Alla ljuger om FRA-lagen


Det är uppenbart att valrörelsen för valet 2010 redan har börjat. Valfläsket står som spön i backen och våra folkvalda politiker gör vad de kan för att slippa frågor om FRA-lagen.

Det är inte helt lätt dock, möjligen kommer Almedalsveckan att innebära att fokus sätts ännu mer på politikernas agerande, och inte minst – deras lögner. Jan Björklund chattade med Aftonbladets läsare och fick givetvis frågor om FRA-lagen. Nedan en Mikael som frågar.

AB/Chatt: “Mikael – säger: Vad krävs för att du ska ändra dig i angående Orwell/FRA-lagen?

Jan Björklund säger: Jag anser att Sverige måste ha en underrättelsetjänst. Jag står fast vid detta beslut.”

Svaret är problematiskt ur flera aspekter. Jag har aldrig hört någon ifrågasätta att vi behöver en underrättelsetjänst. Men genom att svara på en helt annan fråga än den han fick så riktas fokus åt ett helt annat håll. Vår militära underrättelsetjänst kallas MUST. Vi har dessutom en polisiär del som sköter för-
fattningsskyddet och den rena brottsligheten i samband med det, och det är som bekant SÄPO. Men Björklunds svar ger vid handen att om inte FRA-lagen togs så skulle vi inte ha någon underrättelsetjänst. Jag undrar vad personalen på MUST gillar en så dramatisk degradering.

Det handlar istället om en tafflig lögn, en lögn som visar på hur mycket han underskattar dem som valt honom. Politiker tycks anse att valmanskåren är en skock idioter, och med tanke på utfallet i valet så kanske det är dags att bita i det sura äpplet för dem som röstade på högerpartierna.

Håkan Syrén ljög han också. Han intervjuades av TV4 och jag skrev om saken tidigare idag.

ÖB/TV4: ”Vi måste ha FRA-lagen för att skydda våra soldater i Afghanistan” (fritt citerat)

Det finns ingenting som hindrar att FRA åker till Afghanistan och spionerar, där gäller inte FRA-lagen så ur det perspektivet så är den ett

FRA-lagen, Spioneri

bomskott. Det handlar återigen om att vilseleda en skock dumma får, och de dumma fåren det är vi andra, vi som inte är politiker.

Jan Guillou skriver för ovanlighetens skull en artikel som man inte måste betala för att läsa. Han sammanfattar dessa charader i en mening, en fråga som antagligen inte kommer besvaras.

Guillou/AB: “Om politikerna försvarar sin massavlyssning med argument de inte ens själva tror på, vad har de då för verkliga argument?”

Var och en borde skrämmas av frågans svar, eller snarare frånvaron av svar. Dessutom kan vi konstatera att valkampanjen börjat för valet 2010. Överbudspolitiken överträffar tidigare rekord, beskeden har aldrig varit så få som nu.

Jag om ÖB Björklund-chatt Guillou SvD1 i t

Andra om: , , , , , , , , , ,

[tags]Maud Olofsson, Jan Björklund, Håkan Syrén, FRA-lagen, Lögner, Bluff, Dribbel, Jan Guillou, Högerregeringen, Val 2010, Politik[/tags]


12 svar till “Alla ljuger om FRA-lagen”

 1. Apropå SÄPO och MUST så fälldes det ett mycket märkligt uttalande under riksdagsdebatten dagen innan beslutet, tisdagen den 17 juni. Ifall jag minns rätt så var det innan 16.00, innan partiernas gruppmöten, där nej-sägarna fick pisk.

  Det var i debatten mellan (s)/(v) och (fp/m)’s presentanter där den borgerlige ledamoten svarade på en fråga varför SÄPO och MUST inte var tillräckliga för att garantera landets säkerhet, och svaret från regeringen var att de inte hade förtroende för SÄPO eller MUST. Jag tror det var Allan från (fp) som gjorde detta märkliga uttalande.

  Tala om att jag blev förvånad. Ett demokratiskt land som Sverige där regeringen förklarar att de inte har förtroende för sina säkerhetstjänster, OTROLIGT.

  Märkligt att ingen har reagerat på detta. Kanske var bara jag som lyssnade ”för” nogrannt.

  Hur som helst så skall detta finnas dokumenterar och inspelat på Riksdagens Webb-TV.

  Kan ingen grävande journalist gräva i det här och kanske göra något av det?

  Det förklarar väl varför regeringen vill ha FRA-lagen. De har i denna själva gett sig frisedel och direktkommando över FRA.

  Någon får gärna rätta mig ifall jag har fel.

  Vi människor är inte perfekta, så det finns inga perfekta ledare, och ingen perfekt regering.

  Oavsett hur goda intentioner man har med FRA-lagen så kommer denna enorma makt att korrumpera omdömet hos dem, och därmed de goda intentionerna. Därför skall FRA-lagen hamna där den hör hemma, i historiens papperskorg.

 2. Vi gräsrötter behandlas som dumma barn. (Bort)förklaringarna blir allt mer pinsamma.

  Nu väntar jag på någon freudiansk felsägning, så att vi får reda på den verkliga anledningen till FRA-lagen.

  Så trevligt att man kan läsa Jan Guillous artiklar igen. Undrar om han fortfarande tycker att bloggar är ointressanta.

 3. Sossarna vill nu förhandla med alliansen om FRA. Kan vi gissa att det blir alternativ ”3” som lanseras. Minns nån kärnkraftsomrösingen? Då Sossarna insåg att folket skulle rösta nej så lanserade man ”nja”, och kärnkraften har vi ännu kvar! Så blir det även denna gång och FRA-lagen är här för att stanna. Alliansen saknar rutin och nu får grabbarna och damerna i oppostionen som vet hur man manipuler svenskarna gå in och göra jobbet. Vissa saker förändras aldrig!

 4. Argumenten kan ha en viss sanningshalt – om man sätter dem i rätt sammanhang.

  Nyckeln är att inse att FRA redan idag avlyssnar civil trafik som går via satellit, radiolänk och mobilnät.

  Sveriges underrättelsetjänster är beroende av byteshandel med andra länder (t.ex. för att få information om läget i Afghanistan) och informationen man har att byta bort handlar förmodligen om de egna medborgarna.

  Med så obekväma och svårsålda bevekelsegrunder är det inte så konstigt om politikerna föredrar skenargument och missuppfattningar.

 5. Det ar for manga spon i baken pa bloggen nu jinge ! Variera spraket for tusan hakar !

 6. Jag börjar tyvärr tröttna på allt om FRA. Men annars är inlägget bra, även om man har läst liknande ungefär 10-20 gånger senaste veckan.

 7. Arebir: det minns sossarna fortfarande, det är därför vi bara får folkomrösta om sånt som de TROR att de ska få igenom. Men frågan är om vi någonsin får det under en sosseregering igen sedan vi röstade fel om EMU: s sista steg?

 8. Det enklaste vore att ta hem våra pojkar från Afghanistan, eftersom vi inte borde ha något med fasciststaten USA och deras koloniala oljekrig att göra.
  Vår liering med USA skapar bara mer terrorism, inget tu tal om saken.

 9. Varenda svenskmuslim i Sverige känner sig träffade vad det gäller FRA-lagen! Vissa kan t o m börja känna hat mot den svenska staten, de känner sig förföljda och diskriminerade, och då får FRA-lagen en motsatt effekt! Regeringen borde istället förstärka tilliten och ansvaret som nysvenskar (ink mig)känner redan för Sverige. Just nu är de helt fel ute!!! Det är väl inte så jävla svårt att inse? Har de sågspån mellan öronen?? Bushstyle??

 10. Nicklas E: Du har helt rätt. Men jag syftar inte på att det skulle bli en folkomröstning om FRA. Vad sossarna gör är att bearbeta lagen så att den för allmänheten kommer att framstå som ett növändigt ont. Fast i praktiken kommer inget att förändras och vi kommer att få leva med FRA:s massavlyssning. Beträffande EMU valet – Bildt var den som gick ut och lovade en omröstning i frågan. Sossarna fick ärva löftet och resultatet vet vi. Slutsatsen vi kan dra är att även Alliansens mer ”framstående strateger” har en del att lära av sossarna.

 11. #10 Arebir – Jo S har alltid varit duktiga på att låta oppositionen göra de obekväma sakerna som de själva inte vill göra. En borgerlig regering har väl aldrig blivit omvald någonsin i Sverige?

  Ibland undrar man om inte S och M egentligen är ett parti där M är ”bad cop” och S är ”good cop” men i grund och botten har samma agenda.