Alliansen skyddar läkarkåren

Det är väl knappast någon som undrar över på vilken sida regeringen står, det syns i alla reformer de inför, i allt tal om utanförskap, arbetslinjen och nu det senaste – Man ska inte längre kunna få misskötsamma eller olämpliga läkare prickade.

AB: ”Hägglund vill ändra lagen – ingen läkare ska granskas enskilt. Ansvarsnämnden prickade 207 läkare och 33 sjuksköterskor i fjol. Men nu vill socialminister Göran Hägglund stoppa nämndens granskningar. – Det är ett horribelt hot mot rättssäkerheten, säger generaldirektören Aud Sjökvist. Regeringens lagförslag som väntas gå igenom den 15 juni flyttar granskningen av sjukvårdspersonal från Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) till Socialstyrelsen.”

Regeringen planerar att lägga ner HSAN, Hälsa och Sjukvårdens ansvarsnämnd, den myndighet som har som arbetsuppgift att granska att sjukvården hela tiden arbetar för patienternas bästa. En myndighet där var och en kan anmäla sådant som vederbörande anser vara felbehandling, eller bara ringa till om man vill höra om ens nya doktor är prickad av ansvarsnämnden, och i så fall varför.

Så kan vi ju inte ha det i Sverige, här måste läkarkåren få vara fri från anmälningar, vad skulle ske annars? Var och en kanske skulle okynnesanmäla sin doktor? Så kan vi ju inte ha det menar nog Göran Hägglund.

Själv har jag kollat ett par av de läkare jag haft med att göra, liksom en ny tandläkare. Men det kommer att bli omöjligt med det nya systemet eftersom Socialstyrelsen, som ska ha ansvaret om/när HSAN läggs ner, endast kommer ta upp några få av alla de ärenden som HSAN idag utreder. Tanken bakom det hela har jag inte lyckats förstå trots att jag läst en hel del i ärendet, mitt raljanta tonläge ovan har goda grunder. Högerregeringen håller på att bygga ett nytt samhälle, och det är bråttom innan de rödgröna får makten tillbaka.

i Tags: , , , , , , ab1234 dn12 svd1 t

  12 comments for “Alliansen skyddar läkarkåren

 1. Gripen
  25 maj, 2010 at 22:15

  Tillsammans med den ny lagförslaget om kredit uplyssningar som Ask har presenterat och Björklunds halv lön för ungdomar så måste man undra vilka klappträn röstar på dessa personer och partier.

 2. Röde orm
  25 maj, 2010 at 22:23

  Förstår mig inte på det här, ska man inte få veta om man har en kompetent läkare eller?. Det får mig att tänka på den där läkaren som jobbat i Norge och har fått massor med anmälningar mot sig, som nu jobbar i Sverige.

  • 25 maj, 2010 at 22:31

   Nej man kommer inte ha samma möjlighet. Idag kan du ringa HSAN och fråga om din doktor prickats eller varnats, dessutom kan du beställa kopior på de utredningar som ligger till grund för anmälningarna mot din doktor. Det betyder förstås att du kan kolla om din läkare är en klant, eller har missat grovt och uppvisat ett beteende som tyder på att vederbörande har glömt vad hon/han lärde sig under utbildningen.

   Den möjligheten kommer att begränsas kraftigt, inte ens om du anmäler att din doktor amputerade fel ben på dig så kan du vara säker på att Socialstyrelsen tar upp ärendet, något överdrivet kanske, men i princip så är det så. Och eftersom färre läkare och sjuksköterskor utreds så kommer det att bli väsentligt svårare att veta om det är en idiot i sjukvårdsuniform med stetoskop.

   Jag tror att man räknar med att endast 10-15 procent av alla anmälningar kommer leda till en utredning. De flesta läggs bara åt sidan direkt.

   Det handlar med andra ord om ett extremt dåligt förslag från regeringens sida.

 3. Staffan
  25 maj, 2010 at 22:32

  1) Läs kommentarsreglerna!
  2) Tror du att jag är okunnig så tror du även på tomten!

  / Jinge

 4. Staffan
  25 maj, 2010 at 22:48

  1) Mitt inlägg igen – ledsen för att mailadressen blev felaktigt ifylld (antar att det var den kommentarsregeln jag bröt mot)!
  Om det inte var den, får du gärna peka ut vad som bröt mot reglerna.
  2) Hm, jag undanber mig antaganden om min religiositet!

  Läs på innan (och inte bara på aftonbladet).
  HSANs verksamhet ska flyttas till socialstyrelsen – inte upphöra! Var någonstans står det att man inte längre ska kunna få enskilda läkare prickade?
  Får jag för övrigt fråga vad du hittade när du ‘kollade upp’ dina läkare?
  Visste du att det i princip är omöjligt för en läkare att gå hela sitt yrkesverksamma liv utan att bli anmäld någon gång (givet att man träffar patienter). För opererande specialiteter är det ännu större risk. Till skillnad från många andra yrken finns det inte alltid något färdigt facit eller färdig instruktion för varje enskild patient för läkaren att uppsöka. Människor ser inte likadana ut – och i gränslandet kommer det alltid att ske misstag som i efterhand av lekmannen kan uppfattas som självklara.
  Och nej, jag är inte själv läkare…

  • 26 maj, 2010 at 04:33

   Jag har aldrig antagit någonting om din religion, men du själv antar en massa saker helt utan grund. Det ser hemskt illa ut och och ger intryck av att vara lätt infantilt.

   Till att börja med så antar du att mina kunskaper kommer från Aftonbladet, och så rekommenderar du mig att läsa på. Ok, barnligt men jag vet inte hur gammal du är. Ser man till din mailadress så är den lite prepubertal så jag ska bemöda mig om att svara lättläst.

   1) Min hjärtdoktor som arbetat som specialist i över trettio år har aldrig blivit anmäld.

   2) En tilltänkt tandläkare hade prickats tre gånger pga oskickligt beteende, hon blev aldrig min tandläkare.

   3) Jag har läst ett antal anmälningar och fällningar mot läkare.

   4) Jag har läst HSANS remissyttrande angående flytten av delar av verkskamheten till Socialstyrelsen, jag har läst den i sin helhet. Det gjorde jag för ett halvår sedan. Du och andra kan läsa en sammanfattning av synpunkterna här:
   http://www.hsan.se/dokument/HSANs_synpunkter_pa_det_sk_systemskiftet.pdf

   5) Jag har oxo läst yttrandet över patientsäkerhetsutredningen som du kan hitta här: http://www.hsan.se/dokument/HSANs_remissvar_Patientsakerhetsutredningen.pdf

   6) Jag har talat med deras generaldirektör om saken, en kvinna som heter Aud Sjökvist, orsaken var att jag funderade på att skriva om denna katastrof redan för ett drygt halvår sedan, men jag insåg snabbt att det skulle bli 3-4000 ord, något som klart överskrider bloggformatet så jag avstod.

   7) Orsaken till att jag är så välinformerad, bortsett från mitt intresse, är att jag har en f.d. arbetskamrat som arbetat på HSAN i ett antal år, plus det faktum att jag själv tillhör den skara som de senaste tolv åren varit högkonsument av sjukvård i perioder.

   Det är möjligt att läkare blir anmälda under sin karriär, men det är inte vanligt att läkare prickas eller blir fällda. Dessvärre så tror jag att man kan konstatera att oskickliga läkare, eller läkare som brister i ansvar, kanske har egna missbruksproblem etc, ofta kan hålla på i rätt många år utan att fällas/prickas.

   Och nej jag tror inte att du är läkare, ditt sätt att resonera indikerar oppositionell tonåring som glatt kastar ur sig Ad hominem-anklagelser, kanske handlar det om något slags opposition mot vuxenvärlden?

   Eller så är det bara ett, om än infantilt, sätt att försöka försvara ett av den sittande regeringens många misslyckanden. Oaktat vilket så gillar jag definitivt inte att bli anklagad för att bara hämta mina kunskaper från Aftonbladet, därför kommer du inte få kommentera mer på den här bloggen, i alla fall inte med mindre än att du helt avstår från Ad hominem eller Guilt by association-anklagelser.

   Kallar man sig ”Mr Big”, eller vad det nu var, i e-postadressen så signalerar det en lägre grad av mognad.

   • Staffan
    26 maj, 2010 at 11:32

    Jag har inte läst din blogg tidigare, och av uttryck som ’Man ska inte längre kunna få misskötsamma eller olämpliga läkare prickade.’ i din post fick iallafall jag intrycket att du (liksom många andra bloggare) enbart har läst Aftonbladets ’artikel’ – därav min ingress. Tacksam för att du i ditt svar till mig faktiskt redovisar att du läst remiss-svaret från HSAN (som naturligtvis är part i målet).
    Du skriver att jag antar en massa saker om dig. Bortsett från mitt (uppenbarligen felaktiga, vilket jag ber om ursäkt för) antagande att du bara hade läst aftonbladets artikel tycker jag inte mitt inlägg är värt att bemötas med idel insinuationer om bristande mognad (på gränsen till personangrepp)!
    Ang HSAN är det intressant att vänsterdebattörer så ivrigt argumenterar för att få ett anmälningssystem som mer liknar det amerikanska, där stämningshotet dominerar så till den grad att man nästan undantagslöst överbehandlar patienter med exvis skenande sjukvårdskostnader och multiresistenta bakterier som följder…

 5. Martin
  25 maj, 2010 at 23:45

  Alltså, nu tror jag bestämt KD, övriga borgare också förvisso, missförstått vad ordet rättsäkerhet betyder. Upplysningsvis kan jag säga att det är inte till för att man skall undgå rättvisan. Det handlar inte om att misstänkta filurer inte får utredas. En SAOL till Göran kanske, så sådana här misstag inte sker lika ofta.

 6. 26 maj, 2010 at 01:42

  Har en vag känsla av att det här också har med läkemedelsjättarnas önskemål att göra. De vill ju inte att läkare, som förskriver deras preparat alldeles för rundhänt, ska prickas.
  Alliansen har vidtagit väldigt många åtgärder som passar dessa bolag som handen i handsken. Därför undrar såååå hur mycket dessa bolag ger i bidrag till Alliansens partier.

 7. 26 maj, 2010 at 08:16

  Men detta är ju inget nytt- redan i mitten av 2000-talet, innan den borgerliga regeringen tog över skyddades läkarna av den dåvarande regeringen. Trots ett flertal anmälningar för både sexuella trakasserier samt andra anmälningar lät man en europeisk läkare ha praktik i Sverige samt jobba utan f-skattsedel. Socialstyrelsen brydde sig inte om anmälningarna som droppade in.Han blev utkastad från Tyskland men fick ha sin verksamhet i Sverige.

 8. Sara G
  26 maj, 2010 at 08:18

  Min son fick en pencillinchock och hamnade på akuten – men döm om min förvåning – läkaren var asfull!
  Jag var ung och auktoritetsbunden och sa inget för sonen fick trots allt adekvat vård och blev snart bra.

  För ett par år sedan så fick jag njursten och det gör obeskrivligt ont. Läkaren på det privata sjukhuset gav mig fem stolpiller och sa att stenen skulle spricka av sig själv så småningom. Något som den gjorde – efter fem veckor… Jag fick ingen hjälp under tiden men led nog värre än Jesus på korset…
  Jag anmälde läkaren till Ansvarsnämden – med det blev ingen åtgärd.
  Han hade massor med ursäkter som man beaktade.
  För det var svårt redan då att få en läkare prickad.
  Nu blir det såvitt jag vet helt omöjligt.
  Men höginkomsttagare med lång utbildning är skyddade, eftersom de tillhör den klass Alliansen vill identifierar sig med.
  Trots vissas doktorsgrad som man helt sonika köpt och lagt till sin CV…

 9. 26 maj, 2010 at 22:38

  Vad att vänta i privatiseringarnas spår. Privat företagsamhet är helig och bör inte synas i sömmarna. Då kan man ju upptäcka misstag, fiffel och båg (vilket ju redan skett i stor utsträckning) så det gäller att lagstifta bort dessa möjligheter så fort som möjligt.

Comments are closed.