Piratpartiet glada idag


[column width=”49%” padding=”2%”]
Nu visar det sig att EU:s jurister anser att ändringsförslag 138 inte är förenligt med EU-rätten, en motgång för alla som anser att nätanvändarnas rättssäkerhet är viktig.

DN: ”Telekompaketet är samlingsnamnet för uppdateringen av ett antal EU-direktiv angående marknaden för telefoni och internet. Reglerna för konkurrens, konsumentskydd och myndighetstillsyn ska moderniseras. Telekompaketet har även väckt frågor som handlar om medborgerliga rättigheter, rättssäkerhet och användarnas frihet på internet. Dessa kontroverser är främsta orsaken till att telekompaketet ännu inte är klubbat.”

Att konflikten runt telekompaketet nu får ännu mer uppmärksamhet kommer i sin förlängning påvisa den stora skillnaden mellan yrkespolitiker i EU-parlamentet, nationella parlamenten och befolkningen i EU:s länder. Här i Sverige så ger det luft åt Piratpartiet eftersom åsiktsskillnaderna blir tydliga och polariseringen förstärks. Det glädjer givetvis alla piratpartister samtidigt som det borde oroa den sittande regeringen.

För kommer Piratpartiet in i Sveriges Riksdag nästa höst så kommer de omöjligen att rösta för att regeringsbildaren ska heta Reinfeldt. För att en sådan sak skulle kunna ske så tvingas de borgerliga partierna riva upp FRA-lagen och skrota IPRED-lagen, och hur sannolikt är det? Däremot har de rödgröna betydligt större chanser eftersom man redan lovat att riva upp FRA-lagen. Så även om man inte ändrar eller tar bort IPRED-lagen så har man redan där gått betydligt längre än vad högerregeringen kan göra utan att helt förlora ansiktet.

Det är bara att hoppas att tillräckligt många inser detta och stöder Piratpartiet i valet, för kommer de in i vårt parlament så kommer vår rätt till vår integritet att förbättras. Sedan når man kanske inte ända fram, och med Bodström i det rödgröna laget

[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]
Den känns bara så rätt i detta sammanhang. Igen…

är det knappast att förvänta heller. Själv funderar jag fortfarande på hur jag ska bete mig om min vanliga röst på Vänsterpartiet innebär att Thomas Bodström blir justitieminister, det är en svår fråga.

Vänsterpartiet och Miljöpartiet är mycket tydliga med vad de vill när det gäller den personliga integriteten. Men vi är fler gamla vänsterväljare som hyser samma funderingar, och jag tror att det även gäller socialdemokrater. Och resonerar även sossar på samma sätt så kan valet 2010 bli en utomordentligt spännande historia.

Dagens hovrättsdom är en viktig delseger både för Ephone och medborgarna i landet.

[/column]
intressant Andra om: , , , , , , dn1234 svd1234 ex1 ab123 t


8 svar till “Piratpartiet glada idag”

 1. Jaha …Här har vi antagligen valrörelsens STORA fråga.
  Fantastiskt bra skrivet Jinge!
  Du är en riktig herr spindocktor du : -)

 2. När man läser domen som finns länkad från Karl Sigfrids blog blir man ju inte riktigt klok på hur hovrätten resonerat från första början. Det är en persons lagringsserver, och enda bevisningen för att verken tillgängliggjorts tycks vara att det var så många ljudböcker (> 1000 st.) att han inte kan ha lyssnat på alla själv. Vad är detta för brännvinsadvokater som drivit detta, och hur sjutton kan de ha fått gehör för det från första början? Helt bisarrt.

  • ”enda bevisningen för att verken tillgängliggjorts tycks vara att det var så många ljudböcker (> 1000 st.) att han inte kan ha lyssnat på alla själv.” Det är ju inte konstigare än att man kan åka dit för spridning av narkotika ifall man har så mycket att man inte kan använda det själv…

   • Du jämställer alltså narkotika och ljudfiler?

    Oavsett hur man väljer att ställa narkotika mot det (i mina ögon) mer ofarliga mediet mp3’or så kvarstår faktumet; ’att han inte kan ha lyssnat på alla själv’.

    Vem är han att avgöra detta? Och vad är det för argument? Alltså som Jonas skriver, var finns grunden för ett mål med de premisserna?

    • ”Du jämställer alltså narkotika och ljudfiler?”
     Nej, det gör jag inte. Däremot anser jag att ”mängden är så pass hög att det inte kan vara avsett för eget bruk” är ett fungerande bevis-argument, oavsett om det gäller narkotika eller illegalt nerladdade filer.

 3. Det finns klara brister i hur man försöker driva logiken i målen från IFPI-hållet m.m.
  Underhållningsindustrin har inte lyckats med något vettigt än förbud i över tio år. Alternativen till illegal nerladdning lyser med sin frånvaro. En ny generation har växt upp för vilka 99% av filmer och musik är precis som luft gratis. De kommer inte att börja betala hutlösa priser och göda feta bolagsdirektörer. Min särbos son går på bio med kompisar enbart under den första veckan efter premiären, sedan har han filmen på cd eller dvd från en kompis. Många gånger går de på bio och alla har sett filmen innan nedladdad så klart!

  Problemet tycker jag är att om man urholkar rättsväsendets logik på upphovsätt kommer snart andra av rättsväsendets delar att följa efter för att skaffa sig övertag över oliktänkande eller de som inte håller sig till normen. Till viss del finns denna konstiga logik i t.ex. preemptive action som tillämpas på terroristhandlingar. Mao om vi vet att någon ful fisk skall slå till slår vi till först och det hårt. Visst det går väl att tillämpa fallet om nu någon smugglar in sprängämnen in i ett flygplan och ens då. Men ger det någon rätt att utöva übervåld om någon planerar något, pratar om att göra något, tänker på att göra något ….? OM övervakningssamhället utökas blir det kanske husrannsakan hos DIG bara för att du har mailat med en kompis som tipsar om hembränning eller hur man odlar majja på ett lätt sätt.