al-Assad och Kofi Annan överens??


Nu skriver media att Kofi Annan har kommit överens med Bashar al-Assad om ett avtal som ska garantera en eld upphör, dessutom ska detta avtal vara välsignat av Kina och Ryssland.

DN: ”Den syriska regeringen har skrivit till FN:s särskilda sändebud Kofi Annan och accepterat hans sexpunktsprogram som stöds av FN:s säkerhetsråd” säger den syriska regeringens talesman Ahmad Fawzi i ett uttalande.

Annans plan innehåller bland annat ett FN-övervakat uppehåll i striderna; att regeringen drar tillbaka sina trupper och det tunga artilleriet från protesternas centrum; ett dagligt eldupphör på två timmar för hjälporganisationernas arbete; FN-tillgång till alla drabbade områden.”

Själv har jag ingen större tilltro till den syriska ledningen, men samtidigt så är jag tveksam till den svenska pressens rapportering. När tidningarna hävdar att al-Assad placerat ut personminor efter flyktvägarna ut ur Syrien så hävdar den syriska regimen att – man har lagt ut minor för att hindra olika terrorgrupper att ta sig in den vägen. Så nämner man t.ex. folkgrupper som kurder, hemliga utländska specialförband och ”terrorister”.

Personligen känner jag att jag inte kan lita på några uppgifter alls, oavsett var dessa kommer ifrån. al-Assad är en mördare, men jag vet inte om man avser hindra utlänningar att ta sig in, eller interna flyktingar att ta sig till Turkiet. Antagligen behöver man vara på plats och dessutom ha mycket breda kunskaper om Syrien för att bilda sig en uppfattning. Jag har fått information om att de syriska kristna är livrädda för att islamister ska komma till makten i Syrien, det tror jag på ända till jag hör syriska kristna som säger något annat.

När det gäller Mellanöstern så tycker jag att Syrien är ett av de svåraste länderna att bilda sig en uppfattning om, för ett par decennier sedan visste jag inte ens vad landets huvudstad heter, idag kan vi läsa mycket om landet, men vad som är sant eller falskt går inte att avgöra. Och tyvärr så konstaterar jag att ingenting blir bättre av att läsa tidningar, rent allmänt så finns det ingen som känns speciellt trovärdig.

it Andra om: , , , , , dn1 svt sr ab1 svd12


Ett svar till “al-Assad och Kofi Annan överens??”

 1. Kofi Annan har lagt fram ett förslag som accepterades av både regimen och oppositionen samt av FN och arabförbundet

  Annans förslag omfattar följande
  1 – Stoppa och avsluta blodsutgjutelsen
  2 – Eldupphör och vapenvila för humanitära hjälp
  3 – Släppa alla fångar
  3 – Starta allomfattande politisk dialog som skulle uppfylla de legitima strävanden av det syriska folket
  4 – Indragning av tungavapen från tätorterna
  5 – Rörelsefrihet till journalister som ska in och ut

  Ryssland och Kina har lyckats att övertyga resten av världen att Assads avgång leder inte till en lösning på konflikten , De tillade att det är inte de “ respekterade “ ledarna i andra länder som bestämmer över Syrien utan det är syrierna själva som bestämmer över sitt öde och sin framtid

  Vissa oppositionsledare säger att detta är en PR för Assad och en förolämpning för det syriskafolket medan andra tror att Assad vann och gjorde en stor seger över revolutionen samt betraktar detta som ett grönt ljus för Assad att fortsätta mörda

  Det som sker nu är en tillämpning av mjuk diplomati som förhoppningsvis kommer att lösa konflikten , det är också ett sätt att lösa de internationella tvister och skillnader när det gäller Syrien
  En militär lösning har blivit mindre populär och producerar inte någon human lösning men det återstå att se om överenskommelse kommer att respekteras