Piratpartiet i svårigheter?


[column width=”49%” padding=”2%”]
Igår skrev Rickard Falkvinge en debattartikel i Afton-
bladet, en artikel som jag tror stjälper mer än hjälper. Tidigare i veckan har det surrat i media om det faktum att PP kanske tappar tiotusen medlemmar, folk som inte väljer att förnya sitt medlemskap, dessutom har det blivit oenighet inom partiet om vilka som ska sitta i styrelsen.

Debattartikeln handlar om The Pirate Bay, tillslaget mot dem och rättegången. Men tyvärr så tycker jag att hela artikeln är så rörig att man missar budskapet. Dessutom är den skriven på ett sätt som gör att, om jag inte visste vem som höll i pennan, så skulle jag tro att det var en rättshaverist. Han radar upp ett antal fakta i målet, av vilka jag tror att samtliga är korrekta, men den oinitierade läsaren förmår sannolikt inte att hålla isär dessa händelser och deras samband.

Rick/AB: Historien om etablissemangets krig mot The Pirate Bay är en thriller med korruption, grundlagsbrott, mutor och vänskapsskydd. Det var aldrig en juridisk rättegång, utan har alltid varit en politisk. Uppstudsarna ska markeras som fredlösa till varje pris. Rättssäkerhet och grundläggande rättsprinciper sätts genast åt sidan när någon vågar utmana systemet. Därför måste också situationen lösas politiskt. Därför behövs Piratpartiet i riksdagen, och det mer än någonsin.

Analysen är säkert korrekt, men det sagda blir till ytterligare en uppgift som knappast normalläsaren kan relatera till. Visst

[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]piratpartiethar man fått sig till livs ett antal säkerligen korrekt beskrivna händelse- och orsakssamband, men jag tvivlar starkt på att artikeln attraherat nya väljare, eller förmått läsarna att förstå vitsen med att rösta på Piratpartiet. Jag gillar PP och tycker att partiet behövs, men jag undrar om det inte är dags för partiet att fundera både en och två gånger över hur man ska attrahera väljare framöver.

intressant Tags : , , , , , , , , ab svd dn ex t
[/column]


5 svar till “Piratpartiet i svårigheter?”

  1. Jag reagerade på ett liknande sätt. Det är synd att artikeln ger sken av att vara en konspirationsteori/rättshaverist för de har säkert mer att bygga den på än vad som framgår av artikeln.

    Tror inte PP kan upprepa succen från EP-valet, med blockpolitiken som vi (tyvärr) har kommer få våga chansa när man inte heller vet vilka PP stödjer, deras kohandel är nog inte ett så smart drag i detta valet. Man kan åtminstone hoppas att många proteströstar på dem istället för rasisterna utan verklighetsförankring.

    Ironiskt nog är det förresten i det här valet som PP verkligen skulle kunna göra skillnad eftersom en arg pp-minister som blockerar beslut i EU:s ministerråd har mycket mer reell makt än vad en eller två europaparlamentariker har (europaparlamentet är ju ytterst ändå beroende av ministerrådet och kan i bästa fall bara blockera dåliga beslut)

  2. Visserligen låter det av dig citerade stycket som taget ur en av Stieg Larssons deckare, men glöm inte att han är rätt populär. Inlägget kom samtidigt som Millenium går på TV, vilket kanske inte är en slump.

    Sen handlar det för PP inte om att locka majoriteten av svenska folket att rösta på dem utan att nå minst 4%, och då kan nog en sådan där artikel hjälpa.

  3. det mesta av tappet beror antagligen på att många blev medlemmar förra året mest för att tydligt visa sina sympatier medan det stormade. att de inte längre är medlemmar behöver inte betyda att alla dessa har förlorat sin sympatier för partiet (även om det säkerligen finns en okänd procent). Jag har tex ALDRIG varit medlem, men ändå röstat PP. Däremot tror jag du har helt rätt i att artikeln förmodligen inte reggar några nya medlemmar, precis. Känns lite som något för de ”redan invigda” så att säga.

  4. Om partiet tappar 10 000 medlemmar så är det ju medlemmar som inte är aktiva i partiet. Visst kanske media gör nåt sorts svaghetstecken av det men Piratpartiet har många passiva medlemmar att ta av.