Arctic Sea hittat, säger de…

Reservationen i bisatsen beror givetvis på alla märkliga turer i denna affär. Först blir ett timmerlastat fartyg kapat mellan Gotland och Öland, sedan försvinner det helt. Sedan är det vid Kap Verde-öarna och senast igår såg man dess AIS-system i Biscayabukten. Nu uppger ryssarna att båten kommit till rätta samt att man nu har flyttat över besättningen till ett ubåtsjaktfartyg.


DN:
”På måndagseftermiddagen kom uppgifter om att det försvunna fartyget Arctic Sea hittats. Vid 16-tiden hade inga detaljer kommit om hur fartyget hittades eller om några kapare var ombord. Enligt Reuters har ett ryskt fartyg tagit hand om besättningen på Arctic Sea. Försvarsministern sade sig också ha informerat Rysslands president Dmitrij Medvedev om att besättningen mår bra. Fartyget siktades tidigt på måndagen, förklarade försvarsminister Serdjukov. – Besättningen har flyttats över till vår ubåtsjaktfartyg, sade han enligt ryska nyhetsbyråer vid ett möte med president Medvedev.”

Men kan man verkligen lita på uppgifterna den här gången, det är vad jag undrar. Visserligen skriver alla tidningar i huvudstaden om det, men tänk om den anonyma kommentaren som kom in på bloggen tidigare är korrekt och inte bara något som någon högersnubbe hittat på för att stärka ryssfobin?

Sign 14527 i Sthlm/Spånga: “Arctic Sea had an arsenal with strategic weapon on board and destination was ”caracas venezuela” . After its left the russian side the CIA special forces attacked the Artic Sea in Swedish waters . The Finland officialy saying that ” there was NO nucliar weapon on board ” what is the compleat lie.”

Visserligen tror jag att jag själv stavar engelska bättre än vår vän i Spånga, men tanken bakom är faktiskt lagom konspiratorisk för att vara lite småkul. Nu kan man dock utgå ifrån att eventuella poten-
tater i Latinamerika knappast skulle vare sig vilja ha

arctic sea
eller få kärnvapen, men det skriver han ju inte heller. ”Nucliar” kan ju lika gärna betyda ”nu kliar” och jag tror inte att vi vill veta riktigt var det kliar hos skribenten.

Men visst kan det finnas skäl att sätta frågetecken bakom informationen som nu kommer, det första frågetecknet blir kaparna. Är de gripna eller håller de som bäst på att simma mot Kap Verde? Den frågan är långt ifrån ointressant. Antagligen kommer vi att få höra/läsa mer om detta under kvällen, något som jag tror att många väntar spänt på. Men visst har ”14527” en juste thrillerintrig på gång, får han bara ordning på motivet så är det dags att börja fila på synopsis…

i Andra om: , , , , , , , , dn1 svd1 ab12 ex pol dbl t

[tags]Arctic Sea, Kap Verde, Ryssland, Ryska flottan, Konspirationsteorier, Kapare, Fartygskapning, Sverige, Politik[/tags]

  17 comments for “Arctic Sea hittat, säger de…

 1. mr Biz
  17 augusti, 2009 at 17:43
 2. Sniff
  17 augusti, 2009 at 18:07

  Jaha nu saknar vi bara lite bilder på den glada besättningen.

  Hmmmm… det är bara att dra till med sin egen teori, novellen ”Vapen till Caracas” är bättre än många andra. ;)

  Maskirovkorna under kalla kriget var bättre. Redigt underbyggda, stabila samt oruckbara sanningar. Mao hög kvalitet liten kvantitet.
  Dagens maskirovkor sköter internetpopulationen om mer är väl. Dussintals eller snarare hundratals teorier och trådar som med sin mängd, kommer farandes som en störtregnsvåg genom webbkloaken och effektivt dränker alla som troligen vet eller kan avslöja något av värde.

 3. bengan
  17 augusti, 2009 at 18:24

  Nästa steg är att den mystiskt exploderar. För de hade säkert tänkt att både sälja lasten och ta lösen. Men natos trackning via sattelit där de kunde säga exakt var de är tvingade ryssland att hitta den. Lastrummet kommer att ha ett hål i sig så man kan säga att godset flutit iväg om någon bärgar den.

  • 17 augusti, 2009 at 18:29

   Du måste höra med 14527 om han gillar den lösningen… :)

 4. huga
  17 augusti, 2009 at 18:31

  Spångakillen liknar lite väl mycket de liberalmuppar som tramsar runt i kommentarsfält överallt och med den stavningen skulle jag tro att avsändaren har läst DEBKA-files och befinner sig Tel aviv…

  Ryssarna har rätt enl. alla internationella regler att exportera vapen, dock ej ”nu cliar det i arselet”-vapen. Men varför skulle de göra det? De har en stående inbjudan till både Venezuela Kuba och Ecuador att öppna militärbaser med så mycket ”nucliardet” så washington får söka hjälp för den klådan som skulle uppstå då.

  Dessutom går det månatliga Antonov-plan dit som direkt och mycket bättre skulle kunna lastas med ej deklarerade varor. Sedan finner jag det extremt osannolikt att CIA skulle vara beredda att starta 3:e världskrig därför att man anser sig ha polisiära befogenheter överallt. Är detta ett spel på högre nivå kommer vi inte att få höra mer än så här om saken..

  • 17 augusti, 2009 at 18:40

   huga: Ryssarna har rätt enl. alla internationella regler att exportera vapen, dock ej ”nu cliar det i arselet”-vapen. Men varför skulle de göra det? De har en stående inbjudan till både Venezuela Kuba och Ecuador att öppna militärbaser med så mycket ”nucliardet” så washington får söka hjälp för den klådan som skulle uppstå då.

   :-)

 5. huga
  17 augusti, 2009 at 18:37

  ”bengan” vinner dagens konspirations-strut med guldstjärnor på. GRATTIS!

  Nu väntar vi således på att Ryssarna spårar upp amerikanska odeklarerade vapenleveranser till Al Quaeda, KLA, Sydryssland Georgien och alla världens oroshärdar och kapar dem….

 6. 17 augusti, 2009 at 18:50

  Jinge, tror du statstelevisionen yrar också? Eller så ligger det kanske nån sanning i detta nånstans.

  http://svt.se/2.22584/1.1652759/arctic_sea_kan_vara_lastat_med_vapen_och_narkotika

  • 17 augusti, 2009 at 19:09

   Anders: Jinge, tror du statstelevisionen yrar också? Eller så ligger det kanske nån sanning i detta nånstans.

   Va?? Det har jag trott hela tiden. Konstig fråga!?

 7. 17 augusti, 2009 at 19:18

  Vad tror du: Att dom yrar eller att det finns vapen?

  Det senare är väl inte omöjligt. Om det är vi säkert överens.

  • 17 augusti, 2009 at 19:24

   Krigsmateriel eller narkotika, men i första hand krigsmateriel. Men då kanske vi inte får veta något..

 8. Christer W
  17 augusti, 2009 at 20:15

  Knappast narkotika. Att leverera det från Kaliningrad eller Finland till Algeriet, det är knappast ekonomiskt försvarbart. Däremot kanske de har glömt att lasta av knarket det i Finland, om det nu är knark det handlar om
  Sedan har jag svårt att tänka mig att vedskutan skulle gå till Caracas med dold last, den är ju bygd för ”vedtransporter” och till Venezuela kan ryssarna till och med skicka hela flottan.
  Om den hade/har en dold last så tror jag att den skulle antingen till någonstans i afrika eller främre orienten, kanske till gränstrakterna Libanon-Israel. Det kanske är lite ”lerduveskytteattiraljer” till Hizbolla.

 9. mr Biz
  17 augusti, 2009 at 23:46

  OM de har en dold last, som inte tullarna i Finland hittade före virkeslastningen, så är den kanske insvetsad i dubbla väggar el liknande men ändå inte åtkomlig förrän de lossat virket.

  De borde alltså först lossat virket i Bejia för att ens kunna nå en ev dold last. Att de i stället först skulle dumpat allt detta virke till havs eller lossat det i en annan hamn är väl ändå lite för uppseendeväckande och i så fall en sämre planering än av Jönssonligan.

  OK, –om de lossat i Bejia som de skulle ha gjort så hade de i lugn och ro kunnat fortsätta till en annan hamn i syfte att hämta last för återresan norrut och DÄR kunnat gjort sig av med en ev dold last. Eller i Bejia.

  foggy på Landgången vet att ”bunkerkapaciteten är 275 ton och hon dricker 13 ton i dygnet, antagligen senast bunkrad i Kaliningrad.” — därmed får de saklöst slut på bränsle det 21:a driftdygnet.
  De hade alltså en begränsad räckvidd och har skepparen, med tanke på bränsleåtgången, gett sig av så långt som nedåt Kap Verde har han antigen blivit galen, tvingad eller mist all navigations- och kommunikationsmöjlighet.

  Vad ska de göra nu? Har de en dold last som är illegal nog att sänkas med fartyget där ute mitt i Atlanten? Inte gärna tillsammans med 6700 kubikmeter virke som riskerar flyta omkring och ställa till med olyckor.
  Närmast till hands är då att de förklarar fartyget ej sjövärdigt, lossar virket på Kap Verde och drar ut det över någon djuphåla och sänker det.

  Någon sitter nu med skägget i brevlådan för upplösningen av detta drama närmar sig obönhörligen men trots den enorma uppmärksamheten lär vi aldrig få en förklaring som alla nöjer sig med.

 10. snullet
  18 augusti, 2009 at 10:38

  kaparna är säkert några arbetslösa fiskare som är förgrymmade av överfiskningen i östersjön och på detta sätt skulle låta kapitalet betala för sig.(borde förlåtas o släppas)
  men det gick inte som man tänkt,
  dom trodde väl inte dom skulle få med ryssar att göra utan blåbär som frågat om dom fick komma ombord för kontroll.

 11. palle
  18 augusti, 2009 at 10:46

  Enligt nyhetsbyron RIA Novosti har ryska marinen arresterat 8 kapare på Artic Sea. Kapare ska ha varit från Estland, Letland och Ryssland.

  http://en.rian.ru/russia/20090818/155841124.html

 12. La Russophobe
  18 augusti, 2009 at 15:14

  ??

 13. MMSI
  18 augusti, 2009 at 22:18

  Hmm,
  AIS har varit avslagen, så spårning med satellit var en av möjligheterna. Förmodligen har man hela tiden vetat ganska väl var fartyget befunnit sig.
  Det är standard i såna här situationer att var sparsam med information.

  Jag lhar för mig jag läste något om att det ”hittats” vid Cap Verde öarna utanför Afrikas kust. Men slår man fartyget via live AIS så ser man att det befinner sig just nu i närheten av Biscaya bukten.

  Men jag har väl fel för mig, eller?

Comments are closed.