Alf Svensson (KD) bär falskt vittnesbörd

Igår skrev Alf Svensson en artikel om Israel i Svenska Dagbladet. Där påstod han bland annat att Ian Wachtmeisters företag Empire inte tillverkar delar av sina produkter på Västbanken, han skrev:

Alf Svensson (KD) i SvD: ”Vad är det som gör att det lilla landet Israel drabbas av en avsky som inga andra länder möter? Tyvärr får man ofta skäl att ställa frågan. Ett färskt exempel på den aversion som finns reserverad särskilt för Israel rör företaget Sodastream. Tidigare i år (7 augusti) hävdades i ett nyhetsinslag i TV4 att delar av de produkter som säljs i Sverige tillverkats på en illegal bosättning på Västbanken. Efter detta drogs företagets produkter tillbaka från ett flertal svenska butikskedjors hyllor. Det finns bara en hake. Uppgifterna i inslaget var inte sanna. Inga Sodastream-
produkter som säljs i Sverige tillverkas vid israeliska bosättningar.”

Problemet med Alf Svenssons uttalande är att det är lögn, från början till slut. Till och med Ian Wachtmeister har medgett att produktion av delar till Sodastream sker på Västbanken, och att den sker i bosättningen Maale adumim. Igår skrev jag att Alf Svensson var okunnig, idag är jag tvungen att omformulera mig.

Ekot granskar: ”Kolsyremaskinen Sodastream som är en storsäljare i Sverige tillverkas delvis på Västbanken, som Israel ockuperar i strid mot folkrätten. Bolaget Empire som säljer maskinen i Sverige leds av Ian Wachtmeister, tidigare partiledare för Ny Demokrati.

Bolagets vd Johan Kalling berättar om tillverkningen.

– Det är olika delar till maskinerna. Både kolsyrepatroner och vissa plastdetaljer, säger Johan Kalling.

Fabriken där kolsyremaskinerna tillverkas ligger vid Maale adumim, den näst största israeliska bosättningen på Västbanken strax utanför Jerusalem. Bosättningen är starkt omdebatterad, inte minst sedan ett internationellt bråk blossat upp kring en planerad expansion.”

Själv tycker jag att det känns lite pinsamt att en så pass gammal och erfaren politiker ljuger i sin artikel i Svenska Dagbladet, för ljuger han om en sak så ljuger han om mer. (forts nedan..)

Alf Svensson frågar sig inledningsvis i artikeln vad det är som gör att det lilla landet Israel drabbas av en avsky som inga andra möter. Det vore önskvärt om Svensson kunde be någon ta av bindeln han har framför ögonen och rycka ut hörselpropparna som gör honom helt döv. Det finns en anledning att många av israels tillskyndare är så förtjusta i landet, men Israel betjänas icke av att deras banerförare ljuger. Det skadar snarare landet ifråga.

Jag trodde att åttonde budet gällde alla, att Alf Svensson skulle ha någon slags dispens från det trodde jag inte.

it Andra om: , , , , svd123 dn123 ab12 ex12 dagen sr

  10 comments for “Alf Svensson (KD) bär falskt vittnesbörd

Comments are closed.