Antisemitism år 2008

Jag har skrivit några gånger om den norska komikern Otto Jespersen. Han är en uppskattad yrkesman och norrmännen själva tycks hysa någon slags hat-kärlek till honom.


Otto Jespersen har på kort tid
gjort två olika monologer som retat upp vissa i Norge, men att döma av tidningarnas läsarundersökningar så är den norska allmänheten tämligen tillbakalutad och bekymrar sig inte. Men eftersom jag bor i Sverige, och vi har en tämligen aktiv lobby för Israel, så kan jag inte annat än att lyfta på ögonbrynen. Jag tror att svenska media hade varit betydligt hårdare mot Jespersen och att han, om han varit ”rolig” på samma sätt i svensk TV, omedelbart hade blivit bojkottad.

I Sverige så räcker det med att säga ”Mänskliga Rättigheter” för att bli förklarad som varande
– Antisemit. Av de sammantaget omkring trettio paragraferna i dessa regler så bryter säkerligen staten Israel mot närmare 2/3. Det får passera i Sverige utan att utrikesminister Carl Bildt nämner det med ett ord i sitt tal om dessa rättigheter. Inte heller skriver han en enda rad på sin hemsida om saken. Jag anser att ett sådant beteende är den största antisemitismen eftersom världssamfundet uppenbarligen struntar i den skuld som Israel kontinuerligt lägger på sin egen judiska befolkning.

Sverige/EU/USA bryr sig uppenbarligen inte alls om Israel och judarna. Dessvärre är det traditioner som går hundratals år tillbaka i historien, enligt vissa rör det sig om tusentals. Hade t.ex. Norge behandlat en folkgrupp på samma sätt som Israel behandlar palestinierna så hade debatten varit kokhet i Sverige. Många hade krävt mycket drastiska ingripanden mot Norge, en total handelsbojkott och in- och utreseförbud hade varit självklara åtgärder.

Men Norge har, till skillnad från Sverige, aktivt försökt arbeta för en fred i Mellanöstern. Oslo-
processen har visserligen inte lett till fred, men den var ett allvarligt menat försök att komma fram till en uppgörelse. Därmed kan man i alla fall säga att Norge inte har svikit vare sig palestinier eller israeler, och att de också stått upp för FN:s regler om allas mänskliga rättigheter.

Jag har lyssnat till en av de monologer som Otto Jespersen höll, och som senare har blivit omskriven. Det är möjligt att hans sätt att uttrycka sig lämnar utrymme för olika slags tolkningar, men jag kunde inte upptäcka något som var direkt opassande. Det

var en saga om djur, men den hade sannolikt inte setts som ”Politiskt korrekt” i Sverige.

Den norska debatten är däremot ytterst intressant. Den lobby som varje svensk drabbas av om man ifrågasätter om Israel verkligen är det ”heliga” landet finns visserligen även i Norge, där företrädd av Imre Hercz, men norrmännen själva tycks ha en betydligt mer avslappnad syn på verkligheten än svenskarna. Det är uppenbarligen inte tabu i Norge att kritisera Israel, här i Sverige så anbefalls munkavle på, detta beroende på nazismens brott mot judarna, något som idag främst Palestinas urinnevånare drabbas av. De blir de moderna offren för Förintelsen, en politisk skenhelighet som är närmast patetisk.

När även palestinierna ska omfattas av FN:s tal om mänskliga rättigheter talas det tyst om, eller snarare – inte alls. De verkliga judehatarna är de som inte anser att palestinier ska omfattas av detta regelverk. -> Dbl1 HD Sds AB1 Dagen SvD it

Andra om: , , , , , , , , , , ,

[tags]Otto Jespersen, Antisemitism, Norge, Humor, Debatt, Kultur, Komiker, Mänskliga rättigheter, Israel, Palestina, Skuld, Politik[/tags]

  7 comments for “Antisemitism år 2008

 1. Pingback: Chivas
 2. Gunnar
  11 december, 2008 at 09:33

  Det är en helt ny vinkel, den verkliga antisemitismen står Israels försvarare för. De är de verkliga rasisterna! Tydligt!

 3. Sara G
  11 december, 2008 at 10:02

  Man piskar upp antisemitiska stämningar genom rena skära lögner och falserier och får på så sätt gehör för sin avskyvärda politik. Konstigast är att det fortfarande går, efter sextio år!
  Men det är väl så att lögner alltid låter mera trovärdiga genom att de är så väl genomtänkta. Sanningen får som alltid i politiska sammanhang stryka på foten.

 4. Albert
  11 december, 2008 at 10:28

  Ett offensivt påstående, och granskar man det närmare så kan man konstatera att det ligger mycket i vad du säger.

 5. Malin
  11 december, 2008 at 10:54

  När jag gick i gymnasiet, och nu på högskolan, så är de enda negativa kommentarer man hör om judar helt beroende på situationen för palestinierna. De gånger som man talar om judar så är det i samband med att de återigen skjutit palestinska barn och liknande.

 6. Palestinier
  11 december, 2008 at 15:05

  Vänstervridna judiska författare har förklarat många gånger att kritiken mot Israel och sionismen är inte antisemitism
  Många rabbiner har sagt att orsaken till antisemitism är sionismen och de anser att staten Israel ska inte finnas pga den strider mot guds viljan
  Den kristna höger ser på varje kritik mot Israel som antisemitism till och med om du är ovän med Israel då är du antisemit , Att motsätta sig bosättningarna kallas för antisemitism , Att fördöma Israels behandling av palestinier kallas också som antisemitism , men människorna har skyldighet att fördöma och med detta har de skyldighet att vara antisemiter
  Israel använder antisemitism som ursäkt för att fortsätta beslagta mark och diskriminera palestinierna
  Legitim kritik mot Israel kallas för antisemitism för att rättfärdiga Israels stöld av palestinsk egendom
  Vad jag kan förstå är att alla ska hålla käften och anammar Israels fascism , rasism och mord på palestinierna

 7. Mona
  11 december, 2008 at 18:30

  Det är märkligt, det kan vara så att man helt enkelt skiter i judarna så att antisemitismen bara växer, och att man struntar i det.

Comments are closed.