Ytterligare ett USA-samarbete?


Vi har knappt hämtat oss efter uppgifterna om att Wikileaks hemligaste datafiler finns på servrar i Solna, och det finns också en kopia på hemligheterna här: http://bilderblogg.se/insurance.aes256 Man bör nog ha klart för sig att den idag finns på miljontals ställen så vill man inte upplåta 1.4 Gbyte på sin hårddisk så bör man avstå.[column width=”49%” padding=”2%”]Jag har tidigare nämnt att USA planerar för att kunna stänga av nätet med en knapptryckning, därför blir Afton-
bladets artikel idag extra intressant, frågan är väl närmast om även Sverige kommer att få en liknande knapp vilket väl är en trolig konsekvens med ett fortsatt borgerligt regeringsinnehav.

AB: ”I höst deltar Sverige i en global USA-ledd storövning i nätförsvar. Syftet är att höja beredskapen mot cyberattacker och annan krigföring över nätet. – Inget land klarar sig själv, säger den svenske experten Richard Oehme. Den traditionella bilden av hackern som en kriminell ensamvarg håller på att förändras. Många som utför nätattacker är i själva verket uppbackade av stater och flera länder lägger stora summor på cyberkrigföring. Flera av den senaste tidens konflikter har även utspelats på nätet och därför inser att fler länder att deras förmåga att skydda sig mot datorangrepp måste stärkas.”

Det är givet att FRA deltar i denna övning, det är en rimlig arbetsuppgift för dem. Samtidigt känns det motbjudande att de har koll på all trafik som skickas över landets gränser. I praktiken betyder det att FRA kommer veta vilka som hämtat den krypterade filen insurance.aes256 vilket knappast stör någon, men det är också så att all e-post som kommer från eller via utlandet, eller skickas till till ett annat land skannas av FRA. Även om det är en tämligen harmlös kommunikation så anser inte jag att myndigheterna har med den att göra.

Själv har jag tidigare sänt all min utgående e-post ”by default” via Danmark fram tills för någon dag sedan då jag [/column]

[column width=”49%” padding=”0″]Jan-Inge Flücht, FRA

också bytte adressen i kontaktformuläret. Det handlar inte om hemligheter, det handlar enbart om integritet. Det som kan kännas oroande är att Sverige nu är en viktig aktör när det gäller nätsamarbetet med USA. VI blir allt närmare knutna till Nato och i dagarna tränar USA bombfällning i Norrland, och nu det här.

Det känns utomordentligt viktigt att byta regering i september.

[/column]

i , , , , , , , ab1 svd12 ex dn12 t


16 svar till “Ytterligare ett USA-samarbete?”

 1. Hmmm? Demokratins huvudort? På jorden? NÄHÄ inte är USA demokratins huvudort inte. Dubbelmoralens förlovade land kan knappast kallas för en demokrati, även om de gärna vill säga det själv. USA är en skendemokrati där dollarn styr och inget annat. En demokrati bryter inte mot folkrätten stup i kvarten.

  Att någon fortfarande lever i villfarelsen att USA är demokratins huvudort på jorden måste väll ses som ett ganska bisarrt uttryck för sjuk humor.

 2. Jinge Mona Sahlin har vid ett antal tillfällen deltagit i Bilderbergergruppens möten.
  Det var under socialdemokratisk regim som all svenskt datatrafik vid försvaret och all larmtrafik redan på 70-80 talet började ta vägen via datafibrer i US.

  Socialdemokratin är i full symbios med US vare sig du vill det eller inte

  Vänligen KAS :)

  • Kjell!

   Bilderberggruppen är en grupp inflytelserika makthavare som ibland träffas, t.ex. så har även Olof Palme varit på deras möte. Och håll i dig nu – även undertecknad !! :-P

   Nu ska jag väl medge att jag var där som utsänd fotograf, men jag talade i alla fall med en Prins Bernhard från Holland eller varifrån han nu var. Jag har negativen kvar i någon pärm…

 3. Jag förstår inte helt… Moderaterna, socialdemokraterna, wolkpartei m.m. har tillsammans gjort Sverige till ett Bodströmsamhälle. Men vad skulle det bli för positiv skillnad om regeringen byttes till Socialdemokrater med tillhörande dörrmattor? Möjligtvis att det skulle bli värre…

 4. Som Surftown-kund känns det inte alls bra att skicka sin e-post via Danmark, även om man kan kryptera den. Hur har du löst din e-post Jinge, eftersom du inte längre skickar vid Danmark?

 5. FRA deltar inte i denna övning. Skilj på underättelsetjänst och cyberattacker.

   • Hörde förut i dag på någon nyhetssändning i radio (tror jag det var) att FRA visst SKA delta i den kommande IT-övningen.

    • Det är klart de gör. En sådan sak har givetvis totalförsvaret med på ett hörn, och spaning på nätet är aktuellt oavsett hur en ”cyberattack” än ska gå till.

     Men så är det ofta, frågan är om det inte handlar om medveten desinformation?

 6. Jinge, jag skulle vara glad om det skulle räcka att byta regering för att bli av med FRA och annan integritetskränkande skit. Det kallas ju Bodströmsamhället, men borde kallas Ask-Bodströmsamhället eftersom den ena, Bodström, drog upp ritningarna och den andra, Ask, förvärrade och genomförde dom.

 7. Det är självklart att våra makthavare kan stänga av nätet. Det är lika självklart att de inte gör det. Ingen vill ha revolution och uppror. Folket styr tyst med sin mängd. Vi vill ha nätet, vi måste ha det. Om någon tar det från oss blir vi arga och svåra att hantera.

  Vi är lättare att hantera när vi är nöjda. Så styr man människor; med godis!