Piratpartiet i kommunerna?


[column width=”49%” padding=”2%”]
Idag berättar Ekot att Piratpartiet endast kommer ställa upp i ett mindre antal kommuner i höst. Falkvinge säger att man inte ställer upp för att få bidrag och sedan lämnar ett antal tomma stolar efter sig. En naturlig utveckling med tanke på hur det sett ut för rasistpartiet som har mängder av avhopp från de kommunfull-
mäktigeplatser som de faktiskt valts till. Där är nog en bidragande orsak att man genom att sätta sig i fullmäktige officiellt visar upp att man är rasist, något som man antagligen inte hade tänkt på innan valet.

Ekot: ”Piratpartiet behövs för att värna medborgarnas integritet mot övervakningspopulistiska och uppgiftsinsamlingsglada myndigheter, även på lokala politiska nivåer” skrev partiledare Rick Falkvinge i en debattartikel i Dagens Nyheter. Men de allra flesta kommuner ser ut att bli utan detta värn, också efter valet i höst. När Piratparitet nu har samlat in intresseanmälningar från sina kommunföreningar ser det i dag ut som om partiet endast kommer att ställa upp med listor i ett tjugotal av landets 290 kommuner och fem av landets 20 landsting och regioner.”

Jag tror att PP gör rätt, det är svårt att bygga upp en lokal organisation och förutsättningarna för att lyckas till valet 2014 är sannolikt större. En annan och inte helt oväsentlig fråga är också hur Vänsterpartiet och Miljöpartiet ska handskas med frågan om Thomas Bodström. Det verkar på hans uttalanden som att han själv anser att han är given för justitieminister-
posten, detta trots att han själv varit primus motor bakom många av de integritetskränkande lagar som stiftats, och trots att han har för avsikt att inleda sin ämbetsperiod med att vara bosatt i USA.

Min uppfattning är att många anser att frågan är viktig, är en röst på något av de rödgröna partierna också en röst på Thomas Bodström som justitieminister? Det är väl dessutom en fråga som Piratpartiet borde uppmärksamma, PP tog

[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]Piratpartiet

många röster från de rödgröna i EU-valet, och kommer Bodström vara självklar för justitieministerposten så kommer PP återigen att kunna ta många röster i september. Sett utifrån dagens opinionsundersökningar är det kanske marginellt, men för partier som pendlar i närheten av fyraprocentsspärren så är det en i högsta grad en aktuell fråga.

Det är utomordentligt svårt att ta på sig rollen som valorakel och tippa utgången av valet, det enda jag kan göra är att se till min egen tveksamhet, och den är betydande. Ska man använda kommentarerna här som något slags vägvisare så stärker det snarare än stjälper mina funderingar. Det verkar klart att många känner sig tveksamma till Bodströms agerande förra gången han var justitieminister, något som i förlängningen lär gynna Piratpartiet, även om jag tvivlar på att Bodström är så viktig som piratpartisterna kanske hoppas.

intressant Tags : , , , , , , , , , dn svd ab t
[/column]


Ett svar till “Piratpartiet i kommunerna?”