Idag skriver Ingvar Persson en ledare i Aftonbladet med rubriken ”Europas löntagare får betala för krisen”, jag läser den samtidigt som att Ekot eller P1-morgon i bakgrunden berättar om nya demonstrationer i Grekland, taktfasta talkörer blir därmed en bakgrund till artikeln.
Själv har jag varit EU-motståndare, eller EU-skeptiker, ända sedan jag första gången hörde talas om projektet. Jag gillar samarbete, jag ogillar nationsgränser, jag är för passfrihet och negativ till tullar, så egentligen så borde det som i dagligt tal kallas EU-samarbetet falla mig på läppen. Men det har det inte gjort eftersom vi nu fått en överstatlig organisation som vi svenskar håller under armarna med våra skattepengar. En organisation så stor att vi inte kan överblicka den och det gäller även dess konsekvenser både för oss och för länder utanför unionen. Det räcker med att peka på Afrika för att exemplifiera mitt påstående.
Ingvar Persson/AB: ”Grekland står på randen till statsbankrutt och politiskt kaos. De spanska väljarna straffade den sittande regeringen hårt i lokalvalen, och sannolikt kommer samma sak att hända i det portugisiska valet om drygt en vecka. Krisen i Europa – ekonomiskt och politiskt – blir allt djupare. Den åtstramningspolitik som blivit svaret på bankernas misslyckande kan sammanfattas i några bärande principer. De präglar de regler för ekonomisk stabilitet som nu växer fram, och som består av europakten men också det lagstiftningspaket som EU-kommissionen föreslagit. Om ett land har offentliga underskott beror det på att de offentliganställda i det landet har för mycket betalt, eller att de är för många. Regeringen måste prompt sänka de offentliganställdas löner. Det är sådant som kallas ”att sköta sig”.”
Att både Euron och den Europeiska Unionen är på väg i en brant utförsbacke råder det ingen tvekan om, det är givetvis ett problem, men problemets lösning heter allt oftare att enskilda länders löner, eller pensionsförmåner, är problemens egentliga orsaker. Lösningen är alltid kollektivistisk, och den är det just då den inte borde vara det. Sänk lönerna, eller sänk pensionen, öka pensionsåldern är åtgärder som politiker i EU ropar på, medans den egentliga lösningen är att upplösa Eurosamarbetet och EU:s överstatliga roll.
Idén med ett europeiskt samarbete är bra, men vi bör inte ha en europeisk centralbank, en europeisk valuta och ett enormt EU-
parlament. Jag tror att den ständigt svällande EU-byråkratin, parad med det politikerna kallar för en ”harmoniserad lagstiftning”, är grunden för den misstro som många européer känner inför Bryssel och den skattefinansierade lekstuga det har blivit. Jag tror att det är svårt nog att t.ex. bilda en nordisk union, och varför då ge sig på att försöka med en ännu större?
Idag är det många européer som betraktar Euron som leksakspengar, en sorts Monopolpengar, en låtsasvaluta. Britterna passar sig än så länge, tyskarna saknar D-marken. Och alla länder som har infört Euron vet att med den så kommer automatiskt en prisökning på minst tio procent, oftast tjugo. Jag tycker att man i skenet av kriserna i Grekland, Irland, Spanien och Portugal har kommit fram till vägs ände. Bryssel tycks tro att ytterligare uppoffringar ska rädda EU, medans jag tror att det är det istället är det säkraste sättet att välta hela det europeiska samarbetet.
Man måste göra som FRA-kritikerna hela tiden hävdat, gör om – gör rätt.
it Andra om: Euro, EU, Politik, Ekonomi, Demokrati, Union, Överstatlighet ab12 e24 ex svd1 dn1 sr1
7 svar till “Avskaffa Euron”
det enda positiva med euron är om man åker på bussresa ner till spanien, då kan du handla med den i danmark,tyskland, frankrike och givetvis spanien.
i övrigt bör skiten avskaffas, alternativt aldrig införas i Sverige:)
Öhh Danmark har fortfarande kronor som valuta Inte euro
ops my bad, men resten var ju rätt ändå:)
Allt startade i USA, jag rekommenderar dig att titta på dokumentären ”Inside Job” om du inte har gjort det redan, snacka om korrupta regeringar, sen undrar man ju om det är det samma i EU också.
Banker styr alla politiker, jobbar inte för folket som dem ska, fy f-n.
Håller med om att EU sysslar med för mycket saker och borde istället begränsa sig till en tull och pass-union, samt gränsöverskridande frågor. Att införa en gemensam valuta, samtidigt som finanspolitikens ansvar ligger på respektive medlemsland är vansinne, vilket också nu blir helt tydligt. Dock är jag övertygad om att EURON blir kvar, för även om det på pappret kan ses som enkelt att upplösa valutaunionen, är det i praktiken helt omöjligt.
Sedan när det gäller lönesänkningarna. Kort kan man säga att underskott beror på att produktiviteten i ett land är för låg och/eller lönerna för höga, vilket gör att landet har för dåligt konkurrenskraft internationellt. Problemet i tillexempel Grekland är att landet har låtit löner och andra förmåner växa fortare än produktiviteten. Samma sak hände Sverige under 1970- och 80-talet. Vi kunde dock ”lösa” problemen genom att devalvera vår valuta, vilket grekerna inte kan då de är med i en valutaunion och därmed måste de istället sänka sina löner. Dock får en devalvering/depreciering av den inhemska valutan på tillexempel 20 % nästan exakt samma effekter som en lönesänkning på 20 %.
Det värsta är väl ändå att svenska politiker låtsas som om vi inte är med i EMU med dess ekonomiska tvångströja (när man trots inget formellt medlemskap ÄNDÅ anpassat ekonomin så att man när som helst ska kunna gå med, med den s.k. ”budgetsaneringen” under 90-talet)?? Det är därför arbetslöshetsbekämpningen är den stora offentliga lögnen, det är därför penningbuntar ska staplas på hög istället för att användas i samhället. Politikerna vägrar diskutera realpolitiken med medborgarna, finns ingen debatt om detta, och det är inga småsaker det handlar om…
Mest en fråga om tid och hur mycket stålar som ska kastas på brasan först …