I morse vaknade jag med ett ryck, jag hade drömt en mardröm om att en centerpartist hade skrivit säsongens dummaste debattartikel i Dagens Nyheter, något som i så fall måste vara ett svåröverträffat rekord eftersom centerpartisterna utmärker sig negativt ständigt och jämt. Jag vaknade ordentligt först efter att ha skrattat åt Katrine Kielos formuleringsförmåga i dagens webbupplaga av Aftonbladet.
Katrine Kielos i AB: ”Jag träffade en gång en amerikansk politisk konsult som hade arbetat med Barack Obama. I Chicago, långt innan Obama hade blivit president. ”Hur var han?” frågade jag. ”Han är den mest arrogante man jag någonsin träffat” svarade konsulten med beundrande min. Politiken kräver sitt mått av storhetsvansinne. Det handlar om personer som trots allt är övertygade om att: ja-det-bör-vara-jag-och-ingen-annan-som-sitter-där-med-fingret-på-kärnvapenknappen. ”Obama är smart nog att dölja det” tillade konsulten. Och vi nickade. När Fredrik Reinfeldt julen 2007 basunerade ut ”Jag går sida vid sida med folket vars förtroende jag bär” varade det samlade hånskrattet tills snön smälte.”
Fredrik Reinfeldt har nog en otacksam uppgift. När hans tid är slut som statsminister så kommer utvärderingen av hans arbete att börja på allvar. Tre-fyra år efter att han tvångspensionerats från jobbet så kommer hans eftermäle med full kraft att drabba det moderata samlingspartiet. Det som vissa hyllar som en bra politik tack vare att den egna plånboken blivit lite tjockare, kommer efteråt att betraktas som en huvudlös politik. Det kommer bli betydligt dyrare att återgå en klok och framsynt politik än att ge bort en massa skattepengar till dem som redan har, något som nu har pågått i ett antal år.
Och allt som en direkt följd av en lång serie av lögner och dimridåer. Lokalt här i Stockholm så har (M) varit inblandade i något som de kallar ”Vårdval Stockholm”. Det låter ju bra, men det är en chimär, vill jag som har ett hjärta som inte är helt kurant, träffa en landstingsanställd hjärtläkare så – får jag inte. Det jag hänvisas till är en som är anställd av Wallenbergs Investor. En landstingsanställd läkare får jag först den dagen som ambulansen forslar mig till närmaste akutmottagning med påslagna blåljus, men det är ju inte ett val som jag gör…
Jag blev förstås irriterad på den sortens ”vårdval” så jag mejlade den ansvarige, Filippa Reinfeldt, men tror ni att jag fick något svar? Inte då, jag fick en reklambroschyr från stockholmsmoderaterna fast i form av ett mejl. En skrift som förklarade att allt nu var så välordnat eftersom jag själv fick välja läkare. Att det är lögn spelar mindre roll. Upprepas lögnen tillräckligt ofta så finns det vissa som tror att det är sanning.
Med denna berättelse vill jag bevisa att Katrine Kielos för en gångs skull har fel, jättefel, vi kommer hånskratta åt Reinfeldts i flera år efter att de är avpolletterade som politiker.
it Andra om: Moderaterna, Centerpartiet, Vårdval Stockholm, Reinfeldt, Politik, Val 2014 ab dn ex svd sr
21 svar till “Vi hånskrattar åt Reinfeldt”
Fredrik Reinfeldt ser man inte mycket av nu för tiden? De få gånger han pratar politik så har han en feg inställning där han inte tar ställning för någonting. Jag är ändå förvånad att denna ensamvarg har kommit så långt som till statsministerposten? Man kan vara en lagbyggare trots att man är nörd!
Fredrik Reinfeldt ser man inte mycket av nu för tiden?
Säg inte så! Tig och var glad för det! :-P
Personligen kunde jag nog skratta åt ”Pippa” Reinfelt med.
Stockholms vårdvalssystem är det sämsta i Sverige,specialdesignad för de som redan har.
Skriv om utan undertoner som kan tolkas på ett godtyckligt sätt. / Jinge
För att inte tala om ”Apoteksreformen” som kan innebära för vissa med usel ekonomi att de inte kan köpa ut sin kanske helt livsnödvändig medicin.
Den minsta lilla betalningsanmärkning innebär att du måste betala hela summan på en gång för din medicin – och det kan röra sig om flera tusen kronor.
Förut delades den summan upp under året och man betalade 170kr i månaden.
Håll dig till Apoteket AB, om du kan, dom har sina gamla rutiner kvar.
”och det kan röra sig om flera tusen kronor”
Hur mycket täcker högkostnadsskyddet?
Sara har inte helt fel. Jag förstår inte det nya systemet. Jag avstod senast från att köpa min medicin som skulle kostat 1500 efter rabatten. Jag tror inte att jag skulle fått frikort direkt utan man börjar betala en viss procent efter det.En procentsats som minskar gradvis?
Man får Medicin Frikort när man har uppnått 1800 kr,oavsett om man har en skuld på Apoteks Kontot eller inte.Och Frikortet gäller ett år från det datumet när du kom upp till 1800 kr, till det datumet när det förra Frikortet gick ut.Köper man Receptbelagt medicin för 1800 kr tex på en gång, då börjar Frikortet gälla från det datumet.
Då är Medicinen gratis och det gäller på alla Apotek.
Hur jag än vänder mig hamnar jag hos privata sjukvårdsföretag, även när jag sökt mig till vårdcentralen. Varje remiss leder obönhörligt till ett vinstdrivande företag. Tandvården har också privatiserats här. Men värst tycker jag är privatiseringen av apoteken som blivit så många och som sällan har den medecin man behöver och tar mycket längre tid att skaffa fram det av någon anledning. Fast de satsar stort på hygeinprodukter och komsmetiska krämer och sånt. Är det verkligen ett apoteks huvuduppgift?
’Ondska’ är väl ett rätt inskränkt sätt att uttrycka sig i sammanhanget?
Visst, man kan ha åsikter om hur samhället ska fungera men med lite intellektuell möda är det väl inga större problem att inse att ALLA politiker drivs av att de tror att just deras politik i det långa loppet blir bäst för flest.
Att etikettera sina motståndare som ’onda’ leder nog bara till att man blir sur och bitter.
Hazze skrev: ”ALLA politiker drivs av att de tror att just deras politik i det långa loppet blir bäst för flest.” De tror & vill nog INGENTING annat än att deras politik, deras beslut, gagnar den EGNA GRUPPEN, bäst och mest! Dvs det skikt i samhället som moderater & alliansare representerar. Vi har ju sett nu i nästan 5 års tid hur dom fullständigt ignorerar, nonchalerar andra gruppers krav & önskningar! Detta att föra en politik som ”i det långa loppet blir bäst för flest” BORDE ju i stället vara signifaktivt för våra etablerade s.k. vänsterpartier, S & V. Men är det verkligen så? Ytterst tveksamt!
Jag förstår inte. Vad spelar det för roll vem läkaren är anställd hos? Om din hjärtläkare som du har gått hos länge byter arbetsgivare skall du då inte fortsätta gå hos honom då?
Det är förstås intressant att du inte förstår, men jag tänker inte gå in på just den frågan.
Det heter Vårdval Stockholm, det betyder att jag ska ha rätt att välja. Eller hur? Det är svenska och jag har en hyfsad förståelse för det språket. Om man gör gällande att jag ska få välja, varför får jag då inte välja?
Man ljuger, och du frågar mig om något helt annat än det jag har skrivit om. Men visst, du ska få svar trots det.
Aleris Specialistvård AB kom på att det skulle vara bra om de fick MER betalt av skattebetalarna, så de satte i system att skicka räkningar till landstinget på undersökningar som de aldrig gjort. Jag gillar inte sånt (gör du?) och ville därför gå hos en hjärtläkare inom Landstinget. Men det fick jag inte, något överraskande enligt min mening eftersom högerpartierna talat vitt och brett om rätten att välja vård i Vårdval Stockholm.
Jag skulle inte ha några invändningar ifall företaget som betalade doktorns lön inte hade agerat kriminellt, nu tror jag att Landstinget avstod från anmälan mot att Aleris AB betalade tillbaka något tiotal miljoner, men det fritar inte företaget i mina ögon. De hjärtläkare jag träffat i företaget är utomordentligt kompetenta, men det är inte det som är problemet.
Problemet var (är?) att företaget debiterade skattebetalarna för undersökningar som aldrig blivit gjorda.
Tycker du att dina skattepengar ska hamna i fickorna på ett företag som luras ??
Svara nu på MIN fråga !!
Vi tar sakerna i tur och ordning. Tycker jag.
Mitt svar kommer med en gång.
Firman hade skaffat privat sjukförsäkring åt oss, en ganska dyr en. Det var så fint att man skulle kunna få komma till en specialist direkt. Jag går normalt till min lokala VC i landstingsregi (har sån då jag bor i ett fattigt kvarter) och där har jag mycket god kontakt med min läkare där. Men en specialist kanske skulle vara bra, bokade in mig hos en dermatolog i privat regi, glad i hågen for jag in till Stockholm för att äntligen få bukt med ett eksem som plågat mig i några år. Gick till utsatt adress vid Östermalm, det var som ett vårdhotell i ett vanligt hyreshus, vilket kändes B på en gång, ingen reception, inga direktiv. Hittade inte min dermatolog, ringde min privata vårdförsäkring, de visste inget, inte ens numret till dermatologen, vilket var jävligt knepigt. Jag insisterade på att de skulle ha numret, då bad de få återkomma, efter att stått och frusit i porten i 30 minuter, så gav jag fan i det och for hem.
Jag har saker att göra annat än vimsa omkring bland privata vårdgivare och ringa och skälla på folk. På väg hem ringde dermatologen mig och undra var jag var, jag frågade var fan hon var någonstans, visade sig att hennes mottagning utannonserades med en papperlapp som tejpats upp på en dörr i trapphuset, seriöst så det förslår. Hon undrade om en annan tid kunde passa men jag bad henne fara och flyga, for hem och bokade en tid hos min läkare vid VC, tog några veckor att få tiden, men nu är jag problemfri, jag sparade dessutom några kronor på det. Landstinget FTV!1!ONE
Men detta var en ganska bagatellartad upplevelse av privat sjukvård och sjukförsäkring, från min tid i USA, så har jag flera, betydligt värre, självupplevda anekdoter om hur värdelöst vinstintresset är på att ta hand om människor. Där hade jag dessutom en sjukförsäkring över genomsnittet.
Bra skrivet Ulla! Det är nu viktigt att vi som vill något annat än planetens alla högerkrafter ser på läget med största realism, vilket inte nödvändigtvis behöver likställas med pessimism! En realism som innebär att inse fiendens nuvarande samlade styrka, men att denna fiende också kommer att tvingas att anpassa sig till en långsiktig global utveckling, process, och det är i det sammanhanget man kan förutse fiendens, globalkapitalets, svårigheter, och våra våra långsiktiga möjligheter. Ty det kapitalistiska systemet drivs ju framåt av en evig hunger på växande profit & växande marknader. Och vi har ju endast ett jordklot och en mänsklighet och en samlad global natur. Denna eviga profithunger kommer förr eller senare att slå i taket,deras fortskridande krav på växande marknader blir till slut omöjlig, av flera skäl, både natur & en växande global, mänsklig opposition kommer att reagera i en utsträckning som kommer att omöjliggöra fortsatt profithunger! Men vad gäller att spekulera om något tidsschema för denna utveckling, ja då är jag liksom du Ulla något pessimistisk, tyvärr. Men kanske vi snart trots allt kan ”se ljuset i tunneln”! Det kan kanske finnas tendenser här och var globalt som kan peka på en dramatisk utveckling snarare än man kan tro!
Hazze: Jag måste säga att din reaktion är så typisk – faktiskt lite som Kielos tog upp i dagens AB, om att alliansen fått så många svenskar att vara just förnöjsamma. De som förhåller sig kritiska till rådande omständigheter ses av dig och likasinnade som bittra.
Vad får dig att tro att jag är förnöjsam, eller ens mindre sur, grinig och bitter över sakernas tillstånd än du?
Att vara kritisk till rådande omständigheter kan man väl vara utan att för den skull påstå att alla som inte tycker som en själv drivs av ondska och elakhet? Jag vägrar (än så länge) tro att någon på allvar tror att det är på det viset.
Jag håller med Hazze i den meningen att det går bättre att bekämpa en motståndare om man kan hålla sig lugn och kall. Det vet varenda boxare.
Sara G:
Efter 1800 SEK kommer man upp i frikort.
Jag tycker det mesta i detta M-styrda land, med en mimiklös klanledare i toppen är katastrofalt. Sjukvårdsreformen kan jag inte ens tänka på utan att behöva lugna ner mig på artificiell väg. Som Jinge beskriver Vårdval Stockholm, behövs ingen ytterligare kommentar. Även Martins erfarenhet ger en klockren beskrivning av skämtet som sjukvårdsreformen utgör. När det gäller apoteken, handlar det dock om kompetensen och servicen hos enskilda apotek. Jag har själv mycket goda erfarenheter av mitt apotek. Personalen är måna om sina kunder. De är hjälpsamma och kan i enskilda fall lösa problemen med betalningen. Det du Sara beskriver, om betalningsanmärkningar, är en helt annan fråga. Problem med att få kredit vid betalningsanmärkningar fanns redan på sossarnas tid.