Är Assanges brott värre än Mubaraks?


Återigen så kan vi bevittna hur våra svenska politiker står handfallna inför det faktum att en ökänd diktator, en man som orsakat tusentals försvinnanden, kan fly undan med en enorm förmögenhet. Enligt uppgifter i media så rör det som om femhundra miljarder svenska kronor som Hosni Mubarak och hans anhängare och familj har stulit från det egyptiska folket.

Det är i sammanhanget ingen skillnad på politiker någonstans i världen. Det enda rätta vore att upprätta en internationell efterlysning av Mubarak för att ställa vederbörande inför den internationella brottsmålsdomstolen i Haag. Det är inte rimligt att en man som orsakat så många människors död ska kunna gömma sig i något litet obskyrt arabland som styrs av en annan envåldshärskare.

Skälet till att han undkommit fram tills nu är att han har varit en amerikansk marionett, USA har ett egenintresse av att han inte ska vittna inför Haag-domstolen därför att de amerikanska regeringar som verkat under Mubaraks tid i så fall kan komma att utsättas för kritik.

Jag har svårt att förstå vad vi annars ska ha en internationell brottsmålsdomstol till om inte brottslingar ska rannsakas där. Det finns ett otal politiker som själva borde ställas inför Haagdomstolen, men tillhör de rätt sorts politisk fraktion, eller den s.k. Västvärlden så innebär det uppenbarligen automatisk immunitet. Men ska folk fortsätta att ha respekt för FN:s regler för mänskliga rättigheter, och de regelsamlingar som definierar brott mot mänskligheten, så måste givetvis alla som misstänks för den kategorin av förbrytelser få sin sak prövad.

Varför utverkar inte Sverige en internationell arresteringsorder på Mubarak när man kan göra det mot en man som sägs ha uppfört sig på ett klandervärt sätt mot sina kvinnliga sexualpartners?

it , , , , , , , ab12 ex12 dn12 svd1 svt12 gp123


3 svar till “Är Assanges brott värre än Mubaraks?”

 1. Helt galet att det inte redan finns en hög med arresteringordrar ute på Mubarak och även stora delar av hans närmaste medarbetare. Det är ett skämt att väst jagar Assange men låter en massmördare som Mubarak komma undan!

 2. Ledarna i arabvärlden är de rikaste i världen medan deras folk är de fattigaste
  Frågan är hur kan man återfå dessa pengar , Finns det rättsliga möjligheter att hämta de omedelbart

  Det som behövs är en internationell initiativ och en formell begäran att ställa Mubarak inför rätta
  Syftet är ett återhämta pengarna och använda de i utvecklingsarbete , Pengarna ska tillbaka till sina rättmätiga ägaren

  2008 diskuterade FN ett initiativ som gör det lättare för utvecklingsländer att få tillbaka de pengar som stulit av korrupta ledare och som överförts till rika länder
  De diskuterade också att västvärlden ska inte ge en fristad åt diktaturer och plundrare men FN har ännu inte fattat något beslut

  Man får komma ihåg att 25% av de pengar som finns i USA,s banker tillhör de diktaturer i mellanöstern och alla vet att dessa pengar är stulna från folket
  Västvärlden uppmuntrar dessa diktaturer och så har det varit med Mubaraks fall

  Det finns bara en arabisk ledare som försvarade Mubarak och det är Libyens president Gaddafi , Han sa att Mubarak var så fattig och att han äger inte en åttondel av sina kläder samt att det var Libyen som hjälpte honom med miljarder
  Gaddafi har suttit vid makten 40 år

 3. Ett argument för att inte åtala diktatorer utan låta dom slå sig ner på Rivieran (familjen Duvalier) eller i Saudiarabien (Idi Amin) är ju att dom då inte desperat håller sig kvar vid makten. Om inte Mubarak fått en försäkran från USA att han skulle kunna leva sina sista år i frihet så hade han kanske försökt sig på en kinesisk lösning på problemet demonstranter på torg.