Antisemitism inget som israelen Yoav Shamir upplevt

En israelisk filmskapare, Yoav Shamir, har själv inte upplevt antisemitism och förbluffades över detta. Israeliska tidningar är nämligen fyllda av sådana historier berättar han. Därför begav han sig ut på en färd för att undersöka saken. Hans tes är att antisemitism är ett begrepp som hålls till liv av judarna själva, ett begrepp som dessutom har skapat en stor industri, enligt norska Dagbladet.

Dagbladet.no: ” – ANTI-SEMITTISME ER DEN ultimate hellige kua for jøder. Og selv om jeg ikke ønsker å slakte denne kua, trenger selv de helligste kyrne å bli ristet litt i med jevne mellomrom. Det sier Yoav Shamir, mannen bak filmen «Defamation» (kan oversettes med skjending eller æresskjelling, journ.anm.) som vises under dokumentarfilm-festivalen Eurodok i Oslo i kveld. I beste Michael Moore-stil legger Shamir ut på en ferd der han setter seg fore å undersøke hva anti-semittisme er i dag, to generasjoner etter Holocaust. Shamirs tese er at anti-semittisme er et begrep som i stor grad holdes i live og dyrkes av jødene selv, og som dessuten har skapt en stor industri.”

Judehat är ett väldigt populärt tema i den israeliska diskursen berättar han. Varenda dag är det artiklar i tidningarna som nämner nazister, Förintelsen eller antisemiter, hävdar han.

Dagbladet.no: ”- JØDEHAT ER ET VELDIG populært tema i den israelske diskursen. Hver eneste dag er det artikler i avisene som nevner «nazister», «Holocaust» eller «anti-semittisme», forteller Shamir, som selv er israelsk jøde, i et presseskriv. Men selv har han aldri opplevd å bli utsatt for jødehat. Hvordan kan det da ha seg at anti-semittisme er et så brennhett tema, spør han seg. Anti-semittisme er et digert begrep som blir tillagt mange ulike betydninger, mener han. – Og på grunn av hendelser i vår nære fortid, er det også et utrolig sensitivt tema. Ikke noe annet fenomen i den


jødiske historien har blitt dekket i så stor grad, akademikere har brukt hele livet på å studere dette.”

Det är en intressant artikel som handlar om ett ämne som ständigt är aktuell i den svenska debatten, och inte bara här, i den norska också och säkerligen i de flesta länder i västvärlden. Något som ständigt hålls högt på agendan av svenska pro-israeliska grupper och den svenska delen av Israels advokater som t.ex. SKMA.

Läs och begrunda!

Dagbladet.no Andra om: , , , , , , , , it SKD1 SDS DN

[tags]Antisemitism, Israel, Yoav Shamir, Film, Dokumentär, Kultur, Debatt, Politik, SKMA[/tags]

  10 comments for “Antisemitism inget som israelen Yoav Shamir upplevt

 1. Micke F
  20 mars, 2009 at 16:47

  Varför håller de där SKMA på och ljuger så förbannat om dig och din blogg Jinge? DEt jag begriper ännu mindre är varför slasktidningarna tar in det, har de ingen som helst faktakoll?

  • 20 mars, 2009 at 16:55

   Det ligger mycket i det Guillou säger. Det går inte att snacka bort 437 döda palestinska barn i Gaza, eller hur många de nu var. Istället försöker de sig på att skjuta budbäraren. Men jag läser inte ljugerierna längre, de flesta vet varför de fantiserar och de som inte vet kan ju kolla in bloggen och själva kolla upp deras påståenden.

 2. 20 mars, 2009 at 18:05

  Det sägs att Theodor Herzl sagt att antijudarna är sionisternas bästa vänner.

  Det får man lätt intrycket av om man ser på en granskning gjord av bloggaren Hasbara Buster. Han visar hur den israeliska staten ser något positivt i att judar från länderna som tillhörde forna Sovjetunionen drabbas av antijudiska incidenter/attacker eftersom det kan göra att de flyttar till Israel.

  Så det kan gå…

 3. Pingback: Victor
 4. Sara G
  20 mars, 2009 at 18:58

  I varje fall ska dom personer som, med rätta, kritiserar israels bestialiska behandling gentemot palestinierna inte ta åt sig, inte bry sig. Eftersom metoden att med alla medel försöka demonisera dom som försvarar folkrätten bara används för att förvirra och dölja den primitiva och råa sidan av problematiken.
  Sionisterna har helt enkelt dåligt samvete. Dom vet att dom har fel och att man vidmakthåller sina extremt långtgående och ytterst råa gärningar på helt falska premisser.
  Projektion kallas försvarsmekanismen, och den är ytterst lätt att genomskåda.
  För övrigt så har allt fler uppmärksammat den här ”taktiken” att svartmåla och sätta etiketten: ANTISEMIT på alla som öppnar munnen och vill värna människorätten.
  Amnesty har aldrig varit så skarp i sina uttalanden som efter dödandet av de mer än 450 barnen.

 5. 21 mars, 2009 at 00:54

  Men Jinge, det där att tala om antisemitism är ju en ganska ny företeélse i Sverige.
  OK, vi fick lära oss om den i skolan, eller från våra föäldrar, och om förintelsen, våra föräldrar kände till den. Men i hela mitt tidigare liv har det varit alldeles ointressant att tala om vem eller vilka som är judar, i varje fall överallt där jag har vistats och i sådana skrifter som jag har läst, och där det förvisso också funnits judar med. Det är de senaste tio åren som ämnet kommit upp och de senaste fem som antisemitismen plötsligt påstås vara så utbredd och det är, som du skriver, just judar som påstår detta.

 6. Gripen
  21 mars, 2009 at 06:52

  Min erfarenhet att människor ofta flyttar över sinna egna fel på andra och anklagar dem för saker som de själva är skyldiga till.

  Om man själv är rasistisk så anklagar du folk som skulle kunna kritisera dig för att vara rasistiska, eller om du stjäl saker anklagar du andra för att vara stjuvar.

  Så folk med dåligt samveta behöver projektera ut sin fel på andra. Jag vet av egna erfarentheter.

 7. Sara G
  21 mars, 2009 at 08:49

  Gripen, det är också vad jag menade, vissa tenderar att lassa över sitt smutsiga byk på andra om man är rädd och skäms över sitt handlande.

  Den israeliska militären har t.o.m anmält sig själv för att utreda huruvida det begåtts övergrepp på civilbefolkningen i eller ej
  efter den senaste israeliska massakern och inträngningen i Gaza.
  Fast nog borde det vara en oberoende instans som utreder krigsbrott, men man får vara tacksam ändå.

 8. Nadia
  21 mars, 2009 at 15:44

  Teori – kan det vara?

  Vi känner ju till regilösa symboler. Vissa väljer att bära dessa eller liknande som smycken. Många blir upprörda över att se dessa symboler just för att det är religiösa. Det känner vi ju till eller hur.

  Men nu är det så att en av dessa symboler, David stjärnan som är en religiös symbol, har anmanats av en stat.

  En stat som allt oftare beskrivs som en apartheid stat. En stat som anser sig vara en demokrati men på fruktansvärda sätt agerar med att bryta mot mänskliga rättigheter och etisk rensa bort ett annat folk från där de bott och bor. En stat vars agerande många är emot.

  Så när en troende Svensk judisk kvinna, bärande på ett vackert religiöst smycke som symboliserar judendomen, som anser sig agerar för allas bästa, stiger på bussen eller tunnelbanan får en och annan hemsk blick eller kommentar av personer som ser hennes smycke så gör det förstås ont.

  Hon och/eller vissa väljer att kanske se blickarna som ett hat mot judendomen, antisemitism, MEN för de som gav blicken eller kommentaren så kanske denna symbol symboliserar en stat och dess politik inget annat.

  Så blickarna är ett hat mot Israels agerande, och bärande av vad staten Israel använder som symbol för sin stat kan mångt och mycket uppfattas i bland i denna heta debatt som ett stöd för Israels agerande.

  Att staten Israel valde David stjärnan som symbol för sitt land är ett problem. Man har valt att bland i hop religion och stat vilket vi flesta vet leder till stora problem.

 9. Gripen
  21 mars, 2009 at 22:52

  Ish jepp även vi här i sverige har ett kristet kors som flagga men det verkar inte många svenskar förstå.

Comments are closed.