Hur påverkas vi?


En av bloggens trogna läsare skrev såhär i en kommentar för en stund sedan: ”En aspekt som inte har ställts än så vitt jag vet är, hur påverkar det som har hänt i Tunisien och Egypten det politiska livet i Europa. De flesta kommentatorerna (och även bloggare) talar och skriver bara om effekterna i arabvärlden.”

Det är säkerligen delvis korrekt. Men bara delvis, ett radioprogram som redan har hunnit beta av en bit av ämnet är Radions P1 Konflikt, som alltid i startgroparna när det gäller nyheter. Morgonens program finns redan på nätet för dem som är nyfikna på vad som komma skall, eller kanske komma skall.

Själv skrev jag i min förra bloggpost ”Det kommer att få en mängd konsekvenser på både kort och lång sikt, de första har vi redan sett och följdverknin-
garna kan bli större än vad vi anar, och om dessa kommer jag antagligen att skriva en hel del framöver.”
och rimligen kan man behöva hämta andan en stund innan man börjar hacka på tangentbordet som den värsta hackspett, men även andra kan få utrymme här för att uttrycka sina funderingar…

Jag har jag redan gratulerat Palestina, jag konstaterar också att USA:s militärledning är på väg till Israel och Jordanien för att diskutera säkerhetsfrågor ur de nya aspekter som uppkommit. I en kommentar skrev jag att Mahmoud Abbas borde passa på att fly medans han kan, och jag har redan skrivit om nästa konvoj till Gaza. Den som lyssnar på Konflikt på nätet får också sig till livs intressanta resonemang om Turkiet, själv konstaterar jag bara att vi står inför något helt nytt, något som inte bara kommer att påverka arabvärlden utan hela planeten, förhoppningsvis till det bättre.

Men nu kanske vi bara ska lyssna, läsa och försöka förstå. Arabvärlden och resten av Mellanöstern är på väg att förändras, jag tror att ytterst få har siarförmåga, men vi alla kan ju försöka bidra med våra funderingar. Om någon vill skriva en gästblog-
gning här så välkomnar jag sådana, jag garanterar dock inte att ta in den. Men skriver man 4-600 ord så ligger man inom ramarna för det som folk gärna läser.

it , , , , , , , ab1 ex1 dn1 svd1 gp1 svt1


52 svar till “Hur påverkas vi?”

 1. Kan ju vara viktigare att faktiskt även USA påverkas på olika sätt. En del därborta frågar (och tänker på presidenten och hans övergödda parasitära bankgubbar, respektive hur småfolket plågas av krisen) om inte jänkarna kan gå ut på gatorna på samma sätt som egyptierna. En del inser att USA:s egna media i stort sett inte fungerat, utan att man måste gå utrikes (som till al-Jazeera) för att få veta vad som händer, och det är också en förändring. Och når revolutionerna de stora oljeproducerande länderna, samtidigt som peak-oil blir alltmer kännbar, kommer alla att märka av det.

 2. Mycket elände har kommit från väst. Men internet och facebook kommer ju från USA. Väst står för yttrandefrihet och det är grundläggande för kommande demokratier.

  • Tämligen förenklat…

   Tror du inte att internet skulle stängas av om motsvarande situation uppstod i Sverige eller i USA så är du lite väl naiv, vad tycker du om Ipred, FRA etc..?

   • ironiskt nog är Vänsterpartiet mer liberala ang de lagarna än folkpartiet:p

    och självklart går det alltid att stänga av internet, men skulle det ske i USA/Sverige så skulle statsministern/presidenten tagit politiskt självmord

 3. Om man tror på en snabb förändring är man naiv. Ett embryo har fötts i Egypten för demokrati, det är bra, men det blir en Egyptisk demokrati som inte behöver likna den i Turkiet m.fl. Utrikespolitiken kommer inte att förändras och liksom fredsavtalet med Israel kommer det inte att ske några nämnvärda förändringar. Egyptisk militär är nöjd med det avtalet som finns. Ingen tjänar på att börja en form av krigshandlingar. Förändringar i den muslimska världen går trögt allting får ta sin tid, så har det varit och så kommer det att bli

  • Jag tror inte att många tror på några krigshandlingar, men det faktum att Egypten kommer att stödja palestinierna och ta bort blockaden mot Gaza är en självklarhet, skulle man inte göra det så vore det en enorm prestigeförlust för armén. Dessutom kan nog Israel räkna med att betala världsmarknadspris för gasen, dessutom så kommer Mahmoud Abbas situation försvagas till den grad att han tvingas lämna västbanken.

   Sedan kan man konstatera att ett nytt anfall typ ”gjutet bly”, eller om man ska kalla den ”mörda barn” inte längre kommer att ske. För ett fredsavtal med Israel legitimerar inte mördande av civilpersoner i Gaza med fosforgranater och bomber.

   En annan sak är ju också att flygplanen från Ben Gurion numera är fullsatta. Personligen så hoppas jag att det inte kommer att avlossas ett enda skott, men visst är situationen rejält förändrad. Tokreligiösa och fanatiska bosättare bör nog vara varsamma med vart de riktar sina automatvapen i fortsättningen. Det tar säkert ett tag innan den nya situationen sätter sig, men den israeliska regeringen är bekymrad, och jag förstår dem.

   Jag hade f.ö. för mig att du bodde i Israel Paul? Eller var du bara på besök där då du kommenterade sist?

   • ”En annan sak är ju också att flygplanen från Ben Gurion numera är fullsatta.” Det är en mycket intressant uppgift och ett klart exempel på indirekt påverkan av vad andra gör.
    Undra vart plan går fulla och om de kommer tomma tillbaka.

   • Jag sysslar bara med hederligt arbete, har aldrig gjort något annat. Ja, jag är en klämmig gubbe

     • :-) Ja bara du inte går naken till arbetet så är väl allt frid och fröjd antar jag. Du, jag har mailat dig, nu ska jag maila en fråga till..

    • Sysslar du bara med hederligt arbete nu? Vad då? Har du slutat på Mossad? Var det inte det du skröt med sist? Spioneriet för Mossad?

    • Klämmig gubbe? Riktiga gubbar ska vara sura och vresiga och ena riktiga motvallskärringar ;)

  • Paul,
   Vi vet att dina folkvalda eller utvalda vill lugna ned dig med sina sagoböcker. Men våga se realistiskt:
   Nu har du 80 miljoner hungriga araber som första granne, en granne som äntligen har fått sin frihet efter lång förtryck och förnedring av Israel.
   Vi förstår att du känner oro.
   Vi vet att det ingår i samvetet.

   • Förutom alla hungriga palestinier i Isreal, plus dem på Västbanken och de utsvultna i Gaza. Undrar oxo hur det är I Libanon och i Syrien..

    • Jordanierna är rätt hungriga dom med. Kungahuset där matas med dollar från USA och är proppmätta liksom deras närmaste. I Jordanien finns ytterligare en komplikation ur Israels perspektiv, där bor en förskräckligt massa fördrivna palestinier som sedan länge är både hungriga och förbannade!.

   • Mig vetterligen har aldrig Israel förtryckt Egypten och dess folk. Jag känner ingen oro. Det är väl knappast på grund av Israel som det Egyptiska folket har kastat av sig oket och fått sin frihet.

    • Nä, sedan är det väl frågetecken kring Sinai, men det JAG funderar på är väl mest hur mycket *.il betalar för gasen? Enligt Haaretz så rörde det väl sig om ett ”specialpris”, och enligt en palestinier jag känner så betalades slantarna direkt till en f.d. diktator. Visst, det är många uppgifter utan stöd i länkar men vi kan nog utan vidare slå fast att revolutionen skrämt upp regeringen i Israel tämligen rejält.

  • Förändringar i den muslimska världen går trögt allting får ta sin tid, så har det varit och så kommer det att bli

   Hmm, hur är det med förändringar i den i den israeliska världen Paul, händer något? Låt mig gissa. Ni har ockuperat ytterligare några kvadratkilometer av palestinsk mark, rivit ner ett antal fattiga palestiniers hus, bombat lite i Gaza, fängslat några barn som kastat sten på er och gett dem ordentligt med stryk osv. osv. Jag kan inte se någon utveckling åt positivt håll. När ska ni bli humana och respektera mänskligt liv Paul? Ett accepterande av 1967 års gränser kanske skulle vara en bra början, eller vad säger du?

   • Fast hmm…

    OM vi bråkar på israelerna för att de är många som ger sig på obeväpnade palestinier, ska vi då vara många som pucklar på en stackars israel som tittar in här på bloggen? Mjo, det kan ju vara kul, men inte ska vi väl bli likadana själva..? :-P

    Kommer även Rawia, Marwan, Moe eller ngn av de andra så stoppar jag deras elakheter om de inte är – roliga… :-) Det är ju trots allt lördagskväll..

    • Inte min intention att vara elak Jinge, men Paul lyckas alltid på något magiskt sätt trigga något inom mig. Kanske är jag överkänslig, men vem blir inte det när det gäller palestinafrågan. Lovar att vara trevlig hädanefter :-)

     • Han har triggat även mig ett antal gånger, så jag har viss förståelse för det. Men han skriver ju att han är en klämmig gubbe, så vi får väl köpa det..

   • Jag är inte anhängare av vår nuvarande regering i Israel, men som sagt var så har själva röstat fram dem i ett demokratisk val. Jag är övertygad om att vi i Israel diskuterar politik till morgonkaffet mer än man gör i Sverige.

    • Det tror jag oxo att man gör. Lyckligtvis är inte alla galna högertokar, även om ett antal nu sitter i regeringen. Men som sagt, för att återgå till den första kommentaren du skrev så tror jag att revolutionen kommer att få direkta återverkningar när det gäller relationerna med palestinierna på Västbanken och i Gaza. Och – jag tror att det kommer gå fort. Det talas redan om lättnader vid gränsen Egypten/Gaza och så tror jag att allt kommer att transporteras fritt inom några dagar utom möjligen vapen och sprängmedel.

     Ship to Gaza kommer kanske inte ens behövas..

     • Jag personligen tror inte att det blir så, däremot tror jag att många i gaza passar på tillfället att fly från Hamas styret. Egypten har inga militära styrkor i Sinai enligt fredsavtalet med Israel, däremot har Egypten polisiära förband där.

      • ”många i gaza passar på tillfället att fly från Hamas styret”
       Ja du, vilka har slaktat flest palestinier, Hamas eller Israel??? De flydde inte när Israel slaktade de så varför skulle de fly när det partiet de demokratiskt röstade fram har makten??? Prata inte goja för du vet mycket väl vad hederliga palestinier tycker om Hamas kontra tjuvarna i Fatah! Israel stödde Fatah och de gjorde precis det Israel ville, de förrådde och slaktade sina egna, lik förbannat kommer ni att lämna de som offrade lamm precis som ni gjorde med den sydlibanesiska armén!!

    • Jag är övertygad om att vi i Israel diskuterar politik till morgonkaffet mer än man gör i Sverige.

     Det är jag också övertygad om. Här har vi inte de enorma problem som ni har tack och lov. Hoppas att diskussionerna handlar om lösningar på palestinafrågan. Förstår inte bara hur israelerna gång efter gång lyckas välja hökar till makten. Är övertygad om att det finns vettigt folk som kan stiga fram och föra en bra politik. Men då gäller det att ni israeler är modiga och vågar rösta fram en sådan. Med konfrontationspolitik kommer ni ingen vart, för varje dag som går tappar ni allt fler vänner och avskyn ökar för det som sker där. Ni tappade Turkiet som vän och nu står Egypten på tur. Fortsätter det så här kommer ni bara ha USA på eran sida, och till och med där har opinionen börjat vända sig mot er. Ni klarar er inte utan resten av världen. Dags att byta spår.

     • Ja vi har väl som övriga Europa där arbetarpatierna har förorat sitt inflytande. Vänskapen med Turkiet kommer att bestå, tiden läker alla sår den vänskapen kommer inte att brytas i första taget, man har många gemensamma intressen att bevaka framför allt stabiliteten i området.
      De frostiga relationer vi har med Egypten kommer inte att förändras till det sämre.

      • De frostiga relationer vi har med Egypten kommer inte att förändras till det sämre.

       Nu vakendrömmer du igen Paul! :-)

      • Hade ni haft vett att be om ursäkt för dödsskjutningarna så skulle turkarna prata med er. Men som den blind å döv den israeliska regeringen är låtsas man som ingenting och hoppas att ovädret ska blåsa förbi. Tro mig turkarna kommer inte förlåta er på länge. För det andra försämrades inte förhållandet i och med dödsskjutningarna, det var dåligt redan då ni slaktade folk på Gaza. I Egypten hade ni två vänner, Mubarak och hans kumpan Suleiman. Nu är båda borta och resten av befolkningen har inte mycket övers för er. Hoppas inte för mycket.

       • Fast om Paul säger att han inte sympatiserar med den sittande regeringen, som faktiskt är den ansvariga, ja då kanske inte Paul ska ha all skit för vad Israel gjort mot palestinierna?

        Det blir lite tokigt ibland kan jag tycka, och det blir en black om foten för diskussionen. Jag medger att jag själv oxo faller in i det mönstret ibland, men det är lättare att se det när andra gör det… :-I

        • Naturligtvis är Paul oskyldig i vad den israeliska regeringen gör. Med ”ni” menar jag den israeliska regeringen och inte Paul personligen. Men jag har förstått att det kan tas personligen. Får ersätta ”ni” med något annat istället.

         • Som signaturen ”S” skriver så har han säkert tuggat ihop till diverse okvädningsord, men det kanske är mitt sinne för rättvisa som gör att jag tycker att det blir för mycket. Du kan ju testa att gå in på en israelisk högerblogg så får du se hur det känns… :-)

        • Det är bara att läsa vad Paul sa och skrev då. Jag har för mig att han inte alls var särskilt ledsen över att se hela palestinska familjer brinna som ved. Varken han eller hans kompisar uttryckte ens någon sorts förskräckelse över ”Ha Shoua” som Ashkinazi lovade och genomförde!

  • Önsketänkande kan vara skadligt Paul ;)

   ”Förändringar i den muslimska världen går trögt allting får ta sin tid, så har det varit och så kommer det att bli”

   Detta skrattade jag gott åt, 18 dgr är väl inte allt för långsamt..

 4. En liten undran:

  Hur har dom fixat naturliga processer som inte går att stoppa typ ”faraons hämnd” och den enklare varianten ”kasta vatten”?

  Speciellt i början…senare blev det väl organiserat.

  ;)

 5. Vi har väl alla vetat att inte Egypten var någon demokrati, men de flesta av oss i väst har nog inte känt till riktigt hur illa det var ställt. Det är väl så att väst i allmänhet och USA i synnerhet har sett mellan fingrarna ifråga om de interna övergreppen mot att Mubarak & co hållit emot ifråga om viss annan terror. Men det kommer inte att gå att vara lika pragmatisk fortsättningsvis.

  Så får jag också lite grann faktiskt försvara att inte USA m fl varit så tydliga i uttalanden mot Mubarak. Ett folks frigörelse måste vara dess eget verk om det ska bli bestående, och nu blev det ju verkligen så ! Hade det skett med hjälp av utländska påtryckningar och kanske t o m trupper så hade nog revolutionen kanske kommit av sig …?

 6. En förhoppning jag har är att effekten blir att arabvärldens folk inte längre ska behöva emigrera vare sig för att få arbete, social trygghet och rättssäkerhet. De enda som ska ge sig väg är de som själva väljer det för t.ex. se vad som finns bakom hörnet
  Det är också möjligt att om det här leder till mer arbeten och drägliga villkor och att det smittar av sig till andra delar av världen.
  Då kanske inte längre finns vare sig högutbilda och lågutbilda arbetskraft tillgänglig för Europas och USA,s framtida behov.
  Hur löser man det, med förhöjd pensionsålder till 80?.

  • Du menar hur sjutton man ska få ihop pizzabagare med utländsk universitetsutbildning??? ;)

 7. Första steget till en positiv utveckling på Gaza?

  ”Palestinsk chefsförhandlare avgår
  Publicerad: 12 februari 2011, 17.19. Senast ändrad: 12 februari 2011, 17.26
  Palestinas chefsförhandlare Saeb Erakat avgår – under det pågående dödläget i fredsförhandlingarna med Israel – uppgav en palestinsk tjänsteman på lördagen. Anledningen är de konfidentiella dokument som läckt ut till tv-kanalen al-Jazira.”

  Var han uppbackad av Mubarak regimen?

 8. Nu håller jag tummarna för ett framtida självständigt Palestina. Helst uppbackat av Turkiet och Egypten!

 9. Mina tankar leder mig antingen en stor konflikt eller början på en något vackert och stort!
  Allt beror på vad farbror Sam & Co har i kikarna. Hjälpa eller skälpa?
  Vilka nya avslöjanden?
  Det som oroar mig är det att Mubarak och hans anhängare har fått tid på sig och planera/plantera inför framtiden. Har haft tid att förstöra eller manipulera en massa hemliga avtal och dokument.
  Det är inte mycket han har fått bestämma och att han lämnade över till armen tyder på en del smutsig maktkamp på bakgården. Han måste ha blivit garanterad ett o annat innan.
  Kan vara en hemlig plan eller helt enkelt det att hans närmaste slutat lyda och han insåg att han kunde rädda lite av sin ”heder”.
  Vilka som har blivit lovade vad? Har man planerat att sätta käppar i folks väg för att säkra sina mål?
  Det räcker med en liten hot från en viss remsa för att armen ska lägga vantarna på hela maktapparaten och hävda att det är ett måste!
  Om Egypten öppnar gränsen mot Gaza och Israel trycker på knappen (som de länge har väntat på en liten anledning för att trycka) kan då andra arabiska länder sitta o titta på? hur ställer sig EU i den konflikten?
  Jag tvivlar inte på att landets ekonomi kommer att blomstra om gamarna håller sig borta. Precis som med Libanon! Det tog inte lång tid tills landet blev en av de starkaste ekonomiska kraften i området innan man bombade landet tillbaka 100 år.

 10. Nej, Jinge, jag tror inte att man ska väldigt fort öppna gränser mot Gaza. Först måste man stabilisera eget land och kaos, få en ny president, utföra demokratiskt val, sen när man städar hemma, så kommer man att kika in, bakom muren i Gaza. Ghettot ska öppnas som Pandoras ask, ja, men inte nu, inte än…Kanske ytterligare en Pandoras ask kommer man att öppna då det börjar att koka ordentligt i Jordanien.

  • Har jag verkligen sagt att man ska öppna spjällen rakt av och direkt? Jag tror att egyptierna själva är kompetenta nog för att avgöra frågan.

   • ”…så tror jag att revolutionen kommer att få direkta återverkningar när det gäller relationerna med palestinierna på Västbanken och i Gaza. Och – jag tror att det kommer gå fort. Det talas redan om lättnader vid gränsen Egypten/Gaza och så tror jag att allt kommer att transporteras fritt inom några dagar utom möjligen vapen och sprängmedel…”

    hur ska man annars tolka den här?

    • Vad är du ute efter? Är det viktigt för dig att visa på någon slags smartness, eller är du ett troll? Berätta vad du vill så ska jag besvara eventuella frågor. Som jag skrev, med risk för att bli betraktad som tjatig: ”Jag tror att egyptierna själva är kompetenta nog för att avgöra frågan.”

     Visst kan jag nyansera mig mer Jag tror att egyptierna själva är kompetenta nog för att avgöra frågan, och det tillsammans med de inspärrade palestinierna.