Assange, fortsatt häktad


Det var ett minst sagt gigantiskt pressuppbåd utanför domstolen när de hade förhandlingen som rörde Julian Assange och hur de skulle förhålla sig till Sverige begäran om utlämning av honom till svenska myndigheter.

Det är helt uppenbart en världsnyhet och Assanges försvarare sade givetvis att han var oskyldig till anklagelserna och tillade att Sverige har agerat underligt i det här fallet. Det ska han säga, det är det han har betalt för. På samma sätt förhåller det sig med Claes Borgström som är målsägandebiträde. Assange ljuger säger han, något som är hans skyldighet att säga eftersom han är målsägarnas ombud. Så långt har allt fungerat enligt planerna.

Nu är det klart att Julian Assange blir kvar i häkte i London, vad det betyder är oklart i skrivande stund men en rimlig slutsats är att rätten kommer att utlämna honom, möjligen finns det oklarheter som gör att man har tagit ett beslut som bara gäller fram till och med 14 december. Han nekades borgen trots att ett flertal personer hade ställt upp med närmare en miljon kronor för att han skulle släppas fri i avvaktan på vidare handläggning.

Det är inte svårt att konstatera att detta är ett gigantiskt bakslag för Assange, det lutar åt att rätten kommer att utlämna honom till Sverige, i förlängningen betyder det också att risken för utlämning till USA har ökat högst dramatiskt.

it , , , , , , , , ab12345 ex1 dn1 svd12 svt123 Läs också: k&å kerstin kulturbloggen annarkia zaramis aspbergman lasse


54 svar till “Assange, fortsatt häktad”

 1. Robert Gates har uttalat sig och sagt att det var goda nyheter att Assange har häktats. Och vad har han med det att göra? Han har väl inte blivit våldtagen heller! Vari består de ”goda nyheterna” för hans del kan man ju förskräckt undra!

  • Ha, det är ju roligt att en utbildad spion inte tolererar konkurens. Nä, nä!
   Det ska vara monopol för enbart USA:anställda att samla information.
   Så är det!

   Ur Googles Wikipedia:
   Gates anställdes vid Central Intelligence Agency 1966 i vad som skulle komma att bli ett kontinuerligt anställningsförhållande spännandes över 27 år. 1967 tilldelades Gates graden fänrik i USA:s flygvapen och tjänstgjorde som underrättselseofficer i två år vid Whiteman Air Force Base, Missouri inom ramen för Strategic Air Command. Under sammanlagt nio år var han även utlånad till nationella säkerhetsrådets stab i Vita huset.

   Efter att ha gjort en karriäravancemang upp som vice generaldirektör för CIA 1986-1989, vice säkerhetsrådgivare (Assistant to the President and Deputy Assistant to the President for National Security Affairs) till president George H.W. Bush 1989 – 1991, blev han utnämnd till CIA:s generaldirektör under hösten 1991 vilket han var fram till januari 1993, då Bill Clinton tillträdde presidentämbetet.
   Författare och dekanus [redigera]

   1996 utgav Gates en bästsäljande memoarbok. Gates har därefter varit dekanus för George Bush School of Government and Public Affairs vid Texas A&M University och blev 2002 rektor vid samma universitet.

   Efter inrättandet av USA:s inrikessäkerhetsdepartement, erbjöds han posten som säkerhetsminister men avböjde. 2005 fick han erbjudandet att bli nationell underrättelsedirektör (Director of National Intelligence), men avböjde återigen.

  • Robert Gates borde skämmas för han jobbar för att personer som begått brott mot mänskliga rättigheter i sitt eget land ställs inför rätta. Nä han väljer att fortsätta att själv assistera i ett krig som majoriteten anser är illegalt.

   • ”Robert Gates borde skämmas för han jobbar för att personer som begått brott mot mänskliga rättigheter i sitt eget land ställs inför rätta. ” Oups tur att jag såg det ett nej smet undan där : )
    Gates jobbar INTE för att personer som begår brott mot mänskligheten i sitt eget land ställs inför rätta. Det om något borde han ägna sin tid åt och då kan han säga när Bush låses in bakom galler ”goda nyheter”.

 2. Läste att Visa spärrat Wikileaks med. Borde man inte uppmuntra folk att byta betalkort?

 3. Blir det inte lite cyniskt när vi ger flyktingstatus till allehanda personer som förföljs eller hotas av förföljelser i sitt hemland, men kan hända utlämna denne man till ett land som torterar människor?

 4. Sverige lämnar vad jag vet inte ut brottslingar till länder som tillämpar dödsstraff, till vilka tyvärr USA hör.

  • Jodå, om landet ifråga lovar att inte döma ut dödsstraff. Man har lämnat ut mordmisstänkta till USA tidigare med sådant löfte. Att de blir dömda till 47 gånger livstid möter inga problem.

 5. Detta ter sig mer och mer absurdt. En vag anklagelse om våldtäkt utan någon som helst bevisning utom målsägandes vittnesmål leder till utlämning till USA.

  • Det är inte våldtäkt han är misstänkt för det är en mildare brott. Ett brott som oftast bare ger lite böter och skadestånd.

    • Inte enligt åklagarmyndigheten där är det sexuellt ofredande som är hans åtalspunkt. Men mycket av gamel media säger att det är våldtäkt

     • Ge dig nu. Kom igen med källan till dina uppgifter! Jag har sett och hört åklagaren i Rapport, åklagare brukar inte ljuga i TV.

      http://www.svea.se/templates/DV_Press____21051.aspx

      Svea hovrätt avslår Julian Assanges överklagande av häktningsbeslutet (Ö 9363-10)

      [2010-11-24] Svea hovrätt
      Svea hovrätt har idag beslutat att avslå Julian Assanges överklagande av Stockholms tingsrätts beslut att häkta honom. Hovrätten gör i vissa delar andra bedömningar än tingsrätten gjort men anser att skäl till häktning fortfarande föreligger.

      Julian Assange häktades den 18 november i år av Stockholms tingsrätt som på sannolika skäl misstänkt för bl.a. våldtäkt. Svea hovrätt har idag prövat överklagandet och beslutat att avslå det. Hovrätten gör på samma sätt som tingsrätten bedömningen att Julian Assange är på sannolika skäl misstänkt för ett fall av olaga tvång och två fall av sexuellt ofredande. Beträffande ett fall av sexuellt ofredande bedöms misstankegraden inte vara tillräckligt stark. Tingsrätten fann att det förelåg sannolika skäl för misstanke om våldtäkt – hovrätten delar tingsrättens bedömning med den justeringen att våldtäkten bedöms som mindre grovt brott brott.

      Läs noga! Man bedömer våldtäktsdelen som ett mindre grovt brott, men man ändrar INTE på brottsrubriceringen. Han är häktad i sin utevaro för – våldtäkt.

 6. Frågan är va som skulle hända om han blir utlämnad!?
  På sin höjd samlas runt hundra personer på Sergelstorg och skriker:
  ”andra sidan är ni klara…”

  – majoriteten tänker och agerar som regeringen!

  • När jag gör en av mina sällsynta utlandsresor och folk säger ”jaså, du kommer från Schweiz?” brukar jag vara ivrig att påpeka missförståndet. Mitt nyårslöfte: Skulle nu Sverige lämna ut Assange till USA kommer jag svara:”ja, jag kommer från Schweiz!”. Jag får köpa att jag då kanske blir anklagad för att gömma undan skattesmitarpengar.
   När USA i år ville ha Polanski utlämnad från Schweiz sa schweizarna ”det kan ni glömma!” Europas sista neutrala land.

 7. Claes Borgströms passivitet var förödande för mig, de mördades anhöriga och för rättssamhället. De enda som gynnades av detta var de verkliga mördarna. Åklagare Björn Ericson kritiserar i sin inlaga till hovrätten Borgströms brist på agerande. Om Claes Borgström finns mycket att säga – det enda vittne han kallade till rättegångarna där jag fälldes för mord var min dåvarande terapeut Birgitta Ståähle (se http://sturebergwall.wordpress.com/2010/05/12/parentes-birgitta-stahles-vittnesmal/ ), han ställde ALDRIG, säger ALDRIG en fråga till mig under polisförhören, kommenterade ALDRIG min påtagliga berusning. Detta gav Claes Borgström en miljoninkmomst och, faktiskt, posten som JÄMO (och van der Kwast fick en stor hos RÅ). För mig är det symto,atiskt att han nu, igen, agerar för att sätta en person bakom lås och bom.

  • Jag förstod att du skulle svara ungefär så. Men; Om polisen säger sig ha bevisat saken, om åklagaren är övertygad och den tilltalade erkänner, är det då inte rimligt att advokaten inte går speciellt djupt in på frågan?

   • Nej, det är inte rimligt. Speciellt inte med tanke på de uppenbara tveksamheter som fanns.

     • Haha, benrester. Jag ser att jag fått medhåll från den tidigare tråden av en som är väl insatt… :-)

      • Ja det utgick jag ifrån att du skulle få. Men han har ju ändrat sig nu för tiden. Så sade han inte då… Och ja, expertvittnen sade att det var benrester.

       • Men Jinge då, kanske vi skulle försöka sätta dit honom igen? Du verkar ju nästan sur för att det till slut skipades rättvisa, trots alla xxxxx som ställt till det. Dom där rättegångarna verkar ju mest ha varit en sorts seanser…

 8. Herre gud vilken värld lever dessa människor i???????? Är det inte medvetna om vad deras land och regering gör för att tysta och förhindra det fria ordet och sanningen? Vem lurar de?

  Nyhet som går att läsa idag samtidigt som allt ovan händer:
  http://www.state.gov/r/pa/prs/ps/2010/12/152465.htm
  Press Statement
  Philip J. Crowley
  Assistant Secretary, Bureau of Public Affairs
  Washington, DC
  December 7, 2010
  The United States is pleased to announce that it will host UNESCO’s World Press Freedom Day event in 2011, from May 1 – May 3 in Washington, D.C. UNESCO is the only UN agency with the mandate to promote freedom of expression and its corollary, freedom of the press.

  The theme for next year’s commemoration will be 21st Century Media: New Frontiers, New Barriers. The United States places technology and innovation at the forefront of its diplomatic and development efforts. New media has empowered citizens around the world to report on their circumstances, express opinions on world events, and exchange information in environments sometimes hostile to such exercises of individuals’ right to freedom of expression. At the same time, we are concerned about the determination of some governments to censor and silence individuals, and to restrict the free flow of information. We mark events such as World Press Freedom Day in the context of our enduring commitment to support and expand press freedom and the free flow of information in this digital age.

  • Det där var det värsta jag läst på länge! Skall man gapflabba eller stortjuta? Kan någon ta det där på allvar? Om man läser det där sakta och låte orden sjunka in ordentligt, samtidigt som man jämför med verkligheten…. huga!

 9. Det är helt korrekt att han kommer att utlämnas till USA om han når Sverige. Efter att USA utlämnade Annika Östberg till Sverige står vi i skuld till dem. Quid pro quo! Men att Västvärldens största fiende gick i fällan i Sverige kan bara tillskrivas hans egen dumhet och naivitet och är ingen större förlust för oss i Västvärlden.

  • Annika Östberg släpptes för att staten Kalifornien inte längre har råd att hålla alla sina nuvarande interner i fängelse. Sveriges begäran att hon skulle avtjäna sitt straff här, hade ingen påverkan på USA. Om inte Kalifornien vore nära bankrutt, så skulle Annika fått tillbringa hela sitt straff där.

  • Det tog ju lite tid innan hon utelämnades också, satt hon inte i fängelse i Californien i 28 år ungefär?

 10. Eller också är det CIA som har lagt ut våldtäktsfällan, och då behöver man inte vara dum och naiv för att ramla i den. CIA kan sina saker.

  • Assange trodde att han var en halvgud med makt att förändra världen. Men världen kan endast förändras genom legitima demokratiska beslut. Nu är han borta för alltid och helt oavsett om det var CIA eller någon annan underrättelsetjänst som fällde honom så har vi i Västvärlden ett problem mindre idag.

   • Borta för alltid? Jag vet inte. Assange kan också bli en ny Jesus, korsfästas, men sedan återuppstå, och få ett växande antal lärjungar, som under spridandet av det nya glädjebudskapet hånas, fängslas och kastas till lejonen, men som ändå heroiskt fortsätter utmana kejsarmakten.

 11. Bara att hoppas att Wikileaks överlever detta uppenbara justitiemord eller åtminstonne att den s k ’domedagsfil’ de sägs ha preparerat utifall USA eller andra åsiktsdiktaturer hinner spridas över Internet innan USA stoppar det.

  Annars så är det slående att USA fortfarande tycker sig ha rätt att berätta för länder som Kina och Nordkorea hur man ska ’uppföra sig’ när de själva står för ett massivt åsiktsförtryck som till skillnad från andra länder faktiskt verkar omfatta ALLA människor i hela världen och inte ’bara’ deras egna folk.

  USA har i o m detta tagit en överlägsen ledning vad gäller åsiktsförtryck jömfört med något annat land i världen. Bara att gratulera alla USA-kramande ’frihetsälskande’ illiberaler runt omkring i världen. Aldrig mer tänkte man efter 2:a Världskriget, men USA idag börjar mer och mer påminna om Tyskland efter branden i Riksdagshuset.

  Jag mår illa över att tänka på konsekvenserna om USA:s frihetshatande extremhöger tar makten efter nästa val. Med tanke på hur illa det är nu under en demokratisk president så undrar man ju vad soim väntar.

  • Men i sanningens namn har USAs världsdominans fått sig hårda törnar de sista åren, liksom dess lakej EU. När Obama var i Kina för några månader sedan fick han inte många sylar i vädret.

 12. Det kanske är lite off topic, men nog borde vi Européer dra åt oss öronen i hur vi låter us styra betalningssystemen i världen. De ser till att stänga Pay Pal, Visa, MC m.m. De påverkar banker till att springa deras ärenden.
  Det om något borde visa på hur sårbart Europa är gent emot us. Det är bara att hoppas att Europas politiker inser det, men jag tvivlar.

 13. En bra site att se kopplingar mellan personer i USA och andra med inflytande är NNDB mapper. Mycket intressant att se i vilka ”knän” våra
  regeringspersoner sitter i.

 14. Jinge får jag göra lite reklam om ett nyhetsprogram i morgon? Om ja publicera annars radera bara bort denna kommentar.

  Per Ström på P1 i morgon:
  http://xxx
  Imorgon bitti (onsdag morgon) ska jag vara med i radio och debattera anklagelserna mot Julian Assange. Det hela går i P1 Morgon, i Sveriges Radio P1, ungefär kl 07.20. Det jag kommer att hävda i radio är att svenska myndigheters agerande i fallet visar prov på stora brister, inte minst ur ett rättssäkerhetsperspektiv.

  • Jag fattar inte hur faan P1-morgon kan ta in honom i en diskussion. Han har ju tappat fotfästet totalt. Snacka om kvinnohatare… Fast i P1-morgon sade han egentligen ingenting, lyssnade just.

 15. Nåja, vi vet ju inte vad Assange gjort så vi ska nog inte förklara honom oskyldig, eller skyldig heller för den delen. Att han gör en bra sak med sina publiceranden via Wikileak är en sak, men det betyder ju inte att han automtiskt har en acceptabel kvinnosyn eller behandlar kvinnor som man bör göra för att inte råka illa ut.

  Det uppseendeväckande är istället allt kring affären, först – nej det där är ingenting, så, jo det är det och slutligen, det är mycket allvarligt så han måste efterlysas internationellt och kan inte släppas mot borgen – just när Wikileaks lagt ut en massa avslöjande dokument.

  • men det där känns ju så oerhört löjligt; oavsett om han ”gjort” något eller inte så har svenska myndigheter, amerikanska talespersoner m.fl. ändå agerat helt vansinnigt. Jag tycker också man ska ta i beräkningen vem som gjotr anmälan. För visst är det troligt att en person som hon har närmare till en anmälan än gemene man? Jag gissar att Julian Assange har en syn på kvinnor som är rätt vanlig. Både i Sverige och annorstädes. Den behöver inte vara ok för det. men häktning utan borgen? utlämning till USA? Mja.

 16. Googlade orden

  ” STD fears sparked case against WikiLeaks boss ”

  Fick över 150 000 träffar – världen runt – där den första av dem leder till ursprungskällan, en artikel av tre journalister på Reuters, som redogör för hela bakgrunden till att Assange nu sitter bakom lås och bom.

  Det är bara att googla dessa ord och bli informerad om vad resten av världen informeras om idag

  Artikeln är mindre än 24 timmar gammal … och redan över 150 000 träffar

  http://www.reuters.com/article/idUSTRE6B669H20101207

 17. Vet någon i Sverige vilken dålig press Sverige har fått efter detta? För oss som bor utomlands så har vi alltid varit stolta att vara svenskar. Men efter detta så hatar alla länder Sverige, undrar varför vi blev lydstater till Us. rapporteras detta i Sverige? Det enda som hörs i nyheter utomlands är att sverige inte längre är trovärdigt som demokrati. Rapporteras det i Sverige?

  • Jag har länge sett denna lavin växa fram, och även varnat för den, men tystnaden är i stort sett total. För mig har det varit en logisk självklarhet, att detta skulle explodera mitt i ansiktet på alla svenskar, då Sverige inte längre sätter agendan, när Assange är i England.

   Jag tror att svenska medier inte vet, hur man ska rapportera detta växande ”hat” eller i bästa fall ”löjets skimmer”, som denna affär nu kommer att dra över Sverige. För det lär bli MYCKET, MYCKET VÄRRE, när Assange kommer till Sverige, eftersom den massmediala spelplanen nu sätts upp utanför Sverige och svenska massmedia.

   I stort sett tigs det, när detta skrivs, men Aftonbladet och SVT har ända ”antytt” att detta nu skadar Sverige, men inte den enorma omfattning det har fått. Tecknen har ju funnits länge. Jag tror svenska massmedia är på väg att ”börja sprida” de utländska reaktionerna, men deras problem är, att blir väldigt svårt att göra utan att publicera den information, som Reuters spridit genom länken ovan, som just nu troligen ligger till grund för utlandets starka reaktioner mot Sverige..

   Det ska bli intressant att se vad som kommer i morgon, och om några dar vet vi svenska medias ställningstagande

   • Jo men hela västvärlden inkl. USA tappar i anseende nu. Sverige sitter bara med i vagnen. Framtiden ligger i öster.

 18. Jag tycker det är en mänsklig hjälte insats att wikileaks publicerar hemligt stämplad information som bevisar brott som har begåtts av USA, Storbrinnanien etc

  Det är dessa vi borde diskuterar ställa alla krigsgeneraler, President Bush, Tony Blair för deras blodiga historia

  Vi pratar om Julian Assange men glömmer de krigsbrott som USA, Storbritannien har gjort med autentisk material och ingen vågar öppna sin käft.

  Ibland kallas det hyckleri och ibland kallas det för dubbelmoral