu, det är dags att vi vågar se det och inte bara jamsa med i hyllningskören.

 10. En fundering, måste man inte ha ett DNA-prov att jämföra mot? När togs detta DNA-prov från Osama Bin Laden för att överhuvudtaget ha nåt att jämföra/matcha mot nu?

  • Han har de haft inne för debriefing förr, jag gissar att de tog hans DNA i samma veva.

 11. ”En annan sak är att medierna inte ifrågasätter det minsta lilla kommatecken, allt som USA påstår basuneras ut som om det vore dagens sanning, det tycks som om varenda journalist tycks ha glömt Wikileaks. ”

  Håller med helt och hållet. Samma fundering har min omgivning också.

  • Ja, tänk om man kunde sätta sig i en tidsmaskin och åka, säg 50 år framåt i tiden, och då ta del av vad som sägs om vår tid. Jag tillåter mig att spåna, och saxa ur ett framtida blogginlägg: ”…de enorma motsättningarna och spänningarna i det västerländska samhället framkallade behovet av en yttre fiende (muslimerna), vilket dock i längden inte kunde förhindra sönderfallet, utan tvärsom påskyndade upplösningen eftersom man genom denna projicering förträngde de verkliga problemen: den måttlösa miljöförstöringen, de självgående, accelererande övervakningssystemen och eliternas tilltagande isolering från det vanliga folket. Det är ingen ironi att vi afrikaner, som då tillhörde de mest föraktade folken nu är de som hela den övriga världen i sin djupa nöd tvingas be om hjälp. Det är tvärsom följdriktigt, eftersom vi, de långsamma, var de enda som hann se stupet i tid…”

 12. Är Usama en CIA-agent, vilket inte är helt otroligt, så är det här scenariot mer än perfekt!

 13. Hur kan beskrivningarna av det som PÅSTÅS ha inträffat hyllas av svenska politiker som något som ledde till en bättre värld? Vad liknar metoderna? T.o.m i nazi-tyskland fick man väl oftast en skenrättegång innan man avrättades. Är det ”justice & freedom” det? Ska delar av det officiella Sverige verkligen vara ”lättade” över det? SKANDAL!

 14. Jag tycker inte det spelar någon större roll nu om han är död eller ej eller om han varit död i 8 år eller inte; det viktiga är att nu kan man inte använda honom som ursäkt längre.

 15. USA går in i en byggnad i ett annat land och skjuter människor.
  Med vilken rätt?
  Var detta enda alternativet?

 16. För att försöka bringa klarhet i teknikfrågan kan jag säga att drönarna (reaper/predator) har gott om bandbredd mot satelliterna och ofta bär VHF-radio för att kunna länka mot marktrupp som bär en 5w radio på skuldran. En RF7800 från Harris kan kommunicera med en bandbredd på 192 kbps och tillåter video med en viss upplösning.

 17. Striden tog ca 40 minuter.Bin ladin var obeväpnad.Jänkarna sköt ca 25 aliens och 12 predators som var Bin ladens vakter.Yeah Yeah Yeah….länge leve den helige hollywood :)

 18. Utomrättslig avrättning på annat lands mark utan deras godkännande. Nu vägrar man visa bilden på Bin Laden men det är knappast för att han inte skulle död utan snarare för att hans lik kan ha skändats. man kan ju föreställa sig hur de amerikanska kommandosoldaterna reagerade när den mest hatade fienden stod framför dem.

  Jag tror han ble köttfärs efter att de automatvapenförsedda soldaterna pepprat honom full med bly och en sån bild skulle verkligen skada USA:s anseénde ytterliggare.

 19. Nu har det kommit fram att USA:s regering har vanhedrat den amerikanska ursprungsbefolkningen genom att ge Bin Ladin kodnamnet ’Geronimo’, för den som inte vet namnet på en av de mest kända nordamerikanska indianhövdingarna. Riktigt motbjudande om man frågar mig.