Alla rykten om Zlatan

Att en världsspelare som Zlatan Ibrahimovic blir omskriven är egentligen inget märkligt, det vore nog mer konstigt om inte tidningarna skrev något om honom alls annat än när han gjort mål. Att han sedan bojkottar Aftonbladet har jag full förståelse för, den tidningen har lyckats med bedriften att kränka honom på ett lika taffligt som obefogat sätt.

AB: ”Sedan tidigare är det känt att FC Barcelona kräver omkring 50 miljoner euro för svensken. Han har sedan ligaavslutningen kopplats ihop med en rad klubbar, exempelvis Chelsea, Manchester City, Manchester United, Juventus och Real Madrid. Sport poängterar också att det det var märkligt att Barcelonas sportchef Txiki Begiristain i samband med presentationen av David Villa sa att tränaren Pep Guaridiola ”bara vill ha lyckliga spelare i laget. ””

Där insinuerar man indirekt att Zlatan inte skulle vara lycklig i FC Barcelona, och det är visserligen möjligt men han blir ännu mindre lycklig av att Aftonbladet distribuerar rykten som påstår att han har ett förhållande med en lagkamrat. De flesta skulle bli rejält förbannade på en kvällstidning som känner sig manade att skriva om den sortens påståenden, men artikeln är borttagen från tidningens webbplats. Man insåg förhoppningsvis att den inte höll måttet.

Annars börjar även jag fundera på om inte Zlatan bör överväga att lämna klubben, nu talar man om Milan, en klubb som ägs av Silvio Berlusconi. Han har säkerligen råd att investera de 50 miljoner Euro som Barcelona vill ha för Zlatan, frågan är om Zlatan kan tänka sig Berlusconi som klubbägare. Visserligen sägs inte pengar lukta, men finns det minsta tecken på att sedelbuntarna luktar Berlusconi så skulle nog de flesta dra öronen åt sig och sätta en klädnypa i luktorganet.

Zlatan lär ha sagt att det behövs tio Zlatan till för att Sverige ska vinna ett VM, och att det aldrig kommer att hända. Det tror inte jag heller, men ser man till det uppväxande släktet i allsvenskan just nu så finns det en hel bunt med unga löften, inspirerade av bland andra Zlatan, som nu visar framfötterna. Bara det faktum att en 17-åring gör två mål för Malmö i gårdagens match mot Brommapojkarna visar att det är mycket som rör sig just nu, och BP:s reducering till 2-1 gjordes av en 18-åring.

Samtidigt har Zlatan sagt i någon intervju att han tappat motivation till den grad att han till och med skulle kunna tänka sig att sluta med fotbollen redan nu. Det tror jag är ett uttryck av tillfällig svartsyn, och därmed inget som fotbollsfansen behöver oroa sig över. Möjligen skulle kvällspressen dra ner lite på spridandet av alla rykten hit och dit, jag tror att det känns som en extra belastning för vår världsstjärna i nuläget.

i Tags: , , , , , , , ab123 ex1 svd1 dn t

  13 comments for “Alla rykten om Zlatan

 1. Äkta Svensk suporter
  25 maj, 2010 at 11:02

  Zlatan är den enda sanna Gurun inom svensk fotboll! Tror han drar till Man City som sommarens dyraste värvning för den sanslösa utmaningen skull, återföreningen med Mancini, men framförallt för att agera mentor åt Sveriges nästa stora stjärna, Gudetti,

  • 25 maj, 2010 at 11:05

   Kan bli så.

 2. Bosse
  25 maj, 2010 at 12:22

  Zlatan hade väl enligt uppgift sagt att det skulle behövas elva Zlatan i laget för att Sverige skulle ha chans på medalj i ett VM eller EM. Nåväl jag tar det uttalandet med en rejäl nypa salt eftersom jag för det första har utomordentligt dåligt förtroende för media som sanningsbärare. För det andra vore det direkt korkat av Zlatan att säga så om han har några som helst planer på att någonsin återkomma i landslagssammanhang.

  Men om vi nu antar att Zlatan faktiskt sagt just så och att inte orden lagts i hans mun av sensationslystna journalister så tror jag nog som så att ett lag bestående av elva Zlatan skulle vara totalt chanslöst att vinna något öht. Orsaken är att det för det allra mesta inte är storstjärnorna som vinner matcher och turneringar utan just laget. Ett lag måste till stor del bestå av spelare som kan underordna sig laget och har råd med högst två spelare av Zlatans typ. I ett lag med elva Zlatan skulle förmodligen spelarna börja slåss inbördes istället för att tillsammans kämpa ner motståndarna.

  VM-laget 1994 tog VM-brons och de gjorde det mycket tack vare att stjärnorna i det laget (Dahlin, Brolin t.ex) hade förmågan att underordna sig laget, de lät laget bli större än egot helt enkelt. Ett lag med elva Thomas Brolin skulle funka, han var trots sin stjärnglans alltid en spelare som backade upp och gjorde sina medspelare bra. Zlatan är också en duktig fotbollsspelare, men han backar inte upp sina medspelare på samma vis som Brolin utan är istället beroende av just riktigt duktiga medspelare som backar upp honom. I hans fall är faktiskt egot större än laget.

  • 25 maj, 2010 at 13:04

   Men om vi nu antar att Zlatan faktiskt sagt just så och att inte orden lagts i hans mun av sensationslystna journalister

   Han menar givetvis inte elva forwards, men han menar att kvaliteten måste vara elva verkliga toppspelare, och det är utan tvekan helt korrekt.

   • Bosse
    25 maj, 2010 at 13:47

    Nja forwards, mittfältare eller what ever, jag tror inte det är helt avgörande utan om spelaren ifråga är en lagspelare eller ej. Brolin var liksom Zlatan forward/mittfältare men ändå en helt annan typ av spelare. Det är möjligt att Zlatan menade just elva toppspelare men oftast stirrar vi oss blinda på just storstjärnor och toppspelare och inbillar oss att ett gäng sådana är lösningen på problemen, vilket det oftast inte är. Det är bara att se på nyligen avslutade hockey-VM där ett gäng unga hungriga lagspelare totalt manöverade ut de ryska storstjärnorna som vi andra såg som nästan oslagbara i början av turneringen.

    Grekland vann EM 2004! Var deras lag fyllt med storspelare? Nej definitivt inte. Danmarks seger 1992 är ett annat exempel på att laget med de individuellt största stjärnorna ganska ofta kommer till korta mot mer motiverade lag med överlägsen laganda. Om jag tänker tillbaka på alla större fotbollsmästerskap jag upplevt och gör tankeexperimentet att det vinnande laget skulle saknat sin största stjärna så finner jag bara ett tillfälle där jag tror att laget ifråga i så fall skulle misslyckats. VM 1986 i Mexico där Diego Maradona betydde mer för sitt lag än någon enskild spelare har gjort någonsin, men han är också undantaget som bekräftar regeln att storstjärnor visserligen är bra att ha men lyckas man inte bygga ett lag av dem är deras medverkan meningslös.

   • Isa
    25 maj, 2010 at 17:20

    Tror nog att han skämtade och man behöver nog kanske inte 11 världsklass spelare för att vinna Vm/EM. Kolla in Grekland, de hade väl inte en enda som spelade i de absolut bästa klubbarna.

 3. 25 maj, 2010 at 12:39

  Zlatan behövs i landslaget, hans statistik talar för det. Uppenbarligen behövs han också för kvällsblaskorna, finns det någon svensk idrottare som har figurerat så mycket i media? På tal om Guidetti, en stor talang som verkligen skulle behöva en mentor, som Äkta svensk supporter skriver, hans svada banar väg för en ”karriär” som kvällstidningsstoff.

 4. bosse
  25 maj, 2010 at 14:49

  Zlatan kommer inte gå till city.. zlatan vill vinna champions league..city spelar inte i champions league nästa år och frågan är väl om dom ens gör det nästa år…s sen att zlatan skulle gå till city för att agera mentor åt guidetti det tror du väl inte ens själv på? inte direkt zlatans stil.. han kunde nog inte bry sig mindre… zlatan blir förmodligen kvar i barcelona!

 5. bosse
  25 maj, 2010 at 19:20

  Jag gillar zlatan som fasen …men jag håller med marcus birrro till 100% angående zlatan och landslaget!

  http://blogg.expressen.se/birro/entry.jsp?messid=600192

  mycket läsvärt

  • Bosse
   25 maj, 2010 at 20:44

   Mycket bra blogginlägg av Birro. Det är ungefär så jag ser på saken också.

   • bosse
    25 maj, 2010 at 22:35

    ser att vi har samma användarnamn Bosse.. hädanefter kallar jag mig för Bosse B så folk kan skilja oss åt ;)

    • 25 maj, 2010 at 22:35

     Bosse Bus? :-P

 6. Galaxa
  27 maj, 2010 at 16:21

  Jag hoppas att Zlatan INTE lämnar FCB! Vi behöver honom där. Det får väl se till att han blir lycklig då, om han inte är det.

Comments are closed.