Alf Svensson (KD) bär falskt vittnesbörd


Igår skrev Alf Svensson en artikel om Israel i Svenska Dagbladet. Där påstod han bland annat att Ian Wachtmeisters företag Empire inte tillverkar delar av sina produkter på Västbanken, han skrev:

Alf Svensson (KD) i SvD: ”Vad är det som gör att det lilla landet Israel drabbas av en avsky som inga andra länder möter? Tyvärr får man ofta skäl att ställa frågan. Ett färskt exempel på den aversion som finns reserverad särskilt för Israel rör företaget Sodastream. Tidigare i år (7 augusti) hävdades i ett nyhetsinslag i TV4 att delar av de produkter som säljs i Sverige tillverkats på en illegal bosättning på Västbanken. Efter detta drogs företagets produkter tillbaka från ett flertal svenska butikskedjors hyllor. Det finns bara en hake. Uppgifterna i inslaget var inte sanna. Inga Sodastream-
produkter som säljs i Sverige tillverkas vid israeliska bosättningar.”

Problemet med Alf Svenssons uttalande är att det är lögn, från början till slut. Till och med Ian Wachtmeister har medgett att produktion av delar till Sodastream sker på Västbanken, och att den sker i bosättningen Maale adumim. Igår skrev jag att Alf Svensson var okunnig, idag är jag tvungen att omformulera mig.

Ekot granskar: ”Kolsyremaskinen Sodastream som är en storsäljare i Sverige tillverkas delvis på Västbanken, som Israel ockuperar i strid mot folkrätten. Bolaget Empire som säljer maskinen i Sverige leds av Ian Wachtmeister, tidigare partiledare för Ny Demokrati.

Bolagets vd Johan Kalling berättar om tillverkningen.

– Det är olika delar till maskinerna. Både kolsyrepatroner och vissa plastdetaljer, säger Johan Kalling.

Fabriken där kolsyremaskinerna tillverkas ligger vid Maale adumim, den näst största israeliska bosättningen på Västbanken strax utanför Jerusalem. Bosättningen är starkt omdebatterad, inte minst sedan ett internationellt bråk blossat upp kring en planerad expansion.”

Själv tycker jag att det känns lite pinsamt att en så pass gammal och erfaren politiker ljuger i sin artikel i Svenska Dagbladet, för ljuger han om en sak så ljuger han om mer. (forts nedan..)

Alf Svensson frågar sig inledningsvis i artikeln vad det är som gör att det lilla landet Israel drabbas av en avsky som inga andra möter. Det vore önskvärt om Svensson kunde be någon ta av bindeln han har framför ögonen och rycka ut hörselpropparna som gör honom helt döv. Det finns en anledning att många av israels tillskyndare är så förtjusta i landet, men Israel betjänas icke av att deras banerförare ljuger. Det skadar snarare landet ifråga.

Jag trodde att åttonde budet gällde alla, att Alf Svensson skulle ha någon slags dispens från det trodde jag inte.

it Andra om: , , , , svd123 dn123 ab12 ex12 dagen sr


10 svar till “Alf Svensson (KD) bär falskt vittnesbörd”

 1. Finns bra extra information om detta på Electronic Initifada:

  http://electronicintifada.net/content/swedish-chain-kicks-out-drink-machines-made-israeli-settlements/10327

  Där länkar man bl.a till Sodastreams årsredovisning.

  https://www.fuelteam.wallst.com/modules/secfilings/drawFiling.asp?docKey=137-000114420411038499-55AP9E7OBKPOLUPAAVAAN146SC&formType=20-F&date=6/30/2011&docFormat=PDF

  I den står det att det inte finns några fabriker i Kina för själva apparaterna (bara för delkomponenter), att det i Sverige enbart finns återfyllning av kolsyrepatroner och att all tillverkninge sker på bosättningen i Israel. I deras egen årsredovisning alltså.

  Alf Svensson ljuger alltså som en häst skenar.

 2. Alf Svensson tror att varje handling som vidtas av Israel är iscensatt av gud och bör tolereras med stöd och lovord av alla
  Det mest onda hos dessa kristna fundamentalister är deras hat mot alla människor som är inte som de ( icke kristna) och detta har de främjat sedan starten av frikyrkorna

  Alf Svensson och hans gelikar motiveras av religiös tro och de arbetar hand i hand med politiska motiverade judiska bosättare , Tack vare deras stöd som gör att israeler tar över palestinska hem , dessa vil ta livet av palestinier

  Alf Svensson borde erbjuda stöd till de kristna palestinier som har samma tro men tyvärr han är en kristen taliban

  • Nåja, judar har knappast samma religiösa tro som Alf Svensson.

   Men det är verkligen anmärkningsvärt att kristna fundamentalister och judiska bosättare har gått ihop i någon sorts ohelig allians. Antaligen handlar det om nån sorts nostalgi, och knappst om kristendom. Det Jesus gjorde var ju att bryta med den judiska nationalismen och hävda att alla människor hade samma värde.

 3. Alf Svensson är en hycklare. De kristna palestinierna vill inte ha någonting med honom att göra.

 4. När man är så gammal som Alf Svensson är, och dessutom troende, borde man fråga sig om man felat, om man gjort det som förväntas av en som levt ett helt liv. Jag kan för allt i världen inte förstå varför man måste försvara fördrivning, ett sextiofem årigt helvete för ett folk som blivit fråntaget allt, och gömma sig bakom en kolsyrepatron. Guds synfält är inte så jävla trångt!

 5. Alf Svensson tummar dessutom på sanningen när han påstår att Israel når enda fram i ’demokrati’-mätningar gjorda av internationella organisationer.

  När det gäller det Israel som är internationellt erkänt, d v s Israel exklusive de olagliga bosättningarna och Östra Jerusalem så når Israel enda fram. Man får dock hård kritik för det sätt man administrerar de ockuperade zonerna på Västbanken och där får Israel endast ’flawed democracy’ som betyg.

  Slutsatsen blir alltså att Israel inte kan sägas vara en fungerande demokrati förrän man avvecklat ockupationen av Västbanken och löst frågan om Jerusalems status.

 6. Det allra värsta med Svenssons inlägg är att det så uppenbart är någon som lagt en färdigskriven text framför honom, och som han sedan bara har skrivit på.

  Artikeln är inte ens bra på att låtsas som om den handlar om mediabevakningen av Israel i största allmänhet. Den handlar ju om Sodastream! Företaget och i synnerhet dess svenska representant har naturligtvis fått problem efter avslöjandet i TV4 Nyheter. Nu försöker den som skrivit texten kuppa igenom någon slags vändning med hjälp av en EU-parlamentariker.