Assange, Världens mest efterspanade?

Nu verkar det som Julian Assange är världens mest efterspanade man tillsammans med den sedan länge bort-
gångne Usama bin Laden som numera kallas ”Den vandrande vålnaden”. Assanges advokat Björn Hurtig uttalar sig nu till TT:

AB/TT: ”Stockholm. Julian Assanges svenske advokat Björn Hurtig är mycket förvånad över att Interpol gått ut med en så kallad ”red notice”, det vill säga gjort australiern till en av världens mest eftersökta personer.

– Det är väldigt förvånande att Interpol vidtar så extrema åtgärder för något som hovrätten sagt är en våldtäkt av mindre allvarlig art. Detta känns löjeväckande, säger Hurtig, som tror att det finns andra motiv bakom beslutet och åklagare Marianne Nys vägran att låta Assange ställa upp på ett förhör via videolänk eller på en svensk ambassad.

– Det måste finnas något annat bakom det här. Det är min spontana reaktion. Och det handlar förstås om Wikileaks. Sedan får var och en dra sina egna slutsatser, säger Björn Hurtig.”

Det är många som framfört åsikter som går ut på att våldtäkten som Assange är anmäld för är en komplott regisserad CIA, ser man till efterlysningen som Interpol gjort så verkar det styrka ett sådant antagande. Att svenska myndigheter spelar under täcket med amerikanska är ju känt, att politiker gör det likaså som bekant, det är bara att läsa förra bloggposten. Visar det sig längre fram att så är fallet så tror jag att det blir en stor nyhet, även om den knappast blir ”global”. Det känns som om risken ökar att vi kommer att få skämmas för våra politiker, inte bara Sahlin och Ahlin.

it , , , , , ex1234 ab123 svt dn12 svd12 lasse emma k&å annarkia zaramis

  34 comments for “Assange, Världens mest efterspanade?

 1. Sven O
  1 december, 2010 at 13:53

  Ja det är mycket som är märkligt i detta, men kan verkligen USA ta sådana risker så att de låter CIA agera?

  • Krister Rehn
   4 december, 2010 at 19:53

   Det är sånt här skit CIA, Mossad mfl. Säkerhetstjänster är så duktiga på.Vi vet att det är konspirationer, men kan ingenting bevisa,Hur tunn soppan än är, om bara locket sitter säkert på, så blåser dom oss på sanningen, det är deras jobb.

 2. Pingback: Höken
 3. Torsten (orginalet)
  1 december, 2010 at 15:11

  En sak är säker:

  Dyker Julian Assange upp i min dörr och ber om beskydd så har han det så länge han önskar. Han är en hjälte och måste stödjas på alla sätt.

  Men jag skulle nog hålla döttrarna från honom ett tag… :-)

 4. Emrock
  1 december, 2010 at 15:25

  Äldsta tricket i boken… Skandalisera motståndaren för att minska dennes trovärdighet. Detta i sin tur öppnar för helt nya möjligheter.

  Scenario: Assange hittas hängd i ett hotellrum i Schweiz. Media: Assange begick självmord. Våldtäcktsanklagelserna mot Assange blev tillslut för mycket för honom….

  CIA strikes again…

 5. Kommissarie Larsson
  1 december, 2010 at 15:52

  Jag kom att tänka på Joakim Posener som var efterlyst i många herrans år. Honom hittade man aldrig. Men, det är klart, det är skillnad på brott och brott. Våldtäkt är ett avsevärt allvarligare brott än ekonomisk brottslighet och svindleri i mångmiljonstorlek.

  Det är förstås inte våldtäktsmannen Assange som ska hejdas till varje pris … Och bakom åklagaren kan man skymta andra, tyngre intressenter.

  • Kommissarie Larsson
   1 december, 2010 at 17:28

   Fick ihop vad? Kan du inte läsa innantill?

   Det verkar som om man inte hade ens styrfart i efterspanandet av Posener, medan man sätter till alla klutar i fallet Assange. Och att det är andra intressenter än ett påstått överfallsoffer som ligger bakom den kantringen. Det var det, jag menade.

 6. Charles
  1 december, 2010 at 15:55

  Det börjar brännas rejält nu. Wikileaks nästa avslöjande kommer enligt uppgift att bli hur Wall Streets toppgeneraler har skyddat och berikat sig själva i finanskrisens skälvningar. Oegentligheter en masse anas. När/om Wikileaks kommer nära pengarna då blir det farligt på riktigt. Mark my words…

 7. Anna Catherine
  1 december, 2010 at 15:58

  Anklagelserna om våldtäkt har verkligen kommit lägligt till; det svenska rättsväsendet – vars ledstjärna svårligen kan sägas vara ”rule of law” – har inte oväntat tillhandahållit det korrupta etablissemanget ett sätt att oskadliggöra en av de få personer som vågar trotsa den politiskt korrekta sanningen.

 8. Farre
  1 december, 2010 at 15:58

  Jag har hört USA uppmana länder att hitta anklagelser om Assange. så är inte förvånad att Sverige böjde sig för USA

 9. diddi
  1 december, 2010 at 16:20

  Bara för att Assange grundade Wikileaks betyder inte det automatiskt att han är oskyldig. Det är lite patetiskt att han nu för tiden kommunicerar med omvärlden via inspelade band i värsta bin laden stil.

  • Kamelsilaren
   1 december, 2010 at 19:31

   Jasså, han ska åka till Sverige och anmäla sig, vilket ju endast lär bli en omlastningsstation för vidarbefordran till USA och ett tvåsiffrigt fängelsestraff där?

  • 21 december, 2010 at 23:34

   Nej, det verkar i alla fall som om han har betett sig olämpligt. Och det får väl stanna vid det innan en åklagare beslutat sig för om det ska bli åtal eller inte.

 10. Marcus R
  1 december, 2010 at 16:23

  Det är ju inte första gången män med makt gör dumheter och makt har han, det ska man vara klar över.
  Han är dock inte dömd för något men han är inte heller friad; att oskyldig-förklara honom bara för att man gillar Wikileaks är bara dumt. Då är det bättre att göra som Jinge brukar göra och hålla sig neutral i frågan.

  Dessutom har väl media som vanligt förstorat upp saken? Det är en Interpol Red Notice vilket betyder att man talar om för Interpols medlemsländer att personen i fråga kan krävas för utlämning. Det är knappast som så att Interpol skickar ut agenter för att leta upp honom. (Red notice är den lägsta efterlysningsgraden så att säga: http://en.wikipedia.org/wiki/Interpol_notice ).

  • Celsius
   1 december, 2010 at 17:30

   Du läste inte den där Wikin så noga va? Och varifrån får du att Interpol alls skulle ha några ”agenter” att skicka ut? Interpol är inte operativa på det sättet, om jag fattat det rätt. Det verkar mer vara en samarbetsorganisation med kommunikation, byråkrati och utbildning som vapen.

   Interpol kan heller aldrig ”kräva” någon utlämning av någon. Det blir alltid en överenskommelse mellan berörda stater när väl en eftersökt person har lokaliserats. Den stat där personen återfinns har alltid suveränitet att agera eller låta bli. Interpol kan inte kräva nåt alls.

   Rent juridiskt är Assange i dagsläget fullkomligt oskyldig. Det är man nämligen tills man blir dömd, det är ett axiom. Däremot har klantiga eller illvilliga svenska myndigheter begått brott mot en del svenka och europeiska juridiska regler och behandlat Assange på ett lumpet sätt. Observera att han idag är OSKYLDIG juridiskt. Fundera sedan på hur du själv skulle gilla det läge som han försatts i av svenska myndigheter!

   • Marcus R
    2 december, 2010 at 08:57

    Och varifrån får du att Interpol alls skulle ha några ”agenter” att skicka ut?

    Hur är det med läsförmågan själv? Jag skrev ju att de knappast har agenter som de skickar ut.

    Interpol kan heller aldrig ”kräva” någon utlämning av någon.

    Precis. Det står i wiki-artikeln jag länkade till så vad är problemet?

    • Linda
     2 december, 2010 at 12:01

     problemet är att du skriver ”Red notice är den lägsta efterlysningsgraden så att säga” efter att du sagt att de inte ska skicka ut agenter. Du får det att låta som att orsaken till frånvaron av agenter är just att det är den lägsta graden. I övrigt tycker jag att hela ditt inlägg osar av misstänksamhet mot Assange, plus att du verkar tycka att efterlysning över hela världen står i paritet till ”svag misstanke om våldtäckt, ej grov”. Och jag vill gärna stämma in i frågan ”vad hade du tyckt om du blivit behandlad på det sättet?”

     • Celsius
      3 december, 2010 at 08:37

      Helt riktigt, Red Notice är faktiskt inte en ”efterlysningsgrad” utan en TYP av UNDERRÄTTELSE bland många andra typer. Interpol underrättar medlemsländerna att ett annat medlemsland har efterlyst personen. Det är det aktuella medlemslandet som står för efterlysningen som sådan. Några grader finns i princip inte (även om det s k Infra-Red programmet innebär en form av intensifiering), så antingen är man efterlyst av ett visst land eller så är man det inte.

      Jag instämmer särskilt i att proportionerna i svenska myndigheters agerande är helt horribla.

    • Celsius
     3 december, 2010 at 08:31

     ”Hur är det med läsförmågan själv? Jag skrev ju att de knappast har agenter som de skickar ut.”

     Nej det skrev du inte, bara att dom inte skulle skicka några. Det utesluter inte att dom finns. Jag ifrågasatte heller inte din läsförmåga, bara din noggrannget i bruket av den.

     Sedan skrev du ”att personen i fråga kan krävas för utlämning”, vilket jag tolkar som att han KAN krävas för utlämning. Att du sedan säger att ”det står ju i artikeln” samtidigt som du själv motsäger det som står i artikeln bevisar ju det jag sa, nämligen att du antingen inte läst den, eller inte förstått den, eller försöker blanda bort korten. (För att göra det tydligt så ifrågasätter jag alltså din ärlighet i tolkningen av det du läser.)

     Jag instämmer i övrigt i Lindas tolkning, det är precis så jag själv tolkar det du skrev. Det låter som: ”Efterlyst av Interpol på tvivelktiga grunder, det kan väl inte vara så farligt, va?”

     Min fråga kvarstår. Hur skulle det kännas att vara i hans ställe?

 11. Christer W
  1 december, 2010 at 16:33

  Det som går att se på olika bloggar som har gått i genom vad A.A. har skrivit på nätet om och kring sitt umgänge med Assange så finns det anledning att höja på ögonbrynen. På basis av det som har refererats från hennes hemsida så framstår Assange som offret.
  Det är också mycket märkligt om åklagarna har tagit del av vad hon har skrivit fortsätter att jaga Assange.

  För övrigt är A.A. enligt uppgift offentlig person som valts in i kommunfullmäktige för socialdemokraterna och som därmed kan granskas.

 12. Peptalk
  1 december, 2010 at 16:56

  Man kan också fråga sig vem den andra kvinnan verkligen är. Enligt uppgift ska hon ha varit klädd i chockrosa tröja på seminariet, suttit på första raden och försökt få Assanges uppmärksamhet. Hon ska även ha lyckats bli medbjuden på lunch med Assange efter seminariet, trots att hon inte haft med organisationen av seminariet att göra. Vem är denna kvinna egentligen och vad var hennes motiv att försöka få Assange i sängen?

  • Celsius
   1 december, 2010 at 17:38

   Det är väl känt vem hon är, men då får du söka på andra bloggar än Jinges. Hela karusellen finns utförligt och som jag kan förstå trovärdigt beskriven på olika håll. Men inget av detta håller den nivå av ”bevis” som jag föreställer mig skulle krävas för att platsa här. Därför länkar jag inte heller (förutom att jag är lat). Du får leta själv!

   Rätt så duktig fotograf är hon i alla fall, tycker åtminstone jag.

 13. Anders Sjölander
  1 december, 2010 at 17:28

  Ärligt talat har jag svårt att förstå varför mr Assange ska få en massa särbehandling. Han är anklagad för våldtäkt, det är inget litet brott, utan en enormt hänsynslös handling med högt straffvärde. Jag skulle vilja se någon argumentera för att ”Örebromannen” skulle få kräva att förhörd via videolänk från ett annat land, eller hävda att bara för att han väntade ett par dagar på att få bli förhörd, är det sedan OK att lämna landet. Så funkar det liksom inte i moderna rättsstater.

 14. sörmlänning
  1 december, 2010 at 21:38

  Få se nu om åklagare Ny bemödar sig att få tag på svindlaren, som stack med thailändarnas pengar.

  • 1 december, 2010 at 21:44

   Bra exempel. Är han efterlyst och häktad i sin frånvaro? Interpol? (Han är säkert i Thailand…)

 15. sörmlänning
  1 december, 2010 at 22:25

  ärendet börjar få sådana proportioner att om Ny inte har rent mjöl i påsen och hon blir utsatt för offentlig press, kan hon bli ett ärende för CIA:s avd. SAD för att förhindra att orsaker kommer fram.

 16. Henke
  2 december, 2010 at 00:39

  Vi ”foliehattar” är faktiskt enbart bara glada över att de internationella organisationerna numera via sina handlingar bekänner färg och visar vilka de faktiskt är, och alltid har varit. Fascismen i europa försvann inte med hitler, och nu 2010 får de flesta europeer lära sig det, den hårda vägen! Smisk smisk!

 17. Martina
  2 december, 2010 at 08:06

  Vilken grund har du för att anta att flickan som anmält honom ljuger? Hon är inte ett dugg USA-vän och kopplad till en proggfalang inom Socialdemokratin som du säkert vet.

 18. Vinkeln
  2 december, 2010 at 09:21

  Ett troliga scenariot är kanske att åtalet är aktuellt tills han grips. När han gripits kommer något annat land (tex USA) att begära honom utlämnad. Han lämnas därefter ut (eller gör en deal med USA) och det svenska åtalet läggs ner.

  I en artikel på Newsmill i somras presenterades detta scenario av Anders Jallai.

  ”Framtiden får visa vad som krävs av Julian Assange för att anklagelserna mot honom ska läggas ned. För det gissar jag att de kommer att göra. Det är nämligen enligt instruktionerna i underrättelsemanualen.”

  ”Jag vet inte om Julian Assange är oskyldig, men jag tror det. Tajmningen är alldeles för bra. Han har förmodligen haft två trevliga nätter i Sverige men han har inte våldtagit eller ofredat någon. Men ord står mot ord som så ofta inom underrättelsevärlden.”

  http://www.xxxxxx

 19. PG
  2 december, 2010 at 09:45

  Den europeiska arresteringsordern ar inte laglig eftersom han endast skall tas till forhor.
  For att funka maste rattegang eller fangelsestraff vara fastslaget.

 20. Magnus
  3 december, 2010 at 03:59

  Jakten på Usama. Han kan vara död sedan länge precis som Benazir Bhutto sade några månader före hennes död, men det spelar liksom ingen roll. Det viktiga var att han fanns i opinionens medvetande och därmed kunde användas som ursäkt för en massa saker som folk annars aldrig hade gått med på. Ursäkten hade ju dessutom förvunnit om de hade fångat honom. Turerna kring Assagne skall nog ses med samma glasögon och vi har ju redan börjat se hur Wikileaks används ursäkt för en del förslag som inte alls skiljer sig från hur Kina, Iran mfl. resonerar i andra men besläktade frågor rörande informationsfrihet osv.

  Du har ju själv också konstaterat att det inte framkommit något direkt revolutionerande, ingenting som vi egentligen inte redan förstod. Det var samma sak förra gången det ”läckte” en massa dokument. Det var inga militärer eller höga beslutsfattare som riskerade sin karriär, ingen potentat som pekades ut osv.. det enda nya den gången var att Pakistan utmålades som svarte petter. Det kan nog tänkas att de läckarona mer var till för att kratta manegen i opinionen. Detsamma kan nog misstänkas denna gång, men nu för att presentera helt andra saker som ”nödvändiga” utan att andra politiker runt om i världen börjar muttra om rätt och fel rörande rättsstater.

  Sveriges roll finner jag dock lite lustig, snacka om tunt. Bruden hade ju frivillig sex med karln och gick till bylingen i efterhand när hon hade börjat oroa sig för att hon haft oskyddat sex. Men på grund av vår lagstiftning så kunde myndigheterna börja driva ärendet som våldäckt utan att bruden anmälde (i de flesta andra fall går inte detta). Varför vill uppenbarligen sverige ha honom? Vems ärenden är det egentligen som gås i detta?

Comments are closed.