Att dölja korruption

Jag har länge funderat över vad det är moderaterna försöker dölja. För de vägrar att berätta vilka det är som skänkt partiet trettio miljoner kronor, och Reinfeldt säger att det beror på att de inte vill röja valhemligheten. Med det menar han att de som lämnar bidrag till det moderata samlingspartiet i miljonklassen inte vill bli kända som moderatväljare.

Det är ju på ett sätt förklarligt eftersom moderaternas ideologi knappast är speciellt folklig även om man försöker framstå som ett parti som vill alla väl, men det kan väl knappast vara skälet till att givarna vill vara anonyma. Sett ur ett internationellt perspektiv så är det ovanligt att partier inte är angelägna om transparens i den här sortens frågor, för det öppnar givetvis direkt för misstankar om korruption. Det finns anledning att fråga sig vilka fördelar personer bakom sponsring på den nivån kan förvänta sig från statsministern och hans parti.

Korruption, tänker kanske någon, det är väl bara i vissa länder som det förekommer en utbredd korruption? Tyvärr så har vi haft ett flertal fall av korruption de senaste åren, ta bara det som framkommit när det gäller försäljningen av JAS Gripen till olika länder. I Tjeckoslovakien och Sydafrika har det blivit omfattande korruptionsskandaler, något som man skyllt på BEA Systems, SAAB:s engelske partner. Att Investor och familjen Wallenberg skulle vara inblandad är givetvis höjt över varje misstanke, men visst finns det en tanke bakom att skurken i Jönssonligan-filmerna heter Wall Enberg.

Och som alla vet finns det åtskilliga storägare i näringslivet som har ett direkt intresse av att vi har en högerregering i Rosenbad, inte bara familjen Wallenberg.

När det gäller näringslivet så tjänar praktiskt taget alla storägare på en moderatledd regering. Ingen kan påstå att den förra socialdemokratiska regeringen var speciellt företagsovänlig, men nu drivs det en öppen högerpolitik, en politik som är öppen i alla avseenden utom ett – om vilka som sponsrar moderaterna.

I Sverige berömmer vi oss om att ha en offentlighetsprincip, en öppenhet som också gäller regeringens göranden och låtanden i alla avseenden utom dem som måste sekretesskyddas med tanke på rikets säkerhet. Dit hör uppenbarligen frågan om vilka som skänkt trettio miljoner kronor till det moderata samlingspartiet. Frågan är om det inte skulle gå att få saken rättsligt prövad, om svensk lag skyddar mot insyn så kanske EU-domstolen kan ändra på det?

it , , , , , , , , ab ex dn1 svd

  5 comments for “Att dölja korruption

Comments are closed.