Jordbruksministern omdömeslös

Aftonbladet slarvar när de skriver om det faktum att han överväger möjliggöra avskjutning av katter. För man skriver i sin underrubrik ordet ”vildkatterna” men det är faktiskt en annan art. Det räcker inte med att man skriver förvildade tamkatter i brödtexten eftersom många aldrig läser så långt.

AB: ”Förvildade, herrelösa katter har blivit ett problem i Sverige. Nu presenterar jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) en kontroversiell idé om hur problemet kan hanteras. En lösning är att skjuta dem, säger han till Rapport. Många väljer att skaffa en kattunge under sommaren. Barnen tjatar och vill ha en egen misse – men när den en gång så gulliga pälsbollen växt upp är den inte lika rolig längre – och lämnas ofta att klara sig ensam när semestern är över. Resultatet: Mängder av herrelösa katter springer runt i landet.”

Dessutom talas det om ”sommarkatter”, något som även det oftast är felaktigt. Katter är solitära och revirhävdande djur varför de flesta av de unga katterna helt enkelt blir bortjagade av starkare äldre djur när de blir könsmogna, och till och med tidigare. Men den typen av felaktigheter dyker ofta upp i tidningarna på grund av journalisternas bristande kunskaper. Man kan givetvis inte kräva av dem att de ska kunna precis allt, men man kunde kanske försöka se till att kattsambos får skriva artiklarna som handlar om Sveriges vanligaste husdjur.

Jag känner inte för att kommentera Eskil Erlands-

sons förslag, det är så dumt att jag får akta mig för att inte sänka mig till den nivån. Men man kan lagstifta om att katter antingen ska vara öronmärkta eller märkta med ett RFID-chip. I samband med det så kan man ta ut en engångsavgift för katten på 250 kronor. Dessa pengar skulle kunna finansiera ett nationellt huskattsregister. Då kan man låta fånga lösspringande katter och se till att deras människor får betala för infångandet.

i Andra om: , , , , , , t ab1 ex

[tags]katt, husdjur, mediekritik, sommarkatt, politik, eskil erlandsson, jordbruksminister[/tags]

  26 comments for “Jordbruksministern omdömeslös

  1. Gripen
    4 juni, 2009 at 12:39

    Håller med dig Jinge, men vi har ett problem med förvildade katter cokså som blir ett stort problem för responsibla katt ägare och deras katter. Dessa katter är herrelösa så vem ska betal avgiften för dem och vem ska man hålla ansvarig.

    Dessa kan avlivning bli den enda realistiska utvägen, för att fortsätta ha dem utan kontroll kan man riskera att allvarliga sjukdomar som till exempel rabies får fäste i sverige och kan hota tam katterna och människor.

    Dessa förvildade katter är inte sommarkatter utan äldre katter som har blivit övergivna elelr kommit vilse och fortplantat sig på egen hand och lever på våra sopor. Jag vet att det är runt 15-20 av dessa i grannbyn till var jag bor, och den skada de gör är omfattande men ingen vågar göra något för alla är rädda att ett beslut ska skada deras tamkatter också.

  2. Putte
    4 juni, 2009 at 13:23

    Det är nog kattägarna som mer än andra är omdömeslösa. I området där jag bor spatserar det omkring så mycket ”utekatter” att det under många år har varit ett stort problem med nedbajsade sandlådor och rabatter. Att protestera hos kattägarna är som att tala för döva öron. Just deras katt är ju såklart inget problem och bajsar bara hemma och inte på andras tomter…

    Jag tycker helt klart att katter som utgör ett problem för de som inte har bett dem vara på tomten skall kunna skjutas av. Om man på allvar som djurägare kände en sådan risk skulle man kanske hålla katterna på tomten eller i koppel precis som vi hundägare får göra…

  3. Ingemar
    4 juni, 2009 at 13:32

    Man borde ta tillbaka den gamla lagstiftningen,
    att var och en som påträffar en katt utanför gård eller äga får avliva denna!

  4. Håkan
    4 juni, 2009 at 13:55

    Äntligen någon som törs säga vad många tänker.
    Rent generellt så tycker jag det är mycket märkligt att kattägare har någon slags rättighet som inga andra har. Man skaffar sig ett djur (katt) och sedan öppnar man dörren, släpper ut katten och den får därefter göra vad fan den vill tills den behagar att komma hem. detta till stort förtret för många grannar som får sina bilars lack sönderklösade, utemöblers sittdynor nerskitna och pissade på. har man barn så ”skall” man på något konstigt vis vara tvungen att acceptera att barnen kommer in med kläder eller skor fulla i kattskit. Men ”ÄGARNA” till katten kan sitta hemm och inte ha något som helst ansvar föe vad deras djur gör eller ställer till med ! ! ? OM man köpte något annat djur (vilket som helst) och betedde sig så som djurägare, bara att öppna dörre och släppa ut hästen, grisen fåret hunden eller boaormen så skulle man bli idiotförklarad. Men kattägarna dom kan lugnt vänta in sin utekatt.
    Frågan är bara, hur många katter som borde avlivas och hur man definierar ”herrelösa katter”.

  5. Maja
    4 juni, 2009 at 14:08

    Håller med dej! Det är ett bättre förslag att kräva att katter ska vara märkta o införa nån slags avgift och register som du föreslår. Annars tror jag det är risk att även utegående huskatter som inte är förvildade också riskeras att skjutas av nitiska kattrensare, och det är tragiskt för den som äger och älskar sin katt.

  6. mr Biz
    4 juni, 2009 at 14:25

    Om bondkatten Lill-Linus liv och grymma öde hemma på Norra Boarp utanför Gränna kan vi läsa om i NJA 2002 s. 115
    ( https://lagen.nu/dom/nja/2001s115”>NJA )
    Inte ens tamkatterna går säkra och kan lätt (läs avsiktligt) förväxlas med förvildade katter vilka klassas i Jaktlagen som ”icke fredade djur”, §5, och för dem gäller som NJA skriver att:

    ”Katten har sedan länge behandlats med stränghet i lagstiftningen. I 1938 års jaktlag hette det i lagens 23 § att katt, som anträffas utanför gård eller trädgård där den hör hemma, må av jakträttsinnehavaren eller hans folk saklöst dödas. Denna stränghet mot katter ansågs motiverad. Näst kråkor och skator ansåg man att det inte fanns svårare skadegörare inte bara mot det jaktbara smärre villebrådet utan även mot allt djurliv än de kringstrykande katterna.

    Även om vokabulären ändrats i nyare lag så är principen densamma.

    I Jaktlagen, 85 §, ang omsorg om katter står att. ”Det är förbjudet att utsätta och överge katter som tagits till husdjur.” Kort och gott.

    Och här ligger problemet Jordbruksministern!
    Se bara till att detta förbud efterlevs så behöver du inte låtsas vara handligskraftig och tillåta något som varit tillåtet sedan urminnes tider.

  7. 4 juni, 2009 at 14:48

    Jag har viss förståelse för att katter förklarats som fredlösa. Det beror inte på att de är övergivna som reportern trodde, men det skrev jag om i postningen. Det centrala är att – vår huskatt [Felis catus] inte hör hemma i vår natur. Huskatter äter årligen upp mer än 500 miljoner småfåglar.

    Trots det så anser jag att katter ska få vara ute men med ett viktigt förbehåll, det gäller endast katter som bor på landet. I tätort så bör inte katter få vara ute utan koppel. (http://bilderblogg.se/djur/dagens-bild-innekatt-ute-kattbloggning.htm)

    Jag kan med andra ord tänka mig kommunala kattfångare som tar betalt av kattens människa för att ha fångat misse, anträffas en omärkt katt så skall den avlivas av veterinär.

  8. tommy
    4 juni, 2009 at 14:49

    Håkan, Hur är det med alla dessa hundar som springer fritt då? När kommer man skjuta dessa hundar där ägarna bara flinar åt en när man ber dom koppla hunden. Skjut samtliga hundar som ägaren släpper lös.

  9. 4 juni, 2009 at 14:52

    Håkan: Frågan är bara, hur många katter som borde avlivas och hur man definierar “herrelösa katter”.

    Som jag sagt, inom tätort inga lösa katter. Gårdar eller friliggande villor, ok.

    Alla katter i en tätort som är ute själva är ”herrelösa”.

  10. tommy
    4 juni, 2009 at 14:56

    Jinge du måste skoja va när du påstår att ”Alla katter i en tätort som är ute själva är “herrelösa””. Hundar då? Ska även dom förbjudas i tätort.

    • 4 juni, 2009 at 15:02

      Tommy! Hundar som är ute utan sin ägare, visst. De hundar jag har varit ute med genom åren har inte behövt koppel, min senaste jycke hade vunnit ett flertal priser i dressyr. Han avvek inte en centimeter från min sida om så tusen katter kom springande.

      Katter ska inte förbjudas i tätort. Där ska de vara innekatter och gå i koppel om de är ute.

      Kolla här: http://bilderblogg.se/djur/dagens-bild-innekatt-ute-kattbloggning.htm

  11. 4 juni, 2009 at 15:05

    Problemet med att hålla katterna på tomten i koppel, som nån föreslog längre upp, är att då börjar alla skrika och djurplågeri! ”Katter går inte att styra” osv. Har själv innekatter, men tar ut dem i koppel för att de ska få känna på gräs under tassarna. De tycker mycket om det, och visst, det går inte att styra dem, det är katten som går med mig, inte tvärtom. Men det är inte vanvård!
    För ett tag sen kunde man läsa en artikel om en kvinna som hade sin katt kopplad i en löplina över sin tomt. Kommentarerna under denna artikel var alla i stil med ”Vissa borde ju inte få ha djur”. Har själv flera gånger fått försvara att jag håller mina katter inomhus, för folk är av den allmänna uppfattningen att katter mår dåligt av att inte få springa fritt.

    Det är här man måste börja. Det måste bli accepterat att låsa in och koppla sin katt.

    • 4 juni, 2009 at 15:13

      Sabine! Det går utmärkt att ha missen på en löplina. Såg du på bilderna jag länkade till // http://bilderblogg.se/djur/dagens-bild-innekatt-ute-kattbloggning.htm // så har lilla Felin ett utdragbart koppel på fem meter. Det går lätt att sätta det kopplet på en löplina, bara man fixar något ställe åt kisse att gömma sig på om det skulle komma en räv eller en elak människa.

  12. Johnny Mann
    4 juni, 2009 at 15:11

    Nu var det ju inte ministern som föreslog detta utan svarade på en direkt fråga om man kunde göra det.

  13. McVicar
    4 juni, 2009 at 15:13

    Och ändå finns det småfåglar kvar. Märkligt va?

  14. Marcus R
    4 juni, 2009 at 18:49

    Här i Malmö slutade man skjuta katter för flera år sedan efter att en tamkatt (märkt och allt) hade blivit skjuten av misstag – det var rejält med liv i tidningen efter den händelsen om jag inte minns fel.

    Dock inser jag (även om jag är kattälskare) att det kan vara ett problem med vildkatter. Jag tror inte heller att lagar om registrering eller liknande hade hjälpt för hur skulle man kontrollera att det efterföljs när någon tar en kattunge upp till stugan och sedan skiter i den t ex? Det går ju att köpa en bonnkatt för en 10a om man letar lite – de skulle ju aldrig registreras och det är ju knappast dyra avelskatter som är problemet (vem skaffar en katt för några tusen för att sedan lämna den).

    • 4 juni, 2009 at 19:01

      Marcus! Vilda tamkatter!! :-I Felis catus INTE Felis silvestri…

  15. Christer W
    4 juni, 2009 at 18:52

    Fast löplina är inte tillåtet för hundar, troligtvis gäller det katter också (djurskyddslagen?).
    Men faktum är att här på vischan är lösdrivande katter ett relativt stort problem, även för kattägare och deras tamkatter.
    Många av de lösdrivande katterna är förvildade gårdskatter som söker sig från gårdarna av olika skäl. Dessutom tycks de föröka sig i kvadrat.

  16. Annika
    4 juni, 2009 at 20:18

    Vår huskatt är en solitär, lögner tolereras ej här! / Jinge

    http://jinge.se/katter/den-solitara-katten.htm

  17. Marcus R
    4 juni, 2009 at 22:05

    #19 Jinge – Har funderat ett tag på vad du försökte säga där tills jag läste min egen text. :P

    Där ska ju inte stå ”vildkatter” utan ”vilda katter”, i min text alltså. :)

    • 4 juni, 2009 at 22:08

      Nåja, vi säger väl det då.. :-P

      Orsaken till att jag tjöötar om saken är att man kan illustrera med en jämförelse mellan hundarter, eller varför inte andra kattarter..

      ”- Det går vilda tigrar lösa här i bostadsområdet, de pissar i barnens sandlåda…”

      Typ.. :-)

  18. Kurt
    5 juni, 2009 at 04:13

    Redan idag när man först fångar katterna i bur, så avlivas katter som har ägare. Om man fick skjuta utan att först fånga och kontrollera kattens status, så kommer alla katter bli helt laglösa. Och man kommer naturligtvis intebara skjuta katter, allt som är hyggligt litet och på något sätt kan misstas för en katt kommer också att skjutas.

  19. 5 juni, 2009 at 12:50

    ”Jag kan med andra ord tänka mig kommunala kattfångare som tar betalt av kattens människa för att ha fångat misse, anträffas en omärkt katt så skall den avlivas av veterinär.”

    1) Vad är skillnaden mot att skjuta katten?
    2) Katt med halsband i tätort ska väl ändå inte dödas? Så skadliga är de väl ändå inte? Fast egentligen hör djur hemma på landet, inte i stan.

  20. 5 juni, 2009 at 14:26

    Förstår inte problemet. Lämna kattrackarna till katthem som vanligt. De tar hand om de som går, resten avlivas säkert. Inget nytt och som det alltid varit.

    Inte tusan kan man ändå springa runt och skjuta i tätort och på landet är herrelösa katter inte samma problem. Det värsta som kan hända är att de inte kan klara sig. Och de klarar sig inte bättre med ett skott i pannan.

  21. Lene
    8 juni, 2009 at 17:13

    Kattens låga status är hur enkelt som helst att förstå. Det finns helt enkelt för många. Blir katten överkörd skaffar man bara en ny, gratis.

    Katthem är ingen lösning, eftersom kapaciteten inte räcker på långa vägar, utan något måste ändras i grunden.

    Att skjuta 100 000 katter hjälper dock bara ett par år innan det är lika illa igen. Det har varit namninsamlingar och motioner uppe i riksdagen för att införa obligatoriskt märkning av katter, precis som det finns för hundar i dag, vilket vore ett stort steg i rätt riktning. Vore även bra ifall kattägare täcktes av samma lagar som hundägare, till exempel strikt ansvar (dvs att de skall betala alla skador, även om de inte varit oaktsamma). Är det något folk bryr sig om så är det den egna plånboken, och ifall de skulle få börja betala för dynor/sandlådor/lack/etc., kanske fler skulle tänka sig för innan de släppte ut katten på egen tass.

    Sen måste jag säga att min erfarenhet är att de flesta innekatter katter trivs bäst med kompisar, även om undantag finns. Våra katter brukar ligga i myshög eller busa med varandra (men slåss inte), och jag skulle aldrig vilja ta det ifrån dem. ;)

    • 8 juni, 2009 at 17:52

      Sen måste jag säga att min erfarenhet är att de flesta innekatter katter trivs bäst med kompisar, även om undantag finns.

      Du får väl kolla upp den forskning som finns. Jag har oxo levt mer flera katter, nästan lika länge som med bara en katt. DEt är ett tämligen entydigt resultat av dessa erfarenheter, men läs gärna vad veterinärer säger i Bonniers stora kattbok, eller vad forskare säger som forskat om Felis catus. Kolla om du kan få tag i Olof Libergs doktorsavhandling..

      Visst, katter är värmeälskande djur så de kan knöla ihop sig som de gjorde med sina kullsyskon. Men bäst trivs det med t.ex. hundar eller andra djur som inte är av samma art och äter ur samma skål.

Comments are closed.