Anfall mot Libyen?

Idag ska ett antal länders representanter träffas i Paris för att diskutera vad man ska göra åt det faktum att Gaddafi använder stridflyg mot sitt eget folk. Personligen har jag inga som helst problem med att omvärlden hjälper till att stoppa detta vansinne. Sätter man in stridsflygplan mot egna medborgare som vill avsätta diktatorn och införa demokrati så är man helt enkelt sjuk, ett sinnessjukt beteende.

Vi som följde Gaddafis tal på al Jazeera för någon vecka sedan behöver inte tvivla, han gjorde ett intryck av att vara påverkad av narkotika, han beskyllde de protesterande ungdomarna för att – ha fått narkotika av al Qaida för att de skulle protestera, sedan beordrade han dit stridsflygplan. En sådan galning måste bort, och det givetvis så fort som möjligt. Men det är knappast en okomplicerad sak, och då tänker jag inte i första hand på hur man ska bli av med karlen. Problemet är att USA är så nedsolkat av sin egen historia, i bland annat Irak så uppfann man historier om massförstörelsevapen och till och med hävdade man att Saddam Hussein letade efter en säljare av uran för att kunna tillverka kärnvapen.

Praktiskt taget allt var lögn, så när nu USA ska medverka i agerandet mot Gaddafi så är vi många som med viss rätt oroar oss över landets motiv. Personligen så tror jag att USA kommer att vara relativt passiva och istället låta Frankrike, något arabland och några andra Natoländer vara de som står för aktionerna mot Libyens ledare. Bill Clinton skickade kryssningsrobotar mot Gaddafi, men det enda de lyckades med var att döda delar av hans familj och ett antal anställda.

Nu rapporterar alla nyhetsbyråer att de militära anfallen mot civilpersoner fortsätter i oförminskad styrka i Libyen trots att Gaddafi igår hävdade att man skulle införa en ensidig eld upphör. al Jazeera uppger att jetplan flyger över Benghazi samtidigt som det skjuter mot civilpersoner, och Reuters rapporterar att militären nu tränger tillbaka frihetskämparna in i staden.

Reuters: Libyan rebels say they retreating back towards Benghazi under attack from Gaddafi forces – Reuters witness. (Twitter Flash) Personal från Reuters ska således vara vittnen till detta.

Det finns skäl att anta att de kommande flyganfallen kommer att rikta sig mot diktatorn personligen, om man nu vet var han är någonstans. Andra mål är givetvis flygfält och militärbaser. Under alla omständigheter kommer oskyldiga människor skadas och dödas, och risken är uppenbar att det blir många. Som pacifist har jag givetvis svårt att acceptera krig, oavsett var de inträffar. Samtidigt så inser jag att Gaddafi måste inkapaciteras, och det så fort som möjligt.

Denna lördag kommer att bli trist oavsett hur det går.

it , , , , , , , , , ab123 svd123 dn123 ex12 gp svt1

  31 comments for “Anfall mot Libyen?

Comments are closed.