Hade Federley åkt taxi så…


Jag tror att de flesta politiskt intresserade hajade till inför uppgiften att Federley attackerats utanför sin bostad i Hammarby sjöstad, och att han dessutom skadats så illa att han tvingats åka ambulans till sjukhuset.

Lena Mellin/AB: ”Om Fredrick Federley blev nerslagen för att han är en kontroversiell politiker vet vi inte. Men klart är att heltidspolitiker är ett riskyrke. Mer än var femte utsätts för hot. C-ledamoten i riksdagen Fredrick Federley har hög profil. Som medlem i Stureplanscentern tillhör han sitt partis högerflank. Han är homosexuell och har ett alter ego, transan Ursula som ibland gör spektakulära saker. Federley bloggar och twittrar dessutom dygnets alla vakna timmar och bedriver en personvalskampanj för att bli återvald till riksdagen. Den som vill veta var Federley befinner sig kan ofta ta reda på det på ett mycket enkelt sätt.”

Den senaste tiden har det blåst en hel del kring honom och hans taxiresor. Jag minns inte hur många tusenlappar resorna kostar skattebetalarna i veckan, men uppenbarligen så bör han fortsätta med det så länge han sitter kvar i Riksdagen. Än så länge så vet vi inte om detta var ett personrån kombinerat med misshandel, eller om det var en attack mot honom beroende på hans homosexualitet. Det första jag tänkte på när jag läste upp-
giften var hans alter ego – Ursula, och den homofobi som råder i främst högerextremistkretsar.

Förhoppningsvis så kommer polisen lyckas med efterforskningarna av dem som ligger bakom detta, till sin hjälp har de diverse videoinspelningar från tunnelbanan, eventuellt också några bevakningskameror utanför en bank. Men, om medias skildring av händelseförloppet stämmer så har gärningsmännen åkt färjan över Hammarby sjö tillsammans med Federley. Det tyder på att det handlar om ett hatbrott och inte ett personrån. Med tanke på kommunikationerna i området så får jag intrycket av att det var planerat.

Nu är det kanske dumt att spekulera, och förhoppningsvis har polisen resurser att sätta in i ett sådant här fall när politiker attackeras. För alldeles oavsett vad man tycker om politiker och de åsikter de förfäktar så ska en sådan här sak inte behöva inträffa. Det är ett brott mot, inte bara politikern, utan mot Sverige som nation. Nu har Federley fått näsan knäckt och en hjärnskakning, men vi minns alla hur det har gått vid andra tillfällen. – Nu berättar Expressen att Säpo är inkopplat, bra, då kanske vi kan få se lite professionellt polisarbete?

it , , , , , , , , ab12 svd dn ex1 sds


18 svar till “Hade Federley åkt taxi så…”

 1. Jag tyckte att Aftonbladets reportage kring Federleys taxiresor, som de körde med för några veckor sen, var osmakligt eftersom det uppenbarligen handlade om säkerhet. Det riskerade att höja en redan tydlig hotbild mot Federley för något slags pseudo-reportage.

  Som du säger, förhoppningsvis får de fast personerna snart nu när SÄPO tagit över. Och jag hoppas också att det bara handlar om ett rån. Ingen av de andra alternativen är särskilt trevliga.

  • Menar du alla invandrare som trakasserats av razzar? Nej sannolikt är det många som angripits för sin religion eller sin sexuella läggning. Razzar och homofober marscherar som bekant i täta led dessa dagar…

   • Nej, jag misstänker att han menar David von Arnold Antoni.
    Han är SD-politiker som blev överfallen när han slängde sopor.
    Förövarna trängde sig in i hans lägenhet och skar honom i
    ansiktet. Det har (så vitt jag vet) varit väldigt tyst om detta i de
    stora tidningarna. Den enda partiledare som tagit klart
    avstånd från detta är Lars Ohly.
    Jag tycker liksom Ohly att allt våld skall fördömas oavsett om
    det drabbar en Centerpartist eller en Sverigedemokrat – eller
    någon annan.

 2. Det är väl några homofobiska Sverigedemokrater som hoppat på honom. Var det inte sådana som kastade sten på Pride för några år sedan?

 3. Jag är rätt säker på att det var homofober inom SD som hoppade på Federley. De behöver ju inte vara medlemmar idag, nu kanske de tillhör någon annan gruppering, men att just Federley blir påhoppad tyder på det.

 4. Det kan faktisk ”bara” vara ett vanligt rån eftersom de gav sig tid att ta plånboken.

 5. Det där med gäng som ser ett lämpligt offer och sen följer efter och hoppar på honom vid lämpligt tillfälle är inte så ovanligt så man kan inte dra några slutsatser av att männen var med på färjan. De behöver inte haft en aning om vem det var, bara att han såg ut att ha pengar.

  Nu är det mitt i valrörelsen och attacken tycks ha skett rätt tidigt på kvällen så inte tror jag det var ”Ursula” de överföll, bara en trött Fredrik på väg hem. Om det var ett vanligt rån måste man i alla fall säga att de valde väldigt fel offer eftersom de nu får en stor polisinsats efter sig.

 6. Polisen kallade det överfallsrån, det är troligare att det är ett hatbrott, som har betydligt högre straffvärde. Av vittnes berättelse lät det som att en av killarna bara passade på att sno åt sig plånboken när de stack där ifrån. När en hbt-person, som dessutom är så starkt profilerad och känd som Federley, blir misshandlad, bör första reaktionen bli hatbrott och inte något annat.

 7. Det är givet att man måste fördöma den här typen av våld och beklaga, oavsett orsaken till vådet mot honom. Må han aldrig drabbas mer.

  Men väl detta är sagt, så kan jag inte låta bli att reflektera lite kring herr Federleys politiska åsikter. Han tillhör dem som anser att skatt är stöld, när SÄPO varnar honom, läste jag för den tid sedan, anser han att han ska kunna leva som han vill dvs, upplysa hela Sverige, via Twitter, om var han befinner sig varenda minut under dagen och att det är polisens och samhällets sak att beskydda honom. Då är åsikten om vikten av det egna ansvaret som bortblåst, då drar han sig inte för att begära stöd från dem som betalas med skattemedel. Alltså: Min frihet ska garanteras och för den ska andra betala. Själv har jag inget ansvar.

 8. Till Kerstin – ditt argument har tyvärr använts många gånger mot kvinnor som blivit överfallna – du har själv valt att fortsätta bo med mannen som slår dig – har du inget eget ansvar? Varför hade du sådana kläder – förstod du inte att du utsatte dig för risker etc. Oavsett om Federley blev överfallen av hbthatare eller vänsterextermister är det lika förkastligt, en politiker måste kunna använda sociala media för att hålla kontakten med sina väljare.

  • Vänsterextremister?

   Knappast, inte ens AFA skulle ge sig på Federley. Högerextremister/HBT-fober eller allmänt kriminella.

 9. Jag tror spåren kommer leda tillbaka till Maud, när drogtestet misslyckades behövde hon ett annat sätt att bli av med vildhjärnan F. :)

 10. Jag betvivlar att det rör som ett personrån, varför riskera så mycket när man attackerar en politiker och får Säpo efter sig?

  Jag är tämligen säker att det rör sig om homofober av något slag, och då lämnar jag osagt vilken kultur de kommer ifrån, för nästan alla kulturer dras med homofobi, inte bara den västerländska, så det kan vara vem som helst.