Assange rymde inte i en segelbåt


För några dagar sedan spekulerade jag kring det faktum att Julian Assange var kvar i England, och att han fortfarande hade sin fotboja på sig. För hade han velat rymma så kunde han bara åka ner till kusten någonstans om han hade lejt en seglare att ta med honom till Australien.

Dessa fotbojor har normalt inte en GPS som kan berätta var den dömde befinner sig, i alla fall om inte England har uppdaterat sin utrustning flera snäpp. Den larmar nämligen en sändare/mottagare som står hemma i bostaden om den dömde personen avviker, inget annat. Har den dömde fått lov att vara ute i tre timmar, med starttid och stopptid så hade ingenting hänt om inte kriminalvården ville kontrollera honom även på den platsen han skulle besöka. Men han överraskade ändå myndigheterna.

DN: ”Wikileaks-grundaren Julian Assange har ansökt om politisk asyl i Ecuador. På tisdagskvällen fanns han på landets ambassad i London. – Hans ansökan är under behandling, sade utrikesminister Ricardo Patino enligt Reuters till reportrar i huvudstaden Quito.

Under en presskonferens berättade Ecuadors utrikesminister att Assange skrivit till landets president och bett om asyl. I brevet skriver Assange att myndigheterna i hans hemland inte kan fullföljer sina skyldigheter att ”skydda en politiskt förföljd medborgare” och att han inte kan utlämnas till ett land som ”tillämpar dödsstraff för spionage och uppvigling”, uppger Daily Mail.”

Att någonting skulle hända hade jag väntat på, men likafullt blev jag överraskad. Att fly till en ambassad känns inte speciellt listigt, diplomaterna på ambassaden kommer inte den engelska polisen åt, men Assange har nu avvikit från den elektroniska fotbojan olovligen, det gör att den engelska polisen antagligen kommer att stoppa honom i samma ögonblick han kommer ut från ambassaden.

Uppenbarligen är Assange livrädd, fast jag har länge undrat om det finns skäl till det. Hade han kommit till Sverige så undrar jag om moderatregeringen verkligen hade vågat lämna ut honom. Det går ju sämre och sämre för Reinfeldt för varje dag som går, och nu på morgonen läste jag att Säpo kommer att stärka statsministerns skydd ännu mer. Att missnöjet ökar är naturligt, och med facit i hand så gör de säkert rätt. Men hade de verkligen vågat utvisa honom till USA? Att (M) lyder USA vet vi alla, men skulle de verkligen medverka till en utvisning, jag har svårt att tro det, men jag kanske är naiv.

it Andra om: , , , , , dn12345 gp12 sr1 ab12 svd123


17 svar till “Assange rymde inte i en segelbåt”

 1. Jag tror att anledningen till att han håller sig undan är att han helt enkelt är skyldig till det han anklagas för och på så här vis vill undvika lagföring för de gärningar han har gjort.

 2. Det vore intressant med fler smaskiga detaljer om vad han gjort sig skyldig till? Annars ter sig hela anklagelserna som absurda.

  Jag tror nog han gör rätt i att fly till ett land där han inte blir utlämnad till vare sig USA eller Sverige. Jag litar inte ett ögonblick på rättssäkerheten här…

 3. Det lustiga i sammanhanget är att jag personligen är övertygad att hela förundersökningen mot Assange hade varit nerlagd för ett år sedan om han hade kommit till förhören. Han har nu suttit i husarrest betydligt längre än han hade fått sitta inne om han mot förmodan hade blivit fälld i en rättegång.

  Om USA ville få Assange utlämnad så hade Storbritannien skickat honom inslagen i ett paket inom en vecka så jag tror inte att de försöker få honom utlämnad.

 4. Nu skall alla som anklagas för eventuella brott börja söka POLITISK ASYL…

 5. Sverige är som en lydstat till USA. Storbritannien må vara USAs allierade i många fall men går inte i deras ledband som Sverige. Klart att Assange är rädd för utlämning. Om man läser dokumenten från förundersökningen, som finns fritt tillgängliga på nätet, så är det svårt att tro att något brott alls har begåtts. Detta alltså även om man förutsätter att allt kvinnorna säger är sant!

 6. Västvärlden är inte transparent, det kapitalistiska systemet vilar på avsaknad av transparens.

  Världen hotas just nu av amerikansk teknologi i Fukushima.

  Barn föds döda eller missbildade i Irak på grund av radioaktiva amerikanska vapen som använts. Läkare i Irak avråder från att få barn.

  Obama och demokraterna som fortsätter den utrikespolitiska linjen under Bush som även den bara var en fortsättning av den utrikespolitiska linje som etablerades under Clinton efter kalla kriget.

  Washington behind the Honduras coup: Here is the evidence

  http://globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=14390

  ”Despite the fact that originally it was Republican Senator John McCain who coordinated the visit of the coup regime representatives to Washington through a lobby firm connected to his office, The Cormac Group, now, the illegal regime is being representated by top notch lobbyist and Clinton attorney Lanny Davis, who is using his pull and influence in Washington to achieve overall acceptance – cross party lines – of the coup regime in Honduras. Otto Reich and a Venezuelan named Robert Carmona-Borjas, known for his role as attorney for the dictator Pedro Carmona during the April 2002 coup d’etat in Venezuela, aided in preparing the groundwork for the coup against President Zelaya in Honduras.
  The team designated from Washington to design and help prepare the coup in Honduras also included a group of US ambassadors recently named in Central America, experts in destabilising efforts against the Cuban revolution, and Adolfo Franco, ex administrator for USAID’s Cuba “transition to democracy” program. No one doubts that the fingerprints of Washington are all over the coup d’etat against President Manuel Zelaya that began on June 28. Many analysts, writers, activists and even presidents, have denounced this role. Nevertheless, the majority coincide in excusing the Obama Administration from any responsibility in the Honduran coup, blaming instead the lingering remains of the Bush-Cheney era and the war hawks that still pace the halls of the White House. The evidence demonstrates that while it is certain that the usual suspects who perpetrate coups and destabilisation activities in Latin America are involved, ample proof exists confirming the direct role of the new administration in Washington in the Honduran coup.”

  I detta läge kan man ta för givet att Assange kan vara alldeles säker på att han som utpekas som ett hot mot amerikanska intressen ska behandlas på ett redigt sätt?

  Nej, jag föredrar att se hur det går, om man nu någonsin kan vänta sig att få veta hela sanningen.

 7. Slutklämmen på din blogg här var intressant. Jag tror inte att det är terrorister i första hand som Hr Reinfeldt bekymrar sig om utan han bekymrar sig om det faktum att det finns personer (Ett par kategorier människor jag beskriver nedan) i Sverige som han har stampat på och de i sin tur har nog inget större förbarmande över honom.
  (Det gäller kategorierna: Arbetslösa som tvingats in i Fas 3, 31 000 personer idag enligt färska siffror, sjuka som har utförsäkrats, sjuka som nekats sjukpenning, personer som sökt bistånd i olika former men nekats detta, pensionärer som fått sin pension sänkt m.fl)Reinfeldt inser nog att han har ett problem där, de människorna har ju inga igenkänningstecken, inte ännu i alla fall.

 8. Om det är någon som har minst 100 ggr mer mod än oss (inkluderat mig) fegmesar som kommenterar här, så är det Julian Assange.

  Julian sitter fortfarande på whistleblower-DVD’n om bl.a våra folkvaldas hemliga bankkonton i Schweiz. WikiLeaks skulle ha publicerat den i början av förra året.

  • Julian sitter fortfarande på whistleblower-DVD’n om bl.a våra folkvaldas hemliga bankkonton i Schweiz. WikiLeaks skulle ha publicerat den i början av förra året.

   Våra? Svenska?

 9. Det är väl klart att Sverige hade utlämnat Assange om USA begärt det. Varför skulle svenska allmänheten bry sig om en sån sak, när de är så apatiska i alla övriga frågor. Naturligtvis skulle det bli ramaskri på vänsterbloggar, men vem lyssnar på er egentligen, utanför den inavlade kulturvänstern? Frågan är väl snarare om USA skulle bry sig, de har ju redan lyckats med att ta död på all debatt om de läckta dokumenten.

 10. Konstigt att ingen tongivande i svensk media tycker att det är ”mindre smickande” när Sverige utomlands av många verkar betraktas som ren lydstat åt stormakter, där ”rättegångarna”, i kontroversiella fall, verkar anses som maktens presskonferenser där man bara meddelar poltiska beslut? ”Lite bekymmersamt” är det väl ändå?

   • Men det ser inte bra ut. Och är motpolen till den 60/70/80-tals ”glans” där landet nästan var världens ”moraliska auktoritet” med all den prestige detta innebar.