Regeringens ljuger så ALLA förstår


Idag fortsätter tidningskommentarerna på regeringens senaste förslag, det är lätt att förstå eftersom det bygger på ett bedrägeri.

DN: ”…bland de som arbetar är det bara en viss grupp som tjänar på skattesänkningar.

– Med de första jobbskatteavdragen har två tredjedelar av avdragen gått till den tredjedel som tjänar mest. Profilen på den här skattesänkningen kommer inte vara mer rättvis. Man säger att man ska sänka marginalskatten för låginkomsttagare, men låginkomsttagare har ingen marginalskatt.

– Vi har lyx och överflöd sida vid sida med fattigdom i vårt land. Vi har människor som inte har några marginaler, det är oftast de som varit sjuka länge eller pensionärer. Det är ansvarslöst, det ska inte ett välfärdssamhälle stå ut med. Profilen på skattesänkningarna kommer att bli att de som tjänar mest kommer att få mest kvar i plånboken. Och då ökar orättvisorna och Sverige dras isär ännu mer, säger Lars Ohly.”

Att det är många som inte har några marginaler visas tydligt på Kronofogde-
myndighetens statistik. Utmätningarna fördubblade på ett år, det visar tydligt att de sämst ställda under regeringen Reinfeldt har fått det ännu sämre. Och när regeringen påstår att man ska sänka marginalskatten för låginkomsttagare så presenterar man en – fet lögn. Eller kan det vara så illa att ingen i regeringen vet att låginkomsttagare inte betalar någon marginalskatt?

Brytpunkten för marginalskatt ligger definitivt ovanför den latitud där låginkomsttagarna finns. Vilket som är värst, att de ljuger för att föra folk bakom ljuset, eller om det helt enkelt är så att finansministern inte känner till fakta kan jag givetvis inte uttala mig om. Men klart är att uppgiften är felaktig, om det är medvetet eller inte kan man dividera om, men det är mycket illa om regeringen inte har bättre koll.

När det gäller pensionärer och långtidssjuk-
skrivna så är det ingen förändring. Sitter du i en rullstol och inte har någon som helst egen förmåga att röra dig utan är hänvisad till din personliga assistent, så ska du likafullt

vara utan någon högre pension eller sjukbidrag, allt för att stimulera dig att åter söka dig ut på arbetsmarknaden. Regeringen tror att du därmed kommer bort från ditt utanförskap.

Det är en högerpolitik som i sin cynism leder till – utanförskap, det man säger sig vilja motverka. Men det är med det utanförskapet precis på samma sätt som med låginkomst-
tagarnas marginalskatter, det är argument som bygger på lögner för att motivera social nedrustning. Att folk gärna betalar mer i skatt om den går till vård, skola och omsorg vet man, och struntar i. I högerns framtida drömsamhälle tar var och en hand om sig själv, även den dag man förlorat all rörelseförmåga på grund av sjukdom eller en olycka.

Fattigdom leder till utanförskap, inte tvärtom.

Jinge

AB1 DN1 SvD

Andra om: , , , , , , , , , , ,

[tags]Högerregeringen, Lögner, Anders Borg, Fredrik Reinfeldt, Bedrägeri, Utanförskapet, Skattesänkning, Högerpolitik, Social nedrustning, Marginalskatter, Val 2010, Politik[/tags]


15 svar till “Regeringens ljuger så ALLA förstår”

  1. Att köpa röster med bidrag slog bakut för sossarna redan 2006. Är det inte lika bra att ge upp den linjen?

    Även om ca 65% av den röstberättigade befolkningen får pengar från staten en vanlig dag så lyckades Reinfeldt få ner den siffran genom att bara rikta in sig på transfereringssystemen(a-kassaetc). Offentligt anställda + privat anställda bildade en gemensam front. Det nya arbetarpartiet skapades så att man kunde flytta några procent väljare över blockgränsen.

    En klasisk divide and conquer strategi som sossarna inte hade något vapen mot. Ska man vara säker på att vinna 2010 så måste man ha en ny taktik. Förhållandet arbetare vs bidragstagare har tippats ännu mer till Reinfeldts fördel sedan dess. Trots allt:

    ”Socialdemokraterna är ett idéparti med två idéer – att ta makten och att behålla den”
    -Vilhelm Moberg

    De har varit bra på det senare, men frågan är ur bra de är på att erövra makten igen?

  2. Att det är många som inte har några marginaler visas tydligt på Kronofogde-
    myndighetens statistik. Utmätningarna fördubblade på ett år, det visar tydligt att de sämst ställda under regeringen Reinfeldt har fått det ännu sämre.

    Nja, det där kan ju tolkas på många olika sätt? Det har ju blivit vanligare att man lånar pengar för att köpa olika saker – och sedan går räntan upp och man kan inte betala tillbaks i tid…

  3. Att du ingår i klanen ”Krossa Reinfeldt” har jag förstått. En socialistisk regering är det enda rätta för dig.
    Men kan bara inte vara emot, man måste också var för något.
    Sverige har sedan länge satsat på storföretagen. Det har varit bra för landet och för facken. Tiderna har dock ändrats. Numera anser de flesta att tilväxten ligger hos de mindre företagen.
    Därför skulle jag vilja att du funderar och kommer med idéer på hur de mindre företagen kan stärkas och utvecklas i Sverige.

    Vi är duktiga på att starta företag, men sämre på att få dessa att utvecklas och växa. Varken regeringen eller oppositionen har kommit med några bra förslag.

    Kan vi inte lämna maktstriden och istället fundera fram bra alternativ för företagen att användas av vilket block som helst.

  4. ”Att folk gärna betalar mer i skatt om den går till vård, skola och omsorg vet man, och struntar i.” – jag har inte hört många som vill betala ännu mer skatt (v fick väl bara ca 6% av rösterna sist?).

    Att många däremot kan tänka sig ett forsatt relativt hög skattetryck för att betala för vård, skola omsorg är en annan sak.

    Vad alliansen vann på dock, tror jag, är att folk i allmänhet INTE vill betala för innefektivitet i den offentliga sektorn, överdrivet bidragsutnyttjande, och slentrianmässigt bidragsutbetalande.

    Sen tycker jag inte att man skall stampa på dom som ligger genrellt – men att det har varit för slappt är hlet klart. Nu tycker jag dock regeringen skall visa mer fingertoppskänsla, och se över reformerna och utvärdera dom, samt införa nya förslag för att i viss mån skärpa, och i viss mån mildra – så det funkar bättre i praktiken.

    Tex. är väl pensionärerna och studenterna ganska förbisedda just nu. Man bör även titta på sjuksrkivna och arbetslösa så att man ges en chans och får det stöd och den hjälp man behöver, alltså inte bara pengar. Jag har länge tyckt att fallet att försäkringskassan, a-kassan, ams och sjukvården inte samarbetar mer är katastrofalt – framförallt borde man väl kunna slå ihop akassan och fkkassan – så att dom inte bara skjuter folk mellan sig utan tjänar på att ta ett helhetssansvar och inte bara försökre pinka revir och minska budgetar ?

    /K

  5. På universitet och säg sådär d-nivå får vi minsann lära oss att inte använda wiki som referenser ty faktan inte kan anses säker eller för den delen faktamässigt korrekt ;-)

    Mvh

    Erik

  6. Source: WikipediaWikipedia: Netikett, bildat i analogi med engelskans netiquette, etikettregler för skriftlig kommunikation på Internet, i till exempel datorpost, diskussionsgrupper och chattar. (Och numera även bloggar)

    Tänk först, skriv sedan

    På Internet gäller samma regel som i korrespondens på papper. Innan du skriver ett e-postmeddelande eller inlägg i en diskussionsgrupp/forum, tänk igenom vad du vill säga.

    § Din kommentar måste följa netiketten.
    § Du får inte skriva så andra kan uppleva det som kränkande.
    § Länka till egen hemsida i rutan för URL, ingen annanstans.
    § Du måste fylla i en fungerande mailadress.
    § Provocerande kommentarer raderas direkt.

    Mata inte trollen!

    Din kommentar får inte innehålla:

    § Hets mot folkgrupp och liknande uttalanden.
    § Uppmaningar till brott.
    § Kränkande formuleringar, hot, obsceniteter eller stötande uttalanden.
    § Länkar till andra sidor än till erkända medieföretag.
    § Använd INTE kommentarsmöjligheten som brevlåda till Jinge.
    § Håll dig till ämnet för bloggposten.

    Det är ingen mänsklig rättighet att få kommentera här, inte heller ingår det i något slags yttrandefrihet. Följer din kommentar ovanstående och dessutom vett och etikett så kommer den att visas så snart den godkänts.

    På förekommen anledning…

  7. Du hänvisar till wikin angående marginalskatt, men den motsäger ju det du skriver själv.

    Du skriver att låginkomsttagare inte betalar någon ”marginalskatt”. Det är klart att de gör. Den är förstås lägre än de som ligger ovanför brytpunkten betalar, men nog betalas det marginalskatt. Det jobbskatteavdraget bland annat innebär är just att marginalskatten blir lägre för låga inkomster, men oförändrar för höga.

    Ur wikin:

    Ungefärlig marginalskatt i Sverige 2006 Inkomst (SEK) Skattesats (procent)
    -317 700 30-32
    317 700-472 300 50-52
    472 300- 55-57

    Det du talar om, det är statlig skatt, vilket man inte betalar förrän man når över en viss inkomstnivå. Denna ligger ganska lågt i Sverige jämfört med andra länder, vilket gör att väldigt många betalar statlig skatt. Det var inte meningen från början.

  8. Den totala skattesatsen är egentligen högre än 50%, om man räknar med arbetsgivaravgifter, moms och punktskatter.

    Jag vet inte vad Ohly menar med att låginkomsttagare inte har någon marginalskatt. Kanske försöker han sig på en ordförvrängning ala boken ”1984”.

  9. Pensionärerna nämns lite titt som tätt. Vet ni inte att pensionssystemet har gjorts om och att man framöver ska tjäna in sin egen pension och därtill kan man behöva pensionsspara privat. Ni lever kvar i det gamla systemet som var mer fördelaktigt för pensionärer, men som inte går ihop i en alltmer åldrande befolkning. Nej, 40-talisterna ska inte krama ur systemet till bristningsgränsen.

  10. Lasse:

    Om du tjänar 20000 kronor i månaden, så är din marginalskatt (år 2008) cirka 30 procent, beroende på vilken kommun du bor i. Idag påverkas marginalskatten bland annat av jobbavdraget, som trappas upp inom ett visst inkomstintervall.

    Marginalskatten definieras som den andel skatt man betalar på de sist intjänade pengarna. I ditt fall ligger du inom det intervall där jobbavdraget trappas upp, så ökar du din inkomst med 100 kronor, så kommer kommunalskatten öka med 32 kronor, men samtidigt får du ett jobbavdrag på 1-2 kronor. Då blir din marginalskatt 30/100, dvs 30 procent.

    Ett typiskt diagram på hur marginalskatten ser ut för olika inkomster finns i budgetpropositionen, som kan läsas på regeringens hemsida. Kolla sidan 105 i den så ser man hur marginalskatten ändrades under år 2008, dvs den sänktes för låg- och medelinkomsttagare.

  11. Ja gudijävelen så oerhört synd det är om alla höginkomsttagare som inte har råd att köpa mera ister till sina feta ungar eller en extra 700-hästare till nimubusen för att de får betala lite skatt…

  12. Marginaleffekt (ofta negativ marginaleffekt) är ett begrepp inom nationalekonomin som innebär en negativ effekt vid en gräns, som medför minskade incitament att arbeta. Det kan röra sig om en person som inte vill gå upp i arbetstid eftersom en för stor andel av lönen försvinner i skatt (se statlig inkomstskatt och värnskatt), eller en person som förlorar pengar på att arbeta mer, eftersom ett bidrag kan dras in vid en viss inkomst. Det som skiljer marginaleffekter från marginalskatt är att man i marginaleffekterna även räknar in sänkningar av bidrag. Handlar det om att en arbetslös ska börja jobba kan man i marginaleffekterna även räkna in sådant som kostnad för resor till och från jobbet, ökade dagisavgifter, dyrare mat i personalmatsalen än hemma etc.

    Exempel:

    X får 15000 kronor i a-kassa. X får ett erbjudande om ett jobb med lönen 18000 kr före skatt, d.v.s. 3000 kronor mer. Av dessa återstår 2000 kr efter skatt. Reskostnaden till och från jobbet beräknar X till 800:- per månad. Lunch i personalmatsalen kostar 20:- mer per dag än att äta hemma, ca 420:- extra per månad. Barnomsorgskostnaden för X två barn ökar vid ökad inkomst med 150:-/mån, vidare sänks bostadsbidraget med 600:-/mån. Summan av ökade kostnader och sänkta bidrag blir 1970 kr. X tjänar alltså 30 kronor per månad på att gå från arbetslöshet till heltid.

    Den här artikeln är hämtad från http://sv.wikipedia.org/wiki/Marginaleffekt