Annie Lööfs Facebook-skandal


Nu har Annie Lööf börjat elda med skattepengarna, hon skänker hundra miljoner till Facebook för att bygga serverhallar i Luleå, detta trots att Facebook är värderat till trehundrafemtio miljarder kronor! 350.000.000.000.- enligt SvD. Man kan lätt konstatera att Annie Lööf struntar helt i skattebetalarna och satsar våra surt förvärvade skattepengar på multinationella storbolag som på egen hand skulle kunna finansiera – hundratals serverhallar som den som skattebetalarna nu ska stå för.

AB: ”Regeringen ger 100 miljoner kronor till Facebook. Anledningen: företaget bygger serverhallar i Luleå. – Jag som näringsminister ser det här som ett stöd till regional utveckling här i Norrbotten, säger Annie Lööf (C). 48 000 kvadratmeter stora serverhallar kommer att finnas på plats i Luleå inom tre år. Regeringen har beviljat investeringsstöd på drygt hundra miljoner kronor till Facebooks investering, meddelade näringsminister Annie Lööf vid en presskonferens i Luleå i dag Stödet till Facebooks datahallar i Luleå beviljades efter en ansökan från företagets dotterdotterföretag Pinnacle Sweden. – Jag som näringsminister ser det här som ett stöd till regional utveckling här i Norrbotten, säger Annie Lööf till TT.”

Jag måste erkänna att jag faktisk både får ont i magen och faktiskt blir lätt illamående när jag ser hur den nya näringsministern agerar med folkets pengar, det är inget annat än rent vansinne. Det måste finnas någon gräns för den borgerliga regeringens dumhet, att dra in tomt prat om regional utveckling är bara att tugga varmluft. När man grävt sig in i berget så är det klart, det genererar inget mer arbete åt bygg- och anläggningsarbetarna, nästa idé är väl att de ska ha fri elektricitet och fritt framdraget Terrabytebredband.

Jag undrar om den unga damen verkligen har diskuterat detta med Anders Borg & Co. Bränner regeringen skattepengar i den omfattning de gjort den senaste veckan så åker våra pensioner och man får stänga ett antal sjukhus. Och ett företag som är värt trehundrafemtio miljarder kronor behöver knappast samhällsstöd, vi kan möjligen bjuda dem på en eller annan jobbcoach!

it Andra om: , , , , , ab12 svt sr svd dn1 ex


27 svar till “Annie Lööfs Facebook-skandal”

 1. Alltså, i DN skriver de att det rör sig om EU pengar?
  ”Vi har EU-pengar, det regionala investeringsstödet, och Luleå ligger inom stödområde B, och då finns det möjlighet för regeringen att främja nya etableringar som i framtiden genererar mer regional utveckling som ger mer jobb och företag, säger Annie Lööf.”

  Ingen ko på isen vad jag kan se denna gång Jinge! :)

  • Det är gulligt av dig att du i vått och torrt försvarar den borgerliga regeringen, de är säkert tacksamma, men nu utgick jag ifrån den artikel som syns på bilden. Dessutom är det så att om EU-pengar tillgängliggörs för regeringen så är det lik förbannat ett jävla tilltag att pytsa iväg dessa slantar till att bygga serverhallar åt Facebook. Vi är nettobetalare till EU med över trettio miljarder per år, att vi får tillbaka några miljoner är bra, men skänker man dem till Facebook serverhallar i.s.f. att fördela pengarna till de som faktiskt behöver dem bättre så är man klent utrustad med förståndsgåvor. Och tyvärr ”AK”, försvarar man sådant så är det lika illa ställt med den som försvarar det.

   Jag kanske behöver berätta igen, för att förtydliga mig, att pengar som EU delar ut oxo är skattepengar, och eftersom vi betalar mer än andra länder så kan vi med all rätt se dem som svenska.

   Och jag tycker inte ens att det var ett bra försök AK…

   • Vad jag sett så dyker det upp på aftonbladets kommentarspår folk som så ”lägligt” försvarar investeringsstödet. Jag undrar jag! Många som har blivit ekonomer som minsann vet bättre än alla andra. Att det finns så många insatta i ekonomi och facebooks omkostnader?

    Möjligen! Men jag vill ha alla fakta på bordet innan jag gör ett ställningstagande. En serverhall drar ordentligt med ström och kostar mycket att bygga, men hundra miljoner ser jag inte som en ”symbolisk summa”. För kommuner som Luleå är det en ordentlig kaka där man måste ständigt skära i den offentliga sektorn. Facebook var ju på det klara med att starta.

    Hur jag än vrider och vänder på det hela så får jag det inte ekonomiskt att gå ihop. Annie Lööf framstår som en riktig slösare på H&M med pojkvännen Statens pengar (liknelse). En symbolisk summa skulle vara möjligen 10 miljoner. Hur mycket kostar en serverhall att bygga? 100 miljoner kronor?

    Det är trots allt inte en villa i Danderyd vi pratar om. En serverhall i blötmarkerna nära Porsön i Luleå med ordentligt med bidrag från Luleå kommun! Dessutom var allt klart för Facebook… De hade börjat bygga utan de 100 miljonerna..

    Fast det är ju klart. Vem behöver offentlig sektor? (OBS. Ironi!)

     • Inte börjat bygga…kommunen hade börjat röja upp marken. Inte nåt med serverhallarna. Spelar dock ingen roll i sak, stödet har varit med i bilden hela tiden – är alltså inget nytt nu.

      Sen kommer också stödet betalas ut efterhand, och eftersom stödet är baserat på procentsatser av den totala investeringar så borde det finnas en justering baserat på hur stor insatsen blir år för år framöver.

 2. Helt jäkla barockt! Facebook har ju själva beslutat att bygga i Luleå, betalat för marken och allt. Nog hade man kunnat ge en symbolisk summa, men 100 miljoner. Det finns många andra hål att sätta pengarna i, absolut i Norrbotten där det finns många människor med idéer och företagsamhet. Det här bekräftar bara mina misstankar i att regeringen håller storföretag om ryggen och struntar högaktningsfullt i småföretagare. Om regeringen ville stödja Norrbotten så skulle de omedelbart efter maktövertagandet 2006 börjat bygga norrbottniabanan som samtliga företagare efter kusten vill ha, inte ge ett stenrikt storföretag 100 miljoner kronor.

  Möjligen om det hade ingått i Facebooks nyetableringsplaner så hade det möjligen varit förståerligt, att om exempelvis Finland erbjudit 80 miljoner, så hade vi erbjudit 100 miljoner, för då hade det fått en nettoeffekt, som nu verkar det vara enbart ett slöseri med skattemedel och dessutom bidra med att Norrbotten får mindre stöd eftersom stenrika Facebook fått stödet..

  Annie Lööf är en ren pajas! Vi slipper nog se Centern efter 2014!

 3. Men vaffan? Det är ju inte riktigt klokt! Hur kan Annie Lööf vara så IQ-befriad så att hon släpper till skattepengar för att bygga åt Facebook? Det visar ju med all önskvärd tydlighet att regeringen struntar helt i vad folk tycker om saker och ting, de fattiga ska sättas åt maximalt, men då det handlar om att skänka pengar till multimiljardföretag så går det utmärkt. Men ve den jobbare som slitit ut ryggen, då är det arbetslinjen som gäller hela vägen ända fram till kyrkogården. Fy fan!

 4. På Aftonbladet försvaras tilltaget med ursäkter som att det är en skit summa mot vad Facebook betalar och vad vi kommer att tjäna.

  Skattepengar ska inte gå till privata företag, det har våran regering klart och tydligt deklarerat. Klarar man sig inte så får man lägga ner, vilket många företag har fått göra i krisens tid. Varför kunde inte regeringen rädda något av dom företagen med våra skattepengar?

  Om det nu är en skitsumma mot vad Facebook investerar så finns det absolut ingen behov av några ”stödpengar”.
  Varför kasta bort pengar till någon som klarar sig själv?
  Ge pengarna till Kalles Grill i stället.

  Klarar inte Facebook av att investera, bygga och etablera sig utan betalt från oss skattebetalare så är det bara att låta bli. Precis som att SAAB får lägga ner. Många företag har fått lägga ner eller åtminstonde skära ner och avstå investeringar.
  Det har kostat Sverige många många många jobb.
  Vore det inte lämpligt att rädda dom jobben också, med skattepengar??

  Privata företag får använda sina egna pengar om dom vill tjäna pengar.
  Det borde Facebook känna till så amerikanska som dom är.

  Vad är Facebook, mer än lekstuga för arbetslösa, socialbidragstagare och dom som hellre surfar än jobbar på betald arbetstid.

 5. Tragiskt om det e på detta vis. De där 100 miljonerna skulle göra långt större nytta i t ex investeringar för fritidsgårdar. Som det är nu tar Svenska kyrkan mer eller mindre över den rollen. och när jag kör pannkakskyrkan(där jag o kompisarna serverar gratis pannkakor) inser jag hur många 15-17 åringar som rastlöst promenerar omkring i stan. Vart ska de hålla hus? Vart ska de kunna träffas?

  Och jag har stora förhoppningar på att Annie Lööf ska kunna rädda det sjunkande skeppet C. Ska erkänna att jag i mina två första val (parlamentsvalet och i det senaste riksdagsvalet) röstat på C. Men det var mer pga av ideologin… Dock är jag osäker på vad jag ska rösta på till nästa val. C vandrar alltför mycket åt Höger för att jag ska gilla läget. jag hoppas att partierna kan bli än mer öppna och berätta mer tydligt vad de vill i olika frågor. Tycker sånt inte får tillräckligt med utrymme i debatten.

  • Ja verkligen nytta på våra fritidsgårdar…

   Å ena sidan var dessa pengar inte alls avgörande för Facebook, men å andra sidan säger de ju att en anledning till deras beslut var ett bra och engagerat företagsklimat. Dessa pengar, och säkert en del genvägar med avseende på bygglov etc gjorde säkert en hel till deras beslut.

   Och pengarna får vi tillbaka många gånger om.

   Bättre ge dessa pengar (I EFTERHAND) för att vara säker på att investeringen kommer oss till gagn än att snåla och se investeringen hamna i Norge/Finland eller nån annanstans. Pengarna ska alltså betalas ut i efterhand vilket gör insatsen ganska riskfri.

 6. skänka pengar till företag som bär sig och går med sjuklig vinst det kan regeringen och EU göra, men när SAAB som inte går lika bra ber om en krona då blir det tveksamheter…

 7. En kul/intressant tweet. ;)

  ”Undrar vilka lik i garderoben Annie Lööf försöker bli av med genom att pröjsa 100 miljoner till facebook.”

 8. Kanske det entusiastiska socialdemokratiska kommunalrådets släktingar? Lyssna på Ekot!

 9. Tja, vad väntar man sig när man sätter nån som aldrig haft ett riktigt arbete på att bestämma om pengar.

 10. Alliansen(/och eller EU?) ger 100 miljoner i BIDRAG av våra skattepengar till Facebook???
  Hur många jobb ger det? Vad kostar varje jobb denna gång?
  Hur många händer inom omsorgerna hade dessa pengar räckt till?
  Det är konstigt att våra skattepengar aldrig räcker till de som har det sämst i samhället men till rika och till företag räcker de alltid…
  Hur förklarar statsminster Reinfeldt och finansminister Borg detta?
  Och ska man tolka Reinfeldts försvar av Billströms och Tolgfors ”bostadsbidragsfusk”
  så att han även menar att Juholt ” inte gjort något fel utan bara följt reglerna”?
  Hade vår statsminister haft lite mer stake så hade han gått ut och sagt att Juholt inte gjort något fel utan bara följde reglerna när mediadrevet mot Juholt pågick.
  Men det gjorde han inte.

 11. Saxat från Norska Aftenposten: ”Facebook «liker» Sverige
  Norge tapte nok en IT-storfisk. – Politikerne burde lære av Sverige, sier Maria Angell-Dupont i IKT Norge”
  Tydligen kan någon lära sig lite från Norge!

  • Jag vet inte vad lax kostar på ICA, men att pröjsa 100 000 000 för 30-50 fasta jobb är väl magstarkt för mig… Vi har inga oljefonder att ta av..

 12. Men, det här ligger ju precis i linje med vad (m)ånga så kallat (f)olkliga (c)entral (k)apitalister lovat redan inför valet de kom till makten vid, dvs att de skulle ta från de fattiga och ge till de rika. De gör ju bara vad de lovat. Inget att förvånas över, eller man kanske istället skulle förvånas över att någon i den politiska världen håller ord?

  Det läskiga är ju att så många röstat på den nuvarande ledningen när det redan var klart hur de skulle agera. Säger det något om den empatiska och sociokulturella nivån på många av de svenska rösträttsberättigade medborgarna? Minns uttrycket ”Die Dumme Schweden”…

 13. … påminner lite om det där rip-off tricket på 90-talet med att dra igång callcenters i avfolkningsbygder och kvittera ut lokaliseringsstöd av kommunerna och sedan droppa när pengarna var incashade.

  Jag tror f.ö. att vi kommer få se många pärlor från den här tjejen, hon har potential att kunna bli smått legendarisk.

 14. Nu tycker jag att ni är lite småaktiga. För dessa 100 miljoner fick ju Annie Lööf stå och glänsa tillsammans med Luleås kommunalråd Karl Petersen, och fick dela lite av den internationella uppmärksamhet som projektet åtnjuter.
  Det kan ju naturligtvis inte mäta sig med när hannes föregångare, som nytillträdd minister, åkte till USA och utnämnde sig till rymdminister. Visserligen åkte hon ju hem innan Fuglesang kom iväg, men titeln som rymdminister kan ingen ta ifrån henne.