Att dölja korruption


Jag har länge funderat över vad det är moderaterna försöker dölja. För de vägrar att berätta vilka det är som skänkt partiet trettio miljoner kronor, och Reinfeldt säger att det beror på att de inte vill röja valhemligheten. Med det menar han att de som lämnar bidrag till det moderata samlingspartiet i miljonklassen inte vill bli kända som moderatväljare.

Det är ju på ett sätt förklarligt eftersom moderaternas ideologi knappast är speciellt folklig även om man försöker framstå som ett parti som vill alla väl, men det kan väl knappast vara skälet till att givarna vill vara anonyma. Sett ur ett internationellt perspektiv så är det ovanligt att partier inte är angelägna om transparens i den här sortens frågor, för det öppnar givetvis direkt för misstankar om korruption. Det finns anledning att fråga sig vilka fördelar personer bakom sponsring på den nivån kan förvänta sig från statsministern och hans parti.

Korruption, tänker kanske någon, det är väl bara i vissa länder som det förekommer en utbredd korruption? Tyvärr så har vi haft ett flertal fall av korruption de senaste åren, ta bara det som framkommit när det gäller försäljningen av JAS Gripen till olika länder. I Tjeckoslovakien och Sydafrika har det blivit omfattande korruptionsskandaler, något som man skyllt på BEA Systems, SAAB:s engelske partner. Att Investor och familjen Wallenberg skulle vara inblandad är givetvis höjt över varje misstanke, men visst finns det en tanke bakom att skurken i Jönssonligan-filmerna heter Wall Enberg.

Och som alla vet finns det åtskilliga storägare i näringslivet som har ett direkt intresse av att vi har en högerregering i Rosenbad, inte bara familjen Wallenberg.

När det gäller näringslivet så tjänar praktiskt taget alla storägare på en moderatledd regering. Ingen kan påstå att den förra socialdemokratiska regeringen var speciellt företagsovänlig, men nu drivs det en öppen högerpolitik, en politik som är öppen i alla avseenden utom ett – om vilka som sponsrar moderaterna.

I Sverige berömmer vi oss om att ha en offentlighetsprincip, en öppenhet som också gäller regeringens göranden och låtanden i alla avseenden utom dem som måste sekretesskyddas med tanke på rikets säkerhet. Dit hör uppenbarligen frågan om vilka som skänkt trettio miljoner kronor till det moderata samlingspartiet. Frågan är om det inte skulle gå att få saken rättsligt prövad, om svensk lag skyddar mot insyn så kanske EU-domstolen kan ändra på det?

it , , , , , , , , ab ex dn1 svd


5 svar till “Att dölja korruption”

  1. Vi har lång historia av att vara mjuka när det gäller kartellbrott, korruption och andra olägenheter som omkullkastar konkurensen och transparensen.
    Visst hotar vi med och delar ut viten ibland, vi till och med gör gryningsräder men överlag är det klent.

    Så när politikerna vill dölja vem de får pengarna ifrån så ska man direkt dra öronen åt sig.
    Lika så när de tog i så de nästan gjorde i byxorna för att hemligstämpla tsunamibanden. När alla blir likbleka över lite trafikdata och innehåll så ska man ovillkorligen göra tvärt om.

    Jag vet inte om det beror på att vi har haft statligt ägande av mynget så pass länge och varit hyffsat förskonade av avslöjanden som görs oss lite naiva över att det kan och sker här i Sverige också.
    Oavsett vad man tycker om USA så måste jag säga att de är på vissa punkter föregångsland när det gäller politisk finansiell transparens och kan verkligen sätta åt och räds inte att stycka bolag som omkullkastar konkurensen.

    Vi är så jäkla blåögda här hemma.

  2. Dessvärre är det inte bara partisponsringen som är hemlig i alliansens Sverige. När den offentliga verksamheten privatiseras omfattas den inte längre av offentlighetsprincipen, och de anställda inte av meddelarskyddet. Allt blir väldigt privat och hemligt. En del av det nya Sverige.

  3. Att inte Reinfeldt skäms över att hans parti ger Sverige ett sånt uselt rykte. Korruption i alla dess former MÅSTE bekämpas eftersom det i förlängningen hotar den svenska demokratin. När nu ledande anti-korruptionsgrupper både inom och utanför EUs gränser häpnar över vår usla transparens så är det inget annat än en skandal.

    Har (M) och (KD) ’rent mjöl’ i påsen så finns det väl ingen anledning att tiga om vilka av näringslivstopparna och skattesmitarna som stödjer dem, eller är det kanske så att den ’folkliga’ förankringen hos ’Den Store Ledaren’ skulle ta skada. Vår sittande regering verkar ju bestå att ett riktigt rövarpack, myglare och garderobsnazister för vilka makten är allt.

  4. Här gissar jag att nästa bevis på att vi inte vågar gräva i korruptionen.
    http://www.svd.se/nyheter/inrikes/aklagare-besked-om-victoria-i-morgon_5159647.svd

    Jag sätter 100,- på att de kommer att lägga ner allt och inte öppna någon förundersökning med hänvisningen att bröllopsresan såväl som ’vännen’, vilken Victoria gör PR-jobb för, som försett dem med är privat – även om det handlar om en blivande statschefs ihopblandning med näringslivet.

    Den åklagare som vågar öppna en förundersökning och gå vidare med åtal tror jag kommer att få sopa golv efteråt.