Antisemitismen sprider sig, säger Emma Löfgren i SvD


Ja så står det i alla fall i rubriken på en artikel skriven av Emma Löfgren på Svenska Dagbladet, det förtjänar att påpekas att det inte alltid är journalisten själv som väljer rubriker eller hur artiklarna ska presenteras för läsarna.

Undersökningen hon hänvisar till är gjord av något som kallas Pew Research Center, och om jag inte missminner mig så är det inte första gången de gjort den sortens under-
sökningar. Dessvärre framgår det inte av artikeln hur undersökningen gjordes och hur många personer den omfattade.

SvD: ”Antisemitismen sprider sig i världen. Det visar en ny undersökning från ett amerikanskt opinionsinstitut, som också klargör att terrorismen tappar anhängare bland muslimer – vilka dock fortfarande har sämst rykte i alla länder. Undersökningen som baseras på intervjuer med människor från 24 olika länder, offentliggjordes av Pew Research Center på onsdagen. Den visar bland annat att inställningen till judar i Europa har försämrats i rask fart under de senaste åren, något som förvånar religionshistorikern Christer Hedin vid Stockholms universitet.

– Det kan jag inte fatta. Det är obegripligt eftersom judar är så pass integrerade i samhället idag och inte har det minsta speciell ställning bland folk, säger han.”

Personligen blir jag inte alls förvånad om/när det visar sig att antisemitismen ökar. Man behöver knappast vara raketforskare eller Einstein för att förstå att staten Israel är en starkt bidragande faktor. Nu har man i sextio år satt sig över allt vad Genèvekonventionen heter, krigets alla lagar, palestiniernas berättigade krav på mänskliga rättigheter och dessutom ockuperar man fortfarande en stor del av de områden som rätteligen borde kontrolleras av en suverän stat, Palestina.

Att man dessutom har ett stort antal religiösa extremister som bosatt sig på palestinsk mark med stöd av den israeliska armén gör givetvis inte saken bättre. I film efter film, i reportage efter reportage så beskrivs dessa händelser på ett för Israel negativt sätt. Naturligtvis, eftersom landet tycks sakna förmåga att sätta stopp för sina religiösa extremister, människor vars mål är att jaga bort palestinierna från sitt eget land.

Att religionshistorikern Christer Hedin anser att det är obegripligt att antisemitismen ökar, och påpekar att judar är integrerade i det svenska samhället, visar med all önskvärd tydlighet att akademiska titlar inte alltid har med akademiska kunskaper att göra. Forum för Levande Historia gjorde för några år sedan en starkt kritiserad undersökning av anti-
semitismen i Sverige. Man kom då fram till en lista över politiska partiers antisemitism, och föga överraskande är det Sverigedemokrater som är mest antisemitiska i Sverige.

Efter dessa partier kommer en samlad borgerlighet och minst antisemitiska är Miljöpartisterna och Vänsterpartiets sympatisörer. Jag minns inte exakt hur man gjorde undersökningen idag, men den finns sannolikt kvar på FFLH:s hemsida för den som är intresserad.

1 Sverigedemokraterna : 2,15
2 Moderaterna : 1,10
3 Kristdemokraterna : 0,90
4 Centerpartiet : 0,90
5 Socialdemokraterna : 0,89
6 Folkpartiet : 0,83
7 Vänsterpartiet : 0,63
8 Miljöpartiet : 0,62

Antisemitism, Emma Löfgren

När nu den undersökning som Emma Löfgren talar om påvisar en ökad antisemitism så kan man på goda grunder anta att den skillnad man kan se beror på konflikten mellan Israel och Palestina.

SvD: ”Flest antisemitiska tendenser finns dock i länder utanför Europa (bortsett från i Turkiet, som har en övervägande muslimsk befolkning). De som har en positiv bild av judar i länder som Egypten, Jordanien, Libanon och Pakistan syns i ensiffriga belopp i statistiken.”

Att länderna i Mellanöstern har ”ensiffriga belopp” betyder antagligen att undersökningen visar på ensiffriga procenttal eftersom ursprungsfrågan knappast var ”– Hur många kronor ger du för judarna?” Att befolkningen i Mellanöstern är skeptisk till Israel, och därmed judar, visar på att jag har rätt i min uppfattning om att dessa resultat är direkt beroende av Mellanösternkonflikten. Dessutom bekräftas detta i Emma Löfgrens artikel eftersom det framgår att länder i Medelhavsregionen har högre antisemitism, de är nämligen grannar med konflikten.

Jag ska samtidigt passa på att vara så förmäten att jag ska presentera en lösning på problemet med antisemitism, en lösning som har varit känd mycket länge men som motarbetas av den judiska extremhögern i Israel.

Flytta muren till 1967 års gräns och erkänn Palestinas rätt att bilda en själständig stat. Släpp de tiotusentals palestinier som sitter i israeliska fängelser, varav de flesta utan vare sig rannsakan eller dom. Kort sagt, följ de av FN uppställda resolutionerna och respektera palestiniernas berättigade krav på att få sina mänskliga rättigheter tillgodosedda.

Svårare än så är det faktiskt inte, dessa åtgärder skulle leda till att man redan året därpå skulle se en drastisk förändring i undersökningsresultaten som Pew Research Center presenterar. Ett tips till Tzipi Livni idag kanske?

SvD12 AB DN Dagen VG Dbl Pol i t

Läs också: Zaramis/Antisemitism
Fotolasse/Marknaden
Alliansfritt/Regeringsförklaringen
Motbilder/Livets ord

Andra om: , , , , , , , , , ,

[tags]Emma Löfgren, Antisemitism, Pew Research Center, Forskning, Mellanösternkonflikten, Palestina, Israel, Arabländerna, Medelhavet, Muren, Politik[/tags]


25 svar till “Antisemitismen sprider sig, säger Emma Löfgren i SvD”

 1. Så här står det på SvD :

  ”Islamofobin däremot, fortsätter växa i världen.

  – Den verkar sitta väldigt djupt. Allas önskan är att det onda ska gå att lokalisera till en enda rot, så man kan förklara det och dra upp den. Islam är just nu den där roten, säger Christer Hedin.”

  Nu undrar jag, är det inte så att islamofobin är långt värre idag än antisemitismen? Varför står det inga siffror om det?

  Låt oss säga att antisemitisem växer med något enstaka procent och att islamfobin växer ännu mer. Varför berättar man hur mycket mer?

 2. Jag tänkte också att man inte redovisade några siffror i artikeln, men sedan tror jag också att man blandar ihop judar och israeler i undersökningen.

 3. En internsant parallell: hur såg européer på tyskarna efter andra världskriget? Faktum är att tyskarna fortfarande hunsas – mer än 60 år efter krigsslutet och efter åtskilliga offentliga ursäkter.

  Lösningen är att Israel först måste göra om, göra rätt. Sen kommer det att ta tid innan man slutligen blir accepterad av omvärlden.

  Eller har forum för levande historia större ambitioner? Etablering i mellanöstern och hjärntvätt av araberna med svenska/FN pengar? Eller vill man bara ytterligare svartmåla den arabiska minoriteten i Sverige?

  Snacka om antisemitism…

 4. Ja SvD missade där Daniel! Tur att Kurt har koll på läget, http://pewglobal.org/reports/pdf/262.pdf Ska kika på den senare idag, men tusen personer verkar lite i minsta laget för en region med över två miljarder innevånare kan man tycka.

  Men det är klart, då hade det kanske inte gått att göra en sådan rubrik…

 5. @Jinge: hmm, läste lite snabbt igenom och det lät som om det kom från FFLH :lol: . Jag får väl börja med att i Marcus Porcius Catos manér nämna FFLH i alla mina inlägg:

  ”För övrigt anser jag att FFLH ska läggas ner!”

  :-D

 6. Undersökningen är intressant samtidigt som den är konstig.
  mest antisemitism och islamofobi hittar man hos konservativa.
  32% av folket i nigeria anser att självmordsbomber är ”justified” (kommer inte på en svensk översättning just nu).
  Det mest negativa landet är spanien, men man ska lägga märke till i graferna att linjerna för islamofobi går längre än antisemitism.

  Tar man USA så är 23% negativa mot islam, och 7% mot judar. 41% av sydkoreanerna gillar inte judar och 50% gillar inte muslimer. 24% av spanjorerna gillar inte kristna och 46% av dom gillar inte judar och 52% gillar inte muslimer. o.s.v.

  Det kanske är så att man också inte längre tycker om folk som är religiösa. Och judarna framstår ibland som religiösa extremister tillsammans med muslimer och högerkristna.

 7. Flytta muren till 1967 års gräns?

  Varför då? Tag hellre bort muren helt, vi har sett tillräckligt med murar mellan människor genom tiderna. Dessutom borde gränsen gå vid 1948 års gräns!

 8. Wag the dog scenariot!
  ännu en undersökning värd stroa rubriker, och så SVD!
  håll pöbeln igång och skrik högt, Antisemit!
  det är ju så den global sionistiska lobbyn livnär sig på hederliga människor.

 9. ”Pew research center” har tidigare gjort en undersökning som visat att 100% av medborgarna i Libanon och Jordanien är antisemitiska. Jag skojar inte! Det finns alltså anledning att ifrågasätta deras metoder/agenda.

 10. En mer nyanserad bild om dagens anklagelser om antisemitism ges i den israeliska tidningen Haaretz. Diskussionen om antisemitism idag är en helt annan än den var för 30 år sedan. Det är inte bara Henrik Bachner som numer försöker blanda ihop Israelkritik med antisemitism.

 11. Alandalus: ”Diskussionen om antisemitism idag är en helt annan än den var för 30 år sedan. Det är inte bara Henrik Bachner som numer försöker blanda ihop Israelkritik med antisemitism.”

  Jag undrar i vad mån israelerna gör det själva? Det verkar mer som att linjen företräds av de militanta israeladvokaterna.

  Sedan kan man ju undra hur det blir på sikt när varenda kotte som tycker att Israel beter sig illa per definition är antisemiter. Till slut anser väl folk i gemen att det är det löjliga landet?

 12. Som sagt, om israelkritik räknas som antisemitism så har företeelsen ökat, lindrigt uttryck.
  Folk i gemen har blivt allt mer varse om hur den lilla rasistiska regimen beter sig mot sina grannar och bröder. För det är faktiskt det enda postiva man kan säga om situation är att medvetenheten om israels konsekventa folkrättsbrott har ökat – och allt fler blir s.k självhatande judar.
  Eller sticker iväg och försöker droga skallen av sig på Goa efter .

 13. Tryckte fel och hann inte skriva färdig:

  …fullgjord värnplikt på fyra år, där det mesta av tiden gick ut på att göra livet fullkomligt ovärdigt och olevbart för palestinierna.

  Snacka om krigsskador hos dessa unga isareler!

 14. Jag vill bara påpeka att det inte var bland partimedlemmar som man gjorde undersökningen, utan det var bland sympatisörer. Bland riksdags partierna låg procentdelen på 2-2.5 %, medan det var lite högre bland sverigedemokraterna. Där låg den på 2.9 %.

 15. Vad jag kan finna, rätta mig gärna, kan jag inte finna statistik över hur utbredd islamofobin är i Israel – och om den ökar eller minskar. Det är ju underligt med tanke på att grannländerna redovisas, och för den delen resten av världen. Och om denna statistik trots allt finns, varför lyfts den inte fram av debattörerna? Det borde vara en högst relevant fråga hur islamofobin ser ut i Israel.

  Vet någon om denna statistik skulle jag vara intresserad av att ta del av den.

  ——————————-

  Eftersom 70% av israelerna inte vill bo i samma hus som en muslim så anser man väl att saken redan är undersökt. / Jinge